26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Jaderné dění

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tx 20.1.2008 7:54

Panu Ing Týcovi:

Pane kolego, já jsem Ing.chem a můj vnuk Bc (zatím) FJFI (tzv."fujtajflu"). Oba si umíme udělat obrázek o "zelené" naftě (MEŘO), různých zdrojích energie a jsme přesvědčeni, že "svaté nadšení" bez znalostí, což vidíme u ekoaktivistů, je vždy škodlivé (a vlastně nejen u nich). Kdyby ti idioti vzali problém komplexně tak nikdy nemohlo dojít k nesmyslům typu "biopaliv" (mimochodem, výraz "biolíh" je kouzelný, je to dtto jako v chlastu, máme tedy "biotuzemák"? Držíme Vám, taťko, palce ze všech sil.

Ladislav N. 17.1.2008 5:25

Díky za článek!

Jaderné energetice zdar, zeleným magorům zmar...!! ;-)

Ludva 16.1.2008 17:39

Proč se toho jádra tak bojí ?

Zajímavé, jak velký strach předstírají rakouští ekologisté i naši zelení právě vůči jaderným elektrárnám. Přitom se dávno vysvětlilo, že Černobylská havárie grafitového reaktoru se nemůže zopakovat na Temelínských lehkovodních. Naopak odpor k jádru je hlavní příčinou emisí CO2 a zřejmě způsobuje globální oteplování, které rakouské lyžařské turistice moc neprospěje. U biopaliv se ukázalo, naštěstí dost brzy, že jsou ještě nebezpečnější než fosilní paliva. Tak o co tady vlastně jde ?

loiz 16.1.2008 19:11

jde o to, ze jeden kazdy reaktor

nahradi kazdy den zbruba 15 000 TUN uhli kazdy DEN. Patnact tisic tun uhli se kazdy den nevykope, neprepravi a nespali. Pripadne podobna mnozstvi v zemnim plynu. Cimpak se zivi sponzor uspechu Zelenych, pan Bakala?  Cimpak se dnes zivi pan Schroeder, strujce planu Nmeckeho odstoupeni od jadra? Takto bych mohl pokracovat jeste dlouho ...

Emil XX 15.1.2008 21:15

Jen bych připomněl na havárie, spojené s používáním zemního plynu,

prosazovaného panem Bursíkem.

Např. exploze zásobníku kapalného  zemního plynu v USA, exploze unikajícího plynu v Rusku, v době, kdy tam projížděky dva rychlíky, exploze auta, přepravujícího propan butan ve Španělsku.

Ve všech případech šel počet obětí do stovek.

Šumavák 15.1.2008 21:40

Re: Jen bych připomněl na havárie, spojené s používáním zemního plynu,

a což tepve havarie bioplynu v Německu !!!

Emil XX 15.1.2008 22:07

V Německu nahradili nehořlavé freony ve sprejích výbušným butanem.

V roce 1982 jim fabrika na ty spreje vyletěla do povětří. 3 mrtví, 17 raněných. Jinak, v Německu měli několik těžkých havárií, způsobených tamními chemickými závödy. Největší havárií byl výbuch v Oppau 21.9.1921. Bylo tam 560 mrtvých a 1620 raněných.

qwert 16.1.2008 10:38

Re: V Německu nahradili nehořlavé freony ve sprejích výbušným butanem.

Areál Spolany je uváděn jako 12. nejznečištěnější místo na světě právě díky zamoření dioxiny.

Frank Wood 16.1.2008 18:44

Re: Re: V Německu nahradili nehořlavé freony ve sprejích výbušným butanem.

Čímž je dokázána výhoda bioplynu. Aspoň jsou ty "zelené" argumenty lépe vidět.

František Heczko 15.1.2008 20:43

Je to tak, Jiří,

ale proč by se někdo angažoval v nějakém studiu jaderné fyziky, strojařiny, elektra či MaR, pak nechal kus života na stavbě či stavbách nebo v provozu, když se dnes více vyplatí být překupníkem s elektřinou, Standou, Martinem, Karlem, .... , šroubovat nahoru cenu akcií (trh je zejména psychologie), ...

Musí se změnit systém hodnot, směrování peněz, do jádra musí vstoupit soukromé subjekty, nebude to jenom ČEZ, atd.

