28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Král zemřel. Ať žije král!

Jediný skutečný počin po skandálu ve Vrběticích je rozhodnutí: Jadernou elektrárnu nám Rosatom stavět nebude!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 12.5.2021 10:12

;-D

M. Veleba 12.5.2021 9:58

Zase ta posedlost rusákama. Tvl 20 let nám tady jezdili s tankama v těch jejich kolonách a stejně by tady hromada lidí chtěla, aby nám stavěla JE a měla tak palec nad částí naší energetiky. Chce se mi z Vás blejt. To je jak se psem, když ho někdo ztříská, stejně za ním doleze a lízá mu ruku.

P. Rada 12.5.2021 9:58

To co si uvědomujete o ovcích jsou mnohdy scestnosti. CO2 sice uvolnují všichni destruktoři /živočichové, bakterie.... ale vzlášt účinný metan který navíc posléze na CO2 disociuje, uvolnují především PŘEŽVÝKAVCI!

Slepou uličkou zvláště dynamického vývoje je STUPIDITA. Tedy nerozumné používání dříve osvědčených schémat na nové už neadekvátní situace.

P. Rada 12.5.2021 9:52

Pokud by jste si zavčas nacvičil akumulaci denního svitu fotovoltaikou a pak efektivní osvit ledkami - mohl by se nácvik snižování celkové spotřeby daleko spíše hodit. Dokonce by z Vás mohl být světový boháč.

Dá se to doposud částečně dohnat i tím, že si koupíte hotové a průběžně stále levnější a účinější vyráběné za pakatel kdesi v Číně... - která ale přesto bohatne namísto Vás.

Budoucím se bohatství rozumu bude velice hodit.

M. Husovice 12.5.2021 9:50

"Nejrychlejší a nejefektivnější cesta k získání energií vede přes úspory" . vypínáním veřejné dopravy, elektromobily, svícením od-do, znovuzavedením plynových lamp z 50-tých let- petrolejky, jistě se najdou i další recepty např.sporáky na dřevo, které při vaření i topí. Najdou se i jiné osvědčené recepty které uspoří elektřinu, takže "jaderka" nebude potřeba, možná bychom mohli vypnout i ty stávající a přestěhovat se do zemljanek, vyřešil by se i ,bytový problém - opravdu to chceme ??;-€:-)? .

J. Stehlik 12.5.2021 9:43

Úspory jsou dobrá věc, ale jen po určitou hranici. Kdyby Američané šetřili, tak nevyšlo lidi na měsíc. Nepošlem satelity na oběžnou dráhu. Na co potřebujeme velký byt, stačí nám 1+kk. Všichni se pak vyspime v jedné posteli a ušetříme za povlečení. Také by nám stačili jedny boty atd.

Rozvinuté země jsou úspěšné proto, protože dokázali zajistit slušnou životní úroveň lidem ( masova spotreba) . A to zajistí jen levné energie a suroviny

J. Nevrkla 12.5.2021 9:43

Král zemřel a já se obávám, že nový nebude ani počat. Zelená propaganda zacne hlásat, že energie je fuj, že škodí planetě, začneme pěstovat ovce a upleteme tlusté svetry. Teď si uvědomuji, že ovce vypouští skleníkový plyn. Další slepá ulička.

P. Rada 12.5.2021 9:42

Právě to prodlužování životnosti je krajně ošidná záležitost. Ošidná proto, že při havárii jakékoli uhelky či paroplynu... zůstanou dopady uvnitř objektu. JE ale s principu nelze hned zcela vypnout tak aby reaktor dál neprodukoval sice jen zlomek energie ale takový který by při výpadku chlazení postačoval k roztavení reaktoru...

Konstrukční prvky reaktorů s principu působením neutronového záření časem křehnou a potenciální praskliny... chladicího okruhu... se obtížně identifikují - natož posléze opravují. Důsledkem pak může být havárie která překročí svými dopady hranice elektrárny až země a zcela vykolejí i jinak velmi efektivní energeticky nenáročnou ekonomiku.

Němci už to rizkovat nechtějí. My naopak rádi píšeme/rizkujeme tím, že nerozlišujeme podstatu ohrožení od vnějších mocensky posedlých a vnitřního problému přespříliš na spotřebě energií a surovin náročné a už proto na širokém okolí závislé země.

P. Kubáč 12.5.2021 9:25

Nedávno jsem cvičně vyrobil lampu na řepkový olej.

Z litru oleje vydrží svítit mnoho desítek hodin - téměř stejnou intenzitou jako petrolejka, více čadí, ale zase topí jako bonus.

Myslím že tohle know-how se pro naši Euro-budoucnost bude velice hodit.

P. Rada 12.5.2021 9:24

Mudrlantství tkví třeba v představě, že by dnes někdo nově povolil stavbu stejných typů jako před desetiletími.

Pokud by šlo o technologii, která by přinášela jednoznačnou výraznou výhodu vlastníkovi - proč ji nepřevzít od konkurenta a třeba i od nebezpečného protivníka?

S elektrárnami 3 generace jsme sice ještě získali ještě relativně efektivní zdroj energie ale v případě teroristického útoku až válečného konfliktu si zavařili i na krajně rizikové aspekty celostátního dopadu. Právě proto němci od jádra ustupují.

P. Hák 12.5.2021 9:14

Řešení je nasnadě. Životnost Dukovan se prodlouží, a až dojde k havárii, prohlásí se, že za to mohou Rusové, protože Černobyl. Transatlantická vazba bude utužena, a to je co? Hlavní! Pokud se životnost neprodlouží, budou za nedostatek elektřiny moci opět Rusové, protože neprodávají plyn dost levně.

P. Rada 12.5.2021 9:13

Mýlíte se v tom co je zásadním problémem. V 3+ generaci která dnes jako jediná má legislativní předpoklady k realizaci je zásadním problémem celková neegektivita investice kterou totiž oproti 3 generaci zásadně prodražila celá plejáda dodatečných konstrukčních prvků.

Celosvětově se tak JE dostala 3+ generací konečně na předtím celá desetiletí kýženou úroven bezečnosti - ale nikoli přes rozvoj technických fíglů, vtipu, důmyslnosti.... ale spíše zásadně narostlou masivností a tím nákladovostí. Propad efektivity těžby jaderné energie dokládají prakticky všechny 3+ realizace:

https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.670581.de/dwr-19-30-1.pdf

https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2020/

P. Rada 12.5.2021 8:54

Svoboda bez odpovědnosti je o svévoli. Tu doposud často toletujeme u těch které jsme si zvolili a navíc sami praktikujeme hlavně tam kde to není okolí moc na očích. Tuto zemi proto marasmus neodpovědnosti jen covidově stál s pohledu měrného relativně daleko více obětí jak společnosti okolní.

V energetice je to podobné. Představa, že síla energie udělá všechno za nás je s principu zcestná a právě Vámi nadhozený virus který nepořebuje vlastnit prakticky žádnou energii, žádné suroviny ani výrobní prostředky... nám ukázal zrcadlo reality cesty přes optimalizaci nákladů, kterému se vyhýbáme sněním o stále mohutnějších energetických zdrojích.

P. Rada 12.5.2021 8:33

Nejrychlejší a nejefektivnější cesta k získání energií vede přes úspory.

Diskutovat tuto cestu se ani autorovi a jak vidím tak ani doposud reagujícím zřejmě nechce. Přitom jsme jako ČR v rozvojové situaci kdy dlouhá desetiletí a ještě ještě nyní nezhodnocenou energii převážně vyvážíme. Přes určitý pokrok od sametové revoluce stále obecně vykazujeme vyšší energetickou náročnost tvorby HDP jak okoní země kde by se dalo snadno ledacos okoukat...

Ekonomické nástroje a technologie k takové kvalitativní proměně ekonomiky jsou tedy sice známé ale efektivita využívání energií přesto žel vesměs zůstává ležet mimo diskusní natož realizační pozornost.

J. Bárta 12.5.2021 8:20

Zeptejte se v Evropě. Kvůli podezření žádne diplomaty vyhošťovat nebudou.

M. Moravcová 12.5.2021 8:08

Tak jistě, co se zdržovat nějakými posudky a hodnoceními, soutěžemi a odbornými pojednáními. Takhle to bylo ráz na ráz. Bohužel takhle to bude nejen s JE, ale především s naší svobodou (covid).

P. Dvořák 12.5.2021 8:04

Hlava je na mozek. Zkuste ho a najděte jiný důvod, než je opít se na oslavě výkřiků "NE Rosatom!!!!!!"

Tuším "ANO Westinghaus" - v konkurzu? Nebo co to tam mají za systém pro krachující firmy.

P. Dvořák 12.5.2021 8:01

Nemudrujte a uveďte konkrétní příklady, kdy jsme od postavení Dukova a Temelína, byli moskevskými bojary " . . . ovliňováni ve prospěch zájmů Moskvy."

J. Vlk 12.5.2021 7:59

Souhlasím s návrhem nepořizovat JE na klíč, ale aktivně se podílet na všech fázích projektu. Výstavba JE není zas tak složitá, pokud máme kvalitně připravenou dokumentaci a nemusí se improvizovat. Atypický je hlavně primární okruh, ostatní systémy a komponenty se více méně již opakovaně vyskytují. Problém je, že existuje vysoká koncentrace těchnologií na relativně malém prostoru a zvýšené nároky na kvalitu a dokumentování. Jiná cesta ale není, sledování kvality od počátků výroby se dnes již běžně vyžaduje.

V. Šťastný 12.5.2021 7:55

Až na tu hlavu, co? Takový Westinhghouse stavěl v Americe jaderný blok. Po prostavění po přepočtu více než 600 miliard kč, není stále dostavěný a investor stavbu radši zastavil.

To chcete radši nějakou partu blbců, která tady prostaví bilión a nebude z toho nic nebo nějaký nebezpečný paskvil?

J. Krejčí 12.5.2021 7:51

Vy mudrlanti, tady jde především o to jestli dáme moskevským bojarům možnost ovlivňovat ČR po příští dvě generace a to ve prospěch zájmů Moskvy ! Nevidím žádnou šanci, že by se tam objevil nový Gorbi. Spíš nějaká mutace kágébáka Putina! To strašení nedostatkem elektriky -asi 10% výkonu-nemá jiný účel, než pomoct Moskvě udržet střední Evropu pod svým dohledem.

K. Šubrt 12.5.2021 7:03

Třeba jak?

K. Šubrt 12.5.2021 7:02

Důvod k velké oslavě, kdokoliv je NE Rosatom!!!!!! R^R^R^

V. Zadák 12.5.2021 6:45

Jest pyramidálně důležité postavit naprosto politicky korektní atomku. Takže pouze a jenom pouze Westinghouse. Prohloubíme transatlantickou vazbu. a strýček Sam nás pochválí.

J. Koubek 12.5.2021 6:43

Komu Vrbětice posloužíli? Možná že to bylo úlně jinak.

T. Kohout 12.5.2021 5:37

Lid se raduje z toho, že jsme si zapověděli nejlepší řešení. K tomu již není co dodat. Ať žije lid!

L. Novák 12.5.2021 5:07

Elektřina z OZE není a nemůže být levná, protože to malé množství vyprodukované elektřiny v hodnotě instalovaného výkonu dělá odhadem asi 10% (1/10) celkového ročního času, ve zbytku roku ta drahá a dotovaná investice stojí napospas povětrnosti bez užitku. Navíc je ta elektřina produkována často v době, kdy o ni není žádný zájem...

Takže ebonitové tyče a liščí ohony do každé domácnosti! :-P