23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Ekologisti chtějí zavřít dvě elektrárny

Dvěma českým uhelným elektrárnám Chvaletice (820 MW) a Počerady (1000 MW), jež stabilně vyrábějí 10 % roční čisté spotřeby elektřiny v ČR, akutně hrozí uzavření kvůli úspěšným žalobám nátlakových zelených neziskových organizací.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hejna 17.4.2022 20:14

Že už těm zelenejm ničemum nedá někdo do držky.

M. Pivoda 17.4.2022 19:40

Plastové baterie jsou levnější a mají delší životnost než lithium-iontové. Takže to dává smysl, že by mohli ukládat obnovitelnou energii do sítě.

Plastic batteries are cheaper and longer-lasting than lithium-ion. So it makes sense they could store renewable energy on the grid.

P. Molík 17.4.2022 11:47

Zelení ekologičtí fanatici jsou škůdci a sabotéři naší ekonomiky: jak to, že ještě nikdo nepodal na tyto sabotéry trestní oznámení ? Je nutné v zájmu posílení naší energetické soběstačnosti resp. energetické bezpečnosti znovu otevřít uhelné doly a stavět další uhelné elektrárny. Nemůžeme se oddávat zelenému šílenství, tedy autodestruktivním aktivitám. Není doba pro to, aby se různí magoři a šílenci, tedy vyznavači dogmat z gretensko-klimatické věrouky, oddávali bláznivým radovánkám a my spotřebitelé dotovali ze svého jejich bláznovství.

P. Rada 17.4.2022 13:41

Všichni fanatici mohou s podstaty své "slepé vášnivé zaujatosti" být škůdci a sabotéři zdravé ekonomiky. Tuto jednostrannou slepost ale příznačně projevuje pan Molík vyjádřením:

...." Je nutné v zájmu posílení naší energetické soběstačnosti resp. energetické bezpečnosti znovu otevřít uhelné doly a stavět další uhelné elektrárny"...

Člověk který v rozporu s realitou surovinově vytěženého území, narušené stability klimatu, acidifikovaného území... a takto vlastně posedlý fantazií o nevyčerpatelnosti neobnovitelného, neškodnosti nerecyklovatelného i neškodnosti lidské záště k jinak smýšlejícím - právě tímto projevuje bláznovství či fanatickou povahu.

V. Církva 17.4.2022 19:00

Já předpokládám, že i panu Molíkovi je celkem jasné, že uhelné elektrárny končí. Jde ale o to kdy a teď to posunout. A nápady EU jsou dnes příliš ultimativní, především vzhledem k situaci s uhelnými elektrárnami v Číně, Indii a situaci s ruským plynem.

Zrátka trend jaký máme zaujmut je jasný. Antropogenní vliv na klimat taky. Ale v hysterii, zmatku a pod nátlakem se nedělají věci dobře.

R. Gramblička 17.4.2022 11:33

A já se ptám, kdy už tihle zelení škůdci dostanou od občanů přes prsty (nejlépe kladivem)?

P. Rada 17.4.2022 13:50

Soudný by se před "ránou kladivem" předně ptal, zdali proběhl soud, byla respektována presumce neviny, soudce byl nezáviský a splečnost neafektovaná.

Příkladem totalitně smýšlejícího psychopeta, který navíc zbaběle usiluje poslat za sebe do konfliktu dokonce více jiných občanů proti jiné jemu nepohodlně se chovající skupině - tak takového dnes představuje Putin. Analogicky ale jak vidno uvažuje i Gamblička.

J. Novák 17.4.2022 7:49

To, co chtějí ekologisté je mi u brusele. To, co ale činí a učiní vláda fialové bídy mně jedno není. A mimochodem, víte, že průměrné náklady na výrobu 1kWh elektrické energie u nás ještě nedávno byly cca 20 haléřů? Kde všude končí ten mega rozdíl? Je zajímavé, že nikdo dosud nevytvořil analýzu této ceny. Proč asi?

