19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Kocourkovští tančí kolem JETE

Notoricky nespolehlivé jsou však dlouhodobé předpovědi energetické potřeby, vycházejí totiž buď ze současné situace, kterou lineárně protahují do daleké budoucnosti, anebo jsou zkreslené současnou dotační politikou a dogmatem o nutnosti energetické soběstačnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 11.6.2013 18:12

Velmi zajímavý článek a potřebný článek

I. Lyčka 10.6.2013 12:30

Z čistě pocitového hlediska jednoho amatéra:

opravdu je nutné všechno uhlí, ropu a zemní  plyn prohnat spalovacími komorami elektráren, když by se z toho dala udělat spousta užitečných věcí?

V. Fiala 10.6.2013 8:21

Aproximace do budoucnosti.

Jak se sám autor v článku vyjádřil, hledět do budoucnosti lineárně není vhodné. Když si navzdory tomu proložím jeho vývody na několik málo desetiletí dopředu, vidím opravdu zářnou budoucnost veškerého člověčenstva, takový skorokomunismus a bez jádra!!!

Myslím, že redakce NP by měla nějakým, alespoň základním způsobem posuzovat míru hlouposti příspěvků, v záhlaví je známkovat a ušetřit tak případného čtenáře, třeba odborníka na energetiku, toho nejhlubšího zklamání.

A hlavně, do rubriky energetika nezařazovat příspěvky různých šílených sociologů, politologů a dalších ...logů.

P. Vaňura 8.6.2013 22:32

Pokud se bude stavět to, co už někde funguje, nemohou

nákady narůst, ovšem za předpokladu, že se nedovolí obstrukce. Finové ale fakticky platí AREVĚ vývoj nového typu reaktoru a totéž hrozí nám pokud přijmeme nabídku firmy Westinghouse (ten reaktor, co nám nabízejí nikde neprovozují).

Pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik se nuceně platí fotovoltaickým tunelářům, zaplatil by se ZA ROK!!! Už do dnešního dne jsme dotovali OZE částkou, která odpovídá DVĚMA TEMELÍNŮM.

M. Prokop 8.6.2013 22:49

Re: Pokud se bude stavět to, co už někde funguje, nemohou

IMHO ho provozují v Číně, tam je dokonce zvolen jako základní typ pro další výstavbu.

Platit za další vývoj hrozí jen v případě stupňování buzerací EU, soudruhů z Brusele, což je bohužel možnost velmi reálná.

J. Vyhnalík 8.6.2013 12:40

Kolik je břidlicového plynu?

V Británii panuje optimismus, že jejich zásoby vystačí na 10-15 let. Pokud je to pravda, tak by měli ve chvíli, kdy se těžba pořádně rozjede začít stavět JE, aby ji měli hotovou ve chvíli, kdy jim plyn dojde.

Kolik máme břidlicového plynu u nás nevíme, protože zelení a jimi organizované "nezávislé" iniciativy, účinně bojkotují samotný průzkum možných zásob. Logické by bylo zorganizovat průzkum, zvážit rizika a pak rozhodnout. Bohužel času není neomezeně. Pokud má nová JE nahradit podle plánů v budoucnu odstavované uhelné elektrárny, je potřeba se rozhodnout a začít stavět co nejdříve.

J. Jurax 8.6.2013 20:58

Re: Kolik je břidlicového plynu?

Přesně.

M. Prokop 8.6.2013 22:52

Re: Kolik je břidlicového plynu?

Souhlas.

A cena silové elektřiny je nízko pro přebytek zdrojů. Spoléhání na nespolehlivé nemůže trvat do nekonečna,ekonomika to nevydrží, jak už i soudruzi v Bruseli začínají naznávat.

P. Vítek 8.6.2013 11:24

Zdravim pane Tomsky!

nenechte se odradit a dik za HydePark o Margaret!

Pan Tomsky vam pouze vzkazuje:"Dejte pracky pryc od ekonomie!"vy ,kteri se chcete zivit planovanim cizich zivotu za cizi penize.Ve sve firme si delejte treba petiletky-hlavne budte levnejsi a lepsi

P. Vítek 8.6.2013 11:18

Zdravim pane Tomsky!

J. Kadeřábek 8.6.2013 13:40

Čest práci pane Vítek.

J. Mrázek 8.6.2013 10:52

Autor není energetik,ani elektrotechnik...

Takže nechápu, že opomíjí VŠECHNY  aspekty vývoje spotřeby, výroby, životnosti současných elektráren .... Jen nechápu, když tohle vše nezná, že do toho - promiňte mi to příliš slušné ještě slovo - kecá.  Ale dnes do oborů, kterým nerozumí, mluví spousta lidí a důsledky jsou strašlivé až za nějakou dobu a to už ti laici zase kritizují to, co dříve sami nesmyslně kritizovali...

A. Hrbek 8.6.2013 11:01

Re: Autor není energetik,ani elektrotechnik...

