28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Kolik varování je potřeba?

Energetici opakovaně upozorňují, že již akutně hrozí nedostatek elektřiny i tepla. Ursula von der Leyenová se však chlubí, že „tuto zimu bez ruského plynu zvládneme“. Aby ne, když už končí. Ale jak zvládneme ty příští?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kotyza 27.2.2022 14:20

Němci ve své zaslepenosti vůbec netuší co jim hrozí. Von der Lejno zatím zvorala vše na co sáhla. Ideální kandidát na předsedu Bruselu.

Š. Hašek 27.2.2022 15:09

...... je to furt stejný, Němci na pochodňových průvodech to viděli na tisíc let. Jak fotky z dovolený u Zinnwaldu. Ural viděli ještě blíž než Zinnwald.

Lejno je skromnější. Něco jako v tom smyslu, že kotle a generátory do Sv. Anny, tuším 2035. To se pozná hlava!

A největší hlavou je Pekarová.

P. Molík 27.2.2022 11:12

Ano, pisatel zamyšlení nad energetikou má pravdu, zelení fanatici jsou bezohlední. Pro své nesmyslné cíle jsou schopni podniknout cokoliv. Oni se řídí heslem "My své šílené plány prosadíme i kdyby měla evropská civilizace zaniknout !"

M. Hoblík 27.2.2022 9:36

Vstup do EU nebyl šťastný nápad! Ale kdo tušil, že tam bude mít hlavní slovo něco takového, jako je Ursula von der Leyenová?

P. Molík 27.2.2022 11:17

Hlasoval jsem pro vstup do EU, ale pak přišla podvodná Lisabonská smlouva, která vše radikálně změnila, náhle se stal ze spolku demokratických zemí EU spolek totalitních režimů, které horečnatě budují eurohujerskou totalitu. Proto bychom měli znovu hlasovat o setrvání v EU. Já pohrdám tajtrdlíkama typu šílené Uršuly či přiblblého sobce Timmermanse z vedení EU, což ovšem nestačí.

P. Kotyza 27.2.2022 15:38

On ten opilec před ní nebyl lepší

P. Diviš 27.2.2022 16:01

Přechylovat von der Leyen je pitomost.

P. Kotyza 27.2.2022 17:25

Ne že by to věc nějak vyřešilo

Š. Hašek 27.2.2022 17:49

Ale vvvvvo tom to nejni, diviši Diviši.

F. Kusák 26.2.2022 16:40

Zatím trvá konflikt na Ukrajině velmi krátce a dnes těžko někdo dokáže odhadnout, jak se vůbec bude vyvíjet a vlastně, co je cílem tohoto ruského válečného šílenství. Můj odhad je, že se Ukrajinci budou zarputile bránit, že Rusko pocítí hrůzu války na počtu svých mrtvých a nevím, jak to bude zdůvodňovat před celým národem. Na to jsou obyčejní Rusové dost citliví. Pravděpodobný scénář je, že obsadí některá strategická místa Ukrajiny a východní enklávy. Na to sílu má, ale ovládnout celou zemi, to určitě nepůjde. Svou pozici světového státníka Putin nadobro ztratil a do dějin se zařadí vedle takových kreatur, jako byl Hitler a Stalin. Myslím, že ani ruský národ ho za to nebude oslavovat.

Š. Hašek 26.2.2022 21:57

1. Proč by Rusko ovládalo celou zemi U krájina? Ukrajina bude buď škemrat o západní milodary, nebo bude makat, jako Rusové. Malinko územně menší, procenta Poláků, Maďarů, Rumunů se tam malinko zvětší. Kyjev zas bude asi rejt.

2. Jde o pás na východě, kde je 90% obyvatel ruské národnosti a Kyjev nezajímají/střílí do nich.

3. Jde o to, že je třeba dát najevo USA, že po vyklizení prostoru bývalé Varšavské smlouvy SSSR/Ruskem, toto území není volně k dispozici americkým vojenským plánům, zbrojovkám, FED. Souhrně se toto spolčení nazývá -NATO-. My se toho účastníme asi třema autama, španělskýma aeroplánama a stovkama úředníků. Pěšákům je dáván rozkaz typu Mali, Afghánistán. Černochová už zadala plány zákopů snad i na Venuši.

4.Bylo na to dvacet let, USA mají ucpané uši. Obama jasně kdys řekl, že poslouchat bystře bude celý svět, USA ne.

