28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Schumacher 11.3.2008 17:55

Není technický problém postavit další bloky JE. problém je, že na to nejsou "prachy".

Není technický problém postavit další JE. Není problém to politicky protlačit. Problém je kdo to zaplatí, přestože v budoucnu se to vyplatí. Problém je, že pro nynějšího akcionáře je investice s dlouhodobou návratností nepřitažlivá. Přišel by o zisk rozdělovaný do dividendy. A státje natolik zadlužený, má natolik děravý rozpočet, že má co dělat, aby látal největší díry a udržel "sociální smír". Problém je, že na tohle nejsou "prachy". Kdyby byly, nebyl by problém nakopat Bruslíka do brusele.

Beldor 11.3.2008 18:06

Re: Není technický problém postavit další bloky JE. problém je, že na to nejsou "prachy".

:) nic proti vam,ale podle me je to presne naopak.Pro cez by nebyl nejmensi problem zaplatit dostavbu temelina a dalsi jaderku navic.Jen to chce protlacit povoleni politicky...

Tokamak 11.3.2008 18:59

Re: Není technický problém postavit další bloky JE. problém je, že na to nejsou "prachy".

Zrovna dneska byl ČEZ vyřazen z tendru na koupi rozestavěné bulharské jaderné elektrárny o výkonu 2000 MW, myslím, že má stavět JE v Rumunsku ..., takže v penězích to nebude, vítr vane od melounů ;-O

Tokamak 11.3.2008 19:07

Re: Re: Není technický problém postavit další bloky JE. problém je, že na to nejsou "prachy".

PS: ještě mě napadá, že když se píše o ČEZu, tak většinou v souvislosti s tím, že neví, kam všechny ty vydělané peníze vrazit :-)

AH 11.3.2008 23:27

Re: Re: Re: Není technický problém postavit další bloky JE. problém je, že na to nejsou "prachy".

Čez by na to  peníze asi měl. Ale je to polostátní firma a pokud nebude ctít koaliční politiku, generál ČEZu přijde o chleba. To je tak, když ODS potřebuje vládní koryta. Prospěch ČR musé počkat, až si slepice s jednou koulí nahrabou a získají/upevní si pozice. Ale to nic. Občané to zaplatí.

Ladislav N. 13.3.2008 2:56

Re: Re: Re: Re: Není technický problém postavit další bloky JE. problém je, že na to nejsou "prachy".

Co to blábolíš, člověče? Jakýpak "prospěch ČR"? Proti jaderkám jsou Zelení magoři i někteří další - a drží "pod krkem" ODS, resp. celou vládu. Až se voliči Zelených zase vrátí k rudým, tak v koalici KSČSSD další bloky JETE určitě dostavět nechají. ;-P

Kdyby ČEZ byla čistě privátní společnost bez účasti státu, měla by rozhodování jednodušší. Takhle je to s vlastnictvím firem v rukou státu pokaždé...Rv

Schumacher 11.3.2008 17:45

Ropu nemáme, plyn nemáme, uhlí mizerné a to už dojíždíme.

Závislost na dovozu  může být tragická. Co nám zbývá než jaderné elektrárny a vyrábět si plyn sami z vody ?

Ludva 18.3.2008 17:09

Re: Ropu nemáme, plyn nemáme, uhlí mizerné a to už dojíždíme.

Přesně, jen ten plyn a ještě benzín se dá vyrábět lépe z uhlí.

sinatra 11.3.2008 16:34

Ale...

Ale no tak pane vždyť oni Němci s Rusákama to mají tak dobře vymyšleno jak nás všechny ovládnout a Vy si tady vymýšlíte takový antizelený ptákoviny.Ale abych Vás potěšil taky mje v mé mozkovně občas něco napadne.Kdo vlastně platí ony zelené oteplovače?:-/

mik 11.3.2008 22:51

Re: Ale...

Ale vždyť to je dávno jasné - ti samí co platili po léta boj proti jádru.

cca1 11.3.2008 15:58

jo

plyn je z Ruska, palivo do Temelína je z Ruska skvělé, nejsme závislí

Petr Nejedlý 11.3.2008 16:27

Re: jo

To je sice obecně pravda, ale u jaderného paliva není ta závislost tak výrazná. Jaderné palivo mohu třeba nakoupit i "do zásoby" na x-let dopředu. To u plynu rozhodně nelze zařídit. Myslím si, že po několika týdnech popř. měsících by nám ztuhl úsměv (asi takto ;-(;-€). Navíc, vzhledem k tomu, že jsme v případě potřeby schopni dodávat vstupní surovinu pro výrobu jaderného paliva, tak jsme trochu v jiné situaci. U nové elektrárny lze rovněž vybrat dodavatele paliva i odjinud než z Ruska. Takže v případě JE je více prostoru k nalezení nějakého řešení.

