18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hrdý 6.2.2009 20:38

košile je blíž než kabát

Pěkný článek o tom kam se má ubírat naše evropská energetická vize R^ 

Snílek 3.2.2009 10:15

Bobo

konečně rozumný příspěvek,doufám že nebude poslední.R^

Leopold 29.1.2009 23:33

antirusimus

Ta rusofodie je už trapná.Rusové dodávku plynu platícím zákazníům přes Ukrajinu přce nepozastavili.Zastavila ji Ukrajina tím, že tento plyn na západ netransportovala a prachoobyčejně jej zabrala pro sebe.Proč by jej tedy Rusové měli poslat a nechat si jej krást a při tom si ještě nechat  nasazovat psí hlavu.Nadávejte tedy  v tomto případě Ukrajině a ne Rusům. No a Gruzii přece nezačaii Rusové.A že si  nemíní nechat stále na sebe kálet,dobře dělají.Zkrátka  Rusové s Putinem a Medvěděvem  postupovali   správně  a vedou " jedna -nula.V Davosu nyní Putin vystoupil rovněž vysoce střícně.Mohli jsme dnes na obrazovce vidět rozhovor s bývalým prezidentem USA Clintonem,který toto rovněž vstřícně konstatoval a rovněž střícně hovořil směrem k Číně.Německá kancléřka Merkelová se kladně vyjádřuje ruskému plynu dodávanému severní cestou.Lze očekávat,že i nová americká administrativa bude vřícnější,vědoma si toho,co Americce přineslo bushovské studenoválečnictví.Mám obavu,aby naši Topolánkové,Ondrové a Schwarzenberzi nebyli nakonec světově největší zastánci studenoválečnictví a nezatáhli do toho celou naši republiku a lid No a paní Bobošíková se ukazuje jako docela rozumná naše ženská politička.Ahoj.

energetik 29.1.2009 23:22

opravdu fundovaný příspěvek

překvapilo mne na něm, že pochází od Bobošíkové. Musí mít skutečně dobré poradce, protože článek opravdu obsahuje perfektní informace o pohledu odborníků EU na problematiku zásobování Evropy plynem v příštích desetiletích. Sám se tím jako koníčkem zabývám, a sleduji příslušné odborné články (uvažující nejen o technických a ekonomických možnostech zdrojů a tras, ale i politické stránky jejich zabezpečení) jak v západním, tak východním tisku. K doplnění je zde jen málo, snad jen to, že v Nord Streamu pod Baltem je v rámci dodávky pro RWE již počítáno i s objemem plynu pro ČR. Budování je připraveno, píše se, že na Rujaně jsou již připraveny i trouby pro položení tohoto podmořského potrubí. Pokud se mluví o potížích, jde o souhlas severských států, jejíchž teritorními vodami trasa zčásti prochází.  To by ale po doporučení EU neměl být problém. V každém případě by ČR při budoucím možném opětovném uzavření kohoutků Ukrajinou byla z RWE jištěna. Hůře je na tom Slovensko, tam všechny varianty jižních větví jsou časově vzdálenější. Nabucco se všeobecně pokládá ze všech 3 uvedených důvodů (politické, ekonomické, technické) za tu nejhorší.     

krokodyl 29.1.2009 22:22

Poznamka.

Pani Bobosikova zapomnela,, ze Gruzie se stala "nestabilnim" statem v roce 2008 protoze Rusko se postaralo o ztratu jeji stability. 

vita 1.2.2009 14:08

Gruzie je nestabilní stát od té doby,

co se odtrhla od SSSR - nejdřív občanská válka v J.Osetii a pokus o druhou genocidu Osetů, pak převrat, nahrazení Gamsachurdii Ševardnadzem - ovšem aniž by měl pod kontrolou "své" vojenské jednotky, pak útok Kitovaniho a jeho hrdlorřezů na Abcházii a pokus o etnické vyčištění od Abcházů, pak protiútok kozáků a horalů...

Ze všech malérů je tahalo Rusko svým zprostředkováním příměří. Na gruzínskou žádost!

Načež po pár letech jakés-takés stability (a ekonomiclkého hnití) oranžová revoluce, další převrat, násilné obsazení Adžárie, boje v Kodorském údolí, demonstrace v Tbilisi brutálně rozmlácené Saakašviliho spec. jednotkami... To vše za pokračujícího hnití.

Zatím ani jednou nedošlo ve svobodné Gruzii k výměně presidenta jinak než pučem...

