19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Omyly environmentalistů

Vývoj v Německu dost dramaticky mění názory českých zelených aktivistů na vývoj energetiky v Evropě. Velice pěkně je to vidět na nedávném článku publikovaném známým propagátorem fotovoltaiky a protijaderným bojovník Milanem Smržem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Houžňák 13.2.2019 20:20

Zelení Němci vždycky kázali, že "centrální" velké

zdroje jsou špatné a je třeba je nahradit decentralizovanou výrobou elektřiny. Takže vypínaji "centrální" velké zdroje - které jsou ovšem ve skutečnosti decentrální a stojí tam, kde se ta elektřina spotřebovává - a elektřinu povedou tisícikilometrovými vedeními - ze kterých mají postavených tak 10% a pro větší část vedení nemají ani vykoupené pozemky - přes celé Německo. To je ta jejich zelená decentralizace. Něco jako demokratický socialismus.

L. Novák 13.2.2019 20:28

Re: Zelení ... jsou novodobí KOMUNISTI

Zelení jsou novodobí komunisti. Stačí se podívat, co prosazuje jeden z nich:

"... Příliš mnoho bytů leží jen tak ladem a nikdo v nich nebydlí, myslí si člen bytové komise a kandidát do zastupitelstva na Praze 3 za Zelené Filip Hausknecht. Šly by prý přitom využít při řešení bytové krize - tím, že by stát kontroloval jejich využívání a ty nevyhovující vyvlastnil... "

http://jdem.cz/etkhk9

P. Princ 13.2.2019 22:08

Re: Zelení ... jsou novodobí KOMUNISTI

Vždyť je to hausknecht.

V. Šedivý 13.2.2019 20:16

To nejsou chyby, to jsou úspěchy

Nehledejte chyby, jichž se dopouštějí enviroaktivisté.

To nejsou chyby.

Zelení Khmerové zkoušejí destruovat Evropu a zatím se jim to docela daří.

P. Grigar 13.2.2019 20:11

Naši, a nejen naši, milí environmentalisté..

.. se konec konců na tu televizi můžou dívat i při svíčkách. To už nám jedna jejich hlásná trouba řekla..

L. Novák 13.2.2019 20:04

Německo: Nejtupější energetická politika na světě

Německo: Nejtupější energetická politika na světě :

Editorial amerického deníku The Wall Street Journal se jmenuje „Nejtupější energetická politika na světě“, čímž mají autoři na mysli energetickou politiku Německa, jež poté, co se vzdalo jaderné energie, hodlá opustit energii vyráběnou z uhlí.

http://jdem.cz/esg623

Těm, kteří to četli, se omlouvám za opakování, ale přítomnost fanatického zeleného blba vystupujícího pod nickname "Rada" si opakování vynutila.

P. Rada 13.2.2019 22:35

Re: Německo: Nejtupější energetická politika na světě

Ten komentář na který dáváte odkaz dokázal autor sepsat bez invektiv až osočování. Zkuste se alespon v tomto smyslu poučit.

L. Sindi 13.2.2019 16:59

Smysl dava pouze energii usetrit, efektivne vyrobit a naucit de ji skladovat.

P. Rada 13.2.2019 17:32

Re:

Ano ale to je v rozporu s tím jak to vnímá Vladimír Wágner na kterého zřejmě přímo reaguete.

Ten hledá předně omyly enviromentaliastů, některé nachází... ale o ekonomickém selhání původně velmi nadějných civilních jaderných technologií nechce slyšet natož kriticky referovat.

Hledat chyby na jiných je hold snažší asi i pro některé vědce. Navíc zůstává naděje, že další neúspěšný vývoj někdo jiný a podobně pokřiveně zaujatý zaplatí.

Přírodní zákonitosti se ale takto ošálit nedají a tuplovaně když se někdo pomocí pokřiveností v přístupu snaží vyřešit funkčnost extrémě mocnýného systému stroj + člověk.

R. Langer 13.2.2019 17:38

Re:

Nelži zase Zelený sedmilháři, nikde nic neselhalo, leda tak tvůj mozek. :-P

P. Urban 13.2.2019 17:49

Ekonomické selhání

je závislé na cenách energie.

Obecně platí, že nejlevnější je energie, která se nemusí vyrobit. Nejdražší je energie, která se nedostává.

Ekonomické selhání jaderné energetiky znamená ekonomické vítězství zdrojů, které nepřináší snížení produkce skleníkových plynů. Dejte jejich snižování absolutní prioritu (i před riziky jaderných zařízení) a uvidíte, jak budou atomové elektrárny ekonomicky prosperovat. Pochopitelně, protože systém cen a dotací bude nastaven právě podle jejich potřeb. Podobně, jako je dnes nastaven podle potřeb OZE.