sinatra 11.3.2008 16:36

Re: jo

A jesli pak je Vám cca známo že před tím ho dodávala americká firma?Že né?Tak si to ověř.

cca2 11.3.2008 16:43

Re: Re: jo

to já dobře vím - Westh.,  tak jsme ji vyměnili za ruské - prý to am. palivo nebyli tak kvalitní

sinatra 11.3.2008 16:46

Re: Re: Re: jo

Ale dity cca.;-P

vita 11.3.2008 17:01

Re: Re: Re: jo

No, nebylo, ale to už nepochybně Westinghouse spravil. TVEL dal výhodnější podmínky - a ČEZ jasně ukázal, že nejsme závislí na monopolním dodavateli. TVEL hodně stál o kšeft - tak nabídl lepší podmínky než W. Když bude chtít za 10 let W. udělat kšeft, tak musí dát lepší než TVEL nebo některá z francouzských, britských, australských, brazilských, tuším i kanadských firem. Možná se bude podbízet i íránská firma - proč ne.

U uranu se převážejí desítky tun paliva a to se dá nakoupit do zásoby. Vlastně musí - v reaktoru se postupně obměňuje a přesouvá. Nová zakázka se sjednává léta před její potřebou - a taky testuje. Když jedna firma bude dělat problémy, dovíme se to dostatečně včas - a můžeme zkusit jinou. U plynu jsou to megatuny a zavřít kohouty jde během několika minut. Navíc je uskladněné palivo i bezpečnější před poruchami a teroristickými útoky. Vyhodit do luftu kus plynovodu - jako před dvěma lety Čečenci, protože je Gruzie vyhnala z Pankiské soutěsky - není problém. Roura se uhlídat nedá. Uhlídat skladiště v hlídaném prostoru JE je mnohem snazší.

sinatra 11.3.2008 17:29

Re: Re: Re: Re: jo

Vito asi tak.;-)

Schumacher 11.3.2008 17:46

Jo.

R^

Pametnik starejch dob 11.3.2008 21:55

Re: Re: Re: Re: jo

Připomínám, že Francie má strategické zásoby jaderného paliva, tuším na několilk let, při 78% elektřiny z atomu je prostě mít musí. My bychom měli udělat totéž, další řešení je koupit licence a zařízení a vyrábět palivo sami (nevím, jak by to vyšlo ekonomicky).

AH 11.3.2008 23:21

Re: Re: Re: Re: jo

Westinghouse to bohužel ještě nespravil. Mimochodem - v řadě hlav je takové schema - Amíci jsou super, Rusové jsou (a teď nejaká nadávka). V některých rovněž popletených hlavách to může být i naopak. Někdy to může být dost drahé, než se v hlavičce rozbřeskne poznáním, že kšeft je kšeft a fanatismus je pro voly. Někomu se nerozbřeskne nikdy. Ale to už je tak osud blbečků.

Stredocech 11.3.2008 14:10

Zvyšovat naši závislost na plynu je přímo velezrada,

připomínám, že pan Bursík svého času např. tvrdil, že elektřina, vyrobená ze zemního plynu je levnější, než z Temelína. Pokud jde o dovoz, státy EU, které elektřinu dovážejí, nebo ji dokonce z části vyrábějí z plynu a částečně dokonce z alternativních zdrojů (Itálie, Dánsko) ji mají nejdražší v Evropě.

Pokud se týká elektřiny, připomínám, že v době kalifornské energetické krize stoupla její velkoobchodní cena na PĚTINÁSOBEK.

www racek 11.3.2008 15:42

Re: Zvyšovat naši závislost na plynu je přímo velezrada,

a čím chceš ten plyn substituovat? jaksi mě nejak nic moc nenapadá.

jasan 11.3.2008 15:49

Re: Re: Zvyšovat naši závislost na plynu je přímo velezrada,

JE

sinatra 11.3.2008 16:45

Re: Re: Zvyšovat naši závislost na plynu je přímo velezrada,

Ale no ták racku.Tvá subdukce je samozřejmě substituentní.:-P

Stredocech 11.3.2008 17:40

Re: Re: Zvyšovat naši závislost na plynu je přímo velezrada,

Při výrobě elektřiny jádrem. A případně i pro jiné účely, pokud to jde, elektřinou z jádra. Podobně, jako ČSSR dohodla s tehdejším SSSR že plyn bude honit tranzitním plynovodem kompresory na elektřinu, když dostane ten plyn, který by sežraly turbokompresory na plyn. Ale to přece je, plynové elektrárny jsou pro nás ekonomické zvěrstvo.

