18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Odpolitizujme debatu o jaderném tendru

Ve veřejné debatě se pravidelně objevuje téma zakázat Rusku a Číně účast v tendru na stavbu nové jaderné elektrárny v Česku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Podracký 31.1.2019 18:46

Odpolitizovat nelze

Poslední události ohledně prohlášení určitých našich institucí, které by měly být utajeny a přesto byly použity v politickém boji a v ekonomické válce velmocí, ukazují jak si už nevládneme natolik, abychom se mohli svobodně rozhodovat.

M. Prokop 31.1.2019 21:22

Re: Odpolitizovat nelze

To je ovšem chyba místních voličů, pokud si sami nevládneme.

Š. Hašek 31.1.2019 16:26

Tak přestaňte být politikem ....

..... buďte politikem - a všechny svoje odborné síly vložte do toho, aby Langšádlová neřešila Rosatom dohromady s Brežněvem a ložiska u turbin s Putinem. Tím bych začal.

A taky nechte Šumavu Šumavou, kůrovec nežije na bórových štanglích reaktoru. Tam fušujete.

Uznávám, že pouze můj povzdech.

A. Hrbek 31.1.2019 16:04

Pan Jirsa

jaksi zapomenul uvést, že na nátlak Václava Klause musel být ruský řídící systém a ruské palivové články vyměněny za výrobky firmy Westinghouse. Obojí byla katastrofa. Řídící systém byl vyměněn za český a palivové články zpět za ruské. Je ovšem pravda, že jsme byli schopni převážnou část zařízení vyprojektovat a vyrobit sami. Tím, že díky politickému a ekologickému lobby byl v ČR zastaven vývoj jaderné energetiky na dvacet let a převážná část zkušeností je zcela ztracena. Takže jsme v rozhodujících částech závislí na zahraničních dodavatelích. Další ránu do vazu české ekonomiky dal Václav Klaus rozhodnutí částečně privatizovat strategické energetické podniky.

Strategicky i ekonomicky je pouze jedno řešení: 1. vytvořit vytlačením minoritních akcionářů samostatný státní podnik Jaderné elektrárny. 2. přednostně vybudovat další jaderný blok v Dukovanech. 3. dát přednost osvědčeným řešením bez ohledu na pomíjivé politické aspekty. 4. financování zajistit výraznou spoluúčastí dodavatele.

Sice věčně zpívají lesy, ale další nekonečné diskuse o jaderné energetice v české energetice jsou zločinem.

J. Jurax 31.1.2019 20:08

Bohužel to vidím podobně. Ale netěší mne to.

M. Prokop 31.1.2019 21:24

Re: Pan Jirsa

Toho Klause koukám najdete všude ... :-P

L. Novák 31.1.2019 15:59

Největším průšvihem jsou zelení blbové jako Rada

Ničemu pořádně nerozumí, technické ani přírodovědné vzdělání nemají, ale chtěli by o všem rozhodovat. Zelení komunisti. Ti patří skutečně pověsit na ty jejich OZE větrníky pro výstrahu všem podobným náboženským sektám, snažícím se ovládnout lidskou civilizaci a její fungování.

Š. Hašek 31.1.2019 13:22

Ano, určitě, tak odpolitizujme.

Technicky to Rusové zvládnou lépe. Levněji.

A neudělají si ze stavby desetiletý výzkumák. A nebudou řešit tsunami.

P. Rada 31.1.2019 13:52

Re: Ano, určitě, tak odpolitizujme.

Japonci měli štěstí v neštěstí.

Oceán z okolí Fokušimy totiž poklidil s radiačních dopadů 99% toho co by jinak zlikvidovalo ekonomiku Japonska. Další země to vzali jako poučné varování. Čína např pozastavila všechny kontinentální projekty Němci podobně precizní jak japonci také zásadně přibrzdili a začly domýšlet doposud opomíjená rizika.

Pokud by spad nesmyly deště a příhodný vítr ho neodvál alespon nad prakticky neobydlené oblasti bylo by v kontinentálních podmínkách hustě osídlené Evropy zle.

