23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Doučování pro klimatické záškoláky (3)

Pánové Jankovský a Doubravský, kteří v pořadu Rozstřel mluvili za stávkující studenty, se v zásadě vyjadřují pro tzv. bezuhlíkovou společnost. Přejí si zavírání tepelných elektráren a horují za snižování tzv. uhlíkové stopy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Bařinka 28.8.2019 19:03

Paner Pivodo, vy jste neskutečný!!!

Panebože na nebesích!!! Přestaňte už mluvit o "vědecké disciplíně" INOVACE. Je to totální pavěda. Anebo snad i Vy sám věříte tomu, že dnes jste schopen kvalifikovaně pohovořit o solární energetice, zítra o budoucnosti pěstování hlemýžďů a pozítří o budoucnosti letecké dopravy??? Toto je, pardon, totální ignorance reality. Chcete-li o čemkoliv zasvěceně hovořit, chce to alespoň nějaký teoretický základ dané disciplíny. Ale vím, ten získat je celkem nuda a dlouho to trvá. takže je jednodušší, a asi i více sexy, prohlásit se za pomazaného, který je držitelem pravdy.

L. Novák 27.8.2019 18:06

Výborně napsáno!

Díky autorovi článku!

T. Menyhért 27.8.2019 11:44

Externality

Ak je už nejaká oblasť trhu obsadená nejakou technológiu, aj mnohonásobne efektívnejšia technológia sa ťažko presadí, pokiaľ vyžaduje výrazné štrukturálne zmeny. Osobne pokladám vodíkový pohon za výrazne perspektívnejší, než elektromobily, ale jedno i druhé vyžaduje prekonať isté kritické množstvo vozidiel, kedy sa to začne šíriť lavínovito, bez zasahovania štátu. Nekúpim si auto na vodíkový pohon, ak sú na Slovensku dve-tri čerpacie stanice, podobne si nekúpim, elektromobil, ak s vozidlom potrebujem jazdiť aj v oblastiach, kde žiadne nabíjacie stanice nie sú.

Solárne panely boli kedysi úžasne drahou technológiu, využívali sa len v armáde a kozmonautike. V súčasnosti ceny aj vďaka podpore zo strany štátov, sú na takej úrovne, že by si ich mohli občania kupovať aj bez dotovania.

P. Grigar 27.8.2019 12:03

Re: Externality

.. solární panely si může koupit kde kdo, ale to je pouze začátek, musíte získanou energii buď ukládat nebo někomu prodávat, stejně tak potřebujete mít zálohu pro případ výpadku obnovitelných zdrojů(nesvítí, nefouká..). Velcí distributoři o maloproducenty zas až tak velký zájem nemají. I když to v reklamních spotech tak vypadá..

M. Prokop 27.8.2019 14:42

Re: Externality

Spalovací motory se prosadily proti hypomobilitě, ač stáj byla na každém rohu a benzin jen v apatykách.

Prostě ta nová technologie musí být lepší.

P. Grigar 27.8.2019 16:22

Re: Externality

.. a musí mít jasný potenciál dalšího vývoje. Obnovitelné zdroje se mi jeví jako slepá ulička, nablýskaná, nadopovaná herka se slabým srdcem, na kterou bych nevsadil ani pětník. Mým favoritem je jaderná fúze..

P. Brich 27.8.2019 16:51

Brát ale budete za dlouho,

jestli vůbec.

Ale perspektiva je to lákavá.

T. Hraj 27.8.2019 17:49

Re: Externality

Fúze je každých 20 let slibována do20 let. Poslední dobou už se spíš odmlčuje. Mým favoritem je spíše thoriový reaktor.

T. Menyhért