A. 11.3.2008 13:45

Co navrhujete?

Nějak mi v článku chybí rozumné řešení. Topit šiškami nebo Bursíky dost dobře nejde. Kolem atomové energie zase Jihočeské macechy Kuchty a jiní Bursíci rozpoutali naprosto iracionální hysterickou kampaň. Podstatná část zásob plynu je v Rusku, ať se nám to líbí nebo ne. Mně osobně připadá rozumné udržovat s Ruskem korektní hospodářské vztahy a přestat Rusům zbytečně okopávat kotníky. Mindráků ze své malosti a bezvýznamnosti ve světové politice se tím stejně nezbavíme. Realita zůstává realitou a není důvodem k jásotu ani k pláči. Jen k používání zdravého rozumu.

pbla4024 11.3.2008 13:54

Re: Co navrhujete?

Rusům nikdo kotníky neokopává. Pouze se sousedům Ruska nelíbí, že je zpět u moci KGB, vývoj spěje plnou parou směrem od demokracie k fašistické diktatuře a už je zase zpátky krajně agresivní ruský imperialismus. Zapamatujte si to.

Jiho 11.3.2008 14:20

Re: Re: Co navrhujete?

Bilaterálně bych se do závislosti na Rusku tolik nehrnul, ale pokud budeme součástí integrované Evropy, vzájemné závislosti Evropa x Rusko bych se nebál. Už to tu někdo psal, u dodávek energetických surovin jde o vzájemnou závislost a v případě přerušení dodávek by to mělo devastující ale nikoliv fatální vliv na Rusko stejně jako na Evropu, čili to naprosto nehrozí. Čeho bych se v dlouhodobém výhledu bál, že jakmile Rusko vytvoří dostatečné transitní kapacity na Čínu a vůbec Asii a ti budou mít peníze aby nás přeplatili, Rusové se zachovají nepoliticky a tržně a pak budeme mít velký problém. Čím víc tedy Evropská energetika v té době pojede na obnovitelné zdroje, tím lépe. Proto mi nevadí to této budoucnosti investovat, včetně dotací moderních a prototypových slibných řešení. Úvahy padajícího z mrakodrapu či závislého na fosilních palivech "zatím je to dobrý" jsou dětinské.

Jiho 11.3.2008 14:23

Re: Re: Re: Co navrhujete?

Oprava - další řešení je přijmout Austrálii a Kanadu do EU a pak budeme soběstační i pomoci  jaderné energetiky ;-D

A 11.3.2008 17:55

Re: Re: Re: Co navrhujete?

Čína nabídla Rusku financování ropovodu i plynovodu, případně i jeho kompletní realizaci. Naštěstí majíPutin i Medveděv dostatek předvídavosti, aby se do téhle akce příliš nehrnuli.  A oba jsou proevropsky orientovaní. Zatím. Proto jsem také psal o tom kontraproduktivním okopávání ruských kotníků. Pokud by to překročilo rozumnou mez, může to donutit Putina i Medveděva ke změně orientace na Asii. A to z ryze vnitropolitických důvodů. USA a vedení NATO to pochopilo. S Kosovem poněkud přestřelili. Následovalo prohlášení vlád Jižní Osetie a Abcházie o úmyslu osamotnit se podle vzoru Kosova. Tím by ovšem byly výrazně ohroženy americké plány na vybudování ropovodu AMBO z kaspického regionu. V Srbsku budou předčasné volby, které jednoznačně vyhrají nacionalisté. Srbové zrušili víza pro Rusko a tak už se tam začínají přesouvat dobře vycvičení dobrovolníci, kteří přinejmenším v Kosovu dokáží eliminovat profíky z Al Kajdy. Nová nacionalistická vláda Srbska se Kosova dobrovolně nevzdá a nepomůže ani nové humanitární bombardování. Spíš naopak. Srbové nejsou poserové. A do pozemních bojů v terénu Kosova se armádě USA ani NATO moc chtít nebude. Je tam málo klimatizovaných kasáren, sprch a špatně tam vaří.  A hlavně si na těchto místech vylámali zuby hoši z Wehrmachtu a pár divizí SS. A to byli jinačí řízci.  V tom případě bude ohrožen plán amerického ropného koncernu, Kellogg, Brown & Root company na výstavbu ropovodu AMBO a ztratí smysl i čerstvě vybudovaná největší základna USA, Camp Bondsteel v Kosovu. Amíci tam budou nějaký čas sedět za plotem a budou zásobováni letecky. NATO se lehce z těchto perspektiv orosilo a pro usmíření Ruska prohlásilo, že přistoupení Gruzie a Ukrajiny se zatím odkládá na neurčito.

Inu, Budeme uvídat. Může to být ještě napínavé.