Neviditelný pes

ENERGETIKA: Kdo nám tu maluje čerta na zdi?

23.11.2020

Na Foru24 mne vehementně namíchl komentář: „Jaderné elektrárny jsou nástrojem Ruska a Číny na ovládání dalších zemí“ (zde). Je to demagogie jako vyšitá. Jeden by si myslel, že jaderné elektrárny jsou nástrojem na výrobu elektřiny. Ovšem z vyššího hlediska strategického (sic!) jsou nástrojem k ovládání. V komentáři není definice toho nástroje k ovládání, aniž výčet dalších zemí. Je tu jen poznámka, že to není problém jen Evropy, řeší to i Spojené státy (jak?).

Další text v komentáři opakuje informace z nějakého obskurního serveru Defenseone.com o stavbě elektrárny v Turecku, kde bude dodavatelem ROSATOM. „Ve skutečnosti může projekt učinit Ankaru mnohem zranitelnější vůči vlivu Kremlu…“ Ve skutečnosti víme, že zranitelnější je zatím Kreml, protože ve válce o Náhorní Karabach ustoupil Ankaře.

Komentář dál čerpá ze zmíněného serveru informace o stavbě elektrárny v Maďarsku, opět ROSATOM. „V Maďarsku se vztah mezi vládou Viktora Orbána a Kremlem stal vřelejším poté, co Moskva vstoupila do financování rozšíření jaderné elektrárny…“ Autor komentáře nemá vlastní informace o tom, jak se ohřály vztahy mezi Orbánem a Kremlem, ani informace z jiného zdroje. Takže to je jen tak jako jedna paní povídala. Že se autor nestydí! To by mu Orbán dal!

Samostatně postupuje komentář v popisu čínské aktivity. Je to všeobecně známá snaha Číny expandovat průmyslem a obchodem, Hedvábnou stezkou. Čínská nabídka stavět JE v Česku asi není míněna vážně, je to jen sonda do politicko-podnikatelského prostředí v naší krásné vlasti, která druhdy patřila k čelným civilizovaným státům.

Pak je tu ještě zmínka, která má ilustrovat, jak funguje nástroj k ovlivňování: „Zažili jsme to ostatně u nás už před únorem 1948, kdy nám SSSR v době sucha dodal obilí … … Rok jsme si mohli péct chleba, ale čtyřicet let jsme se propadali do zaostalosti.“ To je zase kabinetní ukázka demagogie. Co se stalo před a po únoru 1948, bylo vinou KSČ a teprve od r.1968, kdy jsme se chtěli vymanit ze zaostalosti, můžeme obviňovat SSSR.

Naopak, měli bychom si uvědomit, co zažíváme dnes. Elektrárna Dukovany byla postavena podle ruského projektu a s ruskými dodávkami, s přítomností ruských poradců na stavbě. Čtyři bloky této elektrárny byly uvedeny do provozu mezi lety 1985-87 a od té doby podle údajů ČEZ se do r.2005 dvakrát zaplatila. Přitom výroba elektřiny na EDU je nejlevnější v Česku. Nikde nenajdete známky o tom, že by EDU byla kdy nástrojem Ruska k ovládání situace v naší zemi.

Ještě můžeme argumentovat z veřejně dostupných zdrojů informacemi o tom, jak Německo pokračuje na dostavbě Nord Stream 2. Angela Merkel se zjevně Vladimira Putina nebojí. Němci se nebojí, že budou Rusy ovládáni?

Samozřejmě, stejně jako u nás tak v celé Evropě i v USA operují agenti mocností Východu a vice versa, agenti Západu operují na východě. BIS o nich něco ví, ale nejsou to zprávy, kvůli kterým bychom měli stahovat kalhoty.

V posledním odstavci se autor ptá, zda vůbec „ty reaktory skutečně potřebujeme“. Proboha, když už i předseda vlády seznal, že je skutečně potřebujeme, pořád se najdou zelení, kteří jako mantru opakují: obnovitelné zdroje, obnovitelné zdroje a ignorují, že jsou to neregulovatelné zdroje, zatímco jaderná elektrárna dodává energii na povel.

Když včas nezajistíme stále rostoucí požadavky na spolehlivé dodávky energie, budeme se propadat do zaostalosti a nebudeme o nic bezpečnější.



zpět na článek