P. Rada 13.2.2019 19:54

Re: Ekonomické selhání

Dávat něčemu "absolutní prioritu" je sice možné ale když už tak prostřednicttvím kritického myšlení. To je ale pro jakési drogově závislé na stálém růstu spotřeby cesta náročná až neschůdná.

Pokud totiž budou lidé předně samolibě preferovat své zákony (třeba ve formě absolutních priorit vyvolenému tématu JE) a ignorovat prioritu těch přírodních, na lidské mysli nezávislých - nebude to dopadat dobře.

Jedním s dnešních rizik JE je např teroristické zneužtí. Co s touto formou lidské zvrácenosti formálními prioritami naděláte? V kterých zemích si myslíte, že jsou dnes jaderná zařízení alespon tak nezneužitelná jak jsme si to mysleli před "11září"?

Ještě k tomu nadnesenému systému dotací. Ten je skutečně rafinovaně pokroucený a už velmi dlouhou dobu. Předně se už od počátku minulého století ze zbrojních důvodů dotoval uhelný a těžký průmysl. Sama civilní JE vznikla jako odnož vojensko-průmyslového studenoválečnického období. Kdo nevěří at se dodnes podívá na vybavení kdejaké laboratoře... Také dnešní zdánlivě už osamostatnělá JE energetika má ale své skryté masivní dotování např ve formě úlev při ručení těchto gigantů v situaci jaderné havárie. Např naše jaderky ručí jen do limitu škod který by ale při vážné havárii činil jen kolem procenta skutečných dopadů. Tomu říkám výsměch potenciální hrozbě. Přitom to ale není vina jen tohto průmyslu. Na světě totiž neexistuje pojištovací společnost která by byla ochotna a schopna garantovat uhrazení potenciálních škod.

Mě by se také líbila absolutní priorita alespon v tom, že by mi kdosi prakticky odpustil povinné ručení od mého vozidla - a to přesto, že jsem jej za více jak půlstoletí na silnicích nikdy nevyužil. To co se toleruje příliš mocným je totiž príznačně o "ekonomickém selhání".

L. Novák 13.2.2019 20:01

Re: Ekonomické selhání

Blbe ekonomicky negramotný, jak ty si vůbec můžeš brát do huby kritické myšlení? Neuvěřitelné lži a kraviny, které tady plakátuješ stále dokola svědčí o absolutní absenci MYŠLENÍ, natož pak kritického! A nebo jsi fanatický psychopat, který nemá žádnou soudnost a nechápe jasné souvislosti... Viz např. tvoje nedávné nesmyslné odkazy na články, že JETE byla dostavěna...

P. Rada 13.2.2019 20:15

Re: Ekonomické selhání

Použité výrazivo považuji za příznačné lidem, kteří zde Wágnerovi bezduše pochlebují.

Je to dominantně o emotivitě pana L.N. a dalším dokladem "ekonomického selhání JE".

L. Novák 13.2.2019 20:21

Re: Ekonomické selhání blba Rady

Tobě selhal mozek bez patřičného vzdělání.

R. Langer 13.2.2019 17:37

Re:

Jak se prosím učí "skladování energie", na to jsou nějaké učebnice? :-D

P. Rada 13.2.2019 20:08

Re:

Stoupněte si tu a tam na váhu a možná Vám dojde, že už skladovat energii i Vy umíte.

Ale i potenciály energií jak fosilních paliv tak těch jaderných jsou právě o formě skladování. Zkuste si zopakovat alespon základní vzdělání. To vyšší pak učí, že vše je jen formou energie. Otázkou udržení života pak je o tom jak dalece ji dokáže ten který druh těžit a symbioticky využívat k poklesu entropie svého životního prostředí. Lidé žel dělají dominantně opak!

J. Jurax 13.2.2019 20:15

Ach jo ... o tom vzdělání bych se být Vámi v tomto punktu moc nezmiňoval ...

L. Novák 13.2.2019 20:33

Re: Vámi vs. vámi

Neváženému blbovi stačí psát "vámi", a protože to není soukromý dopis ale veřejné sdělení, je to i v souladu s pravidly českého pravopisu. ;-)

J. Jurax 13.2.2019 21:23

Re: Vámi vs. vámi

No jo, já se v mládí naučil V a teď už to měnit nebudu ... :-)

L. Novák 13.2.2019 20:16

Re: skladování energie

To je kategorie Fantasy a točí o tom filmy v Hollywoodu. :-)

J. Ticháček 14.2.2019 20:02

Re:

Jenže elektřina se jaksi skladovat nedá. To je v principu stejné, jako se pokoušet uskladnit světlo. Ona se musí změnit na jiný typ energie, a potom zase zpátky. A když si tak přečtěte parametry třeba Vašeho elektrického sporáku, tak zjistíte, že např. proslavené Muskový domácí nástěnné akumulátory vycházejí tak hezky, že si pořídíte jeden, cca 900 kg článků, a uvaříte si nedělní oběd. Brambory, kuře. Možná zbyde i na kafe. Svíčkovou s knedlíkem a polévkou už nedáte. O nedělní bábovce si můžete přečíst na tabletu, a když se Vaše žena rozhodně dát do pračky špinavé utěrky, nenabíjet si ani mobil.

