24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ENERGETIKA: K čemu máme solární elektrárny?

Výroba elektřiny fotovoltaickými panely je u nás již dlouho adorována jako záchrana bezemisní energetiky. V podstatě je jasné, že v dohledné době asi 10 až 15 let není vyhnutí a solární elektrárny budou páteří naší energetiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 17.9.2021 8:29

Trefný článek od technika!

Pokud by fotočlánky nebyly dotovány, pořídilo by si je několik "fajnšmekrů, kteří mají peníze a chtějí mít doma regulační techniku a sledovat budíky. Za deset let vyhodit a začít s novým. Něco jako mám já doma modely tepelných strojů, občas to namažu, vypucuju a protočím. Jenže mosaz a ocel vydrží ještě pravnoučatům. Něco jak ty stavebnice Merkur.

Pokud dostanu dotace, tak dostanu firmu Del Monte v Karibiku na kolena, do pěti let. Návod mi dají v brusele. Zaplatí to sousedi, stejně "z brambor hnusně bohatnou". U Klatov založím skleníky, dokonce ekobio!!!

J. John 17.9.2021 8:21

Autor by k dobrému článku ještě mohl k účelově zmíněné Číně a budování tamějších uhelných elektráren zmínit, kolik solárních, vodních a větrných elektráren tam staví a také trend, kterým se mění rozvoj uhelné a bezemisní energetiky.

P.S. Postupný přechod na obnovitelné zdroje asi bude nevyhnutelný. Nebo budeme čekat nepřipraveni než se vytěží i poslední tuna uhlí a pak začneme přemýšlet co s tím?

J. Novák 17.9.2021 8:20

je nutné zmínit také dopady FVE na ohřívání ovzduší vysávání vlhkosti z pokryvu stoupavými proudy a nutné zdrojové zálohy, ...... lži a podvody do energetiky nepatří, bohužel není sil se manipulantů a fanatiků zelených z rozhodovacích procesů zbavit zejména tehdy, pokud premiéra vydírají!!!!!!!!!

F. Navrátil 17.9.2021 8:17

Fotovoltaické areály mají dvojí dopad. Jednal luxují peněženky daňových poplatníků a jednak blokují tisíce hektarů kvalitní zemědělské půdy, která má větší hodnotu, než celá fotovoltaika s fofrníky a zelenými fanatiky dohromady.

L. Písařík 17.9.2021 7:44

Adekvátní akumulace? Není to ta, kterou jednou lidstvo někdy vynalezne?8-o

J. Hoza 17.9.2021 7:27

Tvůj potenciál je nulový. Přesně o takových psal Kulhánek v Cestě krve. To bylo před čtvrt stoletím a už tehdy předpověděl ekofašos jako jsi ty.

R. Vacek 17.9.2021 7:18

A nejsmutnější je, že produktivita pracovníka v solárním byznysu (vyjádřena jako vyrobená energie na pracovníka) je 30x nižší, než v jaderné energetice. Tedy alespoň v USA - dle podkladů z jejich energetické ročenky. U nás to téměř jistě nebude lepší:

https://www.usenergyjobs.org/

A. Forman 17.9.2021 7:16

Ano, je vůl, který si sám sobě nastraží pasti, do kterých se spolehlivě chytá....

R. Langer 17.9.2021 7:12

On nemá čím chápat, nic takového, čím by tak mohl činit, se totiž v jeho tělesné konstituci nevyskytuje.

Je chápavý asi jako zaseknutý gramofon. ;-)

A. Forman 17.9.2021 7:06

... nepochopil, že k black outům dochází nikoli výpadkem přenosové sítě, ale výpadkem v dodávkách energie. Nebýt přenosové sítě, tak v Rakousku nebo Německu hrozí black outy daleko častěji.... naštěstí je v minulosti zachránila "špinavá" energie proudící v této síti.

