20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Nechoď eště pryč!

Bylo to dávno před lety, kdy voda se sypala a písek tek´, jak říkávali moudří starci v dobách, kdy se jim ještě nenadávalo do „starých bílých zločinců“. Tehdy, v té dávné době bylo plno věcí jinak.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brich 5.4.2022 14:57

Jinak s těmi energiemi se to má tak, že blbost odkvetla a začínáme sklízet plody!!;-€EU;-O

R. Polášek 5.4.2022 17:21

R^R^

V. Kain 5.4.2022 18:06

Myslím,že ještě není nic ztraceného.Tato vláda musí zmizet do nenávratna.Nová vláda naváže na dodávky plynu jako to má Maďarsko.Šmahem se odpoutá od spekulativních emisních povolenek.El energii bez nějaké burzy a když tak jenom přebytky.Zároveň bychom se měli věnovat potravinové nezávislosti.Takové kydy od Fialy,že jsme v potravinách soběstační je na vykopnutí z funkce premiéra.

L. Kuča 5.4.2022 18:23

Plyn vůbec nemá budoucnost. Tedy v energetice. V chemickém průmyslu by se nahrazoval dost těžko. Ale prozatím bychom skutečně měli využít naše vlastní zásoby uhlí, i když ekosvazáci budou kvičet jak selata. Jako energetický zdroj v mezičase, než rozšíříme jádro. Já kvůli těmhle cvokům nemíním v zimě mrznout potmě. Ale už bychom s ním měli vážně pohnout, mám pocit, že už minimálně 3 vlády kolem toho jen dělají jakési tanečky a na jaderné bloky nejsou projekty, nejsou nasmlouvané firmy, prostě vůbec nic.

P. Palíšek 5.4.2022 23:24

V německé televizi Phoenix se k tématu vyjadřovali důležití lidé německého průmyslu. Zjednodušeně: nebude plyn - dojde k postupnému krachu německého chemického průmyslu - dominový efekt na podstatnou část německé výroby - obrovská hospodářská evropská krize.

P. Brich 5.4.2022 14:55

"I já jsem pamětník doby, kdy holky chodily bez podprsenek a když něco potřebovaly vyloudit, uměly se v tom tričku naklonit dopředu tak, že dotyčný mužský ztratil úplně hlavu."

No, kdyby to bylo dnes a dotyčná/ý byla předělaný chlap, asi bych do toho trička nab lil.;-)

V. Podracký 5.4.2022 14:06

Uhlí je pod Frenštátem dost. jenom je asi 1000 m hluboko. Dnes ovšem ho budou dolovat roboti, takže tam může být i 60 stupňů. Také se toho dolu může hned použít o ohřevu vody zemským teplem.

Jinak je pan Vlk jako vždy vtipný a je v realitě.

R. Polášek 5.4.2022 17:34

No, víc než 20 let na Frenštátsku drželo OKD otevřenou šachtu připravenou k těžbě uhlí. Až nedávno se frenštátským povedlo, protože tam uhlí nechtějí, dosáhnout její zasypání, asi před dvěma roky. Správně by tak dnes měli frenštátští platit, za elektřinu a teplo, tak dvakrát víc než jiní.

Je ale fakt, že kdyby se tam rozjelo dolování uhlí, mohl by být problém s Beskydami. Beskydský centrální hřeben, od Pusteven po Lysou, jsou defakto jen hromady nasypaného štěrku a jílu godulských flyšových vrstev mořských usazenin. Které se stále pomalu rozsedají, protože jsou staré pouhých asi 15 miliónů let. Dolováním pod nimi by se severní svahy těch hor mohly začít trhat a sjíždět dolů.

R. Polášek 5.4.2022 13:43

Dobré. Až na to, že tady na Ostravsku černé uhlí už nejspíš odešlo. OKD má dotěžit do konce roku nebo údajně maximálně do poloviny přístího roku a potom už nebude kde těžit, protože nejsou připraveny další poruby. Příprava nových porubů údajně znamená (nejsem na těžbu uhlí odborník) nejméně rok čekání a investice tak miliarda Kč.

Pokud se nyní stát rozhodne tu miliardu investovat, i tak další černé uhlí nejméně rok nebude.

P. Pepax 5.4.2022 14:34

Souhlas, návrat k těžbě černého uhlí jak jej prováděla OKD je po letech útlumu hornictví asi nerealizovatelný. Tento útlum měla provázet orientace na jadernou energii, což se taky nestalo. Básnění o jakémsi zkapalněném plynu je střední Evropě prd platné. Všichni to dobře vědí a přesto výprávějí jakési pohádky o zbavení se závislosti na ruské ropě a plynu.

P. Ivo 5.4.2022 15:36

Např. Polsko nebásní a vybudovalo terminál ve Svinoústí a zkapalněný plyn kupuje.

P. Pepax 5.4.2022 16:39

Souhlas, Polsko se chove jinak jak většina evropských států a to ještě nedávno byla na pranýři organů EU za preferenci uhlí na němž je asi založena polská energetika i průmysl. Jo jo čo bolo to bolo.

R. Polášek 5.4.2022 17:37

Polsko se zase úplně vykašlalo na jadernou energii a stále tvrdošíjně dělá elektřinu i teplo z uhlí. Za těch 30 - 50 let to moho u být deseti nebo stovky tisíce poláků, co kvůli uhlí zemřeli předčasně.