5. Kyjev složí zbraně, udělá se smlouva o nových hranicích. Samozřejmě že asi zůstane rozdělení Ukrajiny na kolaboranty s kdekým a těmi, co chtějí komunikovat s velkým a bohatším sousedem. Slovanským. Vyplave něco jako rok 1942, plave to tam již od Majdanu. SS runy mají gardové ukrajinské oddíly na rukávech, schválil to i Schwarzenberg na kontrole. Lipavský je slepej jak patrona, helmu měl jak kulicha ve Špindlu.

I tak zkráceno.

O. M. 1.3.2022 14:55

Hašku, vám típli aeronet, tak si vyléváte srdce tady?

Jestli jset si nevšiml, tak vám ho přestěhovali na vk.com (že by ta doména byla podle předchozího prezidenta?)

V. Petr 26.2.2022 16:26

Green Deal podporují AGENTI MOSKVY. Protože jen Putin z toho má užitek!

R. Langer 26.2.2022 21:03

Nejusilovněji jej podporují především soudruzi z NDR a Rakous. ;-)

P. Diviš 26.2.2022 15:54

Vypadá to (zatím) nadějně. Že ta ruská sviňárna na Ukrajině způsobí návrat k uhlí a jaderné energetice.

I když melouni a vyžírkové se nepochybně budou cukat, že vše vyřeší občasné zdroje.

Š. Hašek 26.2.2022 23:08

Myslíte akci na území, kde Ukrajince nenajdete? Žije tam 90% Rusů. Byli Kyjevu přiklepnuti.

Mám dojem, že se kolem toho tehdy motala i ta řeznice z jugoslávské války. Její otisky prstů jsou jak rejhy po levhartovi. Myslím, že dostala metál. Z "Hrádečku".

P. Diviš 27.2.2022 16:01

Zanedbal jste medikaci?

Š. Hašek 27.2.2022 17:52

Spíš Vy četbu. Kdyžtak si politiku pište do diáře, potom se to dá nalistovat.

Předpokládám, že si starší stránky nepřelepujete, nezačerňujete, nebo Vám je státní kontrolor nevytrhne.

Zkráceno.

M. Pivoda 26.2.2022 11:53

Jak současnou a dlouhodobou situaci v Evropě vidí chytří lidé z USA. Cituji:

... Any further price spikes could lead to a short-term push to ignore climate goals for the sake of securing fuel supplies. However, longer-term, the conflict in Ukraine might drive the European Union to double down on the transition to clean energy, further underscoring just how badly it needs to move away from relying on fossil fuels in general, and Russian supplies in particular.

Google Translate:

.. Jakékoli další cenové skoky by mohly vést ke krátkodobému tlaku na ignorování klimatických cílů v zájmu zajištění dodávek paliva. Z dlouhodobého hlediska by však konflikt na Ukrajině mohl přimět Evropskou unii ke zdvojnásobení přechodu na čistou energii, což dále podtrhuje, jak moc se musí odklonit od spoléhání se na fosilní paliva obecně, a zejména ruské dodávky.

Závěr (komentář k výše uvedené citaci, tj. pohledu z USA):

Znáte přísloví, že "každé zlo je současně i k něčemu dobré"? V případě Evropy, V DLOUHODOBÉM POHLEDU: dojde k urychlení technologického pokroku směrem k realizaci Green Deal - tedy energetické nezávislosti na uhlí, ropě a zemním plynu.

V. Petr 26.2.2022 16:28

Občasné zdroje jsou závislé na zálohování RUSKÝM PLYNEM. Proto nechce Německo Ukrajinu podpořit!

M. Pivoda 26.2.2022 17:15

No ano, Petr Vaňura hovoří o současném stavu. Ruským plynem je dnes zálohována v současné době malá výkonnost alternativních evropských zdrojů (solární energie, větrné energie, ...).

Nebude-li ale k dispozici dostupná (nebo politicky přístupná) záloha v ruském plynu, popožene to vpřed výzkum alternativních zdrojů energie, včetně jaderné fúze. "Nouze naučila Dalibora housti!"

Možná, že do hry se opět dostane i inovovaný projekt DESERTEC, tj. solární energie ze Sahary. Připomenu zde, že projekt podmořského kanálu z Francie do Velké Británie byl několikrát inovován (na papíře), než byl fyzicky zrealizován.

Americký zkapalněný plyn lze chápat jen jako dočasnou a omezenou strategickou pomoc Evropě.

Doporučení: Na příští zimu (přes léto 2022) si raději pořiďte nějaký tlustý svetr navíc. Doba je nejistá, ale technologický trend je docela zajímavý.

