19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jaromir Hromádka 20.1.2009 20:37

Také jsem emigroval

Pane Olaf  vaše názory na emigraci a emigranty mi případají, že jste chytrý jako tří dny starý pes.Zažil jsem na  VUT  Brno, fakulte elektrotechnické, jak se lezlo jakémusi ruskému potentátu na výroční schůzi v roce 1969 přímo do víte kam.

olaf 20.1.2009 15:16

plně s Vámi souhllasím, zelení jsou zlo

Jen prosím laskavě prosím nexhibujte svoji emigraci, statisíce a miliony liddí zde musela zůstat (mj. aby národ nezanikl) a prokázaly svoji odvahu svojí pasivní i aktivní rezistencí. Emigrant, může být považován za slabocha a hamouna (z deseti emigrantů jich bylo devět za účelem zbohatnutí, ne záchrany státu). Tak si prosím svoje emigrntství strčte za klobouk a mj. to co píšete o atomové energii se tu snažíme prosadit již od bolševika a jen nám to demokracije a řev zelených kazí. Keynesyánci do boje!!!  (pro méně informované doporučuji četbu knih o ekonomii a podívavat se jak modrá neviditelná ruka trhu vše zreguluje (tolik teorie) - dle mne to může prohlásit jen imbecil, to už bychom byli bez elektriky, bez plynu, bez mléka, bez obilí a jen bychom nakupovali z Číny a prodávali těm blbům co té poučce věří)

Jaromir Hromádka 20.1.2009 20:34

Také jsem emigrovat

ruda 20.1.2009 21:01

Re: plně s Vámi souhllasím, zelení jsou zlo

tohle muze napsat skutecne jenom moralni chudak, ktery se za cely zivot na nic nezmohl. Pane jestli vy povazujete 40 let promrhaneho zivota za odvahu a prukaz aktivni a pasivni rezistence, tak jste takovy  vul, ze je mi Vas az lito. A propos, ty miliony tam urcite zustaly proto aby zachovaly narod-jojo bachorky, to vam komancum vzdycky slo.(Y)

Dědek 17.1.2009 14:30

Bez jádra to nepůde.

Musíme si uvědomit že jaderná energie je pro nás v podstatě nejpřístupnější. Stále jsou tady odborníci kteří umí vyrobit potřebné technologie. Stále je tu nějaký vytěžitelný uran. Vody využitelné pro energetické účely je už málo. Vítr fouká jenom když se mu chce. Fotovoltaické články jsou pouze chabá výpomoc. A jeho vyokoprevaschoditělstvo (blahorodí) může utáhnout plynové kohouty kdy ho napadne. Tak co nám zbývá?

Ladislav N 17.1.2009 5:49

Pane Janouchu, díky za moudrá slova!

 ;-)R^

Jan Zeman 16.1.2009 21:55

Nějaké články

V češtině: Integrovaný rychlý reaktor: http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008070003 ; rychlé reaktory: http://www.csvts.cz/cns/news05/matal05.htm

V angličtině: Reaktor s tekutým fluoridem thoria: http://rethinkingnuclearpower.googlepages.com/aimhigh  - tam jsou dole i nějaké odkazy, včetně odkazu na video ze skvělé prezentace thoriové jaderné energetiky s tekutým palivem Joe Bonomettiho, která v podstatě dokazuje, že thoriová jaderná energetika může být tím, co očekáváme od jaderné fúze (která je zatím hudbou vzdálené budoucnosti), ovšem s tím, že už je to v zásadě vymyšleno a částečně i odzkoušeno.

Jinak ten Bursík stačil za poslední dva dni 2x obrátit vzhledem JE o 180 stupňů  viz. http://domaci.ihned.cz/2-32786590-002000_d-0e a http://domaci.ihned.cz/1-10070930-32817580-002000_d-b2 ...to tak nějak už zase svědčí o jeho charakteru...

Jan Zeman 16.1.2009 21:31

Zelený bludaři

Zelená kocourkovská kutálka (patřčně podmazaná), co u nás v důsledku účinně rozhoduje o jaderné energetice.

No posuďte sami: Ti nejvyšší: Bursík (obor hydrologie, specializace na znečištění podzemních vod); Liška (politologie a religionistika); Jaques (politologie a překladatelství); Rabas (veterinární lékařství); Jakubková (SŠ vzdělání); Zubová (filosofie, zkušenosti z cestovní kanceláře a provozování galerie); Stehlíková (psychiatr); Kuchtová (PedF, učitelka němčiny)

V zastupitelstvu hl.m. Prahy: Drhová (VŠ zemědělská); Kolínská (Filosofická fakulta); Kotvová (geografie); Štěpánek (PřF UK, učí politologii, zabývá se prevencí korupce a budováním cyklostezek); Jech (vedoucí oddělení vzdělávání a osvěty MŽP, účast akcích na Greenpeace); Tylová (jediná sice absolvovala fyzikálně inženýrskou fakultu ČVUT, ale v oboru nikdy nepracovala)... (převzato z jiné diskuse)

Co myslíte, mají tito lidé dostatečné vzdělání a odbornost vyjadřovat se vůbec k tak zásadním věcem jako je jaderná energetika a vůbec energetická koncepce státu?A když už se k tomu leta a tak laicky - zato o to víc vehementně vyjadřují (a škodí tím, kde mohou, protože jim to bohužel dovolují naše demokratické principy) mohou ještě kdy tito lidé požívat morálního kreditu demokratických zástupců? Není na čase, aby se k nim volič - disponující když nic jiného alespoň tím selským rozumem - a vidí, kam to vede - obrátil zády?