V. Petr 31.1.2019 14:44

Pokud by ta elektrárna nestála pár metrů nad hladinou

moře, tsunami by ji nepostihlo VŮBEC!

Jinak, v "mrtvé zóně" u Černobylu se momentálně přemnožili zubři... A ani 30 km zóna není v podmínkách "hustě obydlené Evropy" zas až tak moc. Je to 1% území ČR. To beru tu největší hrůzu!!!, která u tlakovodního reaktoru nemůže nastat, v reálu se u havárie TMI 2 nestalo, z hlediska okolí, nic.

V. Petr 31.1.2019 14:52

Když jsme u toho oceánu, Generalissimus Stalin by

nechal poškozené reaktory + části ze skladovacích bazénů naházet do moře a zbylé tři reaktory ve Fukušimě by byly už dávno v provozu. Ostatně, tři zbylé reaktory v Černobylu byly uvedeny do provozu několik měsíců do havárii a EU později bohatě ZAPLATILA za jejich uzavření.

Rusové naházeli do moře šest havarovaných reaktorů z ponorek i s palivem a stalo se něco? Nějak neječí ani Greenpeace...

Schválně uvádím úplně krajní případy.

Š. Hašek 31.1.2019 16:15

Re: Když jsme u toho oceánu, Generalissimus Stalin by

Uvádíte vcelku dobře.

Jenže o reaktoru atomovém "rozhoduje Šojdrová"!!! Obrazně. Naštěstí nerozhoduje o tom, co si dám k večeři.

M. Prokop 31.1.2019 21:25

Re: Ano, určitě, tak odpolitizujme.

Cenu lze srovnat jedině soutěží. Ne slepou vírou v Rusy.

V. Petr 31.1.2019 11:01

Autor zapomíná na to, že v důsledku nepověšení zelených

na větrníky je jaderný průmysl v USA a ve Francii ve stavu, kdy stavbu jaderné elektrárny téměř nedokáže zvládnout! Česko by tak mělo firmám jako je Westinghouse či EdF fakticky spolufinancovat VÝVOJ nové generace reaktorů! Rusové vás mohou zavést do fungující elektrárny a říci "toto vám nabízíme."

Úpadek západních firem lze vidět ze stavby tří bloků francouzské jaderné elektrárny Flamanville: Blok jedna zahájeno 1. 10. 1979, v provozu od 1. 12. 1986, Blok dvě zahájeno 1. 5. 1980, v provozu od 9. 3. 1987. Blok tři zahájeno 3. 12. 2007, poslední udaný termín uvedení do provozu je letos. Náklady na výstavbu třetího bloku mezitím stouply 3x.

Elektrárny úspěšně staví Rusko a Čína ze zřejmých důvodů...

F. Houžňák 31.1.2019 11:12

Ano, správně, "Západ" rozehnal svoje konstrukční

a stavební kolektivy jaderek čistě z ideologických důvodů, zatímco Rusové a Číňani mají funkční týmy, a Rusové mají i funkční sodíkové reaktory. "Západ" má v podstatě prd, jenom velkou hubu.

P. Rada 31.1.2019 12:00

Re: Ano, správně?

Pane Houžnáku pokud někdo něco má a nemá vedlejší úmysly - pak jeli to opravdu reálné a použitelné v civilní sféře, je schopen to dát na civilizovaný trh včetně parametrů.

Zkuste tedy konkrétně uvést které sodkové reaktory (4generace) rusové nabízejí co umí a za kolik?

Ptám se zejména proto, že i ceny běžných reaktorů si Rosatom i čínané nechávají pro sebe, nejsou když už tak uváděny v návaznosti na požadavky mezinárodních standardů.

Jednání o JE s těmito totalitně řízenými velmocemi jsou pravidelně součástí "obchodního tajemství". To zřejmě prostě proto, že politické cíle si dotyční vládci kalkulují jako součást kontraktu. To je ale právě v rozporu s tématem odpolitizování.

