Neviditelný pes

ENERGETIKA: Jak je možné mít rád EU?

27.2.2019

Náměstek ministryně průmyslu a obchodu René Neděla to řekl na iDnes.cz naprosto bez obalu. EU po nás opět něco „chce“ a my se to snažíme splnit. To žádnou lásku k EU zcela jistě nevyvolá.

Ještě nestačil vyprchat poprask kolem vyjádření ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové, že si za drahá data od operátorů můžeme sami, což paní ministryně obhajovala tím, že to bylo „vytrženo z kontextu“, a už její podřízený opět „přitopil“ pod kotlem svou upřímností. Cena elektrické energie roste, protože Německo odchází od jaderné energetiky a investuje velké částky do obnovitelných zdrojů výroby elektřiny. Náš pan náměstek Neděla to okomentoval tak, jak se dle něj situace má.

Ekologie versus energetika je ožehavé téma nejen v Česku, ale celé Evropské unii. Jak dokládají snahy našich představitelů v evropských institucích, vyjednávání není jednoduché. Česko kritizuje zejména značné negativní dopady na konečného spotřebitele. „Snažíme se maximálně naplnit to, co po nás Evropská unie chce, a zároveň hledáme cesty, aby to mělo co nejmenší finanční dopad na Českou republiku a na spotřebitele,“ uvedl dříve náměstek ministryně průmyslu pro energetiku René Neděla.

Inkriminovaný text plný upřímnosti jsem vytučnil a podtrhl. Situace se totiž má přesně tak, jak popisuje náměstek Neděla. EU po nás chce, abychom eliminovali výrobu elektrické energie z uhelných elektráren a vydali se cestou „ekologizace“. Už jednou nám tato politika docela zavařila, a to zhruba před deseti lety, když byl rovněž na popud EU u nás zákonem podpořen nesmyslně vysokými částkami byznys výroby elektřiny ze slunečního záření a nastoupila pak éra „solárních baronů“.

Německo svým rozhodnutím o uzavření jaderných elektráren způsobilo rychlý růst cen elektrické energie. Investuje totiž do energetiky z obnovitelných zdrojů a investoři chtějí mít své náklady pokryty a zdražují elektřinu. Současně s uzavřením jaderných elektráren probíhá v Německu i odklon od výroby elektrické energie z uhlí. Německo teď patrně jako jediná země EU prožívá boom podpory politiky „zelených“, kteří mají podporu výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů jako svou hlavní ekonomickou prioritu. I v atmosféře prodlužování sankcí proti Rusku, na což Německo dohlíží, se stále jedná i o rozšíření plynovodu z Ruska do Německa přes Balt. Není většího pokrytectví než tato dvojakost německé politiky vůči Rusku. Cílem je vytlačení uhlí jako zdroje výroby elektřiny a jeho náhrada zemním plynem z Ruska.

Nové limity na obsah škodlivých látek z uhlí, které mají platit od příštího roku, navíc podle teplárenského průmyslu vůbec nezohledňují, že se v našich teplárnách používá výhradně hnědé uhlí domácí provenience, zatímco limity obsahu škodlivin ve spalinách jsou přizpůsobeny zejména uhlí z USA. Proto chtějí teplárny výjimku, a naši „zelení piráti“ jsou proti. Pokud by to skutečně dopadlo tak, že by teplárny výjimku nedostaly a byly by nuceny přejít na plyn či americké uhlí, bylo by to další vítězství „ducha nad hmotou“.

Sečteno a podtrženo – EU nejen že selhává v řadě citlivých politických otázek typu ilegální migrace, ale její politika tlačí nahoru ceny elektrické energie a zvyšuje tak i výrobní náklady evropských firem. To vše se skrývá v nenápadné větě pana náměstka Neděly – plníme maximálně to, co po nás EU chce.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek