16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Jak se Merkelová stala „uhelnou kancléřkou“

Klimatičtí aktivisté s osobitostí sobě vlastní před pár dny veřejně vyčinili německé kancléřce Angele Merkelové za její klimatickou politiku a nazvali jí "uhelnou kancléřkou".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mrázek 19.6.2013 13:39

Preciznost i v sebevražedném počínání

Němce lze jen "obdivovat"....žádný jiný národ nedokáže tak jednotně a po několikáté jít...až TAM....

J. Jurax 19.6.2013 0:53

Re: Všichni ví , že zákonje špatný a pro energetiku likvidační,

No, ono se teď vyšetřují politické čachry, že, a kolem OZE by se určitě taky našly - takovou blbost by ani naši poslanci tehdy neudělali zadarmo, nesvéprávní nejsou, když jde o jejich prospěch, tak jim to pálí pozoruhodně ... a jestli to přece jen udělali grátis a v dobré víře podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, jak jim káže ústava, tak jsou to ještě větší blbci a nevzdělanci, než za jaké jsou standardně považováni - jakkoliv se to zdá být nemožné ...

J. Jurax 19.6.2013 0:47

Re: Stačí když popíšete, jak z nepravidelně, neřiditelně

Na to odpověď mít nebude ...

J. Jurax 19.6.2013 0:45

No prostě,

když nesmí mít ekologicky čisté jaderky, musí mít ekologicky nečisté uhelky, protože OZE, specielně fofrníky a fotopanely, jsou - dokud nebude lze akumulovat již vyrobenou elektřickou energii ve velkém množství, levně a bezpečně - na tři věci - na nic, na howno a na zdrařování elektřiny. A elektřina je potřeba furt.

Německý CO2 je ale určitě hodný CO2, co nedělá skleníkový efekt, protože jinak by němečtí zelení pištěli, až by vůkol uši zaléhaly - a to se neděje.

L. Novák 18.6.2013 17:01

Re: Tady se

Vy jste jak malej Jarda s vašimi odkazy na "Nedej se" zelených khmerů v ČT... :-)

L. Novák 18.6.2013 17:00

Re: Všichni ví , že zákonje špatný a pro energetiku likvidační,

Bohužel, ta největší zlodějna i hloupost je v Česku jsou schované za imunitu a politickou odpovědnost pachatelů. Bursík vypracoval znění zákona jako "expert", Ambrozek to schválil na ministerstvu a (kolalice ČSSD) to drtivou většinou protlačila parlamentem. ODS byla převálcována ve svém odporu proti zákonu. Jak někoho chcete trestat za výkon politických funkcí?

V. Novák 18.6.2013 15:50

Stačí když popíšete, jak z nepravidelně, neřiditelně

a nepředpověditelně vyráběného elektrického výkonu z OZE uděláte stabilní příkon, potřebný pro většinu našich (pří)strojů.

Pokud možno tak, aby se vám na zařízení nepřivazovali Zelení Khmérové a aby to nestálo řádově víc než třeba dostavba Temelína. Protože čichám "smart grid", tak s tím se vůbec neunavujte - nevychází to ani ekonomicky ani "zeleně".

Já odpověď mám - jaderné elektrárny. A vy?

P. Rada 18.6.2013 14:34

Re: Tady se

Tak proč nekonkretizovat ty lži obou pánů?

Dávám k úvaze třeba Bursíkovo vystoupení:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/212562248420027/

P. Rada 18.6.2013 14:00

Re: Měl bych k autorovi jediný dotaz

Zajímaly by mě ty důkazy. Takto bez nich to totiž chodilo za hluboké totality. Ti nepohodlní byli často označení za nesvéprávné a uvězněni v blázinci ze skutečně nemocnými..... Že by se panu Jonákovi zastýskalo?

Také by mě zajímalo čím by chtěl perspektivně nahradit fosily které spotřebováváme milionkrát rychleji jak vznikaly a proto dřív či později dojdou. S tím související je otázka kam podlr něj s externalitami s fosilů aby neovlivnovali celoplanetární klima?

P. Lenc 18.6.2013 13:52

Tady se

řeší jiné zločiny.Na ty Zelené zločince pan Ištvan a zakuklenci páky nemají.To pro ně není "vedlejší produkt".A soudruh Milan Urban?Jaký je rozdíl mei Bursíkem a Urbanem?Jenom v barvě lhaní.

R. Langer 18.6.2013 12:54

Re: Čím to? Odstavují jádro a budují výrobu CO2 :-) Důsledek zelené blbosti.

Zase lžete, nebo jste jenom tak hloupý?

P. Nejedlý 18.6.2013 12:17

Re: Čím to?...

Pane Rado, každý článek má nějaký obsah, širší technický kontext a odkazy na další články a z nich obvykle odkazy na zahraniční zdrojové informační zdroje. Hned v prvním odkazovaném článku k el. Neurath F a G explicitně uvádím (5. odstavec), že výstavba těchto nových bloků byla dlouhodobě koncipována jako náhrada celkem 16 starších uhelných bloků 150 MW v oblasti Porýní. Od roku 2005 jich bylo odstaveno šest a dalších šest bylo odstaveno do konce roku 2012, přičemž druhá šestice bude využívána jako provozní záloha pro nové bloky F a G. Podle údajů provozovatele sníží výroba v nových blocích emise CO2 o cca 6 milionu tun ročně oproti starším technologiím s nižší účinností.

