24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Kdo nám tu maluje čerta na zdi?

Na Foru24 mne vehementně namíchl komentář: „Jaderné elektrárny jsou nástrojem Ruska a Číny na ovládání dalších zemí“ (zde). Je to demagogie jako vyšitá. Jeden by si myslel, že jaderné elektrárny jsou nástrojem na výrobu elektřiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 23.11.2020 7:34

Realita takových investic je ze světa zřejmá. Máte ale pravdu, že jejich legálnost už může být pochybná.

Zkuste namísto ivvektiv typu: ..."překonáte míru zdravého rozumu a napíšete úplnou blbost"... použít i svůj "zdravý rozum" a nadnést zde jaké využívání neobnovitelných zdrojů je pro život podle Vás obecně prospěšné.

K. Kubů 23.11.2020 8:13

A jsme tam co vždycky. Vy uvedete nějaký nesmyslný argument, někdo Vám jej vyvrátí a vy, namísto toho abyste přiznal chybu a svoji argumentaci opravil nebo odvolal, tak nutíte protistranu, aby obhájila postoje nebo názory s danou argumentací naprosto nesouvisející.

Tuhle hru nemá cenu s Vámi hrát.

P. Rada 23.11.2020 9:33

Neberu to jako hru. Beru za fakt, že EROEI JE3+ generací je na úrovni která sotva dostačuje pro rozvoj civilizací. Realita stagnace jejich výstavby prakticky všude ve světě toto dokládá a mezinárodní agentura pro atomovou energii o tomto terendu každoročně vydává zprávy:

https://www.iaea.org/publications/13591/energy-electricity-and-nuclear-power-estimates-for-the-period-up-to-2050

R. Langer 23.11.2020 10:21

Jistě, prolhanče prolhaná, že ty svoje lži tady uvádíš jako "fakta" je už dostatečně profláknuté, Zelený bolševiku. Tak nelži, protože kdo lže, ten taky krade, a může i zabít! :-P

K. Kubů 23.11.2020 10:33

Začal jste s EROEI, plynule jste záhadným způsobem přešel k ekvivalentu finanční návratnosti sestinasobku během deseti let, a když jsem Vám to označil za blbost, bez uzardění jste opět začal mluvit o EROEI.

Vy si všechna ta přízviska, kterými Vás tady častují, opravdu zasloužíte.

Z. Lapil 23.11.2020 13:42

Především vezměte jako fakt, že šestinásobné zhodnocení investice během deseti let odpovídá ročnímu úroku skoro 30%. Není-li takový úrok normální, není normální ani takový výnos.

Mmch - investice do FVE jsou masivně dotovány a přesto mají návratnost několik let. O hypotékách nemluvě.

P. Veselý 23.11.2020 7:59

V Německu těmto lidem říkají Melouni, navrch zelený, uvnitř rudý, ale novým způsobem. Slavné obnovitelné zdroje se bez dotací nezaplatí nikdy, naopak nám všem ČEZ přiúčtuje za OZE asi bilion korun. Za to by byly min. 3 jaderné elektrárny.

D. Krajíček 23.11.2020 8:56

R^

P. Rada 23.11.2020 9:39

OZE je dodnes také vodní energetika a i když není "slavná" jak si asi představujete tak rozhodně nese prvenství v efektivitě těžby energie. To, že doposud žijeme v zemi kde se tunelařilo a tunelaří není pro mě argumentem - jen memetem. Porovnějte si naši realitu s celosvětovými daty:

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

V. Novák 23.11.2020 10:11

Bohužel, další vodní elektrárny už v ČR nikdo nepostaví, když ani ten jez na Labi Zelení Khmérové nedovolují.

Z. Lapil 23.11.2020 13:48

Naše realita je taková, že většina vodních elektráren už stojí.

Nemluvě o tom, že bát se sucha a zároveň spoléhat na vodu je poněkud nerozvážné.

M. Rohovský 23.11.2020 8:36

Pane Rado, již ve druhé větě svého příspěvku uvádíte nepravdu ( nemyslím že schválně. prostě jenom nechápete psaný text) a z ní vychází celá Vaše další úvaha. Je tedy úplně nesmyslná. O návratnosti investice do 1,66 roku nemá cenu se ani zmiňovat.

V. Novák 23.11.2020 10:09

Rusko je více než ochotno odebrat veškeré "vyhořelé" jaderné palivo. Jediné, co tomu brání, jsou údajně české nebo evropské zákony, které to nedovolují.

V. Církva 23.11.2020 22:24

Asi mají v Evropě strach že by to RUsové lili do moře.

J. Pankovic 23.11.2020 12:09

Ve svatém zápalu jste si nevšiml, že článek není o tom, zda JE stavět, nebo nikoliv. To už za nás rozhodli zelení bolševici, kteří nám všechno ostatní zapovedeli !!

Takže vaše argumentace nízkou návratnostì je pro vás typický faul. Šestinásobný výnos? To obchodujete s perníkem?

