19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 12.4.2011 18:39

OZE - Dánsko

Dánové si vytvořili penzijní fondy, které investují 1,1 miliardy dollarů do větrné elektrárny sestávající z 111 turbin o celkovém výkonu 400MW. Jistě není to mnoho, ale zdá se, že je to cesta velmi rozumných obyvatel s lídry, kteří jsou vzděláni obvykle ve dvou či třech univerzitních oborech. Sledují ideu udržitelného rozvoje společnosti na bázi myšlenky, že jsou součástí přírody, ne jejími vládci.Tuším, že obyvatelstvo přímořských států je obecněji "kvalitnější" nežli obyvatelstvo bez přístupu k moři.

A vnímáme to obecněji? Penzijní fondy s jasným byznys plánem, který vložené finace zaručeně navrátí. Využití paliva (větru) zdarma. Investice asi 20 miliard Kč na 400 MW. To vychází na 50 milionů Kč na 1MW. Při dostavbě Temelína 2000MW za 500 miliard, to je 250 milionů Kč na 1MW - 5x více. Porovnejte si s plány našich lídrů.

Mně osobně by se líbil penzijní fond s byznys plánem na FotoVoltaické elektrárny, nemáme stálejší vítr, ale máme docela slušně silné sluneční záření na jižní části území republiky.

B. Rybák 13.4.2011 10:12

Re: OZE - Dánsko

To, co musí stát dotovat, je udržitelné, jenom dokud ten stát nezkrachuje. To je hrozba, která visí nad celou EU.

P. Nejedlý 14.4.2011 18:29

Ach bože, naprosto nesmyslná čísla

Cena 500 mld byla uváděna v zadání veřejné zakázky na dostavbu 2 bloků ETE s opcí na další 3(!). Cena právě rozestavěné JE Olkiluoto 1600 MW ve Finsku je uváděna 4-5 mld eur (po navýšení, tendr byl na 2,6 mld), což by orientačně dávalo 75 mil Kč/MW. Ovšem uvádět ceny na instalovaný MW je naprosto nesmyslné, smysl má uvádět náklady na vyrobenou MWh resp. GWh. Vzhledem k vyššímu koeficientu využití výkonu (cca 95%) u JE oproti VtE (cca 25%) vyrobí jaderný MW za rok cca 3,8x více elektřiny než větrný MW. Jak nyní hodnotíte investiční strategii dánských fondů a našich lídrů? A pokud vás zajímá, proč Dánsko vůbec může vyrábět 20% elektřiny ve VtE, tak mohu doporučit následující starší text (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/46412/Danska-vetrna-flotila.html). Pane Fialo, opravdu bych doporučoval ověřovat si elementární fakta a až poté publikovat na Internetu.

B. Rybák 12.4.2011 13:09

DOTAZ PRO EKONOMY

Kolik nám Německo platí za elektrické tsunami, kterým nám přetěžuje naši přenosovou soustavu, když i přes naše území přenáší GW el. výkonu ze svého severu na svůj jih? Stačí to na její údržbu nebo dokonce i na její nezbytné posílení?

V. Kolman 11.4.2011 13:23

DOTAZ PRO ENERGETIKY

Jaké jsou (dle zkušenosti energetiků) přibližné ztráty v % u 1000 km dlouhého VVN vedení při optimalizaci přenosu z hlediska ztrát (napětí, průřez vodičů), jaké je optimální napětí a jaký maximální proud je schopno vedení trvale přenášet?

       Dle wikipedie mi připadají uváděné ztráty až nestydatě velké.

