28.3.2024 | Svátek má Soňa


ENERGETIKA: Oproti českým ekohujerům jsou němečtí Zelení žabaři

20.9.2011

aneb Ani sedm německých bludů nestačí na nápady "české hlavy“

Poslední týdny nám „nezištně“ začínají radit naši germánští sousedé, co máme dělat s českou elektřinou. Vůdce této snahy je německý poslanec H. J. Fell. Jeho minulý plamenný rozhovor v Česku musela  žehlit německá ambasáda. Proto jsem se na jeho vystoupení v Parlamentu ČR 15.9.2011 těšil. Zklamal jsem se. Prvoplánovitá agresivita nepřišla, místo toho spatra půl hodiny milou němčinou Hans Josef Fell přednesl protijadernou filipiku, kterou musel prezentovat snad již stokrát. A, praktikuje poučku, že stokrát opakovaná lež se může stát pravdou, z vody uvařil guláš polopravd, které jistě potěšily Gazprom i expremiéra Schroedera. Dovolil jsem si pro pobavení čtenáře vybrat nejkřiklavější případy a pokusím se je uvést na pravou míru. Pojďme se podívat na sedm bludů poslance Fella:

1. Čína zastavuje výstavbu jaderných elektráren.

Právě naopak, Číňané stavějí nejvíce nových jaderných elektráren na světě. Nejen pro pana poslance bych si dovolil přiložit tento odkaz v angličtině.

2. Od roku 2006 se v SRN snižuje podíl vyrobené jaderné energie, protože německé jaderné elektrárny jsou zastaralé a špatně provozované.

Německé jaderné elektrárny jsou, dle mě i publikovaných dat IAEA, nejlépe provozované v Evropě. Jejich podíl na výrobě se snižuje, protože německé zákony nutí omezovat levnější výrobu elektřiny v jaderných blocích, když dražší obnovitelné zdroje naskočí.

3. Německo dodává elektřinu do Francie, protože ta nemá v létě dost vody na chlazení svých reaktorů.

Ne. Neřiditelné německé obnovitelné zdroje při plném svitu či větru nenacházejí odbyt, a proto se  těch pár hodin elektřina vyváží, kam se dá. Tedy i do Francie. Že v létě je sluníčka nejvíce a výměna paliva jaderných elektráren se plánuje na prázdniny, to s vodou nesouvisí.

4. Dnes roste cena uranu, nestavme jaderné zdroje.

Nikoliv, s rostoucí nabídkou uranu z Kazachstánu je tomu právě naopak. Cena uranu přímo padá... Konkrétně v polovině roku 2007 byla 135 USD a dnes je jen 52 USD za libru.

5. Fotovoltaické elektrárny není třeba na rozdíl od reaktorů likvidovat.

... takže nám ta pole vyřazených solárních panelů zůstanou trčet v krajině asi až do soudného dne.

6. Obnovitelné zdroje jsou levnější než klasické.

...a proto Němec v průměru platí 3,5 eurocentu z každé odebrané kWh na přežití obnovitelných zdrojů. Celkem to bylo v roce 2010 přes 8 miliard EUR. Mimochodem je to srovnatelné s 32 miliardami Kč „podpory“ u nás. U obou zemí to vychází kolem 3000 Kč na obyvatele a rok. A kdo by to neplatil rád? 

7. Kolega Fell (který sám sebe nazývá fyzikem) na závěr přišel s originální a revoluční myšlenkou. Jelikož německá rozvodná síť je poddimenzovaná, navrhl řešit problém větrných elektráren na severu Německa, dodávajících jen s potížemi elektřinu na průmyslový jih, velmi inovativně: navrhuje postavit větrné elektrárny přímo v Bavorsku. 

Pak přeci nebude vedení potřeba. Jak prosté milý Watsone. A já dodám, že je to nenapadlo už dávno! Jak se k bavorským větrníkům „navede“ potřebný vítr kopírující spotřebu, to bude patrně průmyslovým tajemstvím tohoto Fellprojektu.

Abych ovšem dostál titulku. Nejlepší mělo teprve přijít s dalším řečníkem.

kit

Exministr, expředseda a exposlanec Martin Bursík nejenže dosáhl útočné rétoriky, ale porazil na hlavu i německého poslance v mé privátní soutěži „ekohujer dne“.

A to bravurní úvahou na téma, že větrné a solární elektrárny si ve výrobě elektřiny pomáhají a doplňují se. Prý když nesvítí, fouká... Hmmm. Marně koukám do tiché noci a věru nevím, kde se dnes vánek zapomněl. Ovšem na přiložených německých datech vidím pro Bursíkovu ekokonzultační firmu příležitost jak zdokonalit Fellprojekt i o tento geniální objev. Až tedy budou nad Bavorskem dout stejné větry jako na Rujáně, bude to v noci nebo pod mrakem.  Když poslanci dokáží „přehlasovat“ Kirhoffovy zákony, možná dokáží i toto. Ale také možná ať si raději s těmito moudry zůstanou v Německu. Oba dva.

Převzato z Skoda.blog.ihned.cz se souhlasem autora.