20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Fukušima? Zapomeňte

Události v japonské Fukušimě, kde radiace uniklá z elektrárny zamořila desítky kilometrů čtverečních v jejím okolí, měla nadlouho ukončit celosvětovou jadernou renesanci. Jak se zdá, stačilo jen několik měsíců a vše je zase jinak.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Kužel 17.7.2012 16:22

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Také jsem pamětník. Nejvíc se TESLA za bolševika vyšvihla, když koupila (jí byla koupena) licenci Gamma Bull 140, což byl francouzský počítač, prý vyřazený vojenský. U nás se to vyrábělo jako TESLA 200. Fungoval jsem u toho jako technik od r. 1969. Byla to velká sranda.

K. Drobková 17.7.2012 9:21

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

http://www.youtube.com/watch?v=ofO5rMPLxNw

B. Rybák 16.7.2012 18:55

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Zelené kecy o větrnících naneštěstí nejsou laciné. Nějak zakecali, že budou potřebné tisíce km nákladných vysokonapěťových rozvodů (jejichž výstavbě i ekocvoci brání), zakecali také, že jsou potřebné spolehlivé záložní zdroje (těm fosilním, vodním i JE, zelení cvoci brání) a že je uspokojivě není vyřešený ani problém s potřebnou akumulací el. energie.

P.S. V důsledku zločinného (protože hloupého) uzavření JE v Německu, obchod s ruským plynem vzkvétá, závislost na něm roste (vždyť na tom v Gaspromu "maká" předchozí německý kancléř Schreder).

B. Uhlich 15.7.2012 18:20

Re: Náš uran slouží míru

....proboha, co čekáte..Rada na to nic nebo nějakou ultrahloupost...Rada je environmentální jehovista...co si jako od debaty s ním slibujete????

B. Uhlich 15.7.2012 18:17

Re: Náš uran slouží míru

Ono kdyby pan Zelenka nebyl tak tupý, tak by mohl vědět , že celá zeměkoule je zamořena radiací..radiace je totiž úplně všude...zezhora..zespoda, zprava i zleva...  na povrch vyvěrají radioktivní prameny, vyvěrá i raioaktivní plyn radon... z vesmíru dopadá velmi tvrdé kosmické záření..mimochodem to záření je tak silné, že odpovídá svými parametry tokům jederných částic v bezprostřední blízkosti reakltoru... při letecké přepravě běžně cestující dostávají dávku ekvivalentní pracujícím v provozech s radioaktivními materiály... většina z nás je během života vyšetřována mnohokrát na rtg či na dalších metodách zobrazování...opět další expozice.... a to nepíšu o tom , že např. i popílek tepelných elektráren je poměrně značně radioativní..dokonce tolik, že se to musí sledovat a pokud se pálí nějaké obzvlášt "radioaktivní" uhlí a z toho popílku se pak něco vyrábí..(třeba stavební hmoty) musí být na těchto panelech uvedeno, že se nesmí použít při stavbě obytných budov či stájí... a to nemluvím o dalších aplikacích, jako je ozařování osiv a další aplikace tvrdého jaderného záření v různých průmyslových oborech....  a ještě jednu věc si nemohu odpustit a to jsou zkoušky jaderných zbraní...do doby než se prováděly především podzemní jaderné testy bylo odpáleno několik set až tísíc (spíš tisíc) jederných náloží a to prosím v atmosféře...testy se prováděly jak v USA, Rusku, ..ale v Číně..na Francouzských koloniálních územích.. podle součtu kilo a magatun ekvivalentu se jednalo o výbuchy takového množství štěpitelných materiálu, že je dnes asi ani nemáme dohromady ve všech reaktorech na světě..

Já celou problematiku nijak nezlehčuji, opravdu je nutné mít celou věc pod kontrolou, ale takovéhle hysterické výlevy jaké tady plodí pan Zelenka považuji opravdu za mimořádnou hloupost nebo za placené příspěvky nějakého vyšinutého aktivisty.. 