... ale děláš to správně a držím pěsti všem !    FH

Jiří Tyc 16.1.2008 7:14

Re: Je to tak, Jiří,

Ahoj Františku! Díky za Tvůj názor. Bude to težké a nejhorší je, že když se společnost rozhodne, že v oblasti lidí začne jadernou energetiku podporovat, tak už je to pozdě, protože je to na dlouhé roky! A trh zde nefunguje. Zde se musí "zatlačit". Františku, pošli mi na sebe kontakt prosím (info@jihocestitatkove.cz).

Beldor 15.1.2008 17:57

Hm...

Jak tady ctu prispevky nekterych "zelene" smyslejicich lidi snazicich se reagovat proti JE tak zacinam mit o energeticky osud CR obavy.Jak se muzou lide ,kteri se k technice natozpak k energetice ani nepriblizili ,snazit argumentovat uz Milionkrat vyvracenymi argumenty stale dokola a dokola pro OZE. Uz si tady zacinam pripadat jako idiot kdyz ctu stale ty same prispevky a ti lide proste nejsou schopni pochopit realitu.Tim horsi je ze takovi lide nemaji problem dostat se do vlady ,pripadne do pozicí ve kterych muzou o teto problematice rozhodovat.Kdyby to nbylo tak nebezpecne tak by to bylo az stupidne smesne... Anneb jak rekl Bursik."Potrebujeme mene techniku a vice lidi s humanitnim vzdelanimRv"

Jana 15.1.2008 19:52

Re: Hm...

S autorm naprosto souhlasím, zelení jsou hrozbou lidstva(dejme jim do ruky -tlapy banán a posaďme je na stromy a seberme jim mobily) Pardon, některé jejich myšlenky působí jako důležitá brzda.

Prosím ještě autora: věnujte se situaci v SRN : přimíchávání biosložek do pohonných hmot a jejich prokázané škodlivosti a zpoplatněná vjezdu do měst, nás to asi také bude čekat.

Mimo to se mi stále víc a víc vkrádá myšlenka, že SRN jako jeden z nejmocnějších států EU nás přivede tam, kde my (ČR) jsme již jednou byli.Jejich bezpečnostní politika, jaderná energie, emigrace, sociální politika, atd.  Pochybuji, že EU , tedy volení zástupci se řídí zdrvým rozumem.

Emil XX 15.1.2008 20:59

Máte naprostou pravdu

Němci mají pozoruhodný talent na vymýšlené šílených koncepcí i jejich realizaci. Právě koukám na film o Speerovi,,,

zm 15.1.2008 21:43

Re: Re: Hm...

zrovna včera mi kolega v DE vyprávěl, jak vodu z okapu od stodoly nesmí pouštět do potoka, anobrž ji musí posílat k ekologické likvidaci do kanalizace z kteréžto je tato voda čerpána z údolí do kopce kde je čistička;-D;-(.

A po 5ti stech letech jim ouřadové zakázali pást koně na louce po praprapradědkovi, bo na tý louce roste vzácná tráva. Tak tu louku raději zvoral, bo zákaz měl nabýt platnosti až za pár týdnů. Počítám, že už je na cestě do báně, bo zvorat louku bez glejtu snad nejde ani u nás.

Ale jinak byl spokojenej dostal subvenci na fotovoltaiku i když původně chtěl turbínu na potok, ale ta by narušila přirozené proudění potoka a navíc by dávala proud i potmě, takže nevyhověla ekologickým zásadám.

Příště se ho zeptám, jestli na tom ouřadě nedělá nějakej Winter nebo Zima (čti Cymaa)

Milda 15.1.2008 16:25

Výborný článek

Poslední sbohem

Jak líto mi vás je / vy blokovači hranic

teď, když už hranice nejsou / je vaše snaha na nic

Však vy se jistě nevzdáte / a slavně zvítězíte

však rozumu co nemáte / od nás nedostanete

Pumprlidentlich 15.1.2008 16:41

Re: Výborný článek

R^ :-)

cb 15.1.2008 17:57

Re: Výborný článek

To je ten slavny song od soudruha Pepika Laufera?

Pumprlidentlich 15.1.2008 15:57

dotaz

jaký typ reaktorů se plánuje pro dostavbu Temelína? EPR, AP, VVER? Existuje už nějaká představa?

Jiří Tyc 15.1.2008 19:27

Re: dotaz

Ve hře je víc typů. Mohly by to být reaktory od 600 MW až do 1600 MW, mohly by to být reaktory ruské, americké, nebo francouzsko - německé (EPR). Uvidíme...

