23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Nesmíme ohrozit naši bezpečnost

Vyhrocená politická a diplomatická konfrontace mezi Českou republikou a Ruskou federací má mimo jiné také zásadní dopady na českou energetiku. Vláda již rozhodla, že vyloučí ruskou firmu Rosatom z možné účasti v tendru na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 25.4.2021 19:07

Právě začátek roku 2009 nám ukázal, jak nespolehlivá je Ukrajina jako tranzitér a jak spolehlivé je naopak Rusko jako dodavatel.

Zrekapituluji, aby lháři Goebbels-Zahradníkova typu nezískali navrch - i když mají pod palcem média:

Ukrajina přes mnohá upozornění do konce roku 2008 neuzavřela novou smlouvu, takže neměla nasmlouvaný ani litr plynu. Když stará smlouva 31.12.2008 o půlnoci skončila, gazprom přestal dodávat ukrajinský plyn, ovšem Ukrajina nepřestala v odběru, takže kradla plyn, který měl proudit dále do Evropy (třeba k nám). Gazprom snížil dodávky od ukradený plyn - a protože Ukrajina kradla dál, nakonec snížil na nulu. Načež Ukrajina zavřela kohouty na své straně a vyčerpala i technologický plyn, který musí v potrubí být ať už proudí nebo ne.

Gazprom mezitím zvýšil dodávky přes Polsko, eokonce přetlakoval plynovod, aby dostal do Evropy co nejvíc plynu. Ten přes Německo dotekl i k nám - ČT09 ho ovšem prezentovala jako norský plyn a za tím účelem zcenzurovala z mapy celý Jamal-Evropa.

Smůlu měl jih, protože neexistoval TS a i my jsme museli sáhnout hlouběji do zásob, protože jamal nestíhal a NS2 nebyl.

Nakonec hlavně Němci donutili Ukrajinu ke slušnosti.

P. Pavel 25.4.2021 21:57

Máš tam chybu volksrusáku nováku. Správně je to takto. Právě začátek roku 2009 nám ukázal, jak nespolehlivé je rusácko jako dodavatel plynu a jak zneužívá svého monoplního postavení pro vydíraní. Zrekapituluji, aby lháři Goebbels-novákova typu nezískali navrch - i když je rusáci za jejich lži platí: Mezi rusáckem a Ukrajinou se v té době realizovaly dodávky na základě smlouvy, která byla platná až do roku 2010. Blábol o končící smlouvě je rusácká lež, která měla rusákům umožnit tlačit na Ukrajinu, kde v té době vládl Juščenko, případně několikanásobně zvýšit ceny plynu pro Ukrajinu , a to nad cenu tržní. Ukrajinci samozřejmě travali na dodržení v té době platné smlouvy. Miliardové ztráty, která tohle vydírání Ukrajiny si rusácko způsobilo, nakonec přinutilo rusácko k alespoň předstírání slušnosti.

V. Novák 25.4.2021 23:26

Lžeš jako vždycky, sprosté hovado.

J. Effenberger 24.4.2021 19:46

Firmy z "demokratických zemí" už bohužel neumí stavět jaderné elektrárny.

P. Rada 25.4.2021 6:25

Pane J.F. pokud reagujete na téma bezpečnosti tak to s výstavbou JE3+ typu může být prakticky nesouvisející až rozporuplná aktivita. Pojem bezpečnosti sice autorem nebyl specifikován ale obvykle se o něm hovoří v případě rizik výpadku dodávek ve městech až aglomeracích. JE 3+ se ale doposud musí dnes stavět odlehle a měst a hustého osídlení a tak města dál zůstávají bez ráložních zdrojů pro případ pádu VVN vedení např. s důvodů extréní povětrnosti, terorizmu....

