29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Kam se poděl zdravý rozum?

Výroba a rozvod elektrické energie a ekonomika energetiky se vyučují na technických univerzitách jako několikaleté kurzy samostatných specializací. Ve zblázněné postmoderní době se však společenské ovládání energetiky dostalo do područí ignorantů ovlivněných ideologickým myšlením.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Polehla 25.10.2021 10:12

Odehnat hlupáky se nepodaří. Poslankyně Langšádlová byla znovu zvolena, takže bude rozhodovat dál.

J. Kubíček 25.10.2021 10:08

Pan Rada je prostě trouba, na to má právo....

J. Kubíček 25.10.2021 10:03

R^R^R^

O. Vašíček 25.10.2021 10:01

Pozor na úsudek. Obnovitelně nežijí zvířata. Každé společenství (tlupa, stádo, hejno,..) využívá své okolí extenzivně. Když má vhodné podmínky, tak spase vše, co uvidí, uloví vše co neuteče, apod. Tím se zvětší dané společenství a spase a uloví toho více, pokud toho více bude. Tady nastupuje regulace z vnějšku. Pokud si vše spasu, tak bude hlad a společenství se zmenší. Pokud mám více potomků, najde se určitě lovec, který jich více uloví. Tzv. přirozená regulace.

Neexistuje žádná zvířecí společnost, která by fungovala tak, že by vědomě omezovala porodnost v době hojnost nebo nelovila více, když může a má hlad.

Pokud více uloví, zvýší se populace, tak má zase hlad. :)

P. Pepax 25.10.2021 9:52

Díky autore, skvělý článek, teď jde o to jakými prostředky odehnat hlupáky o rozhodobání o energetice.

J. Koutský 25.10.2021 9:44

Žádná škoda!!:-/

F. Kusák 25.10.2021 9:39

Inu, co dodat, inženýrsky velmi srozumitelně napsaná a shrnutá fakta. O každém bodě, argumentu lze diskutovat, samozřejmě a autor k tomu také vyzývá. Jen to musí být diskuze fundovaná, podložená fakty a bez osobních urážek. S tím, a bohužel i tady na NP, mají někteří lidé problém. A autorovi velký dík.

Z. Lapil 25.10.2021 9:35

Postoj je to naprosto aktuální. Žádný řezník a už vůbec ne politik mi nemá co říkat, jak velký řízek si smím dát k obědu. Svoji efektivitu si s dovolením hodláme řídit sám.

Z. Lapil 25.10.2021 9:30

Máte na mysli lovce mamutů, kteří lovili mamuty tak intenzivně, až je ulovili? Dřevní zemědělce, kteří káceli lesy, až je vykáceli? Pastevce, kteří pasli na Sahaře tak dlouho, až ji spàsli?

T. Hraj 25.10.2021 9:28

Stále říkáte, že zchudnutí hrozí. Což je více či méně sofistikovaná spekulace o budoucnosti. Pohledem do minulosti ale vidíme, že v posledních dekádách (zejména v posledních dvou) se děje pravý opak. Rychlost ústupu chudoby je zcela dechberoucí.

Ano, je možné, že zdroje dnešní zdroje energie budou za nějakou dobu vzácné a nové se ještě nepodaří objevit/vynalézt a že energie tak významně zdraží se všemi důsledky (zchudnutí). Váš návrh je: pojďme tomu předejít tím, že dobrovolně zchudneme už nyní.

S. Dedic 25.10.2021 9:26

Z citovaneho clanku (r.2008):

Energetická návratnost agropaliv jako biodiesel či nekonvenční ropné zdroje (například ropy z ropných písků) jsou extrémně nízké. Stav dnešní technologie nenaznačuje, že by se tyto alternativní zdroje mohly v dohledné době posunout v grafu nahoru.

Zvlastni je, ze se USA zmenily z dovozce ropy na jejiho vyvozce PRAVE diky temto alternativnim, neperspektivnim zdrojum.

Nechce se mi rozebirat dalsi blbosti v clanku uvedene, ale s odstupem jeho predikce selhavaji; coz ukazuje na kvalitu "vyzkumnika", ktery dany elaborat sestavil.

P. Dvořák 25.10.2021 9:26

. . . vyznamenaného tajnou službou, která měla prsty snad ve všech převratech od II. sv. války.