Dědek 15.1.2008 15:35

Co to zkusit jinak?

Je možné že kdyby se peníze a vědecké kapacity , místo na ventilátory, biopaliva, sluneční články a jiné drobnosti daly na výzkum jaderné fůze byli bychom mnohem dál a tím by odpadly tyto sice poutavé ale naprosto nic neřešící diskuze!

Emil XX 15.1.2008 21:04

Re: Co to zkusit jinak?

Vždycky existovali šílenci, neschopní se prosadit rozumně a proto na to šli přes ideologii.

Už jsme měli ideologii rudou, hnědou a teď je tady zelená, ve svých možných důsledcích horší, než obě předchozí dohromady.

zm 15.1.2008 21:50

Re: Co to zkusit jinak?

teď se ale zkoumá jak to zařídit, aby dobytek neprděl, podobně jako neprděj klokani. Kdo to vyřeší, má příští Nobelovku v kapse.

ocelin 15.1.2008 15:25

Co takhle, když už jste z oboru nám tady konečně věrohně popsal jak šly do kopru Jaslovské Bohunice, co pane Tyci !?

Jednou to byl prý blbě namontovaný imbusák, takže kazata s plaivem nezapadla a vystřelila pod tlakem CO2 až do stropu, podruhé nějaká umělec v palivovém článku zaoměl pytlík se silikagelem. Tak jak to bylo ? A dnes v dílně na palivové články už samej odborník , co !?

ocelin 15.1.2008 15:26

Omlouvám se za překlepy,

psal jsem to dost vzteklý...;-(

Radek J. 15.1.2008 15:32

Re: Omlouvám se za překlepy,

Vazeny pane, k havariim na Bohunicich lze najit materialu dost, treba i na Netu. Jen nechapu, proc by Vam to mel pan Tyc vysvetlovat. V nasledujicich diskuzich pak doporucuji vykriknout: "A proc nam pane (Nejedly, Burkete, Tyci) nevysvetlite havarii na Windscale, Cernobylu, TMI... ?"

Jiří Tyc 15.1.2008 15:37

Re: Co takhle, když už jste z oboru nám tady konečně věrohně popsal jak šly do kopru Jaslovské Bohunice, co pane Tyci !?

Ano pane, máte pravdu. Jednou to byla špatně usazená zátka nad palivovým souborem, která vystřelila a s ní vystřelil pod tlakem CO2 z reaktoru i palivový soubor. Uniklý CO2 potom zabil dva lidi. Podruhé to byl pytlík se silikagelem, který zabránil chlazení palivového souboru, římž došlo k natavení paliva, úniku těžké vody do chladícího okruhu s CO2 a to byl konec elektrárny A1. Pokud jsou pro Vás tyto dvě události důvodem k odmítání jaderné energetiky, máte na to plné právo. Jen se domnívám, že to není důvod k rozčilování. Počet lidských obětí při výrobě elektrické eneergie z vody, nebo z uhlí je cca desetkrát větší, než při výrobě z jádra To Vám vyhovuje víc?

vita 15.1.2008 16:13

Re: Re: Co takhle, když už jste z oboru nám tady konečně věrohně popsal jak šly do kopru Jaslovské Bohunice, co pane Tyci !?

Nebyla V1 pokusná elektrárna? Pokud vím, dostala ČSSR na vyzkoušení tenhle typ, ten se neosvědčil - bez ohledu na, řekněme alternativní šikovnost pracovníků obsluhy - a byl zrušen.

Čistič 15.1.2008 16:34

Re: Re: Re: Co takhle, když už jste z oboru nám tady konečně věrohně popsal jak šly do kopru Jaslovské Bohunice, co pane Tyci !?

Byla pokusná. Tenhle typ zkoušelo víc států (na východě i západě), všude se silně neosvědčil a všude byl brzy odstaven. Přínosem měla být mořnost obejít se bez obohacování uranu.

ocelin 15.1.2008 16:35

Ne pane Tyci rozhodně to pro mne důvod k odmítání jederné enrgetiky není,

jen by ch trval na profesionalitě všech kteří se jaderné energetiky dotknou a mohou do jejího rozvoje mluvit. To jak sám asi uznáte není to ani paní Drabová natož Strana zelených . Stačí !?Shodnem se ?