Masivní investice kdesi v odlehlosti navíc vyčerpává možnosti společnosti zainvestovat do výstavby záložního např paroplynového zdroje uvnitř města. To je pravidelně nelukrativní činnost už proto, že na "zelených loukách" v odlehosti zástavby se staví nejlevněji, nejrychleji... Záložní zdroj sám se navíc používá nanejvíš ve špičkách a tedy nepravidelně a tím si na sebe běžně nevydělá i když při blackoutu naopak může ušetřit obrovské ztráty. Celospolečenské propady se ale soukromým investorům až podnikavcům sotva kdy vrátí a tak pokud už musí investovat do záloh, pak jen zákonné minimum. Některé nemocnice.... takto už musí být vybaveny záložním zdrojem.

Štěpně jaderná elektrárna nabíhá i několik dní, potřebuje k tomu navíc masivní injekci energie zvenčí - jinak se ani nerozběhne ... a je tak je její výstavby v souvislosti s blacouty právě v tomto smyslu pravidelně kontraproduktivní počin. I takové aktivity ale mohou být náplní politikům zastupojícím zájmy dokonce nepřátelských zemí.

J. Effenberger 25.4.2021 12:40

Můžete jmenovat jediné město na světě, které má někde v centru záložní paroplynovou elektrárnu? Já mluvím o tom, že naše energetika musí mít jádro, pokud má být bezemisní. Plynové elektrárny nejsou řešení, jejich emise jsou prakticky stejné jako u uhlí.

P. Rada 25.4.2021 13:23

Pane J. E. k těm příkladům. Praha měla svého času dokonced několik uhelných elektráren - obvykle jako součást velkých průmyslových provozů. Pak se plynofikovalolo a zároven se elektrárny vytěsnily z města. Výsledek byl razantní zlepšení ovzduší ale i růst závislosti na funkčnosti několika linek VVN. Toto město má proto jen cca 15% vlastních energetických zdrojů jako zálohu a do toho se počítá např záložní plynová elektrárna pro střešovickou nemocnici.

V. Novák 25.4.2021 19:08

No to je hrůza!

Vytěsnit uhelné elektrárny z města!!

To je přímo sabotáž!!!

J. Lukavsky 25.4.2021 19:34

"potřebuje k tomu navíc masivní injekci energie zvenčí - jinak se ani nerozběhne ..." Alespoň jaderná elektrárna Temelín má připraven velký záložní zdroj, naftové agregáty a velké množství paliva. Pro případ, že by bylo nutno ji zcela vypnout a pak znovu rozeběhnout od nuly. Takže zvenku pro svůj rozběh nepotřebuje naprosto nic. Pochybuji, že by to neměly i Dukovany, to je standardní součást. J.L. end

P. Pavel 25.4.2021 17:25

Firmy z "demokratických zemí" umí stavět JE stejně jako firmy z "nedemokratických zemí" - viz Tchajšanská JE (Areva), viz JE Haiyang a JE Sanmen (Westinghouse). To co firmy z "demokratických zemí" neumí je stavět podle absurdních eurounijních norem ... jenže to neumí ani rosatom. Viz katastrofální vývoj jaderných investic realizovaných rosatomem v Maďarsku a Finsku.

J. Gutvirth 24.4.2021 19:24

Naprosto přesně. Ale s "náboženskými"!! fanatiky asi neuspějete

P. Rada 25.4.2021 13:54

Druh "nábženského fanatismu" jste žel neupřesnil. Udělám to za vás.

Nejrozšířenějším českým náboženstvím je dnes reklamou hnaný konzum pro konzum a fanaticko-nábožná víra v takto dosažitelný trvalý extenzivní růst v uzavřeném prostoru při omezených zdrojích.

Pro "naprostou přesnost" je tak akorát příznačné, že na omezení masivnosti reklamy do konzumu během lockdownu vůbec nedošlo - jen se pozměnily komodity.

