28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 22.3.2011 10:17

Re: OZ a Greenpeace

Když už - tak z mikrovlnné trouby pane Kuželi. Ta má o něco vyšší výkon, nežli "neškodný" mobil. Také si maně vzpomínám na protesty a manifestace, když byl uveden do provozu "smrtedlně nebezpečný" žižkovský TV vysílač :-))

J. Šejnoha 20.3.2011 12:03

opravdu tragické

Za  komunistů jsme  se všichni hrozili i smáli nemsyslným plánům, které nám stanovilo politbyro řízené z  Moskvy.

Dnešní  ekologicko-korektní doba  má  ale  našlápnuto na  překonání  veškerých minulých absurdit.

Logicky by to měli zastavit volení představitelé. Ti sami jsou ale  zdrojem  problémů !

Asi to zastaví až  kolaps našeho  systému. Energetický  a  ekonomický. Patrně  to nastane  současně.

F. Hereit 18.3.2011 18:38

Imunita

Nedávno se ve sdělovacích prostředcích objevila zpráva o tom, že zastupitelé obce byli zažalováni o náhradu škody, kterou způsobili svým rozhodnutím ......

Ještě že u nás máme tu poslaneckou imunmitu

B. Uhlich 18.3.2011 16:45

Re: Energetické strategie EU na 2011-2020

A po každé písečné bouři se to bude stavět znovu, co? A při každé politické změně a revoluci taky.....  Fialo, jak často Vás pouští na vycházky....????

J. Sinnreich 18.3.2011 15:18

Slunce vyrabi elektrinu na Floride

Na Floride sviti slunce zcela urcite vice, nez v Cechach.  (2976 hodin rocne, udaj je pro Tampa/Florida). Pres obrovske plochy nevyuzite pudy (cenrtalni Florida), nejsou nikde videt lany fotovoltaickych clanku. Pravda, jsou nekde videt na strechach soukromych domu, kde majitelum setri proud, nebo v zime ohrivaji vodu do bazenu. Zato pilne pracuji atomove (Miami, Turkey Point) a plynove elektrarny. Cena jedne kWh je zlomkem toho, co stoji v Evrope. Zda se, ze pres silny tlak enviromentalistickeho silenstvi, stale zde plati zdravy rozum a zakony trhu.

V. Kraus 18.3.2011 14:03

Malá kalkulace

Těch 1800 MW instalovaného výkonu fotovoltaických elektráren ke konci loňského roku stálo asi 100 miliard korun. Stejných 100 miliard korun stály oba první bloky jaderné elektrárny Temelín o výkonu 2000 MW. Jenže průměrný dostupný výkon fotovoltaické elektrárny je asi 10% instalovaného výkonu, což je u nás tedy asi 180 MW. Průměrný dostupný výkon JE Temelín je zatím přes 80% instalovaného (u JE Dukovany je to přes 90%), což je přes 1600 MW. Za stejné peníze jsme tak  místo 180 MW nestabilního a nespolehlivého fotovoltaického výkonu mohli mít až 1800 MW stabilního a spolehlivého jaderného výkonu. 

K. Kužel 18.3.2011 12:22

Re: Ano, v začátcích to šílenství je ! Ale sluneční energie bude jednou pohánět lidský svět ! Dzp.

A budoucnost patří aluminiu, jak řekl sám velký Jára Cimrman.

K. Kužel 18.3.2011 12:21

Re: OZ a Greenpeace

Myslím, že ten bezdrátový přenos energie z kosmu budou nejvíce podporovat ti, kterým vadí nepatrné mikrovlny z mobilu.

K. Kužel 18.3.2011 12:18

Re: Slušně shrnuto,

Ano to je právě ten rozdíl: parní stroj, lokomotiva, vodní elektrárny, jaderná energetika, to všechno se prosadilo spontánně - bez rozhodnutí velemoudrého úředníka. Prostě se to osvědčilo a lidé to přijali.

Dnes se úředníci snaží sami rozhodovat, co je perspektivní technologie, odvětví apod., a to je neštěstí.

Bude veselo!

www.karelkuzel.cz

V. Kain 18.3.2011 10:59

Re: OZ a Greenpeace

Možná,že to bude znít cynicky,ale můžeme to říci slušně bez neslušných výrazů.Poslat je tam odkud není návratu,protože tyto pijavice nikdy pokoj nedají.Oni totiž nic jiného neumí než se mít dobře,ale pokud možno za cizí.

J. Skála 18.3.2011 10:16

Samozřejmě.

Všechny ty dotace a minimální ceny pokřivující trh nejenže nepodporují další vývoj technologií, ale přímo jej brzdí.

Ostadně soudím, že nejlevnějším způsobem, jak z fotovoltaického šílenství vybruslit, je OKAMŽITĚ zrušit všechny dotace a zaplatit ty smluvní pokuty, penále a arbitráže. Škoda, že se k tomu žádný z těch karikatur politiků neodhodlá.