V. Petr 26.2.2022 18:11

Milý pane, pokud nebude foukat, nebudou fungovat žádné větrníky, i kdyby jich bylo desetkrát tolik. A fotovoltaika funguje v zimě málo a v noci nefunguje vůbec. Pokud jde o fůzi, nikdo na její vývoj neuvolnil dostatečné prostředky. Pokud ji budete mít, žádné OZE nepotřebujete, stejně tak, jako je nepotřebujete k jádru!

M. Pivoda 26.2.2022 19:20

Dva komentáře

1. Přechod na jadernou fúzi bude nějaký čas trvat (možná 20 let). Bude to sice velký skok, ale ne naráz.

2. Problémy nestálosti výkonu fotovoltaiky jsou známy od jejího začátku, a existují různé alternativy (jak spotřebu té vygenerované energie rozložit v čase), na kterých se pracuje. A současný tlak ten vývoj popožene ještě více vpřed - bez ohlašovací povinnosti vůči českým důchodcům na Neviditelném psovi.

R. Langer 26.2.2022 21:06

Hm, jakpak se tedy rozkládá u FV elektrárny její vygenerovsná energie v čase, ty naše malá hloupoučká UI? Máš nějaký konkrétní nápad, místo toho žvanění? ;-D

Š. Hašek 26.2.2022 23:20

To je jak s kozou!!! Ale pracuje se na tom.

Když mi to zadotujete, Pivodo, tak budu topit v kamnech sekvojovým dřevem z USA a javorem z Kanady! Voboje skoro nekouří, můžete mi to sem lifrovat vzducholodí na kravský prdy.

Co já vím, co bude v roce 2070 za vynálezy! Možná budou letadla ze zahuštěných myšlenek Lajnové! Vylehčený.

Zatím je sluneční energie obecně vhodná ku hračičkování. Prostě to "jsou pomeranče slaďoučký, ale 150 Kč kilo"! No, nekup to! A to se to ještě musí namixovat 95% energie z Temelína!

Nepřijme parlament zákon, že se plánuje stavba potrubí na ten hic, co je na Venuši? Ale to by zas položilo chemičky, tam je prej všude koncentrovanej Chemopetrol.

M. Pivoda 27.2.2022 11:51

Cituji Haška: "... Zatím je sluneční energie obecně vhodná ku hračičkování. ..."

Souhlasím v Česku. Jinde na planetě Zemi to už i dnes vypadá jinak .

Pro předpověď budoucnosti (o které hovořím já), je třeba znát i rychlost vývojových trendů. A pak ta budoucnost (která se bude týkat potomků a nikoliv už asi Haška) bude vypadat jinak než dnes.

Závěr: Takže je třeba si dát námahu a zjistit tempo kriticky důležitých vývojových trendů! Více v kurzu Inovačního/technologického podnikání.

Š. Hašek 27.2.2022 12:44

Jinde na planetě žerou syrový tuleně, jinde mají osm něčeho mezi nohama, Pivodo. Taky tam třeba nemaj zimu a borůvky.

Já nějak zůstanu u tý naší cmundy a Temelína. Na sadě mám švestky a topím bukem vodvedle. Tu chalupu máme po mamince. Tehdy kretény stříkali "skotskou vodou". Tedy já to neprovozuju, já jenom kecám a hádám se.

Lajnová je blbka. A má stádečko s bačou Fialou. Možná to vidíte jináč.

R. Langer 26.2.2022 19:13

Zase meleš úplné hovadiny, ty naše malá hloupoučká UI. :-P

Š. Hašek 26.2.2022 23:30

Tak ho nechte, prej se na tom maká. I on.

Dyž jsem blbnul s Merkurem, za mlada, dělal asi rok perpetuum mobile, táta mě taky nechal. Dělal jsem takový převodovčičky, že se klepal porculán mamince v kuchyni. Dyž to bylo už cu moc, tak sem tam musel jít krájet a míchat cibuli.

Když jsem byl s Merkurem, otec to počítal jako šichtu. Dyž jsem čučel na gauči do stropu, otec si to pamatoval, a pak jsem musel hrabat listí, asi tak hodinově stejně.

Blbý je, když ta elektřina z luftu přijde k stáru. A na zdi visí deset (???) diplomů z universit. ;-) Pivoda je dílo.

V. Chrastina 26.2.2022 10:07

Klimaalarmisté přivedou svým rudozeleným šílením celou EU na buben. Jsou to nebezpečně nezodpovědní škůdci lidské společnosti, kteří parazitují na našich daních a my jsme trapně benevolentní, když si těmi pijavicemi necháváme vysávat mízu/krev životních jistot. Vzchopme se, jde nám o život!!