28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Německá cesta není pro nás

Martin Bursík před týdnem v Lidových novinách (Welcome, Secretary Clinton, LN 3. 12.) americkou ministryni zahraničí na návštěvě v Praze varoval před účastí firmy Westinghouse na dostavbě Temelína.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 15.12.2012 22:45

Navhuji,

aby stát zrušil všechny dotace do OZE a vykoupil všechny, které by chtěli jejich majitelé prodat. Pak by je mohl provozovat nebo zbořit podle ekonomické výhodnost. Po konci jejich životnosti by se vidělo. Jsem přesvědčen, že by nás to vyšlo levněji než současný stav.

Jinak je mi představa 50%ního podílu jádra na našem energetickém mixu velmi sympatická. Bylo by to i strategicy zajímavé, protože palivo se dá nakoupit a skladovat i mnoho let dopředu. Ono se sice trochu vysvítí, ale ne tak jako v reaktoru. A jak je níže zmíněno, v dohlednu bude použité palivo žádoucí "druhotnou surovinou" pro reaktory 4. generace. Dohlednem míním nejvýše 100 let (ale pravděpodobně spíše 20), což použité palivo snadno přečká v meziskladu.

J. Tolman 19.12.2012 13:36

Re: Navhuji,

Bohužel, ČEZ a chlapci, co s ním mluví, se pojistili, smlouvy jsou nevypověditelné. Pokud by stát odmítl platit, majitelé (a nejsou to žádná mejdla) by se svých nároků domohli soudně. 

Jinak, celá solární akce je mistrnou ukázkou toho, jak se dá vydělat cca 800 mld (20 x 40 mld) a svést to na někoho jiného. Podle vašeho příspěvku vidím, že to hodně lidí spolklo. 

P. Rada 13.12.2012 17:42

Kdo zaplatí JE?

Pokud se budou stavět pak chce ČEZ záruku, že stát od něj elektřinu vykoupí za pevnou cenu - podobně jak u FV. Tato investice by byla ale podstatně masivnější a tak bychom si tuplovaně všichni šáhli hloubjeji do kapes.

Je asi příznačné, že pan Vágner vůbe nerozebírá otázku stále rostoucí nákladovosti JE a naopak průběžně klesající nákladovosti OZE. Navíc na burze se energie obchoduje tak, že nejprve se prodává ta výrobně (nikoli investičně) nejlevnější a tak s růstem masivnosti OZE zdrojů může dojít k tomu, že el s JE bude neprodejná. Regulovat ale výkon JE není snadné.

Další potíž je v tom, že energii musí někdo chtít - resp - musí za ni chtít platit a to ve společnosti kde převládá stagnace a ve výhledu je nejspíš vleklá dlouhodobá recese, nelze očekávt. JE se ale staví na dlouhá desetiletí dopředu navíc dnes se závazkem že vyhořelé palivo je nutné skladovat v precizně zabezpečených prostorách (jak autor dobře ví)  až statisíciletí. Osobně o takovýto pomník na obtíž pozůstalým nestojím a i když nesouhlasím s Bursíkem v jednochusti cesty přes OZE pak za několik set miliard bych raději investice do úspor, efektivit výroby a předně kvality dálkových energovodů bez kterých bude OZE energetika neživotaschopná. To si totiž  vynucuje obvyklá velikost sinoptických situací a obtížnost skladování energií. Pohledy kritiků je které stojí za úvahu:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/212562248420027/

J. Kuka 13.12.2012 18:55

Re: Kdo zaplatí JE?

Lzete jako kdyz tiskne ....

P. Rada 13.12.2012 20:36

Re: Kdo zaplatí JE?

http://atominfo.cz/2012/03/stat-by-mel-rucit-za-pevnou-cenu-elektriny-z-temelina-zada-sef-cez-benes-politici-jsou-proti/

J. Tolman 19.12.2012 13:16

Re: Kdo zaplatí JE?

Prosil bych nějaký argument, který by vaše tvrzení dokázal.

J. Vyhnalík 13.12.2012 22:03

Re: Kdo zaplatí JE?

To, že ČEZ chce záruku, je důsledek právě toho, že OZE tu záruku dostaly. ČEZ zkouší na vládu tlačit, protože si uvědomuje, že energetická soběstačnost je pro vládu důležitá. Nejspíš by to byla chyba, protože by to fixovalo ceny nahoře.