Š. Hašek 18.3.2011 9:42

Slušně shrnuto,

běžně se něco vymyslí, spočítá se to a v daných podmínkách (nikoliv náhle připravených) se to vrhne na trh (parní stroj, kůň, lokomotiva, vodní síla, atom atd - bez pořadí). Obecně pro všechny.

Fotoelektro, zářivky, zelené zateplování z peněz i již zateplených za vlastní, uhlík - jsou typické případy, kdy se spojí političtí padouši a rádobypodnikatelé a vystrašený obyčejný TeskoNovalid a výsledkem je pokřivené pseudopodnikání, drze se smějící každému, kdo ještě doufá, že stačí něco obyčejně vymyslet a obyčejně slušně prodat za cenu obvyklou v čase a místě.

Mám hrozně rád plánovače, kteří neví ani řádně, co je teď, (diví se, že dneska je jinak než bylo přesně před rokem) ale sichr ví, jak to bude s obsahem jednoho plynu v atmosféře v roce 2200!

P. Fiala 18.3.2011 9:33

Energetické strategie EU na 2011-2020

Energetické strategie a tím pádem i plány a jejich realizace byly aktualizovány na uvedené časové období. Překlady jsou na webu       ec.europa.eu/energy     

Bohužel český překlad chybí (slovenský je k dispozici). EU bude ještě více zadrátována a očekává se velká spolupráce se státy severní Afriky, kde svítí slunce velmi silně.

T. Kočí 18.3.2011 9:28

Re: OZ a Greenpeace

Ano,četl jsem to taky.Až budou panely na oběžné dráze a vyřešen bezdrátový přenos energie.pak to bude možné.Neřešme náklady.

Akumulační zdroje ve světě jsou.Četl jsem kdysi o jakési v Kanadě.Pokud by takový "zdroj"spolupracoval s fotovoltatickou a byl schopen dodávat energii dle potřeby,pak by si zasloužil tarif lehce zvýhodněný.Jinak je to blbost.

R. Jonák 18.3.2011 9:02

OZ a Greenpeace

To jeden takový chytrák ve včerejší MF Dnes zveřejnil článek, že vlastně energii jádra nepotřebujeme a bude nám stačit někdy v roce 2050 takové složení: (nepamatuji si přesné hodnoty, které uváděl ale řádově to sedí), takže větrníky cca 30% fotovoltaické el. cca 25% biomasa něco podobného. Přitom jako záložní zdroje (když přestane foukat nebo zaleze sluníčko za mraky) budou připravené plynové elektrárny, které to vytrhnou o využití uhlí a jaderné energie ani zmínka. Tak tohle nás prý podle Greenpease čeká. Mohu k tomu jenom poznamenat, že se toho naštěstí nedožiju ale co naše děti? Chtělo by hodně rychle takovéhle chytráky poslat někam (raději nepíšu kam, abych se nemusel vyjadřovat neslušně).

B. Uhlich 18.3.2011 8:50

Re: Ano, v začátcích to šílenství je ! Ale sluneční energie bude jednou pohánět lidský svět ! Dzp.

Ano už ten ráj vidím ..úplně v živých barvách....

K. Janyška 18.3.2011 8:34

Ano, v začátcích to šílenství je ! Ale sluneční energie bude jednou pohánět lidský svět ! Dzp.

B. Uhlich 18.3.2011 8:13

Re: S lze pouze souhlasit. Jen podotknu: 1 ) opet je treba pripomenout, ze za zakonem ...

..no, právě...ono to vypadá, že to přesně tak dopadne...v příštích volbách se ČSSD vrátí a určitě fotovoltaika bude to první, co budou chtít dotáhnout "do vítězného konce"....

Ale jinak si myslím, že se tenhle problém stejně nedá nijak moc řešit...když vidím jen v posledním týdnu ten naprosto nebývalý výron blbství ohledně problémů té japonské jaderné elektrárny...tak si nějak myslím, že i tohle bude muset projít nějakým vývojem...prostě bude potřeba celou zeměkouli posypat panelama a až lidi zjistí, že stejně v okamžiku, kdy je nejvíc potřeba energie, že stejně nebude...třeba alespoň některým docvakne....tedy docvakne-li.....

T. Pansky 18.3.2011 0:41

S lze pouze souhlasit. Jen podotknu: 1 ) opet je treba pripomenout, ze za zakonem ...

... o tomto fotovoltaickem silenstvi stoji predevsim CSSD.  Paklize dnes lide narikaji nad drahou elektrinou, je treba pripomenout, kdo se o to postaral.  2) jestlize se uz jednou obcane spalili, ale odmitaji se poucit, pak jim neni pomoci.  ...  Opet je treba zduraznit, ze "obnovitelne" zdroje jsou narazovym zdrojem energie, ktere musi byt v plne mire podporeny vyrobou energie ze stabilnich zdroju.  top0625top@hotmail.com