Myslím, že místo psaní takových hloupostí byste spíš mohl absolovovat nějakou tu exkurzi v nějaké elektrárně..co Vy na to?  Ale to vy raději ne, že?

J. Jurax 15.7.2012 17:17

Re: Náš uran slouží míru

No, víte, ono ani nemusí být jaderka, stačí výživná chemička, havárie nádrže s čpavkem třeba (na zimním stadiónu uprostřed města) nebo požár skladiště umělých hnojiv, co je za humny sídliště, a máte pořádný problém ... a všechny tyhle objekty nejsou ani zdaleka tak dimenzovány a zabezpečeny a hlídány jako jaderná elektrárna ...

A s tím uzavřeným krajem fantasticky přeháníte (katastrofa černobylského typu není v našich je technicky možná a výskyt tsunami je u nás vskutku řídký)  - a i kolem Fukušimy je zatím uzavřena oblast o poloměru jen 20 kilometrů s perspektivou dalšího zmenšení ,,,

J. Jurax 15.7.2012 17:00

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

A ještě dodám - pamětníci si možná vzpomenou, jaká byla spolehlivost počítačů EC-1021, vyráběných v sérii ze součástek tuzemských - i z té Tesly - a z RVHP. Vydržely bez poruchy pracovat nezřídka i 4 hodiny! Ba někdy i celou osmihodinovou směnu - ale to hodně zřídka ...

A v téže době - cca 1979 - v podniku, jenž byv zdrojem deviz získal originelní IBM-360, jejímž byl EC-1021 zjednodušeným klonem, mašinu v pondělí ráno zapnuli a v pátek večer vypnuli .. byli jsme tam na exkurzi a když jsem se ptal, kdy měli naposled poruchu s nutností opět naloudovat systém, rozpomínali se a pak se shodli, že někdy v říjnu - a já se ptal v únoru ...

J. Jurax 15.7.2012 16:46

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

V době kdy v Československu byla nejvíce rozvinutá elektronika ve východním bloku ...

No, nevím, ale tohle tvrzení by se těžko obhajovalo, a hlavně - i tato rozvinutá elektronika byla silně nedovyvinutá vzhledem k vyspělému světu.

Podotýkám, že od roku 1973 se živím jako programátor počítačů; do roku 1987 jsem pracoval v jedné z fabrik vyrábějících onu nejvíce rozvinutá elektroniku ve východním bloku a pak až do druhé půle devadesátých let ve strojírenském kolosu, jenž onu nejvíce rozvinutou elektroniku montoval akorát do dodávek do RVHP - pro vývoz do rozvinutých zemí se za devizy kupovala elektronika ze západu ...

K. Kužel 15.7.2012 14:16

Re: Centralizovaná energetika a její morálnost.

Ta knížka je skutečně zajímavá. Autor v ní říká, že k blahobytu se může stát dopracovat i bez demokracie a uvádí řadu autoritativních režimů, ve kterých se občanům daří velmi dobře (Jižní Korea, Tajvan,...) a které mají společné to, že diktátor to "drží u huby" politicky, ale do ekonomiky se nemontuje. Mám dojem, že i Gusta Pinochet mu tam vyšel docela dobře.

P. Rada 15.7.2012 12:01

Re: Centralizovaná energetika a její morálnost.

Pro "zajímavost" kterou jste si pane Kužel tak přál a eventuelní letní počtení. Ten názor podobný nedostatku "bohabojnosti" má také američan indického původu FAREED ZAKARIA a ten ho publikoval v nedávno i u nás vydané knize "Budoucnost svobody": http://www.cepsr.com/clanek.php?ID=223

I u americké společnosti si Zakaria všimnul, že dřívější vlivná vrstva právníků jako symbol společenských ctností, se komerčně proměnila na podnikatele v právní oblasti a morálnost právního pohledu je tak přestala zajímat - přestali ji proto representovat.

Cituji jeho názor: ..."Demokracii umí systematicky a zcela nejúčiněji využívat velké firmy ale nikoli občané".

