29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Jaképak jaderné šílenství?

Byl jsem upozorněn na blog finančního analytika Vladimír Pikory Jaderné šílenství pokračuje navzdory přání voličů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Veselý 20.8.2015 7:21

Co s tím?

Nemá smysl provozovat diskuzi o energetice, kterou by spolu vedli jaderný fyzik, který nerozumí ekonomické stránce věcí (a o technické mám taky svoje pochyby), a ekonom, který nerozumí technické stránce věcí.

Proto to rozseknu a dám slovo finančníkovi, který se profesionálně věnuje energetice a má v ní zainvestovaný obrovský balík peněz: http://slideslive.com/38894019/michal-snobr

Vladimír Pikora se dopouští ve svém textu chyb, pravděpodobně z neznalosti detailů. Vladimír Wagner by si svoje chyby mohl odpustit, stejně jako argumentační fauly.

P. Vaňura 18.8.2015 22:46

Připomínám, že v prosinci je intenzita slunečního

svitu taková, že na spotřebu elektřiny v domě s FVE na střeše opravdu nestačí. Natož na jeho vytápění a teplou vodu.

Už dost dávno se řešilo vytápění domů pomocí slunečních kolektorů na ohřev teplé vody, která byla v obrovských nádržích ohřívána v létě, aby se jí mohlo topit v zimě. Ale jaksi se to neujalo.

Jediné, co opravdu funguje bez dotací je ohřev teplé vody v turistické sezóně na Krétě. Tam se skoro nenajde barák, který takovéto zařízení se zásobníkem možná tak 200 l neměl.

B. Rybák 18.8.2015 20:49

Výborný, skvěle podložený článek!

Degradace životodárného slunečního světla na tepelnou či elektrickou energii, nebo dokonce na biopaliva je zločinem proti veškeré živé přírodě a pokud k ní dochází na plochách využitelných pro pěstování zemědělských plodin je neobhajitelným zločinem i proti miliardám hladovějících lidí!

Současné atomové reaktory (IV a vyšší generace) jsou nejekologičtějším a nejekonomičtějším zdrojem energie. Indie, Čína, Rusko... na nich staví svou energetickou budoucnost. Bezpochyby hospodářsky "převálcují" ty země, které podlehly dogmatům environmentálního (ekologistického) náboženství!

J. Ráž 18.8.2015 17:48

Článek p.Piloty byl zrejmě nějaký "úlet,"

Pikora ho chtěl možná napsat jako satiru na antipropagandu jaderné energie a napsal ho hloupě,či v nějakém podivném hnutí myslí.. Mně to na něj, z porovnáním s jinými jeho názory na jakákoliv téma, byť i jen vzdáleně související s ekonomikou, nějak nesedí.

M. Pivoda 18.8.2015 16:35

Dobré, ale stejně hledí více do minulosti než budoucnosti

Docela rozumné názory autora článku, Wagnera, ale i tak v něm cítím nedocenění role technologického rozvoje pro energetiku České republiky i Japonska.

M. Foltyn 18.8.2015 17:15

Re: Dobré, ale stejně hledí více do minulosti než budoucnosti

Rozhodnutí o směrování energetiky je na stole politiků a tam rozum nemá co hledat.

J. Jurax 18.8.2015 17:33

Re: Dobré, ale stejně hledí více do minulosti než budoucnosti

Hm, technologického rozvoje ... mohl byste trošku konkretizovat?

M. Pivoda 18.8.2015 18:02

Je třeba vycházet z trendů

Je třeba vycházet z trendů a tzn. brát v úvahu i technologie, které dnes ještě nejsou na trhu. Vy jste se ovšem dříve vyjádřil, že takové rozhodování (běžné pro podnikatele) se vám jeví jako pošetilé. Takže nebudeme navzájem ztrácet čas upřesňováním trendů.

J. Jurax 18.8.2015 18:23

Re: Je třeba vycházet z trendů

Aha, takže nic, jenom prázdné, leč hezky znějící řeči ... :-)

J. Kanioková 18.8.2015 18:46

:)))))))))))))))

B. Uhlich 18.8.2015 22:30

Re: Je třeba vycházet z trendů

Proboha, co to tady melete? Jaké technologie, které nejsou na trhu???? Myslíte volnou energii, fůzi za studena a pod.... myslím, že by bylo na čase pochopit, že lidstvo od posledního objevu nějakého opravdu nového zdroje energie už dělí skoro 100 let a od té doby nic...to je divné, nemyslíte?

M. Pivoda 19.8.2015 0:49

Čeští důchodci nejsou v obraze, co se děje v technologiích.