Gruzie mohla v 2008. roce přijít o stabilitu asi stejně jako padesátiletá štětka o panenství.

pbla4024 3.2.2009 10:21

Re: Gruzie je nestabilní stát od té doby,

Jistě, soudruhu komisaři. Rusáci tahali Gruzii z maléru tím, že ji v devadesátých létech bombardovali. Vy bolševici máte unikátní logiku.

Free 29.1.2009 22:16

Adieu Brusel

čím víc blábolí, tím líp. Adieu, Brusel. "..........".při dohledu na procesy na Ukrajině"....:-)))))....... Na ty už dohlíží Rusko, vážená.

Jedinou správnou cestou je diversifikace, závislost vždy představuje slabost.

alter 30.1.2009 5:25

Re: Adieu Brusel

ty si objavil nové ložiská plynu doma na zahrádke.....je aj iná možnosť, ako dovoz kvapalného plynu loďami z Kataru a Iránu. To je celá diverzifikácia.

Rusko má vždy zaujem / a bude mať/ vyvážať plyn do EU, veď za to dostane pekne a hlavne včas zaplatené. Čo sa o Ukrajine nedá povedať. Nie sme na vine aj my sami, kto vyhnal cenu ropy na nerealnych 140USD za barel /Putin to nebol/ , a od toho sa predsa odvíja cena plynu, čo Rusku samozrejme vyhovuje. Prečo aj nie ? Kto by nechcel 450USD za 1000Nm3 , keď sa najdu hlupáci  čo dajú , a robia všetko pe to aby cena ropy stúpala a stúpala do nekonečne. Nedopečení 20. ročný ekonomickí experti chceli cenu až 200USD;-D;-D;-D , plyn by stál 600USD. Všetci sme sa tvárili , že to tak musí byť.

Roškot 31.1.2009 13:38

Re: Adieu Brusel

A co když naše diversifikace bude mít jako reakci Rusů diversifikaci odběratelů / např.Čína /. Byl by problém co ?

Minutus 29.1.2009 21:52

Bobo for president!

Myslím to vážně. Ta paní má za ušima. A mít v čele státu ženu by byla pecka!

Dolly 29.1.2009 21:51

Paní Bobošíková

tuto energetickou esej určitě nevymyslela, ale uváděná technická fakta jsou v mnohém pravděpodobná. Navíc plynovod Nabucco je řádové rizikovější a nespolehlivější než uváděné varianty.

NobodyWasHere 29.1.2009 21:46

no, to je rada jako noha

přilnout k ruskému dubisku a počkat, až zase zavře kohoutek. Možná by bylo lepší se orientovat na jádro a urychlit vývoj technologií pro spalování vodíku.

BuBu 29.1.2009 21:28

Sladká Bobo - a teď tu našu . . .

. . . . .ááá . . . čerešničky, čerešničky čerešně - vy stě sa mi rozsypaly na cestě . . . . . . .

Verdi 29.1.2009 21:23

a komunisická!

Verdi 29.1.2009 21:20

Bobo je krává

jikrná

Jouza 29.1.2009 19:20

Paní Bobošíková má opět pravdu!

Jen nekritický optimista může věřit,že nás spasí nějaké jiné energie než plyn,ropa a jádro.Musíme se dívat dopředu o padesát i více let .Ačkoliv se může stát zázrak a lidstvo na něco jiného příjde.Zatím věřte paní Bobošíkové,má více rozumu než někteří

ijn 29.1.2009 20:53

Re: Paní Bobošíková má opět pravdu!

a kdy konečně spustíme jadro v 6ti blocích s max.českých dodávek až po 90% ETE 34 pokud se využije známé VVER 1000 třetí+ generace!!! Zahájení stavby na Vládní usnesení  jaro 2009 !!!! To by měl i Sarkosy strávit, když je AREVA vyprodaná do r.2015

Jiří K. 29.1.2009 18:52

Obecně vzato

má Bobošíková pravdu.

Nabuko je šílená fantasmagorie ekonomicky i geograficko-politicky. Trochu moc drahá a nespolehlivá hračka.

Problémy nejsou a prakticky nikdy nebyly se spolehlivostí dodávek z Ruska, problémy jsou s tranzitními zeměmi, tedy přesněji řečeno s tranzitní zemí, zejména od doby, co se (prý) stala "demokratickou a prozápadně orientovanou" - spíše však spekulující, vydírající, neplatící a ještě k tomu kradoucí (důkazem jsou mimo jiné ty zmizelé stovky miliónů kubíků tzv. technického plynu) zemí.

