29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Kdo v Česku nechce Temelín?

Pomineme-li zeleně vyšinuté pomatence (kteří propagují biomasu, aniž by vědeli, jak vypadá) máme dnes v Česku tři skupiny vlivných lidí, kteří nemají zájem na výběru a výstavbě nových jaderných bloků. Pojďme se podívat, kdopak to je.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 31.12.2012 16:49

Dnešní úvodník a tohle - Tolman v rauši.

J. Tolman 31.12.2012 16:52

Re: Dnešní úvodník a tohle - Tolman v rauši.

Státní pomoc a dotace

Jaderná energetika se často sama označuje za vyspělé odvětví, které má za sebou desítky let praxe a chlubí se vlastní výhodností. Faktem je, že dodnes profituje z pestré směsi nejrůznějších státních podpor.

Současná jaderná energetika by na světě nebyla bez dlouholetých přímých státních dotací, úlev a jiných výhod. Zvláště rozsáhlé byly garance pro první postavené reaktory. Podle Mezinárodní energetické agentury utratily země OECD od roku 1974 v průměru 250 dolarů na jeden kilowatt instalovaného výkonu jaderných elektráren (bez započtení množivých reaktorů).

Ilustrativní jsou čísla ze Spojených států: celkové dotace, jež federální vláda poskytla jadernému průmyslu, činily v letech 1947 až 2000 zhruba 145 miliard dolarů. Studie, kterou sestavila koalice amerických ekologických či spotřebitelských organizací a sdružení reprezentujících zájmy daňových poplatníků, spočetla subvence jen pro výzkum a vývoj ve výši 66 miliard dolarů za období 1948 až 1998. Jaderné elektrárny v USA tak dostaly ve svém rozjezdovém období celkem 15,3 dolaru na každou kilowatthodinu vyrobené energie. Pro srovnání: větrné elektrárny jen 0,46 dolaru. Čísla z USA také ukazují, že dotace do obnovitelných zdrojů jsou efektivnější, než dotace do jádra. Zvýšení produkce energie je v případě dotací do čistých zdrojů několikanásobně vyšší než u dotací do atomových technologií.

J. Tolman 31.12.2012 16:54

Nejde je n o stvky miliard za výstavbu Temelína. Pod jádro se schovají i jiné nákupy, které lze krásně odklánět

Potřebuje Česko stíhačky?

Důležitým aspektem je podle Nečase  "povinnost vlády zajistit ochranu objektům zvláštní důležitosti před případným teroristickým útokem". Nečas v této souvislosti zmínil jaderné elektrárny. "To do toho rozhodování vstupuje poměrně masivně," poznamenal.

J. Tolman 31.12.2012 16:57

Japonsko to myslí s odstavení všech JE vážně

Japonsko zahájilo zatím nejambidióznější program rozvoje OZE na světě. Do roku 2016 již chce mít instalovanou kapacitu 24,9 GWv FV a fofrnících. Odhadovaný  potenciál větrné energie v Japonsku je více než 1800 GW. Výkupní tarify eletřiny jsou nevyšší na světě, vyšší než v Německu, kterou si Japonsko vzalo za vzor a jehož program rozvoje OZE se nyní snaží urychleně kopírovat. Japonsko chce v co nejkraští době nahraadit své v současné době převážně zavřené JE, které před Fukušimou vyyráběly 20% elektrické energie. 20 GW kapacitu chce Japonsko instalovat do geotermálních elektráren.

http://cleantechnica.com/2012/10/02/24-9-gw-of-renewable-energy-capacity-for-japan-by-2016/

B. Rybák 1.1.2013 11:43

Re: Dnešní úvodník a tohle - Tolman v rauši.

Jakákoli rozumná energetika se dnes musí chránit před dotovaným zeleným energetickým parazitismem, jehož "konkurence-schopnost" je zajištěna povinným odběrem jeho produktu.

Věřit "zeleným" studiím může jenom duševní invalida nebo ten komu zajišťují jeho parazitní postavení.

