25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Kam se poděl zdravý rozum?

Výroba a rozvod elektrické energie a ekonomika energetiky se vyučují na technických univerzitách jako několikaleté kurzy samostatných specializací. Ve zblázněné postmoderní době se však společenské ovládání energetiky dostalo do područí ignorantů ovlivněných ideologickým myšlením.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 25.10.2021 9:24

Na konkrétní fakta reagujete obecnými úvahami. Samozřejmě, že efektivnější činnost je lepší, než činnost méně efektivní, ale Kč je - viz článek - efektivnější elektromobil s nějakými 35 procenty využití zdrojové energie proti velmi podobným 32 až 35 procentům v případě ropného auta? A nezapomeňte, že dalším zdrojem je plocha, které tepelná elektrárna spotřebuje asi 3.3km2 na jednotku vyprodukovaného výkonu, zatímco FV potřebuje nějakých 50-100 km2 a větrníky ještě 2x tolik.

Já netvrdím, že se nic neděje, já tvrdím, že vámi navrhovaná řešení jsou špatná ne-li rovnou technicky a finančně neschůdná.

Spolu s paní Dràbovou mám Dlouhé stráně za úžasné dilo, ale opravdu chcete kopcum, co jich u nás je, ustřelit vršky a udělat na nich bazény?

J. Kubíček 25.10.2021 10:08

Pan Rada je prostě trouba, na to má právo....

O. Vašíček 25.10.2021 10:29

Autor má v uvedeném pravdu. Energetik (myšleno jako výrobce energie a regulátor soustavy) je a musí být řízen odběratelem. A jak uvedl níže, je to dané celým fyzikálním systémem výroba - spotřeba s neexistující nebo minimální pružností. Pokud si zapnu rychlovarnou konvici, někde se o ty 2kW musí zvednout výroba. A to v řádu zlomků vteřiny. Pokud ji vypnu, tak opět klesne.

Energetik neřeší a nemůže řešit kolik a na co má být jím vyrobená energie využita. Zda k provozu desítek tisíc televizí při sledování MS ve fotbale nebo k roztavení křemíku k výrobě fotovoltaického panelu.

To by bylo stejné jako kdyby výrobce nože řešil a určoval, jestli tím bude krájen chleba nebo přepaden člověk. Nemá šanci toto ovlivnit a jen dodá na trh potřebné množství nožů.

Zaměňujete rozvoj energetiky a rozvoj společnosti. Výroba a přenos energií je celkem jasně definovaný proces na základě požadavku na výkon a technologickými možnostmi.

Požadavek společnosti na dodávku energií je už o něčem jiném. Tam se dají výchovou a stylem života určit směr na potřeby a využití energií. Tady můžeme mít hlavní úspory v energiích. Energetika se tomu plynně přizpůsobí. Bez jakýchkoli nařízení a donucení. Jen na základě poptávky a technologických možnostech ve vztahu k ekonomice provozu. Samozřejmě tam bude i zpětná vazba na společenskou akceptovatelnost. Asi si nikdo nedovolí postavit a provozovat uhelnou elektrárnu bez filtrace spalin v blízkosti obydlených částí. :-)

V. Braun 25.10.2021 23:12

Tak jistá pružnost v soustavě je, a autor ji zmiňuje, ve frekvenci. Nutně se po zapnutí konvice nemusí zvednout výroba, spíše se mírně sníží frekvence. Ponechme pro jednoduchost stranou soudobost a fakt, že těch zapínání a vypínání probíhá současně hodně. Primární regulace pak reaguje na frekvenci.

O. Vašíček 26.10.2021 11:20

Tomu rozumím. Jen jsem uvedl příklad. Když to nebude konvice, ale tavící pec ve slévárně. Ale princip je v podstatě ten, že výroba kopíruje spotřebu. Nemůžu nechat zapojené větrníky když fouká a zároveň běžet uhelku. A obráceně, musím takřka ihned zapojit zdroj, když přestane foukat nebo když se zapne slévárna (nebo i více) :).

J. Kočvar 25.10.2021 16:53

Na konci toho samého odstavce, který citujete, přece autor píše:

"Úkolem energetiky není angažovat se v šetření energií, to je přirozenou úlohou odběratelů."

To se dá chápat i jako ta společnost.

J. Novák 25.10.2021 0:41

proč jsou rozhodování o EE ideologizované? Zakrývají samou podstatu vlasti-zrádných a protispolečenských cílů elit za oponou (z chaosu k moci) a destrukce Evropy všemi způsoby např. chybí Zemní Plyn, ale NS2 bude zprovozněn až v lednu, chybí spolehlivé zdroje EE, ale neemisní SRN jaderky uzavře a 8000 MWe skončí,.....lze dokázat jaké skutečné cíle elity prosazují,...==ZKÁZU na všech prioritách řízení (až válku),...jak lze historičku Kadri Simson ustanovit komisařem pro ENERGETIKU? Totéž platí o našem Bartůškovi,.....státy řídí šílenci cca 500 psychopatů zničí civilizaci!!!!!!

J. Novák 25.10.2021 0:29

jeden velkoplošný Black Out doufám přiměje politiky se do ENERGETIKY nemazat, ale hlavně už naslouchat odborníkům,....https://www.novarepublika.cz/2021/10/postavme-si-jaderne-elektrarny-sami-v-minulosti-jsme-to-dokazali-v-dukovanech-a-temelinu-kde-jsme-postavili-jaderky-vlastnimi-silami-na-klic!!

Z. Lapil 25.10.2021 2:38

Vy jste někdy slyšel, že by někde nějaká vláda reagovala na průšvih tím, že dá ruce pryč? Naopak - usoudí, že to bez ní opravdu nejde a radostně začne vydávat další a další předpisy.

J. Pankovic 25.10.2021 3:52

Vláda přece musí řešit problémy, které by bez jejího přičinění vůbec nevznikli, to dá rozum, jinak by si lidi začali myslet, že je zbytečná ;-):-):-)