Energetiky se toto týká v postojích velkých firem k obyvatelstvu kde i TEPCO nesdělovalo nepohodlné informace o stavu Fukušimské elektrárny včas, fixlovalo v dokumentacích.... a tak posléze spolu s vládou...  ale i s mezinárodní agenturou pro kontrolu JE, ztratilo i u japonců punc důvěry. Tu a tam se najde nezávislý expert kterému je možné věřit  ale důvěrou veřejnosti v proklamovanou bezpečnost to už sotva zachrání analogicky jak dnes nevěříme politikům, právníkům...:

http://www.youtube.com/watch?v=QQa2Ivz8i8I

P. Schuster 15.7.2012 10:37

Re: Náš uran slouží míru

Asi patříte do skupiny takzvaný internetových odborníků. Je to Vaše věc, ale velikost a dopad obou havárií je nesrovnatelný.

Nevyhořelé palivo (peletu) můžete klidně nosit i v tašce (viz případ Ing. Františka Hezoučkého) a vůbec nic se neděje.

Vyhořelé palivo se přepracovává a získává se z něho uran a plutonium a ostatní radionuklidy (tj. štěpné produkty a alfa zářiče vzniklé v reaktoru) jsou oddělovány jako vysoce aktivní odpad. Dělají to běžně např. ve Francii. Zpracování odpadů se řídí třemi hlavními zásadami: snížením množství odpadů, ODSTRANĚNÍM radionuklidů a změněním složení odpadů, takže nevím o co Vám jde?

K. Kužel 15.7.2012 6:51

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

No potěš pámbu!

Budiž vám kocovina lehká!

K. Kužel 15.7.2012 5:55

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Jestli ta uvědomělá volba vyžaduje zástupy moudrých a bohabojných úředníků, soudců, politiků, diplomatů..., tak to opravdu nezní pro nás moc nadějně. Ale je to nadějné vůbec pro nějaký národ? Není to jen pro anděly? Oni ani ti Finové nemají křídla a nehrají na harfy nebeské.

Moc vám přeji, aby se vám podařilo odpovědět hned napoprvé či aspoň napodruhé. Určitě bude váš názor velice zajímavý.

P. Rada 15.7.2012 0:37

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Třikrát jsem opkovaně psal - při odesílání mi systém nahlásil error... pak kouknu - a je to tam.Zajímavé.

P. Rada 15.7.2012 0:34

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Jo mezi některými se propadá. Má ale pan Kužel za to, že se propadla víc jak Tesla?

I celé Japonsko se propadá spolu s celým technologicky rozvinutým

světem a i Čína začíná ztrácet dech. Možná proto, že takovou dotaci jako

byly fosilní zdroje už sotva kdo kdy dostane.

Chtělo by to ale opravdu nějakého moudrého a bohabojnho úředníka, soudce, politika, diplomata.... ale nikoli jen jednoho - celé zástupy! Tedy v případě, že se chceme transformovat do životaschopnější společnosti uvědomělou volbou a nikoli se tam nechat prosít divokou změnou chaotického typu.

P. Rada 15.7.2012 0:34

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Jo mezi některými se propadá. Má ale pan Kužel za to, že se propadla víc jak Tesla?

I celé Japonsko se propadá spolu s celým technologicky rozvinutým světem a i Čína začíná ztrácet dech. Možná proto, že takovou dotaci jako byly fosilní zdroje už sotva kdo kdy dostane.

Chtělo by to ale opravdu nějakého moudrého a bohabojnho úředníka, soudce, politika, diplomata.... ale nikoli jen jednoho - celé zástupy! Tedy v případě, že se chceme transformovat do životaschopnější společnosti uvědomělou volbou a nikoli se tam nechat prosít divokou změnou chaotického typu.

P. Rada 15.7.2012 0:27

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Má pan Kužel za to, že je na tom Nokia hůř jak Tesla? Má snad také za to, že japonský zázrak vzniknul na volném trhu?... A přesto se celé Japonsko propadá spolu s celým technologicky rozvinutým světem. Moudrého úředníka by to opravdu chtělo a né jednoho a navíc nějakého bohabojného aby tak snadno nezvlčil (vlkům se omlouvám) jak jeho mnozí kolegové dnešní doby. Chtělo by to ale víc věcí jinak,  - tedy v případě, že nedáme hromadnou přednost okolnostmi vynucené změně.