P. Molík 17.4.2022 12:05

Kilowatthodina je z uhelných elektráren za 20 haléřů a z jaderných elektráren za 25 haléřů. My ovšem v rozporu s logikou péče řádného hospodáře posíláme všechnu naši levnou elektřinu na burzu v Lipsku, odkud ji zpětně nakupujeme mnohonásobně předraženou, protože burzám vládnou spekulanti, zloději a další lidé charakterově vadní, kteří se snaží maximalizovat zisk a přitom na nic nehledí, jen na své privátní zájmy. Fialova vláda evidentně nechce nebo neumí tento problém řešit, pouze chce nahánět nejpostiženější důchodce na úřady práce, aby si tam ve frontách vystáli žebračenku na elektřinu. Důchodci se tak stávají oběťmi nekompetentnosti Fialovy vlády. Například Francie svoji levnou energii prodává přímo občanům a na mafiánskou burzu v Lipsku posílá jen přebytky. Na druhé straně podvodné emisní povolenky, které nám vnucuje Brusel, skoupili němečtí spekulanti a my tyto povolenky pak kupujeme předražené...A tak by se dalo pokračovat dál. Jsme bráni jako lůza, která si nezasluhuje žádné ohledy, protože jsme si zvolili nekompetentní politiky - a tak si vlastně neumíme vládnout. Fialova vláda dopřává sluchu lidem typu Marie Antoinetty s ekonomickým vzděláním, kteří žijí ve svých ekonomických bublinách a nejsou schopni vnímat společenské pohyby a otřesy a realitu vnímají zkresleně.

P. Rada 17.4.2022 13:58

Odkud čerpáte údaje o haléřích v prvé větě? Studie ukazují, že je to jinak:

https://oenergetice.cz/slug/ktery-energeticky-zdroj-je-nejlevnejsi-naklady-na-vyrobu-energie-externality-a-dotace

V. Církva 17.4.2022 18:54

No v článku jsou nejzajímavější 1) Externalizace nákladů 2) Zaměření na úsporná energetická opatření (zateplení...)

S tím bych souhlasil.

Až na to, že ta externalizace nákladů je tam trochu vycucaná z prstu.

Mně z toho zkrátka jako vždy vyplývá. OZE ano, úspory jako třeba zateplení určitě.

Ale bez jádra se zatím neobejdeme, a v této chvíli i uhelné elektrárny, ne jako zářnou budoucnost ale dočasnou nutnost.

P. Rada 17.4.2022 19:21

Budoucnost nevidím vůbec optimisticky a to s celé řady důvodů popsaných obecněji jako meze planetární stability. S hlediska energetiky souhlasím se Šnobrem:

https://www.stream.cz/prostor-x/snobr-rok-2022-bude-extremne-drahy-pak-prijde-novy-normal-64274303

Jsem pro u nás jen využít projektovanou životnost stávajících JE a uhelky jen jako krajnost např. válečně podmíněnou podmíněnou.

Plyn a ropu bych během války přestal s Ruska odebírat. Za podstatnější než udržet domácí pohodlí totiž považuji omezit válečné škody. Chce to ale jednotnou západoevropskou politiku.

J. David 17.4.2022 4:51

Blba nechme žvanit, blba verbálně nelze i zastavit. Na NP je to pan P.Rada, zelený rétor, znamenitý plagiátor.

V. Církva 17.4.2022 19:05

No některé informace pana Rady smysl dávají. Bohužel se tam někdy přimýchají čachry machry, ultimáta a takové ty rudé nesmysly, že CO2 stopa Evropy je nejdelší a takové ty "masochismy".

J. David 17.4.2022 4:42

Není tady na netu kouzelně "přeradíno"? Dobrá rada zlata dražší, když P.Radovi v hlavě straší. Vzhůru k zeleným zítřkům. Pane P.Rado, co tak ekologicky zkouknout muj šporhélt, kolik ppm CO2 a CO, vyprodukují má kamna? Zaplatím i odborný posudek, žádný strach

M. Hoblík 16.4.2022 9:50

Místo elektráren bychom měli zavírat ekoteroristy!

P. Rada 16.4.2022 10:37

Teroristy (https://cs.wikipedia.org/wiki/Terorismus) všech typů by si rozumě spravovaná společnost s cílem rozvoje civlizačního života pěstovat mezi sebou rozhodně neměla.

Prvým krokem k pokřivení je zavírat až likvidovat jen někoho v rámci pomluvy až snahy o totalitní upevnění moci zjednodušením na kolektivní vinu podsunutou jiné skupině. Viz dnes údajná denacifikační operace na Ukrajině.

Nemáte myšlením k Putinovcům blízko?

J. Jurax 16.4.2022 14:16

Ehm ... nemáte Vy vůbec s myšlením potíže? Jak tohle souvisí s ekoteroristy škodícími kde jen mohou?

P. Rada 16.4.2022 17:49

"Ehm ... nemáte Vy vůbec s myšlením potíže?"

Pokud ne - pak konkretizujte co si představujete pod výrokem: ...."ekoteroristy škodícími kde jen mohou" .

Třeba se na něčem konkrétním shodneme.

F. Navrátil 17.4.2022 8:13

Pane Rado, není třeba se rozčilovat. Nejde přece o zavírání do vězení. Pokud ekolog neubližuje fyzicky lidem a není sám sobě nebezpečný, není třeba ho na náklady státu rovnou zavírat do ústavu, ale může se léčit ambulantně. A ekoaktivisty, kteří se přivazují řetězy ke stromům, bagrům, továrním komínům, lehají si na frekventované komunikace, považovat za výtržníky, postupovat podle zákona o výtržnictví a hlavně je nechat do haléře zaplatit všechny vzniklé náklady. Ovšem politiky, kteří pod záminkou Zeleného údělu rabují státní finance a jedou v mafiánských zelených kšeftech, je samozřejmě nutné volat k právní odpovědnosti a zavřít je, až...zezelenají.

P. Rada 17.4.2022 13:23

Pane Navrátile není třeba spekulovat o mém rozčilování se. Věcně vzato je nápad "do haléře zaplatit všechny vzniklé nákldy" ... projevem idealismu a mohl být efektivní snad jen pokud by byl realizovatelný pro všechny složky společnosti - tedy i na Vás.

Proč se Vy "rozčilujete" jen nad složku kterou jste si uměle vyselektoval v mysli a jen tu by jste chtěl trestat, by jste měl předně vědět sám!

F. Navrátil 17.4.2022 13:45

Nějak vám nerozumím. Bráním tady svéprávnost ekologických aktivistů, kteří by měli nést odpovědnost za své činy. A požaduji trestní odpovědnost politiků, kteří z důvodů finančního prospěchu, tedy nízkých a nečestných využívají klimatický alarmismus jako nástroj, okrádají spoluobčany a škodí společnosti. Je úplně jedno, zda se po frekventované křižovatce válí ekologický aktivista nebo ožrala. Oba k tomu mají své, poněkud odlišné důvody. Ale zákon by měl platit pro oba výtržníky stejně.

P. Rada 17.4.2022 15:05

Pane Navrátile nerozumím tomu, jak můžete reálně bránit "svéprávnost" kohokoliv aniž ho jmenujete.

Obecně ale souhlasím, že zákon by měl platit obecně. Toto ale v praxi platí jen pro zákony přírodní.

V. Kučer 16.4.2022 9:07

Zelení aktivisté hájí ruské zájmy, policie by měla vyšetřit kdo je financuje. Soudy by měli hájit zájmy státu.

P. Rada 16.4.2022 10:39

Tvrdíte to ale nekonkretizujete to. Nemůže to být naopak?

J. Jurax 16.4.2022 14:25

Ehm, naopak ...

Nezelení neaktivisté nehájí neruské nezájmy, policie by neměla nevyšetřit kdo je nefinancuje. Soudy by neměly nehájit zájmy státu. :-)

J. Hejna 17.4.2022 20:26

Tohle už snad pan Rada pochopí.

J. Jurax 18.4.2022 2:12

Těžko ... to nechápu ani já ... ;-)

P. Diviš 16.4.2022 15:25

Může, ale není.

M. Smutný 16.4.2022 19:00

Čtěte a přemýšlejte trochu více o faktech. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-jedna-ruka-s-gazpromem-nemecka-politicka-plnila-strategii-kremlu-198559