19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 18.2.2010 11:35

Prolomení limitů

Myslím si, že je rozhodnuto, tzn. že dříve nebo později dojde k těžbě. Představa, že budete sedět na zlatém pokladu do nekonečna je scestná. To pochopila i většina občanů v dotčených obcích. Je to jen otázka času a výše odškodného. Proto ta tahanice. Ale to je regulerní. Nechoval bych se jinak. A jestliže máte přijít o nemovitost, ke které máte ještě citový vztah, tak ať je to za slušné peníze. Jiná věc je, co s vytěženým uhlím. Rozhodně bych nedovolil export. A je také otázka, jaké množství z těžby se má vlastně spálit. Je určitě velmi nutné začít stavět nové jaderné elektrárny. To koneckonců pochopil i právník Obama. Myslím, že když výstavba dostane zelenou, pak je možné začít stavět první bloky za 6 až 8 let.

K. Nytra 18.2.2010 11:46

Re: Prolomení limitů

Proč se nepodporují malé jaderné teplárny, již o to několik let usiluje např. Jablonec,zdá se technologie je již vyřešena, tak místo vyhazování peněz na fotovoltaické elektrárny se kterýma se nikdo v zimě neohřeje, podpořit perspektivní zdroje tepla, které jsou navíc levnější a nezatěžují životní prostředí.

F. Kusák 18.2.2010 12:00

Re: Prolomení limitů

Trochu jsem se o to zajímal. Asi je tom perspektivní cesta. Zda-li je to dostatečně dotaženo do konce je však otázka, protože to není jen věc technická, ale také ekonomická a bezpečnostní, a to z dlouhodobého hlediska. V tomto směru však zkušenosti chybí. Také jsem slyšel od Ing. Dany Drábové, že začíná chybět dostatek kvalifikovaných techniků a bez vysoce kvalifikované obsluhy to také nejde. Prostě, je to složitý komplex problémů, který je nutné rychle řešit. Ale takové 4 tisíci megawattové bloky by jistě věci pomohly.

J. Heincl 18.2.2010 11:17

Těžké rozhodování

Sám nevím, jak bych se stavěl k tomu, že by dům, ve kterém bydlím a který jsem zrekonstruoval převážně vlastními silami, měl být zbourán kvůli těžbě. Zdá se však, že jiná cesta, než vytěžit ložiska uhlí, nebude. Další nezbytností se jeví výstavba nových a rozšíření stávajících jaderných elektrátren.