B. Uhlich 11.4.2011 15:03

Re: DOTAZ PRO ENERGETIKY

Samozřejmě...ztrácí se tam klidně desítky megawatt...to vedení to umožňuje vyzářit....dokonce se tak třeba v zimě odstraňuje námraza....zvedne se přenášený výkon, dráty se zahřejí a námraza opadá....  Ale zas pro serioznost nutno dodat, že se s takovými ztrátami počítá....to vedení přenáší tak obludné výkony, že nějaký ten zatoulaný megaWatík už zas takovou roli nehraje. Tu energii prostě není možné přenést jiným způsobem, tak se to bere jako nutná ztráta související s provozem zařízení.... proto se taky volí tak vysoké napětí, aby ty ztráty byly v procentech co nejmenší. Na velké přenosové vzdálenosti se dokonce volí napětí okolo 750kV...pak jsou i o něco menší přenášené proudy... jinak ty vodiče jsou hliníkové s ocelovým jádrem. Ta ocel je tam kvůli pevnosti. Ten průřez se volí podle přenášeného výkonu a pokud je to nutné používají se celé svazky drátů...

V. Kolman 11.4.2011 15:57

Re: DOTAZ PRO ENERGETIKY

Díky za informaci pane Uhlichu. Zajímalo mě ale kolik ty ztráty dělají v % / 1000km, dejme toumu u vedení po jednom vodiči na fázi, při napětí 400 kV. Jestli jsou to jednotky, nebo desítky procent. Na wikipedi jsem se dočetl, o ztrátě kolem 80% (neuvedeno konkretní vedení, ani vzdálenost, ani průřez, ani napětí), což mi připadá téměř neuvěřitelné.

       Vím, že není jednoduché na to jednoznačně odpovědět. Ty dráty mohou být taženy jednotlivě, trojitě (často), nebo i čtyřnásobně - (viděl jsem v Německu) a napětí také od 100 do 750kV. Také vím, že zvyšovat napětí nelze do nekonečna - vzrůstají ztráty sršením a u delších (nad 3000km) vedení se vedení začíná chovat jako antena pro 50 Hz, se všemi průvodními jevy.

       Ironií osudu možná je, že se časem ukáže, že měl Edison kus pravdy, když vedl nesmiřitelný boj s Westingshausem a propagoval DC proud. Tedy - aspoň co se týká dálkového přenosu energie. Četl jsem zmínku o dálkovém DC přenosu napětím 2 MV. To by (po vyřešení MALIČKOSTI - konverze AC-DC na začátku vedení a DC-AC na konci vedení) mohlo problém ztrát posunout do příznivějši roviny. Ve věku polovodičů je to něco jiného, nežli když dělali experimentálně konverzi jiskřícími olbřímími mechanickými komutátory s velkými ztrátami.

       Přeji Vám hezký den :-))

J. Dobrý 11.4.2011 16:33

Re: DOTAZ PRO ENERGETIKY

Tohle bych mel umetspocitat, ale bohuzel je to uz 20 let zpatky :-)

Ale jednim cislem poslouzit mohu. Celkove ztraty v rozvodu se odhaduji nekam mezi 7-8% a rozvod to neni jen vedeni ale i transformatory atd.

PS: prenos na dalku vysokum stejnosmernym napetim se nazyva HVDC a dnes se pouziva hlavne na propojeni nesynchronizovanych siti nebo na hodne velike vzdalenosti.

V. Novák 11.4.2011 16:45

Jistěže měl Edison pravdu.

Kdyby tam bylo jenstejnosměrné napětí, nemusely by se počítat kapacitance a ztráty by byly výhradně ohmické - s těmi nic nenaděláte. Tedy pokud neošálíte Ohmův zákon supravodivostí. Jenže tenkrát neuměli transformovat stejnosměrné napětí, zato na střídavé stačí dvě cívky a jádro. Edison by tenkrát musel mít v každém, tuším dvacátém patře mrakodrapu elektrárnu nebo táhnout ne dráty, ale tyče. Jinak měl ztráty, že přenos transmisemi nebo táhly by byl ekonomičtější.

Jinak má stejnosměrný proud samé výhody - nemusíte generátor přifázovávat, nemusíte se starat o ty zpropadené -ance, nemusíte počítat vedení pomocí vlnových rovnic, nestane se vám, že byste při nevhodném zapojení byl támhle někde v protifázi... Mám dojem, že nějaké takové kabely ABB už provozuje nebo aspoň plánuje.