Pokud by do rozvoje moderní jaderné energetiky bylo dáváno víc peněz než do po staletí známé (představiteli OSN za zločin vyhlášené) výroby alkoholu z potravin či do jakéhokoli jiného okrádání přírody o životodárnou sluneční energii, či již dávno překonaných větrníků, byla by to záslužná investice do jediné možné energetické budoucnosti lidstva.

To ostatní může být po skutečně vědeckém vývoji, do něhož budou zahrnuty i výsledky GMO, nanotechnologií, kvantové fyziky lokálně zajímavou aplikací.

J. Tolman 31.12.2012 12:19

73% domácí výroby energie je v Rakousku pokryto z obnovitelných zdrojů

Význam obnovitelných zdrojů energie v Rakousku dále stoupá. Jak vyplynulo z aktuálně zveřejněné Zprávy o hospodaření Rakouska 2012, v roce 2010 se obnovitelné zdroje energie podílely na celkové domácí výrobě energie 73 %. V Rakousku hrají velkou roli především topení dřevem a vodní energie.

Podíl bioenergie na pokrytí celkové hrubé domácí spotřeby energie řadí Rakousko na třetí místo v rámci Evropské unie. V přepočtu objemu vyprodukované bioenergie na jednotku plochy Rakousko zaujímá dokonce první místo ve všech 27 členských států EU.

Zatímco v Rakousku je v provozu asi 90 tisíc kotlů na pelety, v České republice je to pouze 12 tisíc kotlů. V Rakousku se ročně vyrobí asi 1 milion tun dřevních pelet ročně, zatímco v ČR pouze kolem 150 tisíc tun, z čehož se však pouze 50 tisíc tun spotřebuje v České republice.

Rakousko počítá s brzkou energetickou soběstačností zejména pomocí obnovitelných zdrojů. Emise oxidu uhličitého se při tom sníží o 65 procent, spotřeba tepla o 39 procent. V českém energetickém plánování bychom nenašli žádnou paralelu.

B. Rybák 31.12.2012 14:23

Re: 73% domácí výroby energie je v Rakousku pokryto z obnovitelných zdrojů

Takovou idiocii, jakou bylo uzavření právě postavené JE skutečně v našem energetickém plánování naštěstí nenajdete. Oni tu atomovou energii dovážejí a dokud si nepostaví svoje JE, tak se to nezmění. Pokud hodláte pro naši zemi koupit Alpy nebo alespoň jejich ledovce, mohli bychom něco z toho realizovat (jsem ale rád, že soutěže v eko-hlupáctví se nezúčastňujeme).

J. Tolman 31.12.2012 12:16

Šéf GE Immelt: Jádro přestává být vůči konkurenci nákladově omluvitelné

Jaderná energetika je v konkurenčním srovnání vůči jiným technologiím generování elektřiny tak nákladově náročné, že je to již velmi těžko obhajitelné,“ uvedl šéf globálního koncernu General Electric. Právě jeho firma je přitom jedním z celosvětově největších dodavatelů technologií pro jadernou energetiku.

„Jsou to bezpochyby plyn a vítr,“ uvedl šéf GE Immelt směrem ke dvěma zdrojům energií, ke kterým se země nejdynamičtěji posouvají. „Zemní plyn se stává trvale levným,“ uvedl Immelt směrem k prudkému rozvoji těžby ve Spojených státech, která už dnes změnila pravidla hry na energetickém trhu mezi USA a Evropou (viz posílání amerického uhlí do evropských elektráren).

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2118749/sef-ge-immelt-jadro-prestava-byt-vuci-konkurenci-nakladove-omluvitelne.htm

B. Rybák 31.12.2012 14:38

Re: Šéf GE Immelt: Jádro přestává být vůči konkurenci nákladově omluvitelné

Sledujte realitu a ne z kontextu vytržené, o neudržitelné dotace eko-parazitů se opírající eko-bláboly. JE je a především bude nejlevnějším, nejbezpečnějším, nejstabilnějším a nejekologičtějším způsobem výroby "silové" elektřiny.

P.S. Je pravda, že "břidlicový plyn" a připravovaná komerční těžba metanhydrátu v němž je prý víc než dvojnásobek energie všech ostatních fosilních zdrojů), zcela vyvrátily "zelená" proroctví o brzkém konci fosilních zdrojů. Že by se ale zemní plyn stal trvale levným? Pohádky jsou snad přeci jenom spíš pro děti.

J. Tolman 31.12.2012 12:11

ČEZ ví velmi dobře, odku vítr vane

ČEZ chce v Polsku do pěti let postavit nové větrníky. Společnost ČEZ chce v Polsku v následujících pěti letech vybudovat větrné elektrárny o kapacitě 600 megawattů.  Projekt se podle ní zatím nachází v přípravné fázi. Stavět by se mohlo začít už příští rok,

ČEZ postavil v Rumunsku největší evropskou větrnou elektrárnu na pevnině

Elektrárna má 240 turbín General Electric 2.5MW, z nichž poslední byla připojena k síti v listopadu. Celkový instalovaný výkon elektrárny je 600 MW.

Read more at http://cleantechnica.com/2012/12/19/europes-largest-onshore-wind-farm-now-online/#TsFg0egLL4t3v7iL.99

J. Tolman 31.12.2012 12:10

Zelená energie ušetří EU 3 triliony euro do roku 2050

OZE vydělají EU 3 triliony euro do roku 2050 v úsporách za paliva. Změna výroby energie také vytvoří půl milionu nových pracovních míst. Podle nových směrnic má EU vyrábět v roce 2020 20% energie z OZE.  Bude pro to potřeba investovat 99 mld. euro do roku 2050. Úspory na palivu vydělají 75 mld. euro za rok.

Německé investice do OZE se do roku 2020 zdvojnásobí. Stanou se také odvětvím, které vytvoří nejvíce nových pracovních míst. Očekává se, že během 10 let jich vytvoří půl milionu.  Dosažené výsledky ukazují, že OZE budou hrát v německém hospodářství stále větší roli. Kapacita OZE se do rolu 2020 zvýší nejméně třikrát a průměrný roční nárůst bude 9%. V roce 2030 budou OZE v EU vyrábět 47% veškeré elektrické energie.

http://www.reuters.com/article/2012/10/24/eu-greenpeace-idUSL5E8LM4O220121024

B. Rybák 31.12.2012 14:49

Re: Zelená energie ušetří EU 3 triliony euro do roku 2050

K tomu aby to bylo úplně dokonalé už chybí jenom "Chruščevova kukuřice" a "Brežněvovy celiny". Jak by proboha mohl někdo vydělat na něčem co je objektivně ztrátové a ve světovém měřítku konkurence neschopné. Vy víte, jakou hodnotu bude mít euro v r. 2050?

P.S. Vy ještě věříte Greenpeace? Ti co je zakládali, jsou jimi zhnuseni.

J. Tolman 31.12.2012 12:05

Británie chce urychlit rozvoj fotovoltaiky a biomasy

Británie si přeje zdravou solární  energetiku, která roste trvale udržitelným tempem. Jako klíčový pro splnění cílů OZE Británie vidí ve sluneční energii, podobně jako Německo. Zároveň Británie investuje 600 mil. liber na další rozvoj energie z biomasy.  Nejrychleji rostoucím odvětvím OZE v Británii je zatím větrná energie, jejíž rozvoj se také neustále zrychluje.

Větrná energie se v roce 2012 v USA rozvíjela rychleji než výroba energie ze zemního plynu. Ke 30. listopadu byly dány do provozu větrné turbíny  o kapacitě 6579 MW a 6335 MW kapcity zařízení pro výrrobu energie ze zemního plynu. Do konce roku by měl přírůstek větrné energie za celý rok být 8 MW, možná i více, protože se spouštějí nová a nová zařízení.

V roce 2012 bylo ve světě prodáno 440 000 elektrických a hybridních automobilů, daleko nejvíce v historii. 92% majitelů elektromobilu Chevrolet Volt tvrdí, že by si totéž auto koupili znovu.  

J. Tolman 31.12.2012 12:00

Polsko odložilo stavbu 1. jaderné elektrárny o 5 let

Rozhodnutí o stavbě bude provedeno nejdříve v roce 2015. Plán energetické společnosti Polska Grupa Energetyczna (PGE) nyní zmiňuje uvedení do provozu 1. jaderné elektrárny s výkonem 3000 MW o pět let později než společnost dosud uváděla. Polsko se musí rozhodnout: jádro, nebo břidlice, tvrdí šéf PGE. Výstavba jaderných elektráren a těžba plynu z břidlice - dva velké investiční programy, které v následující dekádě hodlá polská vláda realizovat s pomocí státem kontrolovaných energetických a těžařských společností, nemohou být úspěšné zároveň. Pokud se se Polsko s možným rozvojem těžby břidlicového plynu vzdá plánů na stavbu své první jaderné elektrárny, zůstane ČR s rozvojem jádra ve střední Evropě osamocena.

Největší světový vývozce elektřiny vyrobené z atomu se od jádra obrátí k obnovitelným zdrojům energie. Plánuje to alespoň francouzský prezident François Hollande, který chce podporovat zelenější a účinnější energetiku. Podle představ nového prezidenta by se totiž země měla začít více orientovat na OZE a snížit svou závislost na atomu. Francie by se tak vedle Německa, Itálie nebo Belgie či Japonska mohla stát další zemí, která po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima změní svůj přístup k jádru. Hollande již během kampaně oznámil, že se do roku 2025 chystá snížit podíl jádra na výrobě energie ze současných 75 % na 50 %. 

J. Mrázek 30.12.2012 22:58

1.uhlí dochází a je potřeba hlavně pro teplárny.

2. Současné "vyhořelé " jaderné palivo má ještě 95% energie a je využitelné v další generaci reaktorů - tímto odpadá akutní potřeba trvalého úložiště a jen předběžná opatrnost velí zkoumat případné lokality k  tomu vhodné.

3. Jen šílenec může chtít závislost chodu domácností a průmyslu na rozmarech počasí a tím zákonitý pád civilizace a nástup středověku díky rozvratu ekonomiky, ztrátě konkurenceschopnosti s naprosto nesnesitelnými podmínkami života obyvatelstva a tím vyvolané vymírání . Asi jen jediná skupina obyvatel může mít tento zájem na ukončení dosavadního stylu života, skupina, která společnosti nepřináší potomky a nemá tak zájem na jejich budoucnosti. A pak zelení, ktří chtějí na Zemi minimum lidí .

4. Současný "boj s klimatickou lží" o vlivu člověka na podnebí stojí několikanásobek toho, co by stála celosvětově realizovaná jaderné energetika, přinášející jistotu dodávek po staletí a tisíciletí i s další  thoriovou technologií, kde výtěžnost je řádově větší a několikařádově kratší doby (sto let, žádné desetitisíce) uskladnění odpadů. O dalším rozvoji ppkročilejší civilizace s dostatkem energie nemluvě.

5. Nikdo nebrání ekologickým aktivistům ve stavbě nulových domů, soběstačných ekofarmách a dalším za JEJICH VLASTNÍ  peníze . Každý, kdo má nějakého koníčka si ho má platit sám.  Je nemorální nutit ostatní, aby to financovali.

6. Každý člověk s IQ kolem a nad cca 110 bodů už z logiky věci a pokud nelže sám sobě musí (známé) nesmysly odmítat , kdyby už jen z pudu sebezáchovy druhu .....ostatním nebraňme v rozbití si ...čehokoli....viz výstavba uhelných elektráren v Německu a očekávané dlohodobé výpadky tamtéž .

B. Rybák 31.12.2012 0:44

Re: 1.uhlí dochází a je potřeba hlavně pro teplárny.

Zcela s Vámi souhlasím. Tam kde nepodlehli parazitnímu zelenému byznysu (v Rusku, Indii, Číně, USA..) jsou již reaktory IV generace téměř připraveny ke komerčnímu provozu.