V. Petr 31.1.2019 12:57

Rusové samozřejmě LMFBR nenabízejí, protože

mají v běžném provozu pouze dva (nevím, kolik jich je na ponorkách, což je jiný případ).

To, co nabízejí je klasický v Rusku pracující tlakovodní reator VVER 1200, který jsou schopni dodat v rozumném termínu za rozumnou cenu.

Jde o to, že také sodíkové reaktory (BN 600 a BN 800) úspěšně provozují.

P. Rada 31.1.2019 13:21

Re: Rusové samozřejmě LMFBR nenabízejí, protože

Údaj "rozumná cena" nebo "rozumná doba" znamená něco jiného pro putinův autokratický režim a něco docela jiného pro toho, kdo se zavazuje na dlouhá deasetiletí dopředu půjčkou o které neví zdali ji splatí. Celosvětová ekonomika totiž začala zpomalovat a to včetně ČÍny.

Úspěšně něco provozovat laboratorně a komerčně může být podstatný rozdíl. Rozumné je takové aspekty umět rozlišovat.

V. Petr 31.1.2019 15:07

Temelín se už zaplatil dvakrát, Dukovany několikrát.

Jistě, BN 600 a BN 800 jsou na rozdíl od VVER 1200 prototypy. Ty nám ale nikdo nenabízí.

J. Jurax 31.1.2019 20:18

Ale kuš - tady jde o kšeft, takže rozumná cena i rozumná doba je věc vyjednávání a posléze dohody. Autokratický režim bych do toho nepletl. Nakupujme tam, kde výrobek umí udělat.

A mimochodem z čeho soudíte, že jaderné bloky typu VVER provozují Rusové laboratorně? Sodíkové reaktory přece kupovat nebudeme.

V. Petr 31.1.2019 13:00

Západ akorát pořádá klimatické konference a vynalézá

32. pohlaví...

T. Kočí 31.1.2019 10:27

Potřebný článek

Velmi dobře napsáno, autor je plně v obraze. Jen malá korekce. Schopnosti dodávek českých firem platily v devadesátých letech. Čekání na rozhodnutí vlády o dostavbě JE-DU a JE-TE způsobilo smrt většiny firem energetického průmyslu. V lepším případě padly do cizích rukou ( Plzeň).Na tom se podepsaly všechny vlády. S každým odkladem se situace zhoršuje. Legislativa se zpřísňuje,odborníci odešli do penze, EU se chová čím dál pitomněji. Němci likvidují energetiku i průmysl.

Autor je důchodce, bývalý pracovník firmy dodávající pro jaderné elektrárny.

P. Rada 31.1.2019 13:43

Re: Potřebný článek?

Němci oproti nám dokazují, že s obnovitelných zdrojů dokáží žít daleko úspěšněji. Mají i daleko vyšší efektivitu při tvorbě HDP vzhledem k měrné energetické náročnosti.

"Pitomé" proto spíše je, že primitivněji se chovající se nedokáží poučit ani na očividném příkladu. http://oenergetice.cz/energostat/

Vy který si zřejmě pamatujete tzv "zlatou éru české jaderné energetiky" (ze které naštěstí nevzešla žádná vážná havírie i když jsme měli namále) si zřejmě navíc neuvědomujete, že dnešní JE musí splnovat daleko přísnější standardy jejihž opodstatnělost není ani v přípeadě JETE respektována. Důsledné poznání proto dnešní JE zdoje 3+ generace zásadně prodražuje a to všude ve světě. JE energetika prakticky selhala oproti deklarovaným nadějím.

Jinak řečeno jednoduchý JE reaktor v rukou ideálně zodpovědných a bezchybně pracujících lidí by vyšel násobně levněji jak dnešní typy které musejí splnovat požadavky blbu-vzdornosti obsluhy i teroristicky smýšlejícího okolí. Systém jaderný stroj + člověk se ukazuje problematičtějším jak se kdysi zdálo.

