19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: O osudu OKD bylo rozhodnuto dávno a jinde

Výhledy OKD a černouhelného hornictví do budoucnosti v této zemi zaměstnávají hodně lidí. Samozřejmě v tom hrají roli známé peripetie při privatizaci OKD, ale ve skutečnosti se osud černého uhlí rozhodl jindy a naprosto jinde.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Čermák 21.4.2016 19:13

Jsem rád, že černé uhlí zůstane tam, kde je

a nebude těženo za účelem spalování. Myslím, že ho v budoucnu využijeme mnohem lépe. Horníky samozřejmě lituji, ale snad i oni časem budou moci dělat něco užitečnějšího, než kutat černé uhlí pro spalování.

M. Pivoda 21.4.2016 15:29

Opožděná moudrost. Typická pro ekonomy, zejména české

Smrčka: "O osudu OKD bylo rozhodnuto dávno a jinde".

Potřeba dodat, že zásadní zlom v energetické politice (týkající se celé zeměkoule) proběhl bez vědomí českých ekonomů. Včetně pana Smrčky.

Obecně o ekonomech (nejen českých) se vyjádřil Peter F. Drucker, tuším v roce 1989, že "ekonomové neví nic, až se zpožděním dvaceti let". Vysvětlovat to ale zde už nebudu, to bych se zbytečně opakoval.

P. Vaňura 21.4.2016 11:57

A ještě, stát neudělal NIC, opakuji, NIC pro

desetitisíce lidí, jejichž pracovní místo bylo "z organizačních důvodů" zrušeno ze dne na den. Horníci jsou z tohoto hlediska ti mohutně preferovaní!

J. Hanzal 21.4.2016 11:52

Zaslechl

jsem někde, že nějací politici uvažují o zakonzervování dolů na dobu kdy by uhlí bylo zase v kurzu. Což je naprostá a hlavně obrovsky nákladná záležitost, neboť jestliže se činný důl uzavře byť jen na určitou dobu všechno co tam zůstane podléhá korozi a to už ani nemluvím o geologických procesech, které jsou devastující. Když se šachty uzavřou, a to se neodvratně stane, nikdo je není schopen opět zprovoznit.

Tak trochu o tom něco vím, poněvadž jsem cca 20 let pracoval v tech. funkcích v OKD, tehdy ještě OKR.

M. Starý 21.4.2016 10:02

A co Zákoník práce?

Tady přece nejde o osud "ložiska uhlí", ale o normální dodržování Zákoníku práce. To že ceny černého uhlí nezadržitelně řadu let padají jistě věděl i Bakala a tak si jistě dokázal spočítat nejpozdější čas T, ve kterém, může důl zavřít, ale ještě mít peníze na vyplacení horníků a další závazky. Ne těžit dokud to jde a pak přes nastrčené bílé koně vzkázat státu - OKD je před bankrotem a stát to bude stát 30 mld. Kč. Ledaže byste se dohodli s námi a dali nám 10 mld a my ještě nějaký čas budeme těžit a vy (vládo, ČSSD) si tím koupíte klid před volbami. V televizi to ten nastrčený panák řekl v rozhovoru s Mládkem na přímo: Ostravsko je baštou voličů ČSSD, tak ať se Vláda (ČSSD) stará! Nakonec, lepší okamžik si Bakala vybrat nemohl...

A pak bude na pořadu dne, co dál s tím dolem (resp. ložiskem). To už bude opravdu rozhodnutí (a zodpovědnost Vlády) a penězích státu jestli ložisko (důl) zakonzervovat nebo odepsat.

P. Vaňura 21.4.2016 11:05

Bakala byl ochoten zaplatit horníkům odstupné podle smlouvy

a podle jeho původních plánů by už dávno horníci odešli a odstupné dostali. To co se děje je důsledkem snahy horníků, odborů a ČSSD okamžik útlumu co možná nejdéle oddálit.

Jen podvodník může někomu namlouvat, že je povinností Bakaly finacovat nerentabilní těžbu ze zisků z doby někdy před deseti lety!

