23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Jak je možné mít rád EU?

Náměstek ministryně průmyslu a obchodu René Neděla to řekl na iDnes.cz naprosto bez obalu. EU po nás opět něco „chce“ a my se to snažíme splnit. To žádnou lásku k EU zcela jistě nevyvolá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Milan V 27.2.2019 20:38

pan Bartoň neví jak to bylo

kdybychon skutečně před rokem 2009 jednali tak jak říká pan Neděla, tak by ERÚ nezměnil výkupní cenu co byla uvedena v zákoně (6Kč za kWh) na dvojnásobek. Současně nastal pokles ceny fotovoltaických panelů a naše nová cena byla nejvyšší na světě v té době pro instalace na polích a navíc parlament přijal přilepek že ji nelze snížit o více než 5% za rok.

A megatunel byl nasvětě.

Kdybychom jednali tak že přikaz EU splníme co nejpozději před termínem=rok 2020, jako to udělali Holanďané, tak by nás to stálo 5 krát méně nebo za stejné peníze bychom měli 10 GW fotovoltaiky (více než Němci když to přepočtete na počet obyvatel).

Zkrátka solární megatunel je dílo našich "všehoschopných".

A stále je tabu zveřejnění všech vlastníků velkých (nad 100 kW) fotovoltaických elektráren. To by bylo počteníčko....

L. Novák 27.2.2019 21:58

Re: zbytečné kecy co by kdyby...

Cena řádu 15 Kč/ kWh byla stanovena od samého začátku. Bez ohledu na to, co chce zelenými komunisty ovládaná EU, budovat tak rozsáhlou fotovoltaiku je nehorázně drahý nesmysl i dnes. To znamená, že EU požaduje po členských státech naprosté energetické nesmysly (10 GW instalovaného výkonu fotovoltaiky ani zdaleka není rovnocenný zdroj proti 10 GW jaderných nebo uhelných elektráren, protože využitelný v průběhu roku je jen malý zlomek, a navíc musí být zálohován JE nebo uhelnými zdroji kvůli nestabilitě a nepředvídatelnosti dodávek elektřiny), a tím je ekonomicky poškozuje způsobem, který nemá obdobu snad ani v té bláznivé RVHP...

Ti všehoschopní jsou známi - viz archiv Parlamentu ČR, Zákon 180/2005 Sb. o podpoře obnovitelných zdrojů energie, nazývaný také "Bilionový tunel OZE" kvůli katastrofickému dopadu na finance občanů a celého státu.

Kdo je vlastníkem, to je dnes už jedno. Podmínky byly stanoveny jako ekonomicky neuvěřitelně výhodný impuls pro každého, kdo jej chtěl využít. A hloupý byl ten, kdo by nevyužil příležitost namastit si kapsu podnikáním se státem zaručeným ziskem.

Pachatelé: Bursík, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, US.

J. Tolman 27.2.2019 22:19

Re: pan Bartoň neví jak to bylo

Zajímavé je, že pan prezident Klaus, jinak velmi pilný při vetováním zákonů, tento zákon nevetoval. Přitom je dost pravděpodobné, že napodruhé by tehdy zákon neprošel.

L. Novák 28.2.2019 4:30

Re: prezidentské veto

Naopak. Paroubkova levicová koalice by prezidentské veto spolehlivě přehlasovala. Stačí se podívat, jak dlouho "přesluhovala" po parlamentních volbách, než byla konečně schválena koalice ODS a i po schválení Paroubek a spol. neustále vyvolávali hlasování o nedůvěře vládě. Zelený Bursík v koalici ODS by proti zákonu určitě nehlasoval.

J. Kanioková 27.2.2019 19:34

Evropský projekt skončí -

https://gefira.org/en/2018/12/21/european-project-comes-to-an-end/

J. Kanioková 27.2.2019 19:37

Evropa 2050

https://twitter.com/V_of_Europe/status/1099564192686919688

J. Kanioková 27.2.2019 19:10

Je možné mít rád EU? ...... NE, NE, NE !

EU = RVHP 2.o a stejně blbě dopadne.

K. Janyška 27.2.2019 18:45

Ušatý Háma už drze pořad Kde domov můj ? Evropa

na bruselské tzv. České televizi představuje jedním dechem jako odpovědi na otázky o Čechách, Moravě, Slezsku a Evropě, čti EU.

Rudočerní zločinci neznají mezí při zneuctívání názvu naší národní hymny, České republiky a českého národa. Hanba jim... Dzp.

M. Pivoda 27.2.2019 18:27

Dvě pozitivní zprávy z energetiky. Jedna domácí druhá z USA

1. České ministertvo navrhuje malé atomové elektrárny, cca 300 MW. Vyráběly by se někde v továrně, nikoliv na staveništi Dukovan či Temelína cca 15 let. Menší investice jsou méně rizikové, než velké investice. To je přijatelná forma zajištění.

2. Umělá inteligence, tj. programy strojového učení DeepMind, dokáží zlepšit využitelnost větrniků o cca 20%, protože programy DeepMind (učící se z minulých předpovědí počasí a výkonu větrníků) mohou teď předpovídat výkon větrníků až na 36 hodin dopředu. --- Původní text: Wind power will always suffer from unpredictability. That limits its adoption when compared to other energy sources that can reliable deliver power at a set time.