Ale dnes do oborů, kterým nerozumí, mluví spousta lidí a důsledky jsou strašlivé

Tak proč by měl být pan Tomský výjimkou!

Bohužel kecá a kecá již řadu let.

P. Schuster 8.6.2013 11:14

Re: Autor není energetik,ani elektrotechnik...

Výborný postřeh, pracuji v energetice již přes 40 let a takové bláboly o energetice jsem dlouho nečetl. Pana Alexandra Tomského si vážím a čtu rád jeho fejetony, ale také nechápu proč se pouští do tématu, kterému vůbec nerozumí a navíc jsou tam velké nepřesnosti.

Jaderné elektrárny jsou sice investičně náročné, ale provozní náklady jsou oproti uhelným elektrárnám minimální (Výkon bloku o 1000 MW spotřebuje cca 100 000 vagonů uhlí za rok, JE 6 vagonů apod.).

Současná cena elektřiny z Dukovan je nejnižší cenou na našem trhu, a to včetně nákladů na tzv. jaderný účet (50 Kč z každé vyrobené MWh). Při dvojnásobném zvýšení ceny paliva se náklady na výrobu elektřiny zvýší u jaderné elektrárny o cca 10% a u klasické o cca 75 %.

J. Kadeřábek 8.6.2013 13:46

Re: Autor není energetik,ani elektrotechnik...

ale demagog. Protože v USA mají břidlicový plyn u nás nebudeme stavět další zdroje  el. energie. Já bych se takovým blábolem veřejně neztrapňoval, ale možná je za to placen. Mě se nejvíc líbí, že Němci, kteří se tak zaklínají obnovitelnými a čistými zdroji staví nové gigantické uhelné elektrárny a budou tak desetiletí vypouštět kvanta CO2 a globálně nás oteplovat. To těm zeleným bolševikům v jejich argumentaci poněkud uniká.

F. Kusák 8.6.2013 14:38

Re: Autor není energetik,ani elektrotechnik...

Proč by neměl? Co ví, to ví a co neví, to "vygoogluje", a díky tomu jsou všichni odborníky na všechno.

R. Hroza 8.6.2013 9:44

těžba z břidlic v Česku - jen přes mou mrtvolu (starostové na Náchodsku)

Pane Tomský, u nás se ale z břidlice těžit nebude. Už všichni starostové z okolí předpokládaného průzkumu, projevili patřičný strach o funkce a připosranost a iniciovali a nechali podepsat petice občanů proti těžbě v naší vytypované lokalitě. My se tady zabetonujeme a postavíme atomku. Rusko nás rádo poškodí na příštích 30-40 let. Co st tím?

T. Jurošek 8.6.2013 9:50

Re: těžba z břidlic v Česku - jen přes mou mrtvolu (starostové na Náchodsku)

V Berouně zase proti těžbě břidlicového plynu demonstrovali exoti ze strany zelených a další jim podobní...Naprosto pomíjejí fakta.

http://praha.idnes.cz/konference-odpurcu-tezby-z-bridlice-dbh-/praha-zpravy.aspx?c=A130308_115856_praha-zpravy_ab

P. Vaňura 8.6.2013 22:44

Tady by to chtělo postup, jaký je BĚŽNÝ ve Švýcarsku

Přijmete fabriku - fabrika bude platit daně do místního rozpočtu nebo rozpočtu kantonu. Nechcete fabriku, dobrá ale NEPOČÍTEJTE s tím, že peníze, o které tím přijdete vám dodá vláda z centrálního rozpočtu.

Každý za své, každý se může rozhodnout ALE nese VEŠKERÉ důsledky svého rozhodnutí. Někde třeba nechtějí fabriku kvůli turismu, ale zase je to na nich, jak se rozhodnou. Ve Švýcarsku prakticky neexistuje anonymní "erár," ze kterého může dostat  peníze ten, kdo nejvíc křičí. Všichni Švýcaři mají zakódováno v genech, že peníze státu jsou JEJICH daně a to si hlídají.

J. Schwarz 9.6.2013 9:21

Re: Tady by to chtělo postup, jaký je BĚŽNÝ ve Švýcarsku

Tohle je příčina všeho - socialismus jako býval. Kdo by chtěl za barákem fabriku z jejíž existence sice profitují všichni ale on prodělává? To je klasický socialistický princip kdy "zájmy individual musejí ustoupit zájmům celé společnosti". Za socíku byly jakýmsi nadpřirozeným způsobem zájmy společnosti v souladu se zájmy nejvýše postavených soudruhů, za jejich vilkou fabriku či skládku "zájem společnosti" nikdy nevyžadoval, ač by mu jistě byli s radostí své soukromé zájmy obětovali. To, co píšete je základ - taková fabrika má platit v místě, ne státu! Když platí státu je pochopitelné, že ji nikdo za barákem nebude chtít! Ať stojí u sousedů! A pokud někdo preferuje prostředí nezhyzděné těžbou a průmyslem nechť si na živobytí vydělá jinak než škemráním o dotace ze státního měšce.