Článek řeší, zdali je na místě míchat obchod a ideologii, jak to dělali komouśi :-)

L. Novák 23.11.2020 3:58

Technická, přírodovědná i ekonomická negramotnost i nesoudnost Zelených je pověstná. Nicméně pokud vlády budou poslouchat zelené aktivisty vyřvávající stále dokola své nesmysly a současně ignorovat vůli voličů, sotva se něco změní k lepšímu. :-/

L. Písařík 23.11.2020 5:56

Souhlas. A ještě by bylo dobré konečně kopnout do pr.... všechny ty, bojovníky proti CO2. Chápu, je to dobrý pašalík pro ty bojovníky. Pamatujete na bojovnou Grétu, došly titily a je po Grétě. A ten Chvilkař už taky balí kufry. Sedlácký fištron - rozum do hrsti.

P. Rada 23.11.2020 7:18

"Kopat" kolem sebe můžete - jen bacha - svoboda jedince končí tam kde začíná svoboda jiných.

Bojovníci proti jakémukoli CO2 (jak to podáváte) jsou také nejspíše podobní neurvalci a hlupáci zároven.

Jinou okolností je, že koncentrace skleníkových plynů v atmosféře má s hlediska úživnosti biosféry na planetě své optimum (cca 300ppm CO2). Dnes jsme ale už na 415ppm a navíc při gradientu nárůstu cca 5ppm/ročně! Znalým je s toho zřejmé, že s úživnostního planetárního optima jsme už na nejlepší cestě "do pekel".

Zkuste si např. ujasnit, proč nikdy v Třetihorách po desetimilionech let relativně ustálené glob teploty ale v prostředí jen o cca 3C teplejšího klimatu, situace žádná civilizace nevznikla.

Už i něteré děti /adolescenti jako G.T. tohle riziko za pomoci inforamtiky a dnešních poznatků vědy pochopili - ale naopak konzervativní "sedlácký fištron" na to Písaříkům zřejmě nestačí.

R. Vacek 23.11.2020 8:23

Proč by měla být hodnota 300 ppm nějak výhodná, když po většinu historie života na Zemi byla podstatně (i násobně) vyšší? A stejně tak i teplota byla podstatně vyšší než dnes a života bylo všude plno:

https://climateilluminated.com/history/media/Vostok_trend.gif

P. Rada 23.11.2020 10:08

Výhodné je pro rozvoj planetárního života právě relativně vratké klimatické optimum - tzv metastabilní klimatický stav.

To je totiž situace, kdy glob. teplota je v mezích 14 až 15C což odpovídá výše skleníkovému efektu navozenému od cca 300ppmm.

Za takovéto situace už nehrozí propady do doby ledové ale ani ztráta polárních čepiček. Takováto situace navozuje pro život optimální celoplanetární vzdušné proudění přenášející pravidelné množství oceánské vláhy nad většinu kontinentů.

Následně (po tisíciletích) nárůst lesů, půdní vrstvy, rozvoj zemědělství ... a až na něj navazující trvalé osídlení, dělbu práce... Takto se může ukotvit civilizace - namísto kočovného života za malými a proměnnými zdroji obživy, které dokáží zužitkovat tak akorát migrující stáda a za nimi se ploužící tlupy na výživu náročných hominidů kteří jako potulní pastevci i při neobvyklé inteligenci nemohou prakticky nikde na dlouho zakotvit a začít se dál rozvíjet.

V. Novák 23.11.2020 10:14

Vždy v dějinách bylo teplé období obdobím prosperity a rozvoje, prostě šíření civilizace. Chladná období byla obdobím úpadku, nemocí, hladu a čarodějnických procesů.

P. Zinga 23.11.2020 8:43

"Bojovníci proti jakémukoli CO2 (jak to podáváte) jsou také nejspíše podobní neurvalci a hlupáci zároven."

Vypusťte "nejspíše" a jednou za čas napíšete pravdu.

L. Písařík 23.11.2020 11:31

Pane Rado, jste to opravdu vy? Víte, že v minulosti bylo vícekrát více než 300 ppm CO2 a Země přesto přežila a dokonce bez takových jako jste vy a vaši pobratimové. Neberu vám váš strach z CO2, ale slyšel jste už něco o samoregulaci fyzikálních jevů? A ještě mi můžete povykládat pohádky, jak to bylo na Venuši, víte že tam byly tak silné klimatické změny, že se dodnes točí opačně? Něco vám prozradím: Země je tak veliký fenomén, že činnost člověka na jejím povrchu je docela mravenčí a nemůže mít podstatný vliv. Vzpomínám, jak prof. Odvalil kladl v hodinách statiky a dynamiky otázku: Prohne se 300m betonový most, usedne li na něj komár? Správná odpoveď: Ano, ale nepatrně. Buďte zdráv a vyhýbejte se Cor19.V

J. Pankovic 23.11.2020 12:14

A kde končí svododa samozvaných zelených idiotů ? Kdo dal Gretenům právo rozesjat celý Svět ve jménu šílených ideologických blabolů ???

J. Lukavsky 23.11.2020 18:07

"proč nikdy v Třetihorách po desetimilionech let relativně ustálené glob teploty ale v prostředí jen o cca 3C teplejšího klimatu, situace žádná civilizace nevznikla." Inu proto, že tenkrát ještě nežil Homo sapiens. A dinosauři či trilobiti žádnou civilizaci nemohli vytvořiti neb jim chyběla řeč kupř. Ale kupodivu ten Homo sapiens a první civilizace vznikly v Africe a to při teplotách podstatně vyšších nežli našich evropských. Do podstatně horších podmínek se člověk rozšířil až později a teprve když zvládl dosti sofistikované způsoby přežití. J.L. end