K. Kužel 14.7.2012 21:07

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Nokia se mezi ostatními výrobci mobilů poněkud propadá. Že by to chtělo další dotaci od moudrého státního úředníka?

P. Rada 14.7.2012 20:31

Re: Náš uran slouží míru

Informace jsou na netu třeba ... : http://cernobyl.euweb.cz/#Cernobylskyexperiment - některé možná né úplně přesné - některé i chybí. Trvám ale na tom, že KAŽDÝ REAKTOR po víceletém provozu obsahuje více radionuklidů. Je pak podstatný rozdíl mezi nevyhořelým a vyhořelým palivem a také mezi tím co po 3 či po 30letech vězí v ozáření materiálů, množství kalů...

Pokud někdo chce srovnávat - lze najít i fyzikální měřítka. Pokud nechce srovnávat s cílem pravdivosti tvrzení o "nesrovnatelné havárii" - viz Vaše tvrzení - sotva lze jen na takovémto foru dokázat opak. Přeci ale něco nabídnu.

http://www.veteranstoday.com/2011/05/28/fukushima-how-many-chernobyls-is-it/

http://www.osud.cz/vedci-unik-radiace-ve-fukusime-50-x-horsi-nez-cernobyl

P. Schuster 14.7.2012 18:20

Re: Náš uran slouží míru

Máte nesprávné informace. Hlavní příčinu havárie byla nesprávná manipulace operátorů, kteří byly pod politickým tlakem, to vůbec nemělo nic společného s uváděním do provozu. Čtvrtý blok, který havaroval byl dán do provozu v roce 1983 a havárie byla v roce 1986. Po havarii zemřelo na ozáření přes 30 lidí. Dále bylo kontaminováno 137Cs o úrovni vyšší než 185 kBq/m² území o rozloze 28 000 km², kde žilo přes 800 000 lidí, kteří byly evakuovány. Reaktory typu RBMK, které byly také v Černobylu, běžně dál pracují na Ukrajině a v Rusku. Byly to dvě nesrovnatelné havárie.

K. Kužel 14.7.2012 16:43

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

ad 1.: Dimenzování sítě obsahující takové množství nahodile působících zdrojů stojí hodně peněz. Němci dobře vědí, proč nechají na nás, abychom přes svoje území propojovali jejich nové a staré spolkové země.

ad 2.: V současné době nejsou kontejnerové jaderné elektrárny pro veřejné mínění ještě dostatečně přijatelné. Ale po pár průšvizích s nezvládnutými greenpissovými zdroji nebo s rozvratem sítě internetovým útokem začnou být daleko atraktivnější a rozjede se normální byznys.

ad 3.: Nokia je (snad) příkladem prospěšného státního zásahu. Ten přišel v době relativní stability země. Řada velkých až obřích úspěšných firem se od svého vzniku obešla bez státních zásahů. Parní stroj, motor, ať už spalovací či elektrický, tranzistor, mikroprocesor a snad každý vynález, bez kterého si dnes neumíme představit život, nevznikl rozhodnutím moudrého státního úředníka, ale iniciativou zdola.

Tesla byl socialistický podnik, ve kterém jistě byla zahrabána řada velmi schopných lidí. Ve velmi složitém přechodovém období se nepodařilo jejich potenciálu využít. Je to škoda, ale nemyslím, že by masivní státní dotace na úkor ostatních podniků udělala z Tesly světově významnou elektronickou firmu.

P. Rada 14.7.2012 15:55

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Ano problémy má celý technologicky rozvinutý svět - jsme všichni v technologické pasti - konkurenční tlaky jsou v přírodě a i mezi lidmi ty z nejnebezpečnějších a Nokii se nevyhýbají zatímco v případě Tesly byly nepřirozeně zesíleny.