V. Kolman 5.4.2022 13:39

Rozumný článek, nepostrádající logiku a zkušenosti.

Neodpustím si ale malý "Cimrmanův úkrok doleva".

Putin bude kohoutky plynu otáčet různými směry - s tím nic nenaděláme. Ale: Jak dlouho bude ještě Putin na trůnu?

Třeba Putina nahradí někdo méně agresivní (naděje umírá poslední) a ruský plyn by, byť by ho nebylo tolik jako dnes (abychom se bez něj mohli kdykoli obejít a "nebolelo" nás to), mohl k nám zase začít proudit. Také by po nezbytné úpravě (výměna trysek) v plynových spotřebičích mohly zase začít fungovat plynárny, vyrábějící svítiplyn z uhlí. No já vím, nějaký čas by to trvalo a také lidí je dnes násobně víc, než když se plynárny rušily. Ale roury už v zemi jsou...... A dokud uhlí definitivně nedojde.....

Shánět po světě zemní plyn, kde se dá a zatím budovat jaderné elektrárny - možná konečně už další generace (Tokamak???).

A přestat plýtvat!!!

R. Polášek 5.4.2022 13:45

Problém je asi v tom, že Putin vybudoval svůj represívní aparát hodně dobře a osobnosti, které by ho mohly zničit, už dávno předem preventivně zničil sám.

L. Šimon 5.4.2022 13:36

Pan Vlk jako z 99% super příspěvek. Jestli to nebude tím, že jsme podobně staří, hodně pamatujeme, mozek nám ještě jakž takž slouží a nenecháme si nalhat kdo co povídá. Jen tak dále.

V. Kuhaj 5.4.2022 13:25

Když jsme u těch energií, koukal jsem, že důvod, proč nebudeme platit ruský plyn v rublech stojí na argumentu, že to je porušení stávajících smluv.

Týýývoéé, my od 24.2. neděláme nic jinýho, než že porušujeme jednu smlouvu vedle druhý, včetně zásadních hospodářských dohod...

To snad není možný, to se ani nenamáhají zdůvodnit to nějak jinak?!

M. Moravcová 5.4.2022 12:52

Na orné půdě a na pastvinách budou větrníky, slunečníky a měsíčníky a obilí a maso budeme vozit z USA. Na černém mostě už to americké hovězí prodávají. Budeme takovou rezervací Ameriky, vše dostaneme na příděl.

M. Moravcová 5.4.2022 12:45

R^R^R^ a o tom to je.

P. Kopáček 5.4.2022 12:43

Díky za vynikající článek!!! R^

I. Schlägel 5.4.2022 11:47

Přesně tak.

J. Brunner 5.4.2022 11:27

R^

V. Chrastina 5.4.2022 11:18

Uhlí nám neuteče, pokud naši zelenou pátou kolonu, co tak vehementně lezou brucelózou postižené Lejnové, hastrmanovi zelenavému Timermsnsovi a dalším stiženým zelenorudým šílenstvím do zadku, nepošleme do pihele zeleného, aby zezelenali nenávistí k nám, co nejsme zelení, nás co si zachováváme zdravý rozum, nás co říkáme, co je doma, to se počítá. Zkrátka naše uhlí se počítá.!!

P. Rada 5.4.2022 12:48

Zajedte se PÁTÁ KOLONO podívat na mostecké jezerní uhlí - to sice "neuteče" ale TEČE!

V. Kolman 5.4.2022 13:43

Žádný problém. Budou ho rubat potápěči;-D;-D;-D

J. Pavelka 5.4.2022 11:05

Šedesát pohlaví nemáme, alespoň u nás, to je "pěna dní" a mediální humbuk odjinud...Ale různé kampaně (bourání soch, me too) zvenku k nám pravda doléhají, ale mají úplně jinou podobu a jaksi jsou tu "o něčem jiném" .....

J. Fridrich 5.4.2022 10:38

V mimořádné situaci se mohou dělat mimořádné věci. Za jasné válečné zločiny Ruska na Ukrajině a z toho plynoucí gigantické hospodářské ztráty prakticky VŠECH ZEMÍ Světa včetně nás, bych jim to oplatil takto - odebírat od nich plyn a ropu i nadále, ale přestat jim za ni platit. To by byla tisícinásobně menší ztráta pro Rusko, než ty BILIONY dolarů a EUR, které ztrácí celý Svět jimi vyvolanou válkou.

Jinak, pan Vlk dlouhý - velmi dlouhý příspěvek. K energiím přímontoval kozy, výstřihy s nakláněním děvčat k hochům a další náležitosti... Takové retro....

A. Koukolík 5.4.2022 10:41

A proč si myslíte, že pokud nebudeme platit, budou rusové dále ropu a plyn dodávat?

J. Fridrich 5.4.2022 12:30

Ale hoši rusomilní - jen pro vás : Platby za dodaný plyn a ropu se realizují po skončení měsíce. A jedno, dvě nezaplacení se toleruje... A dáme Putinovi po tlamě.... On dává Ukrajině a celému Světu daleko horší rány-zločiny...

V. Novak 5.4.2022 12:48

A vy myslíte, že Putin je blbec, zlodějská náturo?