V tomto smyslu slepé vášnivé zaujatosti růstem založeným konkrétněji na jádru Zahradník vystupuje. Zřejmě je opojen představou moci/energie a proto přehlíží technicko ekonomické aspekty, které dokonce celosvětově vedou k omezování jaderných investic pro nerentabilitu a to i podle projaderných zdrojů:

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/19-00521_web.pdf

https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.670581.de/dwr-19-30-1.pdf

https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2020/

Řadu svých věřících oveček tedy poslanec Z. oslovil falešnou nadějí na překlenutí dnešní krize (jako by začala jen uměle diplomaticky) a zas pohodlný život až konzumní blahobyt. Volby se prostě blíží a vzlášt virtuální papír snese všechno.

L. Polehla 24.4.2021 18:13

Nejvíc ohrozíme svoji bezpečnost když si postavíme zmetka!

P. Rada 24.4.2021 18:33

Nejběžněji se člověk sám ohrožuje nadbytečnými výdaji, rádoby-pohodlíčkem .... pod vlivem pobízivé a falešně informující reklamy.

Š. Hašek 24.4.2021 18:42

Trefné!

L. Polehla 24.4.2021 19:11

Pokud je to reakce na mne, tak Vám za ni děkuji. Prošel jsem si Vaše předcházející příspěvky a konstatuji, že máme velmi podobné názory.

V. Novák 25.4.2021 19:09

My si nepostavíme nic - my si za ten zmetek tvrdě zaplatíme.

J. John 24.4.2021 15:06

Netuším, kde pan poslanec, vzdělaný na matfyzu, absolvuje pravidelný brainwashing. Takové ideologické plky bych čekal od příslušníka stran TOP, Zelených nebo STANu, ale u člena ODS mě to zaráží. Realitu překrucuje, neuvádí, že problém s dodávkami plynu v r. 2009 způsobila Ukrajina, která odebírala plyn určený pro Evropu. I proto byl postaven NordStream. Stále je ještě plyn dopravovaný potrubím levnější než CNG, pro jehož distribuci není v Evropě ani dost terminálů. Když mu tak jde o ekologii, tak by měl zmínit, že NordStream je o cca 500 km kratší než plynovody na zemi a tak je i ekologičtější, i co se týká energie na přepravu plynu.

Firmy, které chce vláda oslovit pro dostavbu Dukovan, zatím předvedly výkony, za které se musí stydět. Detaily jsou shrnuty vč. odkazů na:

https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=769403

Š. Hašek 24.4.2021 15:21

Tak nějak.

Š. Hašek 24.4.2021 13:36

Stačilo napsat,

že dík našemu uhlí, naší a sovětské technice v Dukovanech a Temelínu jsme (momentálně) za vodou. Taky máme řeky. A ještě sloužíme svými dráty, aby to Němcům nekleklo. Chtěl bych vidět účtenky.

Je celkem jasné, kdo si tedy přeje, abychom byli pod vodou. Rusové to nejsou. Proč taky?

Až se bude vypínat elektřina, tak si ji ze solidarity vypnou v Estonsku (na Slovensku) taky?

Ještě se dají najít záznamy projevů (předchůdci Pekarové) z let 1952 ..... , kde i špendlík byl brán politicko strategicky.

V. Novák 25.4.2021 19:11

Účtenky nejsou.

Za přenos neplánovaných náhodných přetoků se fikaně nic neplatí.

V. Novák 25.4.2021 19:17

Litva, Lotyšsko a Estonsko nejsou v elektřině soběstačné, nakupují od Švédska, Polska, Ruska a Běloruska. Od Ruska a Běloruska se hodlají odstřihnout v roce 2024, takže další tři země se plně přisají na evropský elektrický struk.

A podobným postupem vyhrožuje Ukrajina, z 50% závislá na postsovětských JE a ruském palivu pro ně, do značné míry na ruském uhlí pro uhelné elektrárny a i s těmito zdroji je rovněž energeticky nesoběstačná - takže se na ten struk přisaje tentokrát hodně velké tele. A hodlá tak učinit už příští rok.

