20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

ENERGETIKA: K čemu máme solární elektrárny?

Výroba elektřiny fotovoltaickými panely je u nás již dlouho adorována jako záchrana bezemisní energetiky. V podstatě je jasné, že v dohledné době asi 10 až 15 let není vyhnutí a solární elektrárny budou páteří naší energetiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 17.9.2021 11:45

Nechte ho v klidu bádat, já si naložil okurky co by kvašáky, kvasný proces generuje i CO2, vykvasily a chutnaly. On ten pan P.Rada by mi bude mentorsky (s odkazy) i dokonce radit, kterak ve smyslu ppm CO2 emisí, a kolik kopru mám ve smyslu uhlíkové stopy mám do kvasného procesu okurek zasadit. Mám taky odkaz https://www.toprecepty.cz/recept/6048-kvasaky/. Je to veselý vůl, bučí a bere "paši", ale není býkem.

R. Langer 17.9.2021 11:41

No vidíte, že jste na to nakonec kápl... ;-)

R. Langer 17.9.2021 11:41

My, na rozdíl od tebe, prolhaný Zelený bolševiku, počítát umíme. A velice dobře, ty jedno prolhané totalitní bolševické hovado. :-P

P. Rada 17.9.2021 11:36

Zkuste namísto "věštění s křištálové koule" počítat. Tepelná ztráta budovy je položka spočitatelná už století.

Na druhou stranu bilanční rovnice je třeba umět dosadit za výkon dodaný FV panely a schopnost na ně navázaného tepelného čerpadla chladit/ohřívat. Vše při nějaké realitě poměru povrchu k objemu, akumulačním schopnostem a zvolené tolerance vnitřní teploty...

Budeteli jen trochu pečlivka, pak Vám může vyjít, že při dostatečně velké a teplo akumulující budově nemusí být chlazení ani topení dokonce vůbec potřeba.

Takovouto bilanci už dávno v praxi také ověřili lidé obývající jeskyní prostory. Novodobě pak projektanti navrhující nízkoenergetické až pasivní komplexy a nověji i rod domy.

Kdo fyzice věří méně než zkušenosti, necht se zajde kdykoli s teploměrem podívat na to jak v realitě kolísá teplota třeba v největší pražské obecně přístupné taky-budově - v metru.

V. Kolman 17.9.2021 11:12

Čím víc letního sluníčka - tím větší horko v bytech a klimatizace "jedou" naplno.

K pokrytí spotřeby elektrické energie klimatizacemi v letních parnech je fotovoltaika ideální - pokryje(?) "klimatizační" špičku spotřeby.

Ovšem - kolik procent FV stačí na pokrytí spotřeby klimatizací, to nevím. A snažit se to odhadovat by bylo věštění z křišťálové koule.

I. Schlägel 17.9.2021 11:02

Ale jistě. Nakonec to nejspíš pan autor s tou fotovoltaickou páteří myslel spíše ironicky.

P. Sura 17.9.2021 10:54

Jenže když vám tam rostou peníze z dotací, tak se s tím "zeleným" nenadřete a můžete si to za ty prachy nechat dovézt odkudkoli ze světa až domů a ještě vám zbyde.

R. Langer 17.9.2021 10:53

Já ano. Já dokonce tvrdím, že byli MNOHEM arogantnější.

R. Langer 17.9.2021 10:52

Přečtěte si prosím znovu pořádně co píšu, ať neplácáte nějaké blbosti. ;-)

R. Langer 17.9.2021 10:50

Ehm...

Jste si jistý, že jste autora správně pochopil? ;-)

I. Schlägel 17.9.2021 10:46

R^

F. Kusák 17.9.2021 10:44

No máte pravdu, ono se toho v souvislosti s OZE zatajuje víc. Ale studie na daná témata existují, jen je obtížnější je sehnat. A pak, aby je část společnosti pochopila, musí mít elementární technické a ekonomické znalostí, a to včetně politiků a novinářů.

I. Schlägel 17.9.2021 10:42

Užitečný článek. S autorem nesouhlasím v jedné zásadní věci. Za 10 - 15 let se páteří naší energetiky nestanou solární zdroje, ale jejich nepostradatelné zálohy v podobě jádra (nejlépe) nebo plynu, které nahradí uhlí. Soláry zůstanou drahou hračkou.

J. Dupal 17.9.2021 10:35

Můžete prosím presentovat jeden případ kdy" sluneční elektrárny stavěli klidně pod zemí ". Nebo je to jen obrat vaší hlavy?? Nebo je to jako s ODS a TOP 09 kteří vědí vše lépe ale nic podstatného nám o tom neřeknou.

J. Prikner 17.9.2021 10:32

Pane Marku, dobrý článek pro ozřejmění úlohy OZE. Zajímalo by mě, zda v kroužku diskutujete o liquid fluoride thorium reaktorech. Četl jsem o tom řadu článků a v nich jsou vyzdvihovány všechny možné plusy jako nízká realizační cena, bezpečnost jaderná i politická, dostupnost thoria, údržba a opravitelnost atd. Četl jsem, že na Bali se takovéto zařízení již začíná realizovat. Při všech v projektu vyjmenovaných výhodách je možná i nějaký problém, který zabraňuje masovou realizaci. Nevíte o tom něco blíže? jiri_prikner@volny.cz

J. David 17.9.2021 10:31

Pan P.Rada vysvětlí, jak křesat "chalcedonem" a zapálit oheň, aby nebyla uhlíková stopa. Jako bych nic neřekl, dozvím se asi hafo odkazů od pana P.Rady, on je nezmar ve své klimakterické víře.

