24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Nastane obrat ve světě?

Při všem pochopitelném zájmu o domácí politické dění, které se soustředilo hlavně na volby prezidenta, bychom si měli zachovat smysl pro proporce. Prezident v českém politickém systému není tou osobností, která by mohla nějak zásadně změnit politickou atmosféru v zemi, i když to nyní mnoho občanů očekává.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čížek 22.1.2013 18:20

To jsou jen zelená přání, která jsou otcem smyšlenky

Pokud nechceme energeticky vyhladovět a stát se skanzenem žebráků a montážníků uvnitř Evropy, tak nám nic jiného než dostavět Temelín nezbývá. Zelenou variantou by bylo získat z nějakých prastarých kostí DNA šavlozubých tygrů, vypustit je do přírody a v republice ohrazené dráty vysokého napětí provádět turisty z vyspělých zemí jako ve Bgoro Ngoro.

B. Rybák 24.1.2013 11:13

Re: To jsou jen zelená přání, která jsou otcem smyšlenky

Přesně tak. Pokud nebudeme v plynu (ropě) soběstační, což očividně nehrozí je JE naší jedinou možností. Určitý problém JE je v tom, že jaderné technologie (IV generace) jsou teď už před komerčním dokončením. My si ale nemůžeme dovolit ztrácet další čas. Ty další JE už budou moderní (pokud je budeme smět postavit).

V. Novák 24.1.2013 11:39

A co byste montoval bez elektřiny?

Ze by místo montážního pásu pochodovali kolem aut dělníci, neb jsou samochodní?

Ani momtovnou bychom být nemohli - jo, tou rezervací se sežraným obyvatelstvem (prozatím ověřeno na šumavských stromech - velmi úspěšně) snad...

P. Skřivan 22.1.2013 16:02

Prohlášení U.S. administrativy,

jsou často aktivními opatřeními a vůbec nemusí znamenat, že čím vyhrožují, skutečně nastane. Často jde jen o to, vypustit hrozbu a pak se rozhodnout podle reakce. Typickým příkladem jsou zprávy o přípravě útoku na tu nebo onu zemi. Vůbec to neznamená, že chtějí skutečně zaútočit.

M. Pivoda 22.1.2013 18:01

Taktika, nikoliv strategie

Také bych si tipoval, že je toto jen součástí nějaké taktiky, nikoliv hlavní energetická strategie USA.

J. Kadeřábek 22.1.2013 14:17

Jiné vidění světa než má autor.

"Analytici jsou ale opatrní. Varují, že americký boom ohledně těžby ropy

je teprve ve svých batolecích letech, a není tedy možné zaručit takové

hodnoty, které předpovídá EIA." (z článku na ihned) Postavit své protitemelínské tažení na tvrzení, že Němci a my se budeme koupat v levné americké ropě je trošku naivní.

J. Šejnoha 22.1.2013 15:22

Re: Jiné vidění světa než má autor.

Taky to tak vidím. Ostaně, měli bychom taky bojovat  s tím zákeřným jedovatým "CO2" !

Větší problém než  příliš  levná ropa  bude  příliv  "sociálně potřebných" z  Blízkého východu.

Desítky milionů  lidí tam  žijí, více-méně  bezpracně  z  ropné konjunktury.

Když tato skončí, tak se budou rozhlížet po další možnosti snadného živobytí.

Evropský sociální stát nepochybně  neunikne jejich hledáčku. Díky neschopnosti EU leadrů pak může vzniknout velice nebezpečná situace.

J. Salek 22.1.2013 15:40

Re: Jiné vidění světa než má autor.

Jestli si nepletete Shale gas s ropou. Ale i ropy je dostatek, napriklad v Arktide, Nigerii a Iraku. Dalsi hromady neobjevenych oblasti cekaji. Ovsem za hubicku to nebude. Tim padem jaderna energie zustava atraktivni.

O. Uživatel 22.1.2013 14:14

Uživatel požádal o vymazání
J. Salek 22.1.2013 15:41

Re: Jeden prostý dotaz.

Sdelovacimi prostredky probiha kde co. Prvne si musime pockat az loziska budou dostatecne prozkoumana. To muze nejakej patek trvat.

R. Langer 22.1.2013 13:38

No, pane autore,

oni si ti Číňani udělají pořádek v regionu velice rychle, pokud jim na tom bude záležet, a to ať je ten region kdekoliv na zeměkouli. Afričanům se bude po Amíkách ještě tak vzdychat, až je z toho budou bolet plíce. A nebude to dlouho trvat...

Š. Hašek 22.1.2013 14:16

Re: No, pane autore,

Asi tak.

Mnohým obyvatelům Afriky se jistě dnes stýská po kdys evropských koloniálních pořádcích.

Absolventi francouzských vysokých škol nějak selhali.

J. Salek 22.1.2013 15:43

Re: No, pane autore,

Neselhali, ziji si dobre ve Francii a UK. Ostatne Afrika zaziva ekonomicky boom. To ze se o tom v novinach moc nepise nic neznamena.