Pryč se zelenobolšány !

Jura Jurax 16.1.2009 23:48

Re: Zelený bludaři

R^R^R^

Pepek 17.1.2009 14:12

Re: Zelený bludaři

R^R^R^R^R^R^

ijn 16.1.2009 21:02

Máme neodpovědnou lůzu u moci bez jakékoli vize a předvídavosti!

Krátkozraká snaha za každou cenu přežít, nakrást a zmizet na Floridu, to jsou mety českých politiků, za nečinného souhlasu veřejnosti!!! Krize nás vyžene do ulic a s vidlema!!!

Yarda 16.1.2009 20:43

O čem se bude jednat na summitu v Moskvě?

Nepůjde náhodou o to přimět Rusko aby ochránilo svými ozbrojenými silami transfer plynu přes Ukrajinu a tím podpořilo mír a demokracii v Evropě?

tatina 16.1.2009 19:14

Stokrát ano jaderné energii.

Tak toto nám v učebních letech 1971-74 vtloukal do hlav prof. ing.Kuča DrSC.Kdo ví,kde je mu dnes konec,ale jeho nadhled,obrovská trpělivost při vysvětlování učiva a lidskost aspoň mně přesvědčila,že bez jádra to v dohledné době nikdy a nikde nepůjde.Proto se divím lidem,kteří volili,a snad chtějí opět volit zelené,že je to veliký omyl.Jsem proto,abychom si tuto naši planetu chránily,ale způsobem,který je co nejlacinější,nejracionálnější a hlavně "ekologická".Každý občan může začít u sebe a u své rodiny.Jak?Na to se musí zeptat sám sebe,co je pro něj nejlepší řešení.

Jojo 16.1.2009 18:34

Lidé jsou nepoučitelní

o čemž například svědčí názor autora, že evropské země začínají chápat nezbytnost jaderných elektráren. Přece výzkum technologie jaderných eleketráren a jejich výstavba se v minulosti zahájila jenom proto že to byl nevyhnutelný krok v dějinách lidstva. Nicméně v dalších letech zelení a jiní žvanitelé přesvědčili o opaku obyvatele tzv. vyspělého západu o kterých by člověk řekl, že takový blábol nespolknou. Jestliže malé dítě začne chápat, že se nesmí dotýkat trouby, protože se muže spálit tak je to fajn, no ale u dospělého člověka je předpoklad že v této věci má jasno. Druhá  exemplární ukázka lidské nepoučitelnosti je domněnka, že Rusum lze věřit natolik, že téměř celá evropa je závislá na jejích dodávkách plynu. Přitom po dlouhá desetiletí studené války rusové přesvědčili dokonale celý demokratický svět, že jim věřit rozhodně nelze a závislost na nich je nejjistější cesta jak pozbýt svobodu atd.

Určitě by se našly další desítky příkladu, jak relativní blahobyt dané země málo souvisí se selským rozumem obyvatel této země (pokud ho ještě mají). Jenže je to ztráta času.

Nový 16.1.2009 18:24

díky, plný souhlas

Za  pozornost stojí  porovnat rozdílné postoje  zralých ( nebo nekorektně - starých osobností )  a   mladých  dynamických  zelených  revolucionářů  ( například   Beránek ).

Všeobecně   prosazovaný názor, že  ze  staříků  už  nic  rozumného  nevypadne,  evidentně  neplatí !

Naopak.

JaS 16.1.2009 16:54

"další evropské státy začínají chápat nezbytnost jaderné energie"

Ať si pospíší!

Dušan Streit 16.1.2009 14:31

Souhlas

Aspoň se kvůli plynu začalo mluvit rozumněji. Ale Bursíkovi nevěřit:

http://streit.blog.idnes.cz/c/64781/Na-plyn-se-ptejte-Bursika.html

Ladislav 16.1.2009 13:27

Atom ano, ale odkud uran

Atomové elektrárny jsou správné řešení, ale jsme stejně závislí , jako u plynu a nafty , na dovozu

uranu z Ruska.

Schumacher 16.1.2009 13:52

Využitelné zásoby uranu máme.

Jenže ne snadno těžitelné. Nebýt zásob vyrabovaných pro Sověty, měli jsme vystaráno.

vita 16.1.2009 13:53

Re: Využitelné zásoby uranu máme.

Známých těžitelných zásob uranu máme víc, než ho bylo dosud vytěženo.

ps 16.1.2009 14:38

Re: Využitelné zásoby uranu máme.