Zároveň se tímto omlouvám z další diskuze.

L. Novák 18.6.2013 11:47

Re: Čím to? Odstavují jádro a budují výrobu CO2 :-) Důsledek zelené blbosti.

Melete blbosti. To máte od Beránka z Greenpeace? :-) Nevidím Číňanům do koncepce rozvoje energetického zásobování, ale předpokládám, že když nadále JE staví, tak JE podporují. A jestli se chystají na těžbu zásob plynu v šelfových oblastech, je možné, že je to pro ně (v aktuální ekonomické kalkulaci) výhodnější. Nejsou hloupí, a jistě se rozhodují v souladu se svými potřebami, ne podle bludů zelených magorů z Greenpeace.

Čína akceleruje výstavbu jaderných elektráren (01.05.2012)

http://www.scienceworld.cz/aktuality/cina-akceleruje-vystavbu-jadernych-elektraren-6833/

Čína obnovila práce na stavbě největší jaderné elektrárny

http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/cina-obnovila-prace-na-stavbe-nejvetsi-jaderne-elektrarny-944114

K. Dvořák 18.6.2013 11:20

Re: Čím to? Odstavují jádro a budují výrobu CO2 :-) Důsledek zelené blbosti.

Nebat se premyslet, je dulezite. Kdyz tak ucinite, dospejete ke zjisteni, ze malokdo bude stavet investicne narocne jaderne elektrarny v prostredi cen rozkolisanych dotacemi a za situace, kdy jeho investice muze byt zmarena populistickym rozhodnutim politiku, kteri si chteji prodlouzit svuj jepici zivot (aka Atomausstieg).

A pak, samozrejme, jaderne elektrarny maji, stejne jako kazdy jiny zdroj energie, nejen vyhody, ale i nevyhody. Napr. nedoresene sklanakladani s vyhorelym jadernym palivem nebo moznost vazne nehody s dopadem na okoli.

K. Dvořák 18.6.2013 11:06

Re: Čím to?...

Pane Rado, nikdo vam nebrani, abyste ctenarum poskytl prehled uhelnych elektraren, ktere  byly v Nemecku v nedavne dobe odstaveny nebo jejichz odstaveni je planovano, jsou-li takove. Vidim to ovsem tak, ze Nemci mnohem vice uhelnych zdroju do provozu uvadeji, nez odstavuji, uz jen proto, aby nahradili odstavene jaderne bloky (a aby se pripravili na dalsi vlnu odstavovani jadernych zdroju koncem tohoto desetileti).

P. Rada 18.6.2013 10:44

Re: Čím to? Odstavují jádro a budují výrobu CO2 :-) Důsledek zelené blbosti.

A čím to, že i totalitní Čína kde je jednostrannost zaručená jak málo kde ukončila přípravu všech projektů jádra ve vnitrozemí a JE povoluje jen u oceánu? Že by zezelanala po Fokušimě?

Nebo, že by zezelenali od toho minima co dopadlo na pevninu Japonci?

Nebo je to spíše tak, že někoho bolí přemýšlet o hlubších důvodech proč celosvětově výkon dodávaný s JE už celé desetiletí stagnuje - tedy i před Fokušimou a spíše s ekonmických důvodů?

Naopak o JE má eminentní zájem Irán, Severní Korea .... proč asi? Že by tohle byly příkladně nezelené destinace se mi už vůbec nezdá. Pan Novák ... to ale vidí asi jinak - jsem zvědav jak?

I. Schlägel 18.6.2013 10:21

Re: Čím to?...

Opět jste nezklamal. Více slov netřeba.

A. Bocek 18.6.2013 10:11

Re: Všichni ví , že zákonje špatný a pro energetiku likvidační,

Pokud by bezpečnostžní složky shledali "zlý úmysl" při prolobování tohoto zákona ( který ČR letos  pumpnul o 44,3 mld. Kč), zejména prolobování onoho dodatku pro snižování PVC, měly jednat a předávat orgánům činným v trestním řízení. Dále na základě "Energetického zákona " lze kontrolovat ochranné pásmo elektráren,dále lze v případě ohrožení stability sítě dispečersky tyto vypínat,  a na základě ČSN kontrolovat vyšší harmonické proudu a napětí. Pokud tudy cesta nepovede , nezbývá než oprášit "husitských tradic" .........

L. Novák 18.6.2013 9:05

Re: Plynové elektrárny

NĚMECKO: Potíže plynových premiantů21.5.2013

R. Jonák 18.6.2013 8:56

Měl bych k autorovi jediný dotaz

a to ve vztahu k jednomu odstavci v článku: "Ačkoliv se mi to jako elektrotechnikovi zdá obtížně uvěřitelné, čelní představitelé Strany zelených se v roce 2000 zřejmě domnívali, že jaderné elektrárny pracující v základní části denního diagramu zatížení budou jednoduše nahrazeny výrobou v OZE, které v tomto provozním režimu ovšem principiálně pracovat nemohou."

