16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Nový Temelín

Budeme vůbec takovou elektrárnu potřebovat? A nezruinuje nás to, když ji budeme stavět? K zamyšlení stačí strohá logika.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 4.12.2013 18:09

NECHCI SE VYJADŘOVAT K DOSTAVBĚ TEMELÍNA......

......ale ví někdo ze zde diskutujících zasvěcených odborníků, jaký je stav ve výrobě a provozu MALÝCH, místně využitelných atomových elektráren? Myslím tím dostupnost hotových kogeneračních elektráren "na klíč" (pokud se vůbec vyrábějí), jejich cena, náročnost obsluhy, bezpečnost provozu, termíny výměny paliva atd.

       Nebylo by to nakonec rozumnější, nežli přenášet (se všemi z toho vyplývajícími problémy) "mamutí" výkony na velkou vzdálenost - nutně spojené se ztrátami, v rozumné míře decentralizovat rozvodnou síť a využívat i menší atomové kogenerační elektrárny? Také by se tím zvýšila i propustnost dálkových vedení pro přenos větrné a solární energie z Německa.

P. Rada 4.12.2013 19:28

Re: NECHCI SE VYJADŘOVAT K DOSTAVBĚ TEMELÍNA......

Američané od jejich vývoje upustili ale Rusové prý pokračují dokonce ve spolupráci s českou firmou. Něco je zde:

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Male-jaderne-elektrarny-budoucnost-moderni-energetiky-279508

http://atominfo.cz/2012/11/male-jaderne-reaktory/

V. Kolman 4.12.2013 20:42

Re: NECHCI SE VYJADŘOVAT K DOSTAVBĚ TEMELÍNA......

Díky pane Rado za odkazy - opravdu zajímavé čtení. Přeji hezký večer.

L. Novák 4.12.2013 21:31

Re: NECHCI SE VYJADŘOVAT K DOSTAVBĚ TEMELÍNA......

Zkuste ještě Blesk a Dikobraz (z archivu v knihovně). Dozvíte se víc. :-)

R. Langer 5.12.2013 7:30

Re: NECHCI SE VYJADŘOVAT K DOSTAVBĚ TEMELÍNA......

Asi tak... :-)

L. Novák 4.12.2013 21:20

Re: Stav ve výrobě MALÝCH, místně využitelných JE?

To je zatím jenom fantazie bez návaznosti na realitu. Uhlídat jednu velkou jadernou elektrárnu je na první pohled mnohem jednodušší, než uhlídat padesát malých. A to jsme jenom u základních bezpečnostních námětů.

P. Rada 4.12.2013 22:15

Re: Stav ve výrobě MALÝCH, místně využitelných JE?

Pane Nováku pokud jste četl odkazy tak právě ta návaznost na vojenskou realitu v podoně "80let" už není fantazií ale realita. Tak je s podivem jak reagujete. Civilní využití může být problematičtější, efektivitu těžby energie nikdo neudává a v tom právě může tkvět problém.

Na druhou stranu si rád poslechnu "základní bezpečnostní námět" jak si Vypředstavujete uhlídátelnost kterékoli s velkých tlakovodních či varných reaktorů dnes navrhovaných či realizovaných v 3+ generaci v případě dlouhodobého (týdenního) výpadku chlazení a jaké následky to bude nevyhnutelně mít.

B. Uhlich 4.12.2013 22:24

Re: Stav ve výrobě MALÝCH, místně využitelných JE?

Myslím, že nemáte pravdu... u těch malých reaktorů..i když ono by se to spíš dalo nazvat malou jadernou energetickou konzervou je technologie někde jinde...je to právě řešené tak, že on to vlastně není úplně plnohodnotný reaktor, tedy je to právě řešeno velmi blbuvzdorně. navíc to disponuje poměrně malým výkonem, tedy řízení a regulace nejsou nijak komplikované. Navíc je to poměrně zajímavě chráněno i proti terorismu...tedy i v případě poškození nebo dokonce scizení je tam toho štěpitelného materiálu jen velmi málo a je to nepřepracovatelném stavu... Já to osobně za nesmysl nepovažuji a je samozřejmě věcí dalších studií na kolik by to třeba u nás k něčemu bylo nebo ne...  Každopádně, mě osobně by vůbec nevadilo, kdyby něco takové ho u nás v obci bylo...těch několik stovek hodin ročně bez elektriky co tu každý rok zažíváme je už docela únavných....