Z. Lapil 25.10.2021 9:24

Na konkrétní fakta reagujete obecnými úvahami. Samozřejmě, že efektivnější činnost je lepší, než činnost méně efektivní, ale Kč je - viz článek - efektivnější elektromobil s nějakými 35 procenty využití zdrojové energie proti velmi podobným 32 až 35 procentům v případě ropného auta? A nezapomeňte, že dalším zdrojem je plocha, které tepelná elektrárna spotřebuje asi 3.3km2 na jednotku vyprodukovaného výkonu, zatímco FV potřebuje nějakých 50-100 km2 a větrníky ještě 2x tolik.

Já netvrdím, že se nic neděje, já tvrdím, že vámi navrhovaná řešení jsou špatná ne-li rovnou technicky a finančně neschůdná.

Spolu s paní Dràbovou mám Dlouhé stráně za úžasné dilo, ale opravdu chcete kopcum, co jich u nás je, ustřelit vršky a udělat na nich bazény?

V. Povolný 25.10.2021 9:23

Pab Rada píše: Přesto, že se už před desetiletími ukázalo životaschopnější společenské zřízení ve kterém více rozhodovala promyšlená efektivita - jak silovost - což platí dnes tuplovaně - tak jak je vidno, ideály s totalitní doby v mnohých hlavách v přebalu pro vládce "spotřebitele" přetrvávají.

Tento odstavec ledacos objasňuje. Cílem je evidentně změnit společenské zřízení. To nové bude životaschopnější a bude rozhodovat promyšlená efektivita, jak se ukázalo už před desetiletími. Kritici myšlenkově uvázli v totalitě, dokonce argumentují totalitními a dávno překonanými fyzikálními zákony.

Já teda nevím, kde už desetiletí funguje ten nový skvělý společenský systém. Mě tohle ale silně připomíná jiný systém, ten totalitní, ve kterém jsem prožil velkou část života. Tam se taky budovala nová společnost a našim vzorem byl Sovětský svaz, kde to už funguje. Nová skvělá společnost odstraňovala třídní rozdíly, příčinu všech nepravostí, a cílový stav byl "každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb". Jak je vidět, cíle a metody se změnily, ale princip zůstal stejný. Zase budujeme nový a zaručeně skvělý společenský systém, kde bude všechno fungovat, protože už to máme zmáknuté a víme jak na to. A zase to skončí totalitou, protože tohle jinak skončit nemůže. Mimochodem, pan Rada ještě nenapsal, jak se bude nakládat s těmi, co nesouhlasí. Minule to byly gulagy a uranové doly a šibenice. Co bude teď?

Š. Zemek 25.10.2021 9:20

Vyjímečně dobře napsaný článek. Takhle přehledně a srozumitelně postavená fakta jsem snad ještě neviděl. R^

J. Fráňa 25.10.2021 9:14

Jestli vypnou elektriku a pan Rada nás nebude moci oplodňovat svými kopírovanými vědomostmi, tak já to nepřežiju.;-D

R. Vacek 25.10.2021 9:08

Ke zchudnutí společnosti snad vždy vedlo ideologické řízení společnosti. Proto byly hladomory v Rusku, Číně. Proto nefungoval Velký Skok Vpřed a neuspěli ani Rudí Khmérové, kteří se odebrali do džungle budovat ráj na zemi.

Stejně tak nemají šanci na úspěch Zelení Khmérové, kteří nás řídí z Bruselu. Chudneme a energie se stává vzácným statkem ne kvůli technologii, ale kvůli ideologii.

J. Nevrkla 25.10.2021 8:59

Já s tím textem zcela souhlasím. Pro pokrokáře a pokrokové politiky to ovšem bude nesrozumitelné, fakta je obtěžují, považuji je za nedůležitá. O co jednodušší je poslouchat bláboly pubertální Grety. Když vidím, jak ji světoví politici visí na rtech, musím se smát. Ale ono je to daleko více k pláči.

F. Navrátil 25.10.2021 8:56

Pokud o evropské energetické politice rozhodují absolventi obskurních oborů sociálních fakult vysokých škol, nemůžeme čekat jiný výsledek. Stejně jako když v České republice rozhodují politici na základě informací jihočeského generála Koudelky.

P. Rada 25.10.2021 8:53

Vy podobně jako naprostá většina organismů metabolizujete vytvořené rostlinstvem i zvířaty pomocí mikroorganismů ve svém trávicím traktu. Takto jste dlouhodobou součástí/nadstavbou "bohatosti" širšího okolí. Návrat k chudobě urychlený přebujelou spotřebou konzumního lidstva, kterou není schopen už krýt technologický rozvoj ale skutečně chtě nechtě hrozí.