Dodnes navíc není vyřešeno ani jedno trvalé úložiště jaderného odpadu na světě. zejména né pro JE na kterých jste se zřejmě podílel. Pomník i z Vaší činnosti pokud se podaří vúspěšně realizovat, zde proto bude muset být ještě 400 tisíc let. Já o takovéto megalomanské posmrtné ambice nemám zájem a dokonce opovrhuji těmi, kteří pro svou nabubřelou nedomyšlenost zatěžují život tisícům následných generací.

V. Braun 31.1.2019 13:55

Re: Potřebný článek?

Pane Rado, vy máte nějaké konkrétní informace o nerespektování standardů bezpečnosti v JETE? Pokud ano, doufám, že jste je nahlásil příslušným úřadům k prošetření.

Také o jakém "na mále" to mluvíte? Tedy pokud nemyslíte A1 v Jaslovských Bohunicích ze sedmdesátých let. A1 bylo konstručně něco naprosto jiného než VVR v Temelíně a Dukovanech.

Dlouhodobá úložiště nejsou postavena z politických důvodů, žádný jiný důvod neexistuje. Svojí charakteristikou je to celkem jednoduchý hlubinný důl, musí být jen ve stabilním podloží. Ostatně, vyhořelé palivo se zatím již skoro třicet let skladuje v Dukovanech.

P. Rada 31.1.2019 14:20

Re: Potřebný článek?

Pane Braune to není třeba nikomu odpovědnému hlásit - leda tak Vám.

To, že JETE nemá reaktor takového typu který by nehrozil únikem radiace při event roztavení jádra např při přerušení chlazení - je technologická danost.

Toto právě umějí zabezpečit až reaktory 3+ typu a ptaké právě proto jsou násobně drahé.

V. Braun 31.1.2019 15:11

Re: Potřebný článek?

Odpověděl jste mi sice nepřímo, ale přece. JETE plní všechny standardy, které má. Děkuji.

K otázce o havárii "na mále" jste se nevyjádřil, předpokládám tedy, že nic jiného než A1 nemáte.

J. Kavalír 31.1.2019 14:19

Re: Potřebný článek?

Také bych byl pro výstavbu větrných farem na našem pobřeží, kde vanou prakticky stále větry. Problém je v tom, že to pobřeží nemáme.

Úložiště vyhořelého jaderného paliva nemáme, protože do něj ještě tak 30 - 40 let nemáme co ukládat. A otázkou je, zda a kolik toho bude třeba v té době ukládat .

P. Rada 31.1.2019 14:37

Re: Potřebný článek?

"Náš" problém je ale i v tom, že ty lokality které máme např. na horách nevyužíváme - jen aby jiná energetická loby neměla konkurenci. Je to tedy problém monopolních postojů v energetice. Němeco má 40% zdrojů v soukromých rukou a tací jak koperují tak zároven svou produkci využívají.

Úložiště JE odpadu není jen na leckajé ukádání. Prvotní dopad se totiž musí nechat nejprve odležet/vychladnout od nejproduktivnějších rozpadů na skládkách uvnitř elektráren aby se na vzduchu či ve vanách odebrala největší část aktivační energie.

Pak teprve lze PŘEKLÁDAT do trvalých schránek a teprve ty ukládat "trvale". Jen to překládání je ale riziková operace a celek dát tím jak se chemicky a fyzikálně proměnuje navozuje namáhání na svou schránku a celý objekt.

Investiční nákladovost takovéto stavby ele už jen na papíře roste rychleji jak prostředky na ní a tak to vypadá na rostoucí dluh který časem bude muset někdo jiný uhradit. Někomu ale zřejmě vyhovuje žití na dluh.

V. Petr 31.1.2019 15:11

Veškeré OZE, kromě klasických hydroelektráren, mohou

fungovat jen za předpokladu, že zákazník je státem DONUCEN kupovat jejich produkci, kterou třeba ani momentálně nepotřebuje, za NĚKOLIKANÁSOBEK tržních cen!

J. Jurax 31.1.2019 20:21

Rada tenhle fakt přehlíží jako nedůležitý.