M. Pivoda 22.1.2013 12:15

V roce 2013 bylo už vše objeveno, tzn. vývoj končí!

Zajímavé čtení, jak vlastního článku, tak českých diskusních příspěvků. Úplně všichni předpokládají, že v roce 2013 se ve světě zastavil technologický vývoj, protože už bylo vše objeveno. Na tomto předpokladu pak někteří staví své ekonomické propočty: nutnost dostavět Temelín.

Za dobu než se dostaví náš Temelín, budou určitě dostupné jiné energetické alternativy a z Temelína se může stát jen velmi drahé muzeum. A co pak asi řeknou ekonomové? Svedou to na nějakou "nepředvídatelnou externalitu", která se zde objevila z ničeho nic. Takže: Nepředvídatelné externality existují jen v předvídatelně omezeném mozku.

V. Výmola 22.1.2013 12:53

Re: V roce 2013 bylo už vše objeveno, tzn. vývoj končí!

Pokud k nám nespadnou odněkud z Marsu, tak se během deseti, dvaceti nebo třiceti let žádné rozumné alternativy nechystají. Pokud nevěříte zeleným OZE kecům, samozřejmě.

M. Pivoda 22.1.2013 13:00

Ať z nebe nebo z pekla, ale určitě spadnou.

Nevím jak dlouho budu žít (neví to samozřejmě nikdo),jinak bych se s vámi rád vsadil o velké peníze, že ty rozumné energetické alternativy určitě odněkud "spadnou".

Víte odkud náhle "spadla" technologie získávání energie o které hovoří autor Kučera? Takže odtamtud "spadnou" další technologie.

P. Joch 22.1.2013 13:43

Re: Ať z nebe nebo z pekla, ale určitě spadnou.

Pane Pivoda, jste směšný, zkuste si nastudovat jaký je střední čas zavedení nové technologie získávání energie do praxe. Je to cca 50let. A hlavně problém rentability. I jádro by bylo rentabilní, kdyby cenu nekřivila OZE. Díky nuceným masivním dotacím OZE roste cena elektrické energie, což vede k poklesu spotřeby a omezování energeticky náročné výroby v EU. Snížení poptávky a přebytek drahé OZE v síti, kterou distributor musí vykoupit a prodat, vytváří tlak na snižování ceny silové elektřiny a paradox, kdy cena elektřiny klesá, ale účet za elektřinu spotřebiteli roste. A pak tu najednou máme situaci, kdy se jádro nevyplatí, ale slunečníky ano.

Můžete mi říct o jak velké peníze se chcete vsadit? Já tvrdím, že rozumné energetické alternativy odněkud "nespadnou".

M. Pivoda 22.1.2013 15:33

Vygooglujte si více rozumných alternativ na webu

Například Nathan Myhrvold : "We invented a fundamentally new kind of nuclear-power reactor. We can burn waste as fuel. We can burn depleted uranium as fuel. We can also burn spent fuel rods from conventional reactors as fuel, and we achieve far higher burn-up than you achieve. Burn-up is how much of the uranium you actually are able to react, so we can easily get 10 to 20 times more energy out of uranium than you would the other way." (http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704570904576181073753363088.html)

Tímto reaguji na vaše sdělení výše, že "... se během deseti, dvaceti nebo třiceti let žádné rozumné alternativy nechystají"

J. Salek 22.1.2013 15:53

Re: Vygooglujte si více rozumných alternativ na webu

Ha, alternativ se muze chystat spousta, ovsem nikde neni zaruceno ze z nich neco bude. Zato kdyz postavime temelin tak bude fungovat dalsich minimalne 50let. A muzeme omezit dovoz paliv.

M. Pivoda 22.1.2013 16:36

Jaké máme záruky do budoucnosti?

1. Absolutně jistého v našem životě není nic. Absolutní záruky neexistují.

2. Proč, prosím, nepoužíváte dnes počítač, který jste si možná koupil před dvaceti lety? - Pravda, exponenciální vývoj v počítačovém odvětví nefunguje v energetice, ale i tak, investovat dnes na 50 let dopředu je velmi pravděpodobně předání velmi nechtěného dědictví našim potomkům.

J. Salek 22.1.2013 17:39

Re: Jaké máme záruky do budoucnosti?

Ve energetice se bezne pouzivaji pocitace a ridici systemy stare 20 let i vic. A co teprve treba v kosmonautice. Dukovany funguji bezvadne 27 let a ja dekuji predkum za vyborne rozhodnuti. Doufam ze Dukovany budou fungovat jeste dalsich 27 let, aby si jich mohli uzit i moje deti. Ted je potreba myslet na to, abychom zuzitkovali i vyhorele palivove tyce a dalsi jaderny material. Dobre by bylo postavit rozsireni. Kdyz vylezu ne okolni kopce, tak vydim chladici veze a i okoli Dukovan je moc hezke. Jako skaut jsem se tam hodne nachodil. Urcite by bylo dobre postavit dalsi bloky v Dukovanech, aby detem jednou nezustal jen mrtvy beton. .  