On si skutečně myslí, že to zelení šílenci něčemu rozumí? Já si to tedy nemyslím a je k tomu spousta důkazů. Možná, že jen někteří, kteří na tom sprostě vydělávají.

L. Novák 18.6.2013 8:56

A jak to vidí stínový (ex)ministr ČSSD Milan Urban?

Přečtěte si na ČP rozhovor 

Milan Urban: Temelín by mohla stavět jiná firma než ČEZ

Docela síla... :-D

D. Seibt 18.6.2013 8:32

Čím to?...

Kdybych vas neznal asi bych se divil co to pisete. Ale pokud se podivate do reality vsedniho dne zjistite, ze emise CO2 v Nemecku v roce 2012 vzrostly cca o 1,6% oproti roku 2011 tedy da se rict, ze zapojeni novych bloku neni jenom vymena za nejake stare bloky. Jak pise pan Nejedly je to nahrada za Jaderne elektrarny a vsechny dalsi bloky budou nahrada za dalsi odstavovani JE v pristich letech a plynove elektrarny budou pouzity zrejme jako hlavni ridici clen soustavy pro Pri, Sec. a Ter. regulaci.

L. Novák 18.6.2013 7:53

Re: Všichni ví , že zákonje špatný a pro energetiku likvidační,

Ale podstatou problému je ten zákon, a ne datum, odkdy vláda snížila podporu. Z toho snižování a zdaňování nás už čeká arbitráž. V zákoně je to napsáno tak blbě, že ji zahraniční investoři podstupují s velkou nadějí na úspěch.

A. Bocek 18.6.2013 7:24

Všichni ví , že zákonje špatný a pro energetiku likvidační,

Nikdo však nic neřeší. Přitom by stačilo se podívat na rozpor mezi zprovozněním FVE a počátkem dodávek elektřiny do sítě.

L. Novák 18.6.2013 6:37

Re: Čím to? Odstavují jádro a budují výrobu CO2 :-) Důsledek zelené blbosti.

Odstavují se jaderné elektrárny,  protože zelení pitomci vystrašili svými bludy obyvatelstvo tak, že po japonské havárii v důsledku cunami podpořilo jejich vyřazení z provozu a populistka Merkelová to zavedla do praxe.

Takže důsledky zelené blbosti jsou jasné - bude se mohutně spalovat uhlí, což je nejkoncentrovanější zdroj uhlíku pro výrobu CO2. :-P

Doufám, že z těchto německých uhelných aktivit konečně nějaký přírůstek oteplení oproti přirozenému vývoji nastane. :-D

L. Novák 18.6.2013 6:28

Merkelová slíbila omezení podpory obnovitelné energie

Merkelová slíbila omezení podpory obnovitelné energie ... (ČTK)

Zdá se, že už i Němci mají zelených hlupáků bez technické a ekonomické gramotnosti plné zuby. Národohospodářské škody, které tyhle spolky nadělaly ve všech vyspělých průmyslových státech EU i v USA jdou do astronomických číslel (biliony USD nebo EUR) a závazky přijaté v zákonech (viz náš "OZE" tunel vyvolaný Bursíkovým / ČSSD zák. 180/2005 Sb. se škodami v řádu 1 bilion Kč v období platnosti zákona - většina jde na účet fotovoltaických nesmyslů.

A jak se poučila ČSSD, která s koalicí tenhle Bursíkův nesmysl vypracovaný na zakázku pro ministra Ambrozka (MŽP koalice ČSSD v roce 2002-6) schválila drtivou porážkou ODS?

Europoslanci ČSSD opět zdražují elektřinu 22.5.2013A takhle EU "snižuje náklady" na fotovoltaické panely:

Ničemná solární politika EU...

P. Rada 18.6.2013 1:42

Čím to?...

... že po přečtení článku pana Nejedlého se to jeví tak, že v Německu se uhelné elektrárny jen staví a žádné neodstavují - že by tam taková díla vydržela věčně? A navíc, že by nové elektrárny oproti těm stávajícím neměli docela jiné parametry v efektivitě provozu...  prostě proto, že se Německu až na ojedinělý fenomén věčnosti staveb, technický rozvoj jinak docela vyhnul?

Osobně mám za to, že tím to asi nebude - i když s obsahu článku to tak vypadá - a napadá mě, že spíše i pan Nejedlý ráději jak nové poznatky vyvěšuje své transparenty .... a ty transparenty pak po něm přebírají/vyvěšují jinde jiní, kterým se zrovinka tato jednostrannost pohledu zamlouvá ...  Čím to?

Typuji, že důsledkem aplikace principu/pořekadla "vrána k vráně sedá" - (aby se spolu nazobali).

O energetiku a její dopady v dynamicky se měnícím světě počátku velkých klimatických změn, jim při tom moc nejde.