M. Starý 21.4.2016 11:16

Re: Bakala byl ochoten zaplatit horníkům odstupné podle smlouvy

Já žádné "původní Bakalovy plány" neznám.

P. Vaňura 21.4.2016 11:55

V ČTV v inkriminované době to bylo Bakalovými lidmi

presentováno tak, že pokud do toho stát nevstoupí, bude realizován tam přímo uvedený časový harmonogram (ten si nepamatuji). To už bylo v době, kdy probíhaly demonstrace horníků proti Bakalovu plánu. Bakala následně řekl, což říká ostatně dodnes, že změny v nastíněném harmonogramu jsou možné, pokud to stát ZAPLATÍ.

I ten tehdy publikovaný harmonogram počítal s odstupným dle kolektivní smlouvy.

Každopádně, na nátlak státu byly už TEHDY provedeny změny v daném harmonogramu.

I. Schlägel 21.4.2016 8:25

Cílový stav?

Politici řeší, jaký má být cílový stav u jejich cílové voličské skupiny v horizontu max. jednoho volebního období. Dlouhodobé vize po nich opravdu nechtějte. Vždyť musí rovněž bojovat za "chléb vezdejší" a pravidla této "soutěže" jsou naprosto jasná i politickým začátečníkům. Nabídnete dlouhodobou vizi v podobě "pot a slzy" (krev vynechávám)a politický konkurent okamžitě pragmaticky nabídne sanaci potřebných hornických peněženek ze státního rozpočtu pod líbivými hesly o zachování zaměstnanosti, sociální soudružnosti a solidaritě. Vše zarámováno bohatýrskými výkřiky na adresu toho zloděje Bakaly. A lid bude řičet blahem. A vize budou v zadeli.

P. Vaňura 21.4.2016 9:46

Bakala zašantročil byty OKD,

to je ovšem o něčem úplně jiném!

I. Schlägel 21.4.2016 11:18

Re: Bakala zašantročil byty OKD,

Co je o něčem jiném? Neschopnost politiků vidět za delší horizont než jedno, max. 2 volební období?

P. Vaňura 21.4.2016 12:06

Bakala zašantročil byty OKD,

O politicích se s Vámi nepřu. Jen jsem chtěl zdůraznit, že v kauze bytů OKD se Bakala za nečinného přihlížení tehdy vládnocí ČSSD dopustil špinavého podrazu, kdežto v kauze uzavření dolů souhlasím s autorem.

Takže, pokud je Bakala darebák, není to proto, že chce zastavit nerentabilní těžbu.

Ostatně, nejde ani o to, že by propuštění horníci nenašli práci ale především by těžko našli práci za 35000 Kč měsíčně, což je v Česku značně nadprůměrný plat. Dokonce je to plat, jehož poskytnutí JEDNOMU z odstoupivších poslanců ODS bylo Ištvánem a médii prohlašováno za "úplatek." Teď by totéž mělo dostat několik tisíc lidí.

I. Schlägel 21.4.2016 12:38

Re: Bakala zašantročil byty OKD,

Já se s Vámi nepřu o Bakalovi :-) Pouze jsem ho okomentoval jako ten typ vějičky, kterou politici předhodí voličům, místo toho, aby prodávali dlouhodobou vizi. Protože tuto vizi nemají, maskují to i s pomocí Bakaly. Mimochodem, smlouvu s Bakalou si Bakala nepodepisoval sám. Na druhé straně stolu seděl zástupce státu. A pokud Bakala smlouvu porušil, tak s vědomím, v jakém stavu je schopnost státu/politiků postarat se o funkční vymáhání práva. Ve finále není třeba na Bakalu nadávat, on pouze využil příležitost, kterou mu stát svou neschopností naservíroval na zlatém podnose. A protože stát zůstává státem, čeká nás nekonečný seriál o tom, jak onen moudrý stát chytře utrácí naše peníze a křičí, že Bakala, Vilém, Jarmila... atd. jsou zloději.