25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Na kolik přijde bezpečnost?

Papír snese všechno. Na energetické koncepce a jejich aktualizace na půlstoletí dopředu se ho za poslední desetiletí spotřebovalo tolik, že by to vydalo za jeden menší les.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 8.12.2011 10:29

Nekvalitní EKS je argument pro dostavbu Temelína

Pokud koncepce třeba na 50 roků dopředu, neanalyzuje co se dělo 50 roků předtím, je nekvalitní zásadně. Když se nezmíní i o jiných průmyslových oborech a jejich změnách ve zkoumané etapě sto roků, je to nekvalitní zásadně.

Když se nezmíní o vědecko-technologickém-technickém vývoji, je to nekvalitní práce.

Když se nezmíní o cenotvorbě paliv a jejich zásobách v dané etapě minulé a budoucí je to nekvalitní. Když se nezmíní, že energie jsou předmětem mezinárodních obchodů odjakživa co státy existují, je to nekvalitní.

A když se nezmíní o FotonVoltaických systémech a vývoji v cenách komponent pro FV elektrárny či účinnosti přeměn nových FV článků,  a stavu těchto systémů v EU, je to již zavádějící a podujaté.

http://photovoltaicfotovoltaik.files.wordpress.com/2011/12/pv-2003-to-20101.jpg

P. Rada 8.12.2011 11:06

Re: Nekvalitní EKS je argument pro dostavbu Temelína

Takto pojato máte pravdu ale ta celková efektivita zdrojů či jejich nákladovost by se měla vztahovat na momentálně potřebný výkon a v celé síti. Jeli to jen chalupa vybavená někde v odlehlosti akumulátorem... - není co řešit.

Enerie v pojetí státního významu je ale vázána i na přenos a dokonce i mezinárodní. Právě zde jde ale o obtížněji vyčíslitelný problém - totiž takový, který ukazuje, že efektivní energovody na velké vzdálenosti mají dnes ještě větší význam jak jen lokální - byt třeba masiví a levné zdroje.  Nebudeli se budovat předně rozvodná sít, pak patrně není efektivní cesty ani pro OZE jako jen doplněk. To ale pan Burket také v příspěvku nezminuje. Má hold svou vlajku a tou zde mává podobně jak pan Langer.

R. Langer 8.12.2011 11:08

Re: Nekvalitní EKS je argument pro dostavbu Temelína

Jo jo, zatímco vy nemáváte vůbec ničím, vy máte prostě pravdu, že? :-D

R. Langer 8.12.2011 11:06

Re: Nekvalitní EKS je argument pro dostavbu Temelína

Ten graf ukazuje co, jako kolikrát víc každým rokem proděláváme na "zelené energii"? Ano, EU jednoznačně vede nad zbytkem světa. Vidím, že se ještě máme na co těšit. :-P

P. Rada 8.12.2011 11:27

Re: Nekvalitní EKS je argument pro dostavbu Temelína

Pane Langer my jako společnost předně proděláváme na netransparentnosti politiky provázané lobisticky s penězovody až někam do danových rájů. Tu netransparentnost tu zastupujete ignorací faktů právě Vy tím jak bez argumentů a ochoty použít alespon matematiku ZDŠ pravidelně reagujete.

http://www.lidovky.cz/kdo-jsou-cesti-kmotrove-ovladajici-politiku-a-byznys-podivejte-se-10r-/ln_domov.asp?c=A100701_200646_ln_domov_pks

http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/249498-tydenik-economist-rozebira-ceskou-politiku-je-to-desive-cteni.html

http://www.novinky.cz/ekonomika/248211-v-danovych-rajich-sidli-11-tisic-ceskych-firem.html

R. Langer 8.12.2011 12:15

Re: Nekvalitní EKS je argument pro dostavbu Temelína

A koho jste volil, smím-li se zeptat?