M. Pivoda 24.4.2021 13:09

Příležitost! K čemu?

Závěr článku českého politika: "... Současná krize je pro českou politickou reprezentaci zároveň příležitostí si uvědomit nutnost přijmout a schválit strategické plány a řešení, za něž nám budou vděční naši potomci ještě po 100 letech. ..."

Poslanec nám v podstatě sděluje, že (obrazně řečeno) "nová doba žádá nové činy". Hm. A ve svém článku (který upozorňuje na mezinárodní politické změny) vůbec nezmiňuje názor a postoj českého občana (který dal politikovi svůj hlas). Tzn., co vlastně ten český občan chce, a kolik eventuálních nepříjemností je český občan ochoten podstoupit při volbě některé z energetických alternativ.

Poučení z minulého krizového vývoje (pro situace budoucí:

Pandemie Covid-19 ukázala, že čeští občané uznali, že příroda (koronavirus) je přece jen silnější. Zpočátku čeští občané byli ochotni vzorné solidarity a omezení svých nároků - pokud vzniklou krizovou situaci ve státě Česko řídil plukovník, specializovaný na řízení kritické situace. Jakmile ale přejali řízení českého státu tlachající politici, důvěra českých občanů i jejich solidarita radikálně poklesla.

Kdo bude řídit budoucí energetickou situaci v Česku, pokud se projeví nějaká další kritická situace?

J. Jurax 24.4.2021 12:29

No jo, je nebezpečné, když se do energetiky pletou zelení magoři a politika.

U nás se bohužel povedlo obé - první díky zeleným blbečkům hlavně EUrobruselským, ale i tuzemským bojujícím proti kysličníku mj. i emisními povolenkami, druhé díky Vrběticím.

V. Halašta 24.4.2021 12:40

Ty Vrbětice jsem nějak nepobral. Správně bylo si ruského bombového útoku nevšímat, protože nám zprostředkovaně dodáva ropu a plyn?

V. Čermák 24.4.2021 12:57

A byl to opravdu Ruský útok, a když ano, tak na koho a proč? Izrael a USA útočí velmi často na cizím území, ale svůj byznys si hlídají. Rozvrátit cizí byznys jim ovšem nevadí...;-D

V. Halašta 24.4.2021 16:05

jo byl, švábe

J. Jurax 24.4.2021 16:30

Nikoliv.

Protože stejně značně závisíme na ruském plynu a ropě - a ty kvůli Vrběticím zajisté neodmítneme odebírat - tak bych ten výbuch omlátil Rusku o hlavu a Rosatomu - protože to je kšeft na dvě desetiletí, kdy už budou Vrbětice dávno zapomenuty - bych se neuzavíral; přinejmenším by se dal využít jako páka na snížení ceny u Westinghousu, neboť ten je kromě Rosatomu jediný, který nabízí tlakovodní reaktor do 1200 MW, jenž my poptáváme.

V. Novák 25.4.2021 19:19

A naši zakázku zoufale potřebuje, protože žádnou nemá.

Ovšem dokážete si představit, že by někdo v Česku tvrdě vyjednával s (pseudo)americkou firmou?

F. Kusák 24.4.2021 9:44

Bohužel, autorovi nedošlo, že to spojení Ruska a Německa je strategické, i když se Němci tváří, že to tak není. To partnerství vzniklo ještě za SSSR a jeho výsledkem bylo spojení obou německých států. Německo by nemohlo fungovat bez ruských surovin a trhu. Bez Ruska by v tomto ohledu nemohla fungovat ani spolupráce s Čínou. A my, jsme na tom asi tak, že Německo zajišťuje Česku práci a alespoň nějakou životní úroveň. To není ideologie, ale fakt. Proto, abychom nějak mohli existovat, musíme překousnout i poručnické chování Německa a tvářit se, že vazby směrem na Východ neexistují.