R. Langer 17.9.2021 7:05

Ano, totalitní Zelený bolševik, technický analfabet jako ty, opravdu netuší, že právě solární panely v případě blackoutu zajistí naprosté houno, protože není schopen ani pochopit obsah článku, pod který mechanicky tapetuje své prolhané bolševické kidy, prolhanec jeden prolhaná. Je to prostě debil. :-P

R. Langer 17.9.2021 7:01

Ještě si tu srandu užiješ, Zelený bolševiku, jestli ty vaše bludy někdy svět spatří v akci. Ale já doufám, že vás nakonec všichni včas pošlou tam, kam po právu patříte, vy lháři, zloději a podvodníci, a nenechají se vámi zblbnout. ;-€

P. Rada 17.9.2021 6:59

"Blbec" třeba netuší, že právě solární panely a adekvátní akumulace, může v případě blackoutu zajistit dál fungující komunukaci mobilních sítí... a takto efektivně omezit ničivost blackoutu a to i když se jedná o zlomek energetických potřeb oblasti.

P. Rada 17.9.2021 6:56

"Srandou" není fakt, že k naprosté většině blackoutů dochází v důsledků poruch vedení od centrálního zdroje umístěného v odlehlosti.

Např. hl. m. Praha po zrušení malých elektráren a nevybudování záloh dnes kryje ze svého teritoria jen cca 15% energie a to ještě jen pro některé provozy.

"Srandou" není jev kdy kapitál přihrává zejména kapitálu a nerad investuje do nejisté budoucnosti obce. Obyvatelstvo tak leckde ponechává osudu dnes tuplovaně doprovázenému nárůstem dynamiky podnebí. Viz letos popadané stožáry VVN hned u JETE nebo na jihu Moravy.

R. Langer 17.9.2021 6:52

A kdyby byly v prdeli ryby, nebyly by potřeba rybníky, prolhaný Zelený bolševiku. Jsi lhář a podvodník, a lžeš, jako když Rudé právo tiskne. Ty jeden "potenciále"! :-P

R. Langer 17.9.2021 6:50

Kdo ti řekl, Zelený bolševiku, že "privatizační či fotovoltaický tunel nastaly jen v Česku a nikoli jinde ve světě?"?

Nastaly naprosto všude, ty jeden prolhaný podvodníku, protože tunelem je už jenom jejich naprosto zbytečná existence, hnusný lháři a zloději.

M. Vlasák 17.9.2021 6:45

R^R^R^

P. Rada 17.9.2021 6:44

Sluneční svit opravdu nelze odhlasovat - lze jej ale měřit. Takováto měření říkají zhruba to, že na každý metr čtvereční dopadne v ČR zhruba 1MWh energie ročně. Průměrná spotřeba 2.5MWh ročně.

Toto je potenciál a to jsou spotřeby, který lze naplnit tak či onak i bez ohledu na vlezlost či barevnost úderek, relam ... které propagují své vize o tom, kolik by jste za co měl hned, později ... - ale rozhodně zapaltit!

Přitom nepopírám, že pro některé, zejména méně svobodné duše, je v nepřehledné situaci nejsnažší uvěřit v ...."naprosto nejjednoduší důkazy".

M. Hurt 17.9.2021 6:41

Edukativních textů o zhoubnosti solárních panelů a především neexistenci rozumně použitelného způsobu ukládáýní elektřiny už bylo napsáno strašně moc. Lid obecný je veskrze úplně blbý a proto k pochopení toho, co nám chytřží říkají již více než 10 let bude třeba špetka toho obyčejného zla. Zla v podobě totálního blackoutu a umrzlých rodin s malými dětmi - teprve potom ti duchem mdlého pochopí, že sranda se solárama je životu nebezpečná...

A. Forman 17.9.2021 6:36

... rozhodně víc jak on, solárními panely proti black outům, to může napadnout fakt jen blbce.

M. Těhanová 17.9.2021 6:32

Vy na všechno potřebujete odkazy. Ono by někdy stačilo mít otevřené oči a používat rozum. Pan Marek této problematice evidentně rozumí víc jak vy.

P. Rada 17.9.2021 6:23

Autor se ptá "k čemu máme solární elektrárny" a hned v následující větě hovoří o jejich zbožnování - "adorována jako záchrana bezemisní energetiky" - ale bez odkazu na jakýkoli zdroj.

Takto si zřejmě pan Jiří Marek vyfantazíroval poblém podle svých představ a tak, aby ho mohl co možná úspěšně kritizovat.

To co neudělal je vymezení reálnách okolností a hledání odpovědí na související často velmi podstatné otázky. Např. proč privatizační či fotovoltaický tunel nastaly jen v Česku a nikoli jinde ve světě? Nebo proč FV nedominuje na střechách měst a obcí, kterým potenciálně hrozí blackouty? Proč je tedy využívání FV v mixu OZE v Česku stále na nižší úrovni jak v okolních zemích? Proč dposud málo efektivně využíváme vyrobené energie ze zdroje kde cena proběžně klesá zatímco u konkurenčních zdrojů roste? Mohou aktuální imise CO2 ovlivnit planetární klima?....

Takto vynecháním podstatných okolnosti si autor vystavěl kulisy ke kýženému tvrzení:

..."Toto je naprosto nejjednodušší důkaz toho, že kdyby v ČR neexistovala jedna jediná solární elektrárna, tak se v dodávce elektřiny absolutně nic nestane"....

V komplexním životě to ale bývá složitější jak jen v uměle zjednodušených až dětských představách o jeho ekologii.

A. Forman 17.9.2021 6:14

Díky pane Marku, prosté a srozumitelné pro každého, krom tedy "zelené úderky".... sluneční svit nelze odhlasovat....

K. Machala 17.9.2021 3:26

Přesně. Většina však netuší, že právě toto si volí volbou ANO, Spolu i PirStanu.

J. Brunner 17.9.2021 1:29

R^R^R^

R. Langer 17.9.2021 1:27

Přesně! R^

R. Langer 17.9.2021 1:23

Sluneční elektrárny máme na dvě věci. Přesně na tyhle. ;-€

M. Smutný 17.9.2021 1:12

Skvělá analýza!

Celý kdysi tak skvělý projekt EU se změnil v ambulanci, kde stále více churavějícím pacientům, členským zemím, se po souhlase jejich vláda Evropská komise (šéfka von der Leyenová je vystudovaná lékařka, hlavní vůdce Green Deal Frans Timmermans je profesor francouzské literatury) ordinuje pervitin a heroin (dle stupně závislosti) v podobě dotací natištěnými inflačními penězi. Green Deal a jeho boj s CO2 tzv, obnovitelnými zdroji (FVE, VTE, baterie), které nám ve své uhelné ekonomice ráda vyrábí Čína, je nástrojem 300tisícové byrokratické a nikým nevolené EU mašinérie, která strachem a ekohysterií chce zdůvodnit totalitní ovládání 450 milionů obyvatel 27 členských zemí, likvidaci svobodné tržní ekonomiky a zavádění neomarxistických praktik spojených s fašizoidními prvky. Exploze cen energie a klíčových komodit je toho už teď důsledkem. Dlužno poznamenat, že až snad s výjimkou částečného odporu Polska se Green Deal zatím realizuje se souhlasem všech vlád členských zemí včetně Babišovy. Snad se voliči probudí jako třeba Žluté vesty ve Francii.

J. Vintr 17.9.2021 1:06

Omezování "emisí" CO2, nejčistšího a naopak užitečného produktu jakéhokoliv spalování, je samozřejmě naprostá pitomost. Ovšem k této pitomosti se přidává to, že všechna takzvaná opatření na snižování těchto "emisí", za které těžce platíme a budeme podle těch šílenců z EU ještě mnohem více platit v budoucnosti, bez výjimky v konečném důsledku vedou k vyšší produkci tohoto zlojalného "skleníkového" plynu.....

R. Langer 17.9.2021 1:01

Jj. :-(