Pokud jsou dodávky bez tranzitu, problémy nejsou a nikdy nebyly. Bylo tomu tak s dodávkami pro západní státy za dob SSSR a studené války, bylo tomu tak i za letošní krize, kdy dodávky do odbojné Gruzie či pobaltských států fungovaly bez jakýchkoli problémů, stejně tak jako tranzit přes "nedemokratické a ne-prozápadní" Bělorusko.

Pravda by se neměla ignorovat jenom proto, že ji napsala (zde) neoblíbená BoBo.

František 29.1.2009 19:17

Re: Obecně vzato

Ano, špatná je Ukrajina a Jiří Čunek a všechno ostatní je svaté včetně Putina

Jiří K. 29.1.2009 19:41

Re: Obecně vzato

Zmínku o Čunkovi nechápu, tak mi alespoň Františku vysvětlete, proč tedy ti proradní Rusové posílali plyn všemi rourami, jenom ne těmi, které vedly přes Ukrajinu. A pak také proč potrubí tranzitního plynovodu na Ukrajině bylo prázdné, bez tlaku (a tedy bez tzv. technického plynu), který se vždy v potrubí při odstávkách ponechává, takže se nejprve muselo stovkami miliónů m2 plynu znovu natlakovat?

Gaston 29.1.2009 23:30

Re: No to je velmi zajímavé

já slyším z Ruska pořád a stále nějaké výhružky! Jednou kvůli radaru (to už na nás snad měly mířit nějaké ruské rakety), pak kvůli vývozu zbraní do Gruzie. Vzpomenu si na pomoc z Ruska v 68. Ti kluci ruští, to jsou fakt prima kamarádi. No ale jsou mezi námi takoví, co stále věří a věří ruskému tam dubisku. Oni velkodušně  přecházejí naprosto arogantní způsob jednání se svobodnou ČR. Asi chtějí být (ti rusofobisti) dále nesvobodní...

Ženská 29.1.2009 18:36

Ženská

prosím tě nekecej do takových záležitostí,ztrapňuješ se víc než si myslíš.Předně, odkud víš ,že ta tvá čísla jsou reálná.Nikdo není schopen spočítat nebo chceš-li změřit,kolik máme ještě plynu k dispozici.To je blábol na n-tou.Nedělej z lidí blbce a raději se zamysli nad řešením startujícího kolapsu.Toto je o ničem,vždyť jádro je záležitost na chvíli a to dobře víš.Podporuj především VÝVOJ v oblasti energetiky a nevyhazuj peníze oknem - viz.podpora automobilkám.Tyto prachy nám budou pak chybět.

Frank 29.1.2009 19:21

Re: Ženská

Z vás blbce ani nikdo dělat nemusí.

juju 29.1.2009 17:40

komanči nebyli pitomý....

kdyby nebylo 89 měli jsme dostavěný temelín,jednu  atomku u nového jíčína a druhou u košic!!!

cc 29.1.2009 16:26

Něco tady kejhá

Aby nás pánbůh nepotrestal, ve čtvrtek a husa!

Náčelník Skvrnitý ocas 29.1.2009 16:01

Bobo

Kdo diskutuje s Bobo, je blb. Včetně mě.

Roy Boehm 29.1.2009 15:31

Jenom na okraj

tohoto energetického veledíla, momentálně provozované množivé reaktory ve světě jsou: Phénix (Francie, 1973), Joyo (Japonsko, 1977), BN-600 (Rusko, 1981), FBTR (Indie, 1985). První pokusný reaktor Clementine byl uvedený do chodu v Los Alamos už v roce 1946! Od té doby jich bylo provozováno cca 10 v USA, GB, BRD a Francii. Momentálně se staví  po jednom v Číně, Japonsku, Indii a Rusku. Má autorka stejně přesné podklady i pro ty plky o ložiscích plynu?

kamil 29.1.2009 15:24

hloupost plus samolíbost

rovná se Bobošíková       Rv

Jiřík 29.1.2009 16:29

Re: hloupost plus samolíbost

Nepomlouvejte paní Janu.Mě se líbí,je inteligentní a sexy.Podívejte se koho máte vedle sebe doma a omluvte se jí.To nepíšu jen Vám Kamile,ale i tomu zbytku hulvátů.Dejme tou,že se paní Jana mýlí,ale nadávat jí nebudeme,je to Dáma.