M. Pivoda 22.1.2013 16:41

Jakou máme záruku budoucnosti?

1. Absolutní záruky neexistují nikde v našem životě.

2. Proč dnes nepoužíváte osobní počítač, který jste si pořídil před nějakými dvaceti lety? Pravda je, že energetika se nevyvíjí exponenciálním tempem, jako se vyvíjí počítačové odvětví. Nicméně zavazovat se na padesát let dopředu asi znamená předávat našim potomkům velmi nechtěné dědictví.

M. Pivoda 22.1.2013 16:43

Záruky budoucnosti

1. Absolutní záruky neexistují nikde v našem životě.

2. Proč dnes nepoužíváte osobní počítač, který jste si pořídil před nějakými dvaceti lety? Pravda je, že energetika se nevyvíjí exponenciálním tempem, jako počítačové odvětví. Nicméně zavazovat se na padesát let dopředu asi znamená předávat našim potomkům velmi nechtěné dědictví.

P. Mach 22.1.2013 17:31

Re: Záruky budoucnosti

Za prvé, pokud bych měl použít váš příměr o počítači, tak pokud mám na výběr mezi dvacet let starým ale fungujícím a spolehlivým počítačem (tj. jádrem) a abakusem kterému navíc chybí řada kuliček (tj. oze) tak se rozhodně spolehnu na ten počítač.

Za druhé dostavbou Temelína se k ničemu nezavazujeme, naopak jeho nedostavbou a dotováním  tzv. oze budeme  příštích 50 let nesmíreně poškozovat ekonomiku této země. Tzv. oze v příštích 50 letech rozhodně nebude sto nahradit velkou energetiku.

J. Vyhnalík 22.1.2013 17:58

Re: Vygooglujte si více rozumných alternativ na webu

Množivý reaktor není nic nového pod sluncem, je to už minimálně 50 let stará technologie. Pravděpodobně budou v budoucnosti využívány k novému "oživení" vyhořelého paliva.

Má dvě zásadní nevýhody: 1) výroba elektřiny je dražší, 2) umožňuje vyrábět radioaktivní izotopy pro výrobu jaderných zbraní.

V současnosti ho provozují nejspíš jenom Rusové. Francouzi svůj Superphénix po protestech a útocích aktivistů odstavili 1997 a Phénix 2007. Britové a Japonci mají pokusné reaktory.

Velké naděje do technologie vkládá Indie, protože by jim umožnila využít jejich obrovské zásoby Thoria.

Každopádně výstavba reaktoru zabere 10-15 let a tak odkládat výstavbu je nesmysl. Nejefektivnější elektrárna u nás jsou Dukovany, které byly postaveny ještě za socialistické ceny. Každý rok odkládání výstavby výsledné náklady zvýší.

R. Langer 22.1.2013 13:53

Re: Ať z nebe nebo z pekla, ale určitě spadnou.

Já jsem si tedy nevšiml, že by odněkud něco spadlo, ba naopak jsem si všiml, že u všeho se jednalo o dlouhou a pracnou cestu za uspokojivým výsledkem, často navzdory většinovému mínění. Ale to víte, já jsem jen technik bez alternativního vzdělání, tak na to mám asi holt trochu jiný pohled... :-P

R. Langer 22.1.2013 13:43

Re: V roce 2013 bylo už vše objeveno, tzn. vývoj končí!

Jaké "jiné energetické alternativy" máte na mysli? Vy máte doma nějakou křišťálovou kouli, nebo se vám něco válí doma v šuplíku? Takový zneuznaný technický génius dokáže zázraky, pochlubte se! Ale většinou ti zneuznaní géniové jenom usilují o vládu nad světem, a Superman to pak musí řešit, místo toho, aby parchanti představili lidstvu nekonečný zdroj energie z bahna a fialek... ;-)

Nebo jste to snad myslel vážně?

M. Pivoda 22.1.2013 16:55

Toto není diskuze

Poznamenávám si do denníku, že na diskusní příspěvky pana Langera už reagovat nebudu - ačkoliv se snažím odpovědět každému občanovi demokratického státu.

B. Graf 22.1.2013 14:10

Re: V roce 2013 bylo už vše objeveno, tzn. vývoj končí!

Naopak. Temelín i Dukovany je třeba dostavět co nejdříve. Energetické alternativy, které se rýsují na obzoru, jsou se stávajícími jadernými elektrárnami poměrně kompatibilní. A i kdyby tomu tak nebylo a elektřinu by šlo generovat přímo - bez tepelného cyklu - pak infrastruktura upravená na maximální využití elektřiny bude znamenat výhodu. Orientace na plyn není šťastná, jeho těžením z břidlic se pravděpodobně napáchají obrovské škody.

J. Salek 22.1.2013 15:49

Re: V roce 2013 bylo už vše objeveno, tzn. vývoj končí!

Obrovske skody? Vetsi nez stavenim panelu a vetrniku? To snad ani neni mozne.