Nejste v obraze, pokud nečtete v jazyce anglickém na internetu. V Česku vám zde nic podstatného nesdělí, tady to drží v hrsti atomová loby a jiné české "mafie".

K energetické revoluci stačí už jen doposud známé technologie, které se ale dostatečně rychle vyvíjejí. Musíte znát jejich trendy vývoje a spočítat si, co vás čeká v blízké budoucnosti.

Ekonom Pikora sice někde něco zaslechl, ale jenom z velké dálky, aby byl schopen dojít k nějakému rozumnému závěru. A požádal o odbornou radu velmi nevhodným způsobem.

R. Langer 19.8.2015 12:59

Re: Čeští důchodci nejsou v obraze, co se děje v technologiích.

Ale božíčku, zase ti židozednáři! :-D

R. Čtvrtníček 18.8.2015 15:48

vetrnik a more

kdyz jsem prjizdel z Danska do Nemecka, s podivem jse ziral na stovky vetrnych turbin. Neni to spatny napad u more stale fouka , ale mato jeden hacek. Morska voda je velice korozivni diky solym a vodni trist vleze kamkoliv. Bydlite li u oceanu a neumivate auto trikrat tydne  tak vam zrezavi. Z vlastni zkusenosti vym, (bydlim V australii), ze material odolny morske vode neexistuje. Tak tem vezim davam tak 10 let nez se to rozsype.

Z. Lapil 18.8.2015 16:46

Re: vetrnik a more

Zajímavý aspekt. Ale trvanlivost materiálů je poměrně známá záležitost (přístavy; lodě, sem tam nějaký barák na pobřeží taky stojí...), takže věřím, že věže vydrží zhruba tak dlouho, jak je projektováno.

Ale docela by mě ten antikorozní systém zajímal, to nebude "drobná poškození 3x přestříkat zinkovým sprejem".

B. Uhlich 18.8.2015 22:34

Re: vetrnik a more

Tak hlavní výhodou větrných elektráren na moři je to, že se pod nimi nedají sbírat mrtví ptáci...ryby se nažerou a ekologové jsou spokojení, že je vše v "okeji" ... jinak pro ptáky to musí být dobrý masakr tyhle větrné parky...

J. Lepka 18.8.2015 12:12

Házení perel ?

Řekl bych, že největší problém všech ekonomických expertů je nedovzdělanost. Typický příklad měli Němci v tom profláknutém tělocvikáři, jež kázal celému světu, jak s tou energetikou. Půjde li to takhle dál, doporučoval bych povinnou maturitu i z fyziky na všech středních školách, těch ekonomických však prioritně.

F. Matousek 18.8.2015 12:55

Re: Házení perel ?

kretého to telocvikáre máte na mysli ?

Pokud vím, nemeckou energetiku vehnala do stredoveku Angelika Merkl, kdyz vyhlásila válku jádru a nechává zavírat jaderné elektrárny, jednu za druhou.

O to veselejsí je ted sledovat její ksychty, kdyz Japsové znovu zprovoznili Fokusimu.

P. Mach 18.8.2015 13:49

Re: Házení perel ?

Původním povoláním tělocvikář byl německý poslanec za zelené, který byl autorem předlohy německého zákona o tzv. podpoře obnovitelných zdrojů, a od kterého bursík opsal českou předlohu tohoto zákona. Katastrofální ekonomické i ekologické dopady jak v ČR, Bulharsku (kde tento zákon také převzali) a dalších zemích a hlavně v Německu jsou všeobecně známy. Merklová německou energetiku nikam nevehnala. Tuto německou cestu do energetického středověku zahájil její předchůdce rusácký agent Schröder, který byl za zvýšení dovozu ruského plynu do německa odměněn vysokým postem v gazpromu. Merklová chtěla zpočátku obrátit ale nakonec se vzdala a přidala se k převažujícímu proudu zelenou hysterií postižených němců.

B. Uhlich 18.8.2015 22:40

Re: Házení perel ?

Přesně tak...celý odchod Německa od jádra je úžasným úspěchem ruské KGB.... ta financuje celé zelené a antijaderné Německé hnutí... Konec konců Kuchtová by také mohla vyprávět, kdo tehdy platil veškeré akce proti radaru v Brdech... plakáty po celém Česku, pronajaté prostory kde se držely hladovky a poskytovaly se tiskovky novinářům, ..a celá akce, kdy byly okupovány různé kóty přímo v Brdech.. za čí peníze se to tenkrát celé dělo...

M. Prokop 18.8.2015 14:49

Re: Házení perel ?