Přibližně jednou tolik co bylo vytěženo.

To nic nemění na faktu, že jsem v padesátých letech (stejně jako v letech 2SV) vyzbrojovali okupanty proti nám samým, a to navíc za cenu mnoha tisíc zničených lidských životů nevinných lidí, kteří na dlouhá léta skončili v uranových dolech.

Do svazu pak byl uran dodávan za směšně nízké ceny, které ani nepokryly náklady na těžbu.

Každopádně rusákům bych nevěřil. Jaderné palivo můžeme nakupovat z Autsrálie, USA, Francie, atd.

vita 16.1.2009 14:55

Re: Využitelné zásoby uranu máme.

Do SSSR byl uran dodáván za světové ceny. Bohužel i v době, kdy ty klesly tak, že nepokryly náklady na těžbu.

Tak je to správně.

chk 16.1.2009 17:53

Re: Využitelné zásoby uranu máme.

A byly to opravdu ceny světové? Vždyť naše hlavní ložiska byla ve své době nejvydatnější na světě a ještě se používaly "technologie" založené na otrocké práci a klasické těžbě jako každé jiné nerostné suroviny.

vita 16.1.2009 18:33

Re: Využitelné zásoby uranu máme.

Ceny přece nesouvisí s náklady.

A že to byly ceny světové, to jsem si nevymyslel já, na to je publikovaná studie - včetně toho, že Štrougal to chtěl zarazit - a Brežněv mu to zakázal. Takže těžba pokračovala, i když se nerentovala, protože ceny spadly.

Dneska jsou zase ceny nahoře, takže by se vyplatilo těžit i tam, kde se v 90. letech skončilo.

BJ von Wolfenstein 16.1.2009 19:38

Re: Využitelné zásoby uranu máme.

Co je to za hovadinu? Rusáci nám platili převoditelnými rublíky, za které jsme si ve světě mohli koupit tak leda starou bačkoru.

Schumacher 16.1.2009 18:09

Re: Využitelné zásoby uranu máme.

To jo, když na to přijde máme i thorium. Vezměte geigra a jděte si změřit odkaliště  u Stráže pod Ralskem. A Ploučnici. A například jeden navedený trouba na popud dalších troubů, nebo dobře zaplacených  rozhodnul, že v se tam přestane s hornickou těžbou a bude se pokračovat loužením. Tak štoly zafoukali pískem. Do vrtů tlačejí kyselinu, výtěžnost je nižší než při horní těžbě a krom toho celé pole je pak pro případnou těžbu nepoužitelné.

westík 16.1.2009 19:46

Re: Využitelné zásoby uranu máme.

jednak se ve Stráži pod Ralskem již netěží ( jediný  činný uranový důl je v Rožínce). Zatím ve Stráži  se  likviduje ekologická zátěž po těžbě loužením .viz www.diamo.cz -jsou tam ostatně popsány veškeré (zatím) zavřené lokality ,které se teď sanují.  Ložisek uranu je v ČR hafo - jen najít způsob, jak je šetrně vytěžit .

vita 16.1.2009 13:53

Re: Atom ano, ale odkud uran

Nejsme.

Uranu máme dost - víc než ho bylo dosud vytěženo od dob Šliků - a vyrobit z něj palivo umí vícero firem na světě. Když docházela zakázka ČEZu na Westinghouse, vypsal ČEZ tendr - a vyhrál ruský TVEL. Ale proto, že dal nejlepší podmínky, ne z jiného důvodu. Příště to může být firma z Austrálie, Francie nebo Brazílie. A nebo z Íránu...

A uran se nemusí vozit přes Ukrajinu, takže nehrozí, že ho někdo pojedná jako Nikola Šuhaj - loupežník, což se právě děje s plynem. Kromě toho u uranového paliva nečeká překvapení s přerušením dodávky ze dne na den - protože může (ba musí) ho být v zásobě na léta dopředu.

žaba(k) na prameni 16.1.2009 13:58

Re: Atom ano, ale odkud uran - OMYL

Uran a JE -

1) U - téměř nevyčerpatelné zásoby na zemeguli  (lze např. těžit z mořské vody, bude  o cca 100% dražší možná víc, nejsem ekonom)

2) z Ruska se U bere proto, že je nejlevnější.

3)  Bezodpadová technologie. JE nemají v podstatě odpad,  produkují pouze další surovinu k výrobě energie  pro reaktory jiného typu

 je třeba prolhané brčálníky poopravit. Autor článku  to má v hlavě  dobře srovnaný,  naprosto správný článek.  Howgh.

Ludva 16.1.2009 14:42

Re: Atom ano, ale odkud uran - OMYL

Jasně, už v 50tých letech jsme četli o thoriových množivých reaktorech a jaderné fúzi, ale, bohužel, zatím to moc nejde. A někteří vědci si myslí, že to nepůjde nikdy. Takže raději zvýšit výrobu antikoncepčních pilulek a vrátit stavy lidstva urychleně dolů. Jinak to bude apokaplypsa.