J. Tolman 30.12.2012 17:38

Pithart lituje, že nezastavil Temelín

24.3.1999  "Už sedm let lituji, že vláda tehdy po volbách v roce 1992 nenalezla odvahu k tomu, aby stavbu elektrárny zastavila," řekl dnes místopředseda Senátu Parlamentu ČR Petr Pithart. "Tehdy jsme nechtěli učinit tak závažné rozhodnutí, protože by jeho důsledky nesla až nastupující vláda vzešlá právě z voleb," vysvětlil tehdejší váhání Pithart

D. Procházka 30.12.2012 20:28

Re: Pithart lituje, že nezastavil Temelín

Taky si s nikým tak nepokecám, jako sám se sebou - nikdo jiný mi nerozumí...

B. Uhlich 30.12.2012 20:57

Re: Pithart lituje, že nezastavil Temelín

Tolmane, kolik dostáváte za příspěvek ? Nevěřím, že byste tohle dělal zadarmo... :-)))

B. Rybák 31.12.2012 0:51

Re: Pithart lituje, že nezastavil Temelín

A dodnes lituje, že nepostavil "dvojdomek".

J. Tolman 30.12.2012 17:37

O energetice (a nejen o ní) se nám lže od samého počátku

Připomeňme si, že rychloprofesor Klaus nám před dvaceti lety jako tehdejší předseda české vlády v televizi u tabule vysvětloval, jak je dostavba jaderných reaktorů v Temelíně výhodná i nezbytná: abychom předešli výpadkům v dodávkách elektřiny, abychom se obešli bez severočeského uhlí a abychom udrželi nízké ceny elektřiny.

Zpětně vidíme, že šlo o nejdražší projekt v historii ČR, s mnohonásobnými skluzy termínů dostavby a prodražený o mnoho desítek miliard korun. Od spuštění elektrárny v roce 2000 se ceny elektřiny zdvojnásobily a vyvážíme podstatně víc elektrického proudu, než kolik ho JE Temelín vyrobí. Severočeské elektrárny kouří dál, státní akciová společnost ČEZ se chystá jejich životnost dál prodlužovat a kvůli pokračujícímu drancování uhlí mají padnout další severočeské obce

B. Rybák 31.12.2012 0:34

Re: O energetice (a nejen o ní) se nám lže od samého počátku

Ani k EU nejrealističtější evropský politik nemohl tušit, že šílenství s OZE dojde tak daleko, že bude nutno jejich produkci povinně vykupovat a už vůbec ne to, že přes nejen jeho, perfektně podložené námitky bude i za cenu zničující hospodářské a tedy i energetické krize eurozóny skutečně realizováno euro.

Takže naše bezkonkurenční JE vztváří vynikající vývozní artikl, nesrovnatelně efektivnější než jsou produkty montoven, které sem nalákali EU-šibalové z ČSSD.

P.S. Jestliže dobývání přírodního bohatství (uhlí) je drancování, tak co potom je přeměna našich (např. cukrovkových) polí na pěstování produktů určených převážně k energetickému spalování? Podle představitelů OSN je to zločin.

J. Tolman 30.12.2012 13:51

Domnívám se

že všichni zainteresovaní na stavbě si uvědomují, že Temelín II nebude nikdy spuštěn. V uvažovaném termínu 2020-25 bude transformace energetického systému Evropy tak pokročilá, že by to byl ekonomický nesmysl a průchodné to zřejmě nebude ani politicky.  Ovšem ono nejde o to dostavět. Jde o to stavět a prostavět těch podle střízlivého odhadu 300 mld. korun. Představte si, kolik se dá z takového množství odklonit? Pravda, za solárka dostane v podstatě stejná parta během následujích 20 let ještě více, ale i tak, dobrý každý love.

D. Seibt 30.12.2012 13:58

Re: Domnívám se

Mohl by jste mi ozrejmit jak bude provedena ta transformace energetickeho systemu Evropy? Na co se mame tesit?

V. Novák 30.12.2012 16:47

Přesně takovými žvásty nás krmili Beránek

a Patočka v 90. letech u prvního Temelína.

Vstali noví bojovníci...