An experiment: To help solve this problem, last year DeepMind started building algorithms to boost the efficacy of Google’s wind farms in the US, it said in a blog post. It trained a neural network on weather forecasts and past turbine data, so it could predict power output 36 hours ahead. Based on this, the model recommends how to allocate power to the grid a full day in advance. This boosted the “value” of Google’s wind farms by about 20%, it claims, though it hasn’t specified what form that value takes, or how it’s measured.

Implications: While it’s only been built and tested out internally so far, it’s not hard to imagine Google hoping to sell this technology to wind farm operators. And it’s another boost to Google’s carbon-free credentials.

J. Novotny 27.2.2019 18:33

Re: Dvě pozitivní zprávy z energetiky. Jedna domácí druhá z USA

U těch větrníků si pane Pivodo pletete "hodnotu", výkon a výrobu. Výroba bude stejná - foukat bude bez ohledu na to, jestli víte dopředu kolik bude foukat, ale díky tomuto zpřesnění zaplatíte méně na odchylkách.

M. Pivoda 27.2.2019 19:07

Děkuji za upřesnění

Zkuste, prosím, ještě vysvětlit, jak se platí za odchylky.

M. Prokop 27.2.2019 22:02

Re: Děkuji za upřesnění

Bohužel neplatí. Ale mělo by se platit. Další problém.

J. Jurax 27.2.2019 18:21

Nihil novum sub sole ...

Kdo by probůh očekával od EU nejen v tomto punktu něco jiného než poblblou ideologií vygenerovanou peachovinu?

A nám jako podřízené gubernii vzdavší se pošetile samostatnosti nezbývá než se v nevýhodné pozici bránit a nakonec tu hovadinu stejně implementovat.

Spotřebitel u nás jistě rád tu euroblbost kombinovanou s vychcaností německou rád zacáluje, protože mu nic jiného nezbývá. Do ulic kvůli tomu nevyrazí, ač by vlastně měl. Prostě si nechá nechá evropskou unií $rát na hlavu ...

Dost bylo EU!

A Zelení jsou škůdci, jež by v rozumnějších dobách byli pomazání dehtem, vyváleni peřím a bičem vypráskáni z města či země ...

L. Novák 27.2.2019 17:19

ENERGETIKA: Co média cenzurují

ENERGETIKA: Co média cenzurují

13.3.2013 Jiří Hanzlíček - Na hlavní viníky solárního maléru by se nemělo zapomenout...

http://neviditelnypes.lidovky.cz/energetika-co-media-cenzuruji-d2x-/p_ekonomika.aspx?c=A130311_223828_p_ekonomika_wag

...Nesmyslná a demagogická propagace podpory zelené energie za účelem "Záchrany Planety" se zrodila u zelených v roce 2000 v Německu. Následně byla podpořena jednou z mnoha nedomyšlených směrnic Evropské unie. Nepřikazovala, že se musí v členských zemí podpora natvrdo začlenit do legislativy těžko měnitelného zákona. Neplatí to však u nás, kde omezeně a zeleně smýšlející lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek prosadil do závazného legislativního plánu práce vlády řešení výhradně formou zákona. Okamžitě se nabízené příležitosti chopil jeho zelený poradce Bursík. Sepsal velmi populistický zákon po vzoru Německa za podpory německých zelených, Greenpeace, Duhy a dalších. Jak je obvyklé, svým "myšlením" náležitě návrh zákona vylepšil vyššími výkupními cenami pro fotovoltaiku a větrníky.

Proti navrženému znění Ambrozkova ministerstva životního prostředí v připomínkovém řízení marně protestovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Zákon byl schválen v roce 2005 vládou a koaličními poslanci parlamentu na dobu dvaceti let. Nutno připomenout další významnou osobu nepovedeného seriálu. V senátu byl zákon schválen až po silné mediální masáži ideologickým nadšencem Bedřichem Moldanem ...

J. Jurax 27.2.2019 18:32

Stručně řečeno kravina bruselská přičinlivě rozvinutá tuzemskými zelenými magory a uplacenými poslanci. Aspoň doufám, že uplacenými, takovou hovadinu by snad ani poslanec zadarmo neodhlasoval ...

L. Novák 27.2.2019 19:23

Re: Blbost má přednost (Occamova břitva)

Je to prostě tak. Národ si nikoho lepšího zvolit neumí... :-)

K. Janyška 27.2.2019 15:15

Kvůli dotacím ano.

to ano. Zejména Babišovým... Dzp.

E. Hávová 27.2.2019 13:45

Mít rád EU?

To snad ani nejde. Po ostudě s masem z Polska, kdy ho prostě musíme odebírat, jelikož si to EU přeje a po skandálním postoji EU ke zvýšeným kontrolám masa z Polska , si myslím, že by nám snad bylo skutečně líp, pokud bycho v tomto podivném spolku ani nebyli To zkažené maso si může servírovat Frau Ádolf. Dobrou chuť.