F. Kusák 17.9.2021 10:29

Ano, zajímavé, a samozřejmě není jen ČEZ, ale kdo se tím vlastně zabývá, pro média je zajímavější nějaká nepodstatná pitomost.

F. Kusák 17.9.2021 10:26

Nenašel jsem v autorem uváděných argumentech žádný rozpor, jinak řečeno, se vším souhlasím. A než se sami pustíme do fotovoltaické domácí elektrárny, měli bychom si dobře definovat, co od toho očekáváme a jaká by byla návratnost takové investice bez dotace, resp. dobře se seznámit s podmínkami legality čerpání dotace, abych nakonec nemuseli dotací vracet. V propočtech mně není jasné, zda dotace na ekologické zdroje, tady fotovoltaické, jsou dalšími náklady. Pokud ano, pak by se síla argumentů ještě zvýšila.

J. Nevrkla 17.9.2021 10:18

To už jsem několikrát zkoušel a jenom jsem si ověřil, že s fanatikem nemá cenu debatovat.

J. David 17.9.2021 10:14

Ale vysvětlete to zelenému polyhistorovi panu P.Radovi, který je něco jako klimatický horlivec stylu "svatého oficia" při ochraně proti herezi na Green Deal. Co neví, odvolává se na odkazy, někdy kontraproduktivně. Nu nevím, zdali netíhne ke klimatické nahotě, něco jako Adamita, vždyť i jeho trencle při výrobě mají parciální emise CO2. Vždyť i dinosauři v paleocénu chodili nazí, bylo tepleji, pan P.Rada si to zajisté pamatuje, když o tom zaníceně hovoří. Rád se od pana P.Rady nechám poučit, já paleocén nezažil, on nám to zajisté vysvětlí. Již se těším na jeho "expozé". Čtvrtohory a glaciály a interglaciály, a ppm CO2 si necháme na příště.

J. Nevrkla 17.9.2021 9:44

Myslím, že až tak arogantní si netroufli být. Vždy alespoň slibovali, že bude lépe, ačkoliv státní systém nemohl být efektivní. Stavěli jaderné elektrárny, které poskytovaly levnější energii. Chtěli, aby si lidi mohli dovolit auta. Dnes se nepokrytě říká, že chudší lidé si nebudou moci auta dovolit, automobilky vystavují elektrická kola, pro záchranu planety se máme uskromnit, nejíst maso, necestovat, ztratit mobilitu. A sledování, přikazování a zakazování už zdá se začíná překonávat to totalitní.

J. David 17.9.2021 9:37

K čemu máme solární elektrárny? V našich zeměpisných šířkách na dvě věci, energeticky "k hounu", byznysově "k vymetení kešení" občanů, připojených dráty na el.proud, solárními barony. Navíc plantáže fotovoltaiky, zabírajíce zemědělskou půdu, kde by se mohly pěstovat erteple, mrkev či karfiól, to ale není tak výnosné, jako plantáže fotovoltaických OZE panelů. O ekologii a estetice krajiny nemluvě. Na střechách stavebních objektů, nic proti, ale osazovat tím "bazmekem" velké šíré rodné lány je zhůvěřilost (ale asi výnosnější, než ty erteple sázet a mrkev a karfiól sít). Jukněte na vyúčtování ČEZ, co tam je za rozpis a jaké ceny "to či onoho" zdroje, zajímavý to traktát.

R. Langer 17.9.2021 9:22

Ano, a pokud by tam místo nich rostlo cokoliv zeleného, tak by to dokonce likvidovalo CO2. ;-) ;-D

R. Langer 17.9.2021 9:21

A pazourek už také došel? ;-)

R. Langer 17.9.2021 9:19

No, komunisti hlavně vůbec žádný trh nepřipouštěli, takže si to fakt nedovolili, na to je potřeba pamatovat.

Protože kdyby komouši chtěli, tak by se sluneční elektrárny stavěli klidně pod zemí, a nikdo by proti tomu ani nepípl.

Máte zřejmě krátkou paměť, pane. ;-)

J. Nevrkla 17.9.2021 9:07

Žádná poslední tuna uhlí se nikdy nevytezi. Pokud bude poptávka po uhlí větší než nabídka, bude se zdražovat, poptávka klesne a bude se orientovat jinam. Tak prosté to vždy je!

J. Nevrkla 17.9.2021 9:04

R^R^

Solární elektrárny jsou jen tunelem na peníze proudící od spotřebitelů k solárním baronům. Takhle arogantně ignorovat trh a efektivitu si nedovolili ani komunisti. A idea boje s klimatem je ještě pitomejsi než idea boje s větrem a deštěm.

A. Forman 17.9.2021 8:42

Sice to nevím, ale v případě solárních panelů toho asi moc nebude, nestíhají vyrábět pro země, které se do ekoenergie doslova zbláznily.

T. Hraj 17.9.2021 8:40

;-D;-D;-D

Celé to bude perfektně fungovat. Stačí najít svatý grál a je to. A to se jistě stane už zítra nejhůř pozítří. Vsaďme na to všechny naše peníze. Nevidím, co by se mohlo pokazit.

T. Hraj 17.9.2021 8:33

Ano, zatím jsou blackouty způsobené zpravidla jen poruchami. To, co vy stále nechápete je, že přichází doba blackoutů z důvodu nedostatku elektřiny.

Můžu mít hlad, protože jsem si doma omylem zapomněl svačinu. Nebo můžu mít hlad, protože nebylo na polích zasazeno dost obilí. To druhé je trochu jiná káva.