Jenom jedna typická rodina ve venkovském domku by na skladování elektřiny pro svou vlastní potřebu uživila cca tři tuny akumulátorů, a nějaký zdroj na jejich dobíjení. A pečlivé plánování, co se bude vařit, co prát, a to jsme na hraně. Aby byla rezerva pro opravdu běžný život, potřebujete téch článků asi pět tun. A co když nebude možno dobíjet? Odebírat že sítě? Jsme na začátku. Jen jsme vyplázli půl milionu za baterie, milión za jejich dobíjení, a stejně musíme mít přípojku k veřejné sítí.

A zkuste si vymyslet, jak by vypadalo uskladnění energie pro jedno okresní město na jeden den. Něco zvící Sněžky?

J. Pospíšil 13.2.2019 16:56

Znalosti

Autor píše , že důležité jsou znalosti a zkušenosti a ne nadšení.

To nadšení pro jadernou energetiku v Česku těmto znalostem neodpovídá-Současný rychlý vývoj v technologiích obnovitelných zdrojů naznačuje- ve vyspělých zemích- odklon od jádra.

V tomto směru je již mnoho publikací a empirických zkušeností.Dovoluji si upozornit na článek v Respektu č.14-2018 -Jádro úrazu-Jiří Nádoba( Postavit jadernou elektrárnu je drahá akce na dlouhá léta s nejistým výsledkem).Rovněž Vesmír č.9.2017,Vrba-Vlček-rozbor Světové energetické rad z r.2013 a vývoj energetiky do roku 2050. Pokud budeme stále trvat na jaderných současných blocích a jejich rekonstrukci, tak za třicet let se naše země stane v energetice rozvojovou.

P. Urban 13.2.2019 17:19

Nebo naopak

do rozvojové kategorie spadnou ti, kteří jádro zlikvidují.

Pokud vím, technologie OZE se sice vyvíjí poměrně rychle, s nestabilitou většiny zdrojů si ale poradit nedokáží. Vyrovnávání se proto provádí metodami z časů krále Klacka (přebytky prožeň přes půlku Evropy do rakouských přečerpávacích elektráren, nedostatky odebírej stejnou cestou zpět).

Naděje se vkládají do moderních velkokapacitních baterií. Ale ty mají také své mínusy, ekonomické, ekologické i strategické. Je možné, že to s příklonem vyspělých zemí k bateriovým úložištím dopadne podobně, jako s příklonem vyspělých zemí k biopalivům.

R. Langer 13.2.2019 17:39

Re: Znalosti

To je LEŽ, žádný odklon od jádra se nekoná.

J. Jurax 13.2.2019 19:45

Je možné i dnes získat z principielně nestabilních zdrojů stabilní zásobování elektrickou energií. Ovšem stalo by to tolik, že jaderná energie by proti tomu byla skoro zadarmo. Protože už vyrobenou energii v potřebných objemech můžeme nyní ukládat jen do přečerpávacích elektráren, jež by se musely někde postavit v množství větším než velkém, a snad i do drahých a málokapacitních akumulátorů s relativně malou životností. Jiné technologie (výroba vodíku posléze spalovaného třeba) jsou drahé a neobyčejně nerentabilní kvůli technologické náročnosti.

Č. Berka 13.2.2019 15:23

Tipnul bych si, že některé elektrárny

dodávají nejen elektřinu, ale i TEPLO - ty na slunce a vítr to ale nebudou... byl bych nejen pro jaderné elektrárny, ale i jaderné teplárny...

P. Rada 13.2.2019 15:34

Re: Tipnul bych si, že některé elektrárny

Tak zkuste pohnout někoho kompetentního aby ty dvě třetiny energie produkované např v reaktorech JETE byly alespon částečně a nějak efektivněji využitelné na vytápění Českých Budějovic a okolí. Tedy né jenom odpadním teplem celého procesu výroby elektřiny. Podobně je na tom ale i elektrárna Počerady která odpadní teplo při výrobě el. využívá jen minimálně pro vlastní provoz.

V. Novák 13.2.2019 16:08

Buď se využije jen odpadní teplo, nebo se sníží výroba elektřiny. I teplo je energie a pořád platí zákon zachování.

P. Rada 13.2.2019 16:25

Re:

Asi si nerozumíme. Rozvodný systém toho tepla totiž něco stojí, musel by se zálohovat, muselo by se přemýšlet, hospodařit... a to vše jsou jen oproti pohodlnému spotřebovávání energií výdaje.