24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Kam se poděl zdravý rozum?

Výroba a rozvod elektrické energie a ekonomika energetiky se vyučují na technických univerzitách jako několikaleté kurzy samostatných specializací. Ve zblázněné postmoderní době se však společenské ovládání energetiky dostalo do područí ignorantů ovlivněných ideologickým myšlením.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 25.10.2021 2:40

Nedovedu si představit, jakému zoufalství musí propadat energetici, jejichž prací je pro nás pro všechy zajišťovat zásobování elektřinou, když vidí tyhle stupidní nápady úplných blbců, které jsou jim vnucovány.

Z. Lapil 25.10.2021 2:38

Vy jste někdy slyšel, že by někde nějaká vláda reagovala na průšvih tím, že dá ruce pryč? Naopak - usoudí, že to bez ní opravdu nejde a radostně začne vydávat další a další předpisy.

Z. Lapil 25.10.2021 2:35

To jste nedomyslel.

Píšete: "Zdravý rozum by měl spíše nabádat celou společnost aby se chovala tak, že na jednotku energie vyprodukuje maximum HDP a bude přitom šetřit své neobnovitelné zdroje i životní prostředí." Fajn, souhlas. Opravdu.

Nicméně chcete-li toto dělat, pak potřebujete, aby vám někdo dodal vámi požadované "výkony/energie, a to za nejnižší cenu a v požadované kvalitě".

Jinak se dostanete k tomu, že si budete chtít na střechu namontovat FV panel, ale "energetika" vám neroztaví příslušný kus skla.

V článku je to napsáno správně: šetřit musíte vy (a já a kdokoliv), žádná elektrárna to za vás neudělá.

J. Pankovic 25.10.2021 2:18

efektivita existovala, dokud se do všeho nazačli výkalovat Zelení idioti

J. Pankovic 25.10.2021 2:16

Nezapoměl ste si vzít léky ?

J. Brunner 25.10.2021 2:01

Vy jste jen nová totalitní doba. O zdravém rozumu se u Vás nedá hovořit.

J. Brunner 25.10.2021 1:58

R^R^R^

P. Rada 25.10.2021 1:51

Kam se asi poděl "zdravý rozum" autora, když energetiku podle něj úkolují spotřebitelé?:

.... "Úkolem energetiky .... je dodat spotřebitelům jimi požadované výkony/energie, a to za nejnižší cenu a v požadované kvalitě"...

Zdravý rozum by měl spíše nabádat celou společnost aby se chovala tak, že na jednotku energie vyprodukuje maximum HDP a bude přitom šetřit své neobnovitelné zdroje i životní prostředí.

To o čem autor píše přeci svého času lépe platilo pro pro totalitní energetiku, kdy oním hlavním "spotřebitelem" byl hegemon komunistické průmyslové mašinérie zaměřený na silovou studeno-válečnou výrobu.

Tehdy ještě zpočátku palatilo, že neobnovitelné zdroje energií i surovin na kterých energetika i ekonomika stály nebyly zdaleka tak vyčerpané jak dnes a tak se mocipánům snadno diktovaly "požadavky" na rostoucí a rostoucí výkony.

Přesto, že se už před desetiletími ukázalo životaschopnější společenské zřízení ve kterém více rozhodovala promyšlená efektivita - jak silovost - což platí dnes tuplovaně - tak jak je vidno, ideály s totalitní doby v mnohých hlavách v přebalu pro vládce "spotřebitele" přetrvávají.

J. Novák 25.10.2021 0:41

proč jsou rozhodování o EE ideologizované? Zakrývají samou podstatu vlasti-zrádných a protispolečenských cílů elit za oponou (z chaosu k moci) a destrukce Evropy všemi způsoby např. chybí Zemní Plyn, ale NS2 bude zprovozněn až v lednu, chybí spolehlivé zdroje EE, ale neemisní SRN jaderky uzavře a 8000 MWe skončí,.....lze dokázat jaké skutečné cíle elity prosazují,...==ZKÁZU na všech prioritách řízení (až válku),...jak lze historičku Kadri Simson ustanovit komisařem pro ENERGETIKU? Totéž platí o našem Bartůškovi,.....státy řídí šílenci cca 500 psychopatů zničí civilizaci!!!!!!

J. Novák 25.10.2021 0:29

jeden velkoplošný Black Out doufám přiměje politiky se do ENERGETIKY nemazat, ale hlavně už naslouchat odborníkům,....https://www.novarepublika.cz/2021/10/postavme-si-jaderne-elektrarny-sami-v-minulosti-jsme-to-dokazali-v-dukovanech-a-temelinu-kde-jsme-postavili-jaderky-vlastnimi-silami-na-klic!!