Ti co mají rozvinutou elektroniku a informatiku ale mají o energetické potíže menší problémy. Tento článek je příznačně o energetice rozvíjené extenzivně. Nízká efektivita ERoEI pro jádro je dosud celosvětovou realitou:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/EROI_-_Ratio_of_Energy_Returned_on_Energy_Invested_-_USA.svg

Kéž někdo dá dohromady bezodpadovou a bezpečnou JE tak jak bylo slibováno už snad před půlstoletím. Pokud ne, pak je scestné hovořit o renesanci, o tom na co máme zapomenout....  a tím spíš je třeba dál hlledat cesty menší nenergetické nákladovosti.

J. Boleslav 14.7.2012 15:14

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Jistě jste slyšel o tom, jaké má Nokia v poslední době problémy. Nebo snad ne?

P. Rada 14.7.2012 14:39

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Přehled mám také díky tomu, že tu a tam se mezi diskutujícími najde oponent s lepším přehledem a schopný i ochotný argumentovat.

Jasnozřivost je věc částí dědičná a částí zkušeností a tréningu - na tuto schopnost ale testem odpoví až budoucnost.

Za obojím je i kus práce, přiznané omyly i tápání - k tomu negratulujte - to Vás může potkat taky..

B. Uhlich 14.7.2012 13:40

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Moje řeč,život je příliš krátký,na to,aby jej člověk mařil nesmyslným zápasem s hlupáky....

I. Schlägel 14.7.2012 12:40

Re: Náš uran slouží míru

Souhlasím, právě proto je jaderná energetika podrobena přísným pravidlům a právě proto nedochází k oněm katastrofickým scénářům, kterými se "preventivně",k přísně "vědecky" a bez ideologie ohánějí odpůrci jaderné a příznivci té jedině správné a hodné energie. Vás k těmto lidem nepočítám, nicméně pokud chcete chránit ohrožené lidské životy, bylo by možná dobré zmínit mimo jiné třeba mrtvé z čínských uhelných dolů, jejichž počet násobně překračuje mrtvé z jaderných elektráren. Tak že pokud je někdo opravdu připravený, byť ne na 100%, to ani nejde, tak to je jaderná energetika, protože je na ní v tomto ohledu vyvíjen největší tlak, což je samozřejmě ok. Jinými slovy, svým komentářem se vlamujete do otevřených dveří. Pěkný den.

I. Schlägel 14.7.2012 12:33

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Je vidět, že máte přehled a jasnozřivost k tomu. Gratuluji.

P. Zelenka 14.7.2012 12:29

Re: Náš uran slouží míru

Vážený pane Schlägle, u jaderných elektráren je největší nebezpečí při havárii zamoření území radiací, lidé zabývající se jejich provozem tyto obavy sdílejí, apriory jako někteří je nevylučují, ale konstruktivně a zodpovědně jim předcházejí. Avšak člověk někdy míní a život mění a tak ačkoliv hodně hodně minimalizované, přesto tu toto nebezpečí stále hrozí a kdo bývá připravený, nebývá překvapený.

P. Rada 14.7.2012 12:21

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Spam a pomluvy = argumenty pana S.

P. Rada 14.7.2012 12:20

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

1. Změna systémus vazbou na OZE se dělá nekoncepčně - výstavba vedení trvá desetiletí - výstavba větrného parku jen rok. K tomu se druží problémy legislativní i principielní.

2. Kontejnerové JE ještě nikdo nedodává jako licencované pro civilní využití. Vojenské použití se děje specificky.

3. V době kdy Nokia vyráběla pneumatiky ttak Tesla byla proti ní gigantem v elektronice. Státní zásahy toto na obou stranách změnily. Nokia dostala podporu a stala se z ní firma světového kalibru s obratem větším jak zbytek země.

Tesla zmizela v zemi byl státním vyhledáním strategických partnerů ponechán těžký průmysl a automobilové montovny . Toto vše je ale vzlášt závislé na dostatku energií které se musejí dovážet - ropa, plyn... a také na výrobě elektřiny která se ale navíc vyváží a tím se urychleně likviduje zbytek základu státní soběstačnosti.

Takovouto politiku považuji za VLASTIZRADU.