25.4.2024 | Svátek má Marek


ENERGETIKA: Nové pitomosti zelených

22.5.2008

Na pražské energetické burze se dostala cena elektřiny za jednu megawatthodinu pro rok 2009 na hodnotu 70 eur. Znamená to, že došlo ke zdražení až o 40 procent. Očekává se však, že cena pro spotřebitele stoupne „pouze“ o 20 procent. Situace je opravdu alarmující. Nesmyslná státní podpora obnovitelných zdrojů, která energii dále zdražuje a zaplatí ji v konečném účtu spotřebitelé, je cestou k ekonomické likvidaci státu a nemá před sebou žádné zářivé zítřky.

Uvedenou cestu ke kolapsu rozhodně nerespektuje šéf všech zelených. Na nedávné tiskové konferenci představil návrh Energetické politiky ministerstva životního prostředí k projednání ve vládě. Jde o zásadní velký omyl, který media ve svých komentářích vůbec nepostřehla. Podle kompetenčního zákona zpracování energetické politiky patří výhradně do pravomocí ministerstva průmyslu a obchodu. Obdobný případ vznikl před několika léty, kdy jsme společně s panem ministrem Grégrem předkládali na jednání vlády energetickou politiku ve vztahu k dostavbě Jaderné elektrárny Temelín. Rovněž tehdy byla snaha překročit kompetenční zákon. V konečném výsledku mohlo však ministerstvo životního prostředí předkládat pouze legrační návrhy. Zatím se nestalo, aby například zákon o policii předkládalo na jednání vlády ministerstvo financí. Chtějí se zelení zviditelňovat i za cenu hospodářského kolapsu a nekonkurenceschopnosti ČR kvůli vysokým cenám energií?

Nemohu se ubránit dojmu, že máme ministerstvo a další spřízněné organizace jako Hnutí duha, které dokáží vymýšlet pouze soubory nereálných návrhů. Pravdou je, že se opírají o celou řadu nepromyšlených směrnic Evropské unie, které navíc zpřísňují. Následně je hlava nehlava prosazují v současné vládní koalici i za cenu ekonomické likvidace státu. Smutným důkazem je další návrh klimatické politiky ČR k záchraně celosvětového klimatu. Bez ohledu na nepředložené a nespočítané mnohamiliardové dopady na ekonomiku státu a občany, chtějí zákonem prosadit do roku 2020 snížení emisí skleníkových plynů o nereálných 40 procent. Je to dvakrát víc, než jsou zelené představy v Evropské unii.

Požaduje se, aby k výrobě elektřiny a tepla se u nás používal pouze dovážený zemní plyn, biomasa zaplevelující krajinu a zatím nesmírně drahé sluneční kolektory. Nesmyslné požadavky zahrnují přesvědčení o osvícené a nezbytné záchraně lidské populace zelenou mafií.

Naprosto nikomu z nich nevadí, že ČR se podílí na výsledných celosvětových emisích skleníkových plynů pouhými 0,3 procenta. Přesto je podle zelených ČR jednostranně předurčena k záchraně planety, ať to stojí, co to stojí. Nad uvedenými chimérami se musí nahlas smát opravdu velcí světoví producenti jako například Čína. Nemohu se ubránit osobního dojmu, že uváděná náhrada tuzemského uhlí dováženou strategickou surovinou plynem je velkou utajovanou politickou hrou s producenty plynu. Podstatnou otázkou je, zda emise ze spalování uhlí nepřevyšují ve svých důsledcích spalování plynu. Opravdu ekologie spočívající za velké peníze ve vyhánění čerta ďáblem!

Nechci rozebírat zcela protichůdné vědecké závěry o změně klimatu. Hodně se již popsalo na stránkách Neviditelného psa. Skutečností je, že neustále uváděný skleníkový plyn CO2 je obsažen v atmosféře pouze kolem 0,03 objemových procent. Kolik z tak malého podílu činí antropogenní emise, není přesně vědecky doloženo. Zřejmě mnohem větší vliv má pravděpodobně vyšší obsah vodních par v atmosféře i cykly sluneční aktivity. O těchto příčinách se záměrně nemluví. Bohužel, řadou medií je presentováno a podporováno pouze jediné zelené a neprokázané náboženství.

Po absolutním fiasku pěstování plodin pro výrobu biopaliv, které byly nárazníkem pro vyvolání celosvětové potravinářské krize, jsou předkládány další nesmyslně ukvapené náměty. Jsem opravdu zvědav, zda koaliční vláda, za cenu svého udržení přistoupí i na tuto hru zelených. Rok 2020 je daleko a lze věřit, že obdobné nesmysly nebudou mít pro roce 2010 ve vládě již žádného slyšení. Pokud je zde opravdová snaha skutečně snížit skleníkové plyny, je nezbytně nutné mezi současné technologie zahrnout i vyšší podíl využívání jaderné energie.