P. Nejedlý 11.4.2011 16:55

Re: DOTAZ PRO ENERGETIKY

Typické nadzemní vedení 380 kV (momentálně mám po ruce pouze německé zdroje) dimenzované na přenos 1100 MW vykazuje na 100 km ohmické ztráty 11,6 MW + 245 kW na korónové výboje. Cca to obnáší 1% výkonu na 100 km délky. Upozorňuji ovšem, že vedení 400 kV a 1000 km opravdu není zcela standardní záležitost a ve světě (Brazílie, Čína) se na tyto vzdálenosti používají tzv. HVDC přenosy cca 1 MV (pokud vím 2 MV ve fázi výzkumů, testů, záměrů).

P. Nejedlý 11.4.2011 16:59

Re: DOTAZ PRO ENERGETIKY

HVDC přenos 700 MW, +- 450 kV po kabelu včetně foto z pokládky kabelu a měníren najdete v jednom mém starším textu (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/123599/Supersit-pro-budouci-vetrne-elektrarny-v-Evrope.html).

V. Kolman 12.4.2011 7:51

Re: DOTAZ PRO ENERGETIKY

Pane Nejedlý, děkuji za velmi zajímavou odpověď a přeji Vám hezký den :-))

J. Dobrý 11.4.2011 13:07

mistni zdroje

Jenomze to je pouze dusledek lobingu energetickych spolecnosti branicich vyrabet efektivne energii v miste spotreby napriklad ve slunecnich elektrarnach. A dusledek brzdeni budovani smart siti.

PS: na rozdil od prispevku p. Simka je to jen ironie.

V. Hošek 11.4.2011 14:48

Re: mistni zdroje

Nevím jaké máte povědomosti o smart sítích, ale mám vážné obavy, že jejich význam významně přeceněňujete. Ta Vaše teorie o spiknutí energetických společností není příliš pravděpodobná, protože dodávka energie do sítě je fyzikální proces, a to je exaktní věda ve které komploty a podobné podrazy nemají místo.

J. Dobrý 11.4.2011 15:50

Re: mistni zdroje

proto jsem napsal ze je to ironie. "Smart" rizeni spotreby je mozne jen pro nejake veci. "Boiler" uz ma "smart" rizeni dnes. Elektromobily nebudu komentovat, "ekologie" vyroby lithia do baterii patri jinam. Nekdy je to mozne pouzit u pracky, mycky  ale asi tak vsechno. Jedine ze by "smart" sit znamenala, ze dostanete SMS zpravu kdy muzete uvarit nedelni obed a smirily se s tim ze "smart" TV vypne detem  uprostred pohadky.

V. Kolman 11.4.2011 16:19

Re: mistni zdroje

System šíření zprávy prostřednictvím SMS mi připadá pane Dobrý jako nedotažený - nápad je to ale dobrý. Spíš by se mi líbil LCD displej s údajem OKAMŽITÉ CENY u (nebo přímo vestavěný do spotřebiče) větších spotřebičů, nebo i na vybraných zásuvkách, rozesílaném k zákazníkům prostřednictvím HDO signálu. To mi připadá už dnes bez problému technicky řešitelné.

J. Dobrý 11.4.2011 16:43

Re: mistni zdroje

Take to neni dokonale. Vedlo by to na spotrebice s inteligentnim zapinanim pri dosazeni ceny. Jinak receno na pracku, ktera zacne prat pri poklesu ceny pod stanovenou hranici. Potiz je v tom, ze smart sit je zalozena na predpokladu, ze se spotreba ridi podle potreby. Dovedeno do extremu by pri cene 3.01 nezaplo nic a pri poklesu na 2.99 by automaticky zaply vsechny pracky v republice :-) Jinak receno musela by se cena lisit i dum od domu aby se dala zatez ridit, ostatene soucasne HDO tak funguje (po sekcich)