Právě snížené ceny elektřiny z OZE, o kterých se zmiňujete jsou důsledkem dotací a garantovaných odběrů. V případě příznivého počasí dochází k okamžité nadvýrobě a cena elektřiny z OZE padá dolů. Paradoxně se tak elektřina, která se povinně vykupuje za několikanásobek běžné výkupní ceny z klasických zdrojů, na trhu prodává nejlevněji. Není to ovšem samozřejmě důsledkem výhodnosti OZE, ale naopak hlouposti regulací. Důsledkem je navíc prodražování všech zdrojů. OZE jsou zdroj, který nedokáže dodávat proud nepřetržitě, a proto musejí být zálohovány klasickými zdroji. Ty se ovšem prodražují, protože musejí výrobu rozjíždět a zase zastavovat, aby se přizpůsobily OZE, které mají zajištěný odběr za garantované ceny.

Pokud jde o odhady budoucí spotřeby elektřiny, tak platí, že ta dlouhodobě roste a v ČR pořád ještě zaostává za západní Evropou a USA. Minimálně bude potřeba postupně nahrazovat zastarávající kapacity.

B. Rybák 14.12.2012 19:42

Re: Kdo zaplatí JE?

Ceny atomové energie jsou a vždycky budou (přes hystericky nadbytečnou ochranu) jenom zlomkem ceny OZE a tak by tomu bylo i u eventuálně garantovaných cen jejich energie. Pokud by neměly OZE v EU amorálně zaručený odběr nebyly by pro (ekologicky čistou) JE žádnou konkurencí. Nejvýš za 10 let bude t.zv. jaderný odpad cennou surovinou pro již nyní projektované JE 4. generace. Tak nás tak primitivně nestrašte.

R. Tichý 13.12.2012 8:56

Dovoz elektřiny

Nejlépe by bylo postavit vedení do Číny nebo Indie. Odtud dovážíme i zápalky, tak proč ne. A co je nám do toho, že veškeré "čisté a ekologické" výrobky svou výrobou ničí tamní životní prostředí. U nás je hezky čisto a zeleno.

Možná by nebylo marné vyvést evropské ekology do nějaké takové průmyslové zóny. Třeba do výroby superekologických rtuťových zářivek.

A. Bocek 13.12.2012 7:27

Zákon 180/2005 Sb

vysaje z ekonomického prostoru ČR letos 48. mld.Kč , v podmračené zimě nefungují FVE ani VE ( roční koeficient využití instalovaného výkonu se u obou motá kolem 15%), průmysl žádá neplatit příspěvek na OZE ( nebo půjde o dům dál), naproti tomu Temelín a Dukovany krom plánovaných odstávek jedou pořád. Pokud do energetiky necháme kefrat Bursíky, dopadneme bídně a budeme v zimě spásat biomasu.

M. Prokop 13.12.2012 14:35

Re: Zákon 180/2005 Sb

Nejen Bursíci. Odhlasovala ČSSD, KSČM, lidovci, a  US.

P. Čížek 13.12.2012 1:10

Konečně reálný pohled na energetickou politiku státu

neroztěžené bilanční zásoby hnědého uhlí už fakticky došly...

B. Uhlich 13.12.2012 0:24

Já bych se tím Bursíkem, zas až tak netrápil...

Bursík je, ať se to komu líbí nebo ne, politická chcíplotina a SZ, taky.  Díky tomu, že ani Bursík ,ani SZ nepochopili, že kromě zákazů, příkazů a environmentální demagogie musí taky přinést občanům něco pozitivního.... a protože vše vzali opravu za velmi špatný konec skončili tak jak skončili a víc je řešit nemá cenu.

Jiný problém ovšem přichází v Německu kde tamní Zelení měli kromě environmentálních otázek v programu též otázky sociální a ty prosím ..hlavně ty sociální otázky ..resp. problémy, které oni zvádli řešit je dostali do vlády.. tedy nikoliv jen zelená demagogie. Tito Zelení dnes přichází na to, že se životní úroveň, zvláště chudšího obyvatelstva prudce zhoršila a to, jak sami přiznávají i vlivem některých environmentálních opatření..a tak bych byl velmi opatrný v nějakém jednoznačném souzení Německa a jeho environmetální politiky. Demografická křivka je tam podobná jako u nás a perspektiva, že během několika let nebude mít skoro 50% obyvatelstva přístup k dostatku energie ze sociálních důvodů, je velmi alarmující.... Němci si to uvědomují a asi by se pan Bursík divil, ale téma odstavení JE už není tak dogmatické jak se zdá....

T. Kočí 13.12.2012 9:04

Re: Já bych se tím Bursíkem, zas až tak netrápil...

Snad máte pravdu.I o té chcíplotině.

P. Lenc 13.12.2012 9:18

Re: Já bych se tím Bursíkem, zas až tak netrápil...

Já bych takový optimista nebyl.Ona ta zelená internacionála má stále velkou sílu a zblblý evropský občan bude muset sáhnout zatraceně hluboko do kapes, aby začal přemýšlet.