Ekonomičtí experti obvykle nerozhodují, ač někteří (Krugman, Stiglitz) by možná rádi.

Rozhodují politici. Tomu nepomůže ani matematika a fyzika, ač zároveň ani neuškodí.

M. Prokop 18.8.2015 11:31

Zajímavé je, že ekonom Pikora,

místo úvah o technických záležitostech, neanalyzuje onu směs dotací, příplatků, donucení, etc, která v důsledku způsobuje, že energie "zadarmo", z větru a slunce způsobuje takovou drahotu energie pro spotřebitele.

To je věc primárně politická, ovšem s nezanedbatelným ekonomickým aspektem.

I. Schlägel 18.8.2015 13:33

Re: Zajímavé je, že ekonom Pikora,

Pokud by to udělal, celá jeho argumentace by se mu sesypala jako domeček z karet. V tom případě by nemohl sepsat a publikovat "zajímavý článek který míří přímo do černého". Proto se bez té analýzy s lehkým srdcem obešel.

V. Fiala 18.8.2015 10:38

Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost,

že uhelné elektrárny nejsou bezodpadovou technologií a že při stávající nízké kvalitě paliva vyprodukují na 1000 000 vagónů uhlí zhruba 50 000 vagónů popela. Jedná se o částečně nebezpečný odpad obsahující nejen stopy těžkých kovů (Pb, Hg, U) ale zhusta je rovněž lehce radioaktivní. Tento odpad je nutné někam uložit. Viděli jste někdo odkaliště uhelné elektrárny?...

Kolik pěkných údolí již bylo zaplněno.

Další problém jsou kouřové plyny. I když jejich odprášení a odsíření v posledních několika desítkách let značně pokročilo, přesto v úletu zůstavají ty nejjemnější a také nejškodlivější frakce. Prostě na 100% nefunguje nic.

R. Tichý 18.8.2015 11:43

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost,

Přesně tak. Každému by mělo být objasněno, kolik m3 zabírá náplň paliva a odpadu. Třeba jaderná elektrárna je pár kontejnerů ročně. A jaderný "odpad" má v sobě tolik energie, že jistě za pár let bude opět palivem....

P. Rada 18.8.2015 12:22

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost?

Tuto jistotu ... "jistě za pár let bude opět palivem" ... bych rád viděl alespon nastíněnou když né doloženu. Uzavření palivového cyklu je totiž půlstoletí vlekle nenaplnovanou vizí a ideálem všech zainteresovaných. Já jsem o tom také snil. Palivo MOX (http://www.jaderny-odpad.cz/vyuziti-jaderneho-odpadu.htm)  je proto jen hubeným výsledkem vedle vyložených neúspěchů půlstoletého vývoje.

Upozornuji na fyzikálně analogickou jistotu, že i ve svém organismu máte tolik vodíku a jsme vlastně výhradními majiteli jeho energie. Pokud bychom však náhradou za svou metabolickou biochemii, zvládl vnitřní temojadernou syntézu ke svému prosěchu - stali by se z nás monstra podobná polobohům. Tak to alespon popisuje nejedna scifi povídka.

V realitě proto nejde o nedostatky potenciálů energií - jde o nedostatky v umění je efektivně těžit.

P. Mach 18.8.2015 12:56

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost?

Takže teď rado sníš o oze parodiích na elektrárny, kde biliony na ně vynaložené přinesly řádově chudší výsledek než tomu bylo u recyklace využitého jaderného paliva, které se dnes běžně využívá. Zajímavý mentální vývoj.

R. Tichý 18.8.2015 13:18

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost?

Upřímně by zajímalo, kolik zajímavých patentů je na celém světě v šuplíku, protože se nehodí do krámu světových lobby. Třeba arabové - jediné co kdy dokázali, je prodej nafty. V zájmu jejich biliard petrodolarů jistě není nějaký zásadní posun v energetice......

R. Langer 18.8.2015 14:38

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost?

To vám řeknu naprosto přesně - žádné. Kdyby totiž přišel někdo na něco převratného v energetice a bylo to jednoduché a levné, zcela logicky by na to bylo schopno přijít několik lidí na celém světě, nikoliv pouze jednotlivec. Takže by se to těžko dalo utajit. No, a pokud se jedná o složitá a drahá zařízení - tak tam je zase zbytečné se tím zabývat, je to prostě neekonomické.

R. Tichý 18.8.2015 14:42

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost?

Tak to není. Kdyby to tak bylo, tak fotovoltaické panely stále ještě neopustily laboratoře. Jejich ekonomika je žalostná a nebýt lobistické zlodějiny na státní příspěvky, tak to nikdo neprovozuje.