B. Rybák 31.12.2012 0:49

Re: Domnívám se

Pokud tou transformací evropské energetiky myslíte tu jedině možnou, tedy budování moderních JE, pak tu bude dost velký problém, protože ztracená léta se budou těžko dohánět (nebude už dost odborníků ani dost profesorů, kteří by je "vychovali").

J. Tolman 30.12.2012 13:32

Temelín do ČEZké špíny

Připomeňme si: Před třemi lety došlo k nádhernému příkladu Klausovy party v akci. Poslanci Martin Říman, Oldřich Vojíř (ODS) a Milan Urban (ČSSD) přilepili do nesouvisejícího zákona během druhého čtení v Poslanecké sněmovně změnu, nazývanou přílepek století. Vláda tak o něm vůbec nejednala. Do zákona o spotřební dani přidali vlastní návrh o změně systému vydávání emisních povolenek. Senát ho schválil. Podle návrhu budou moci elektrárenské firmy včetně státem ovládané skupiny ČEZ v budoucnu dostávat část emisních povolenek zdarma.

Václav Klaus bez zdráhání podepsal tento zákon, jehož součástí je dáreček za 68 miliard korun pro elektrárenský gigant ČEZ. Čekalo se, zda prezident třeba sporný předpis nevetuje, když před měsícem stejně naložil se šrotovným, které je podle jeho slov diskriminačním opatřením ve prospěch jednoho odvětví průmyslu. Nestalo se - a před sídlem společnosti ČEZ v Duhové ulici na Praze 4 se tak mohl sejít početný zástup gratulantů. V jeho řadách byli rozpoznáni mimo jiné:

Lívia Klausová, prezidentova choť, bývalá místopředsedkyně dozorčí rady ČEZ, Václav Klaus ml., prezidentův starší syn, ředitel pražského gymnázia PORG, které platí ČEZ -  Jan Klaus, prezidentův mladší syn, ekonom společnosti ČEZ - Mirek Topolánek, předseda ODS, blízký přítel šéfa ČEZ Martina Romana - Marek Dalík, lobbista, přítel Mirka Topolánka a Martina Romana -  Martin Říman, exministr průmyslu z ODS, spoluautor návrhu na darování emisních povolenek firmě ČEZ - Aleš Řebíček, exministr dopravy a poslanec ODS, hostitel Martina Romana na jachtě v Toskánsku - Milan Urban, místopředseda ČSSD, toskánský mořeplavec a spoluautor návrhu na dáreček pro ČEZ - Vladimír Laštůvka, bývalý předseda zahraničního výboru sněmovny z ČSSD, bývalý člen dozorčí rady ČEZ a agent STB (krycí jméno Vladimír) a mnoho, mnoho dalších

http://www.tyden.cz/rubriky/nazory/glosar/darecek-pro-cez-seznam-gratulantu_133573.html

J. Tolman 30.12.2012 13:39

Re: Temelín do ČEZké špíny

Mladší syn prezidenta Václava Klause Jan získal novou manažerskou pozici ve společnosti ČEZ. Přesune se z pozice ředitele útvaru řízení rizik na pozici ředitel útvaru controllingu. Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže je Jan Klaus velmi schopný manažer a fakt, že jeho otec je hlavou státu, prý nehraje žádnou roli.

Pouze pro svoje schopnosti a nikoli proto, že by byla ženou premiéra, se stala Lívia Klausová místopředsedkyní dozorčí rady ČEZ, poté, co odešla ze stejné funkce ve vyluxované  České spořitelně.

B. Rybák 31.12.2012 1:04

Re: Temelín do ČEZké špíny

Óóóóó..., jaké Vy máte úžasné informace. Když nám ale neprozradíte, co měli včera k obědu, tak je to úplně na prd.

B. Rybák 31.12.2012 0:59

Re: Temelín do ČEZké špíny

Sdílím přinejmenším z části Vaše rozhořčení. Je opravdu hrozné, že zdarma je jenom část povolenek. Ale co s tím naděláme. Když by se neplatili "odpustky" za zelené hříchy, z čeho by se financovala "zelená" válka proti občanům.