23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


ENERGETIKA: Nabízel Medveděv místo Ermitáže rybalku na Volze?

13.12.2011

Co nám vlastně ruský prezident Medveděv přijel nabídnout do Temelína? Pojďme se podívat: KDO a CO se nám má nabízet.

CO, to je jednodušší odpověď – reaktor se prodává u nás pod jménem MIR-1200 /řez kontejnmentu na obrázku/, což je marketingový název pro ty, kteří se naučili moderní ruské reaktory pod jmény VVER1200, V-491, V-392M, AES92 či AES2006, a chtějí se učit dále. Všechny tyto reaktory jsou technicky velmi přijatelné, více parametrů viz zde.

mir1200

Škoda JS dnes patří, přes holandskou pobočku OMZ, do impéria ruských plynařů z Gazpromu. Na ruské elektrárny Škoda JS těžké komponenty nedodává - OMZ totiž samo dodává z Ižory části primárního okruhu jaderných elektráren, a tak je Škoda JS jejich přímý konkurent. Gazprom využívá Škodu JS pro průnik na evropský trh – proto Škoda JS má zakázky od francouzské Arevy a italského ENELu, které by jinak OMZ, jsa mimo EU, nikdy neměl šanci získat. Naproti tomu Gidropress a Atomstrojexport jsou členy ruského státního Rosatomu. Tyto dvě firmy se vždy pod knutou společného vedení Rosatomu nějak dohodnou. Ovšem Rosatom s Gazpromem se nezbožňují, řečeno diplomaticky. A nabídka "konsorcia" je reálně nabídka Gazpromu a Rosatomu.

Prosím počítejte se mnou: nový Temelín se má dostavět do roku 2020. Tedy do 9 let. Pesimisté říkají 2025, tedy za 14 let. První odhad stability firem za tolik let nám dá jejich situace před stejnou dobou, v roce 1997. Před 14 lety Škoda JS byla součástí plzeňské Škodovky, patřila státu, to bylo ještě "před Romanem a privatizací"... Ve stejné době OMZ vznikalo sloučením OAO Uralmašzavod a OAO ZSMK. Prezident Putin založil Rosatom až v roce 2007, jeho komponenty tu byly, ale jinak řízené. Jedině Gazprom tu byl a je pod stejným jménem celou dobu. Ovšem ten oficiálně v "konsorciu" nevystupuje. Tím chci říci, že do roku 2025 je VÍCE NEŽ PRAVDĚPODOBNÉ, že se některá ze 3 společností tohoto "konsorcia" změní majetkově. To nemusí být problém. Pokud to je právně ošetřeno. A já se ptám: JAK? Je toto "konsorcium" řízeno českým právem? Ruským právem? Anebo snad holandským právem? Kdo ho vůbec vede? Co se s "konsorciem" stane, pokud třeba Gazprom Škodu JS prodá (a to nemusí být jen Rosatomu, jak by bylo logické)? Pokud chci udělat s "konsorciem" obchod, musím volat prezidentu Ruska, aby umravnil Gazprom a Rosatom, anebo je tu nějaký manažer, "pan MIR1200", který má za projekt globální odpovědnost? "Konsorcium" má vést Škoda JS, ta asi bude úkolovat Rosatom? Přímo? Anebo přes OMZ? Anebo přes OMZ a finálně přez Gazprom? Pokud v Škodě JS takový manažer je, nezávidím mu, действительно.

K tomu nepřidá dnešní jaderná situace v Rusku – jaderné elektrárny se projektovaly ve 3 kancelářích Atomenergoprojektu (AEP): v Moskvě, v Leningradě (nyní Petrohrad) a v Gorkém (nyní Nižnyj Novgorod). Projekty byly vždy lehce odlišné, aby se držela soutěživost, a třeba stavěné elektrárny VVER1200 v Novovoroněži (projekt z Moskvy) mají jiné systémy než ty VVER1200 stavěné v Sosnovém Boru (projekt z Petrohradu). "Konsorcium" mohlo udávat obě tyto elektrárny jako modelové pro Temelín. Protože se mělo (a já si myslím, že správně) za to, že petrohradský projekt je lepší, byl udáván Sosnový Bor jako vzor pro český MIR1200. V Nižném se doposud projektovaly "starší elektrárny", t.j. modely před VVER1200. Do toho přišla letošní chyba betonování v Sosnovém Boru a petrohradský AEP je v Rusku popotahován za šlendriánství, Nižnyj AEP může některé jejich zakázky přebrat. Takže Plzeňáci, kteří se těšili na petrohradské pracovní cesty (s výletem do Ermitáže), se mohou připravovat na dříve zakázané vojenské město Gorkij, nyní Nižnyj (s rybalkou na řece Volze)...

Ruské delegace k nám kvůli Temelínu jezdí na podzim pravidelně jednou za dva roky a organizace nabídek se vyvíjí – uvidíme, co se bude dít na podzim v roce 2013.

Převzato z Skoda.blog.ihned.cz se souhlasem autora.