R. Vacek 25.10.2021 8:27

Obnovitelně vegetují zvířata. A pokud se náhodou změní prostředí víc, než jsou schopna zvládnout, vymřou.

Člověk od doby, co začal být člověkem, nežije obnovitelně. Využívá zdroje a přechází na další (koncentrovanější) zdroje.

Návrat ke zvířatům a jejich obnovitelnému přežívání je návratem k chudobě, což zažíváme i okolo nás v Evropě.

P. Rada 25.10.2021 8:00

Tak ty zelené nesmysly jmenujte.

Je snad nesmyslem, že sám existujete jako potomek těch, kteří po mnoho generací vyrůstali zejména na obnovitelném přírodním pozadí?

Jaký dlouhodobý smysl Vám dává nadužívání neobnovitelných zdrojů procesem extenzivního růstu v prakticky uzavřeném planetárním systému?

Pro mě je právě neobnovitelný proces jako základ existence dlouhodobě neudržitelný a pro pokračování ba rozvoj Života "nesmyslný".

P. Rada 25.10.2021 7:52

Pokud někdo nevnímá celou řadu autorových nedomyšleností (a některé připomenuté v diskusu i dříve) pak mu článek může připadat výborný. S mého pohledu jede minimálně několik desetiletí zastaralý postoj.

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

R. Vacek 25.10.2021 7:49

Možná, že někteří, kteří horují pro zelené zdroje, nejsou hlupáci. Možná že jim ani nejde o jejich vlastní byznys v zelené oblasti.

Třeba jenom předpokládají, že rychlá realizace zelených nesmyslů rovněž rychle ukáže, že se jedná o slepou cestu. A poté se ještě půjde vrátit zpět, protože infrastruktura bude funkční a odborné znalosti nebudou zapomenuty.

P. Rada 25.10.2021 7:48

Nedomyslel? Článek je obšírný, komentoval jsem jen jeden ale příznačný útržek. Nepopírám, že s některými jednotlivostmi lze i souhlasit. Obecně je však znát, že je sepsán ze zastaralejší perspektívy která byla nutně nedomyšlená a stala se proto minulostí.

Přidám na dokreslení další podobný argument. Při těžbě energií kterou autor sice slůvkem zminuje však příznačně zastaralosti pohledu nepadl zásadní argument poměřující a popisující efektivitu těžby (EROEI ... https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI).

Dnešní problémy jsou ale navozeny právě tím, že v dominanci energetiky tento parametr už století klesá s původní hodnoty cca 100x na dnešní cca 20x - doposud roste jen masivnost ktrá je sice podobně významná ale a s ní i nerecyklovatelné a proto škodlivé externality.

Pokud jde konkrétněji o Vaši poslední větu tak v ní se příznačně mýlíte i Vy. To jak bude v obecnosti proměněn životní styl, návyky (v širším slova smyslu systémový metabolismus), závisí od dostupnosti zdrojů v našem okolí a to jak energetických tak surovinových. Pokud má být situace dlouhodobě udržitelná pak toky surovin na straně producentů musejí odpovídat opačné míře toků na straně destruentů.

Takovýto proces pak v biosféře musí udržovat dlouhodobě vyrovnaný tok energií kterou civilizace jako její nadstavba bud dokáže dlouhodobě čerpat s dostatečnou efektivitou (EROEI) nebo se až rozpadne na boj jedinců o přežití...

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

T. Kubín 25.10.2021 6:50

Výborný článek, díky.

P. Dvořák 25.10.2021 6:45

Čipy, za všechno můžou čipy.

Mají je v palicích po tuctech, proto nejsou do aut.

P. Hák 25.10.2021 6:38

Děkuji za článek, uložím si ho.

K. Kovařovic 25.10.2021 6:11

Tak. Němci mají levný plyn rovnou z Ruska, Maďaři si levný plyn nasmlouvali přímo od Rusů a za to je EU (rozuměj Němci a Jourová) vylučují z Evropy. Naše nová vláda bude celá hnědá, jak poleze EU do p... a naše ekonomika bude také celá hnědá díky bruselským šmejdům. Jo, budeme v p...

J. Pankovic 25.10.2021 3:52

Vláda přece musí řešit problémy, které by bez jejího přičinění vůbec nevznikli, to dá rozum, jinak by si lidi začali myslet, že je zbytečná ;-):-):-)