24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ENERGETIKA: O čem nelze ani snít

„Věř a víra tvá ti zatopí a rozsvítí,“ touhle parafrázi křesťanského rčení se evidentně rozhodli řídit funkcionáři EU a premiéři členských států. Jenže to, ani dočasné uznání plynu a jádra za použitelné zelené zdroje, elektřinu ani teplo nezajistí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 17.2.2022 22:01

Energetika 21. století: Konec snění se blíží

Důležitý krok k funkční jaderné fúzi firmou DeepMind, která se specializuje na praktickou aplikaci umělé inteligence (AI) (tj. strojového učení). Tentokrát se firma DeepMind věnuje monitorování magnetického pole v jaderném reaktoru.

"... Researchers trained an AI system to run this process using reinforcement-learning algorithms. In total, the AI controlled the plasma for only two seconds—but this is about as long as this reactor could run before getting too hot. Why it matters: It’s only a first step, but this could help physicists better understand how fusion works, and potentially speed up the arrival of an unlimited source of clean energy."

Google Translate: "...Výzkumníci vycvičili systém umělé inteligence, aby spustil tento proces pomocí algoritmů učení zesílení. Celkem umělá inteligence řídila plazmu pouze dvě sekundy - ale to je zhruba tak dlouho, jak dlouho mohl reaktor běžet, než se příliš zahřeje. Proč záleží: Je to jen první krok, ale to by mohlo fyzikům pomoci lépe pochopit, jak fúze funguje, a potenciálně urychlit příchod neomezeného zdroje čisté energie."