P. Grigar 27.2.2019 14:16

Re: Mít rád EU?

.. maso z Polska není žádná tragédie, těch několik stovek kilogramů, kontaminovaných salmonelou, je mizivá část z celkového odovozu. Jde jenom o nenažranost některých dovozců a koncových odběratelů, nakupujících co nejlevněji z podezřelých zdrojů a potom prodávajících "steaky z Argentiny". Salmonela není nic tak neřešitelného, pokud dodržíte určité zásady při zpracování suroviny. Velmi často se vyskytuje i u nás, stejně jako kdekoli jinde. Žádná země není výjimkou, ale v současnosti se to proti Polákům hodí (Divide et Impera!). Za chvíli může dojít na Slovensko, Maďarsko a na nás taky něco najdou. Jako kdysi PCB v českém mléku a másle, které přesto Rakušáci i Němci kupovali jako diví.. a my jsme plynule přešli na margaríny z řepky.

M. Prokop 27.2.2019 15:14

Re: Mít rád EU?

To jste fakt nevyhmátla to podstatné.

proti smršti nařizujících a zakazujících směrnic je nějaké maso z Polska úplná mušička.

L. Novák 27.2.2019 16:18

Re: Mít rád EU?

Maso z Polska není horší, než maso z Česka. Je ale levnější a to vadí bolševikům Babišovi a Tomanovi ovládajícím podstatnou část potravinářské výroby Česku. Od toho je už jen krůček ke zneužití vládních funkcí a umělého vyvolání skandálu s pomocí státních institucí jako ČOI, ČZPI a pod., které na zakázku vlády najdou, co se hodí, a nenajdou, co je třeba skrývat...

Hloupé žvanění ministrů už nás stálo docela slušný balík peněz v různých arbitrážních sporech - první byl Diag-Human...

M. Valenta 27.2.2019 10:20

Malá oprava autore

My tady v Česku nejsme zvyklí jen tak plnit, ale plnit na 120 % a tím může docházet občas k malým nedorozuměním. A že zde Vašimi moudry můžete pravidelně "obohacovat" NP je i díky tomu, že jsme tam, kde jsme, totiž ve svobodném světě, ve světě kde i dcerka vašeho oblíbence Putina tak ráda a dlouhodobě hauzíruje.

J. Jurax 27.2.2019 18:28

Jedině Putin, voní chytrej ...

J. Novotny 27.2.2019 9:28

Ty soláry jsme si vyrobili sami,

tím, že se tam proloboval limit na snížení podpory z roku na rok o 5 procent - to nám EU rozhodně netlačila. Ještě Fisherova vláda to mohla zachránit - měla info a čas, ale Fischer to dal k ledu. Pak se divil, že světem vládne nevděk a prachy na prezidentskou kampaň jaksi nedorazily.

P. Rada 27.2.2019 10:12

Re: Ty soláry jsme si vyrobili sami,

Ano Fišerova vláda a dodatky politiků s ČSSD ...daly zásadní ránu původně dobře myšlenému záměru cílené změny energetické struktury. Ten byl posléze tolerovanš zneužit nesoudnými podnikavci kdesi s danových rájů... a bylo tak navíc odáleno zvýšení udržitelné soběstačnosti.

Ekonomie versus energetika je skutečně ožehavé téma... S tím FV tunelem jsme se spálili ale asi né dost protože je s podivem, že se dál jednostraně "pálíme" tolerováním čapích hnízd, neekonomických superprojektů od JE po kanály......

Zatímco zavíráme oči před nutností růtu efektivit, nerůstovou ekonomikou a hlavně před nadcházejími dopady klimatických změn které mohou rozvrátit i to vše co si kdo pletichářsky až očividně drze naloupil.

V závěru napsal ale Barton kus paradoxní pravdy, neděláme titiž skoro nic pro svou svébytnou udržitenost prostě tím, že hloupě vzdorovitě tradujeme energetiku s neblahé úrovni konce minulého tisciletí - jak nějaký evropský skanzen a ..."plníme maximálně to, co po nás EU chce"...

G. Kovář 27.2.2019 10:25

Re: Ty soláry jsme si vyrobili sami,

a co na to EROI?

J. Novotny 27.2.2019 11:35

Re: Ty soláry jsme si vyrobili sami,

Možná nám chybí Severní moře. U nás můžeme pouze paroplyn, který upadne do 10let v nemilost stejně, jako dnes uhlí, nebo jádro.

U plynu to navíc znamená zvýšení závislosti na ruce na plynových kohoutcích v Rusku. Rok 2009 byl dostatečným varováním.

J. Vintr 27.2.2019 14:46

Re: Ty soláry jsme si vyrobili sami,

Mohlo by lidem začít docházet, kam vedou opratě, které řídí EU.

J. Novotny 27.2.2019 18:34

Re: Ty soláry jsme si vyrobili sami,

Tak u těch západních zemí nejde o EU, ale o vůli jejich voličů.

V. Novák 28.2.2019 16:33

Re: Ty soláry jsme si vyrobili sami,

Na Ukrajině.