19.4.2024 | Svátek má Rostislav


ENERGETIKA: Král zemřel. Ať žije král!

12.5.2021

Jediný skutečný počin po skandálu ve Vrběticích je rozhodnutí: Jadernou elektrárnu nám Rosatom stavět nebude! To ani náhodou, ani kdyby se chtěl nějak vloudit. Co si o tom myslím, jak ta historka okresního formátu byla nafouknuta tady v Česku a vlažně přijata ve světě, jakoby opravdu šlo o to, aby Rosatom u nás nesměl stavět jaderku, to ponechám stranou. Možná stále existují Češi, kteří se radují, že tím pádem žádná jaderka nebude.

Rosatom tedy zemřel, jenže Česká republika stejně jaderku potřebuje. Respektive, jak to řekla Dana Drábová, obejdeme se i bez jaderky, ale bude to něco stát. To neřekla, kolik to bude stát, ale logicky uvažujícímu člověku je jasné, že to bude sakramentsky drahé. Asi budeme muset zvýšit dovoz plynu. V každém případě se staneme dovozcem elektřiny místo dnešního vývozce. Myslet si, že elektřina bude v budoucnu laciná, protože ji budou vyrábět OZE, je naivní. Cena bude záležet na burze. U elektřiny jako u každé komodity závisí cena na poptávce. Poptávka permanentně stoupá, teď při uvolňování lockdownu bude stoupat rapidně.

Naše země česká je krásná, ale pro větrníky a sluneční elektrárny tu nejsou přírodní podmínky, zaplaťpánbůh. Jenže naše ekonomika se bez stále se zvyšující spotřeby energie neobejde. Elektromobilita, klimatizace, vybavení domácností, nové technologie... elektřina ještě neřekla poslední slovo. Od začátku milénia jsme nepostavili žádnou velkou elektrárnu. Pravda, naše jaderky z nás dělají vývozce elektřiny a vyděláváme, ale zejména první bloky JEDU stárnou. Je to něco jako tikající technickoekonomické hodiny. Zatím žijeme z podstaty. Prodlužovat životnost JEDU se nedá za hranici rizika havárie.

Co bude dál? Ať žije král! Pokračujme ve veřejné soutěži na výstavbu jaderky. Bohužel nechceme tu nejlepší, ale vyberme si ze zbývajících nabídek tu lepší. Nechceme dodávku na klíč. Chceme se aktivně podílet na všech fázích dodávky, materiálem i rozumem. Chceme si to hlídat. Ono se to lehko řekne, ale těžko udělá. Tady se o tom nerozhodne, ale síla k rozhodnutí se tu může vyzkoušet, jak řekl Franz Kafka. S vítězem soutěže pak teprve skutečná práce začíná. Pokud to dokážeme s přijatelným zpožděním a zdražením, budeme vzorem mnoha ostatním, hned třeba sousedům Polákům. Pokud to nedokážeme, zůstaneme chudí a zaostalí.

Co nám ale brání ještě víc než vlastní schopnosti, je politika a byrokracie. Stěžujeme si na evropské byrokraty, ale doma to nemáme o nic lepší. Kdyby veřejné sdělovací prostředky nechaly víc mluvit techniky než politiky, bylo by to ku prospěchu věci. K výstavbě jaderek vznikl stálý výbor sdružující kdekoho, ale ve výsledku za nic nezodpovídající. Vládní zmocněnec dostal padáka, stejně za nic neodpovídal. Ing. Marta Nováková, která při jmenování ministryní prohlásila, že stavbu jaderek považuje za svou prioritu, se neohřála na ministerstvu průmyslu a obchodu ani rok. Obecně vzato, kdyby výstavba jaderné elektrárny postupovala stejným způsobem, jako je veden boj proti pandemii, tak nás potěš pánbu.

Ano, postavit jadernou elektrárnu za těchto okolností je ambiciózní plán. Ale, jak to říká klasik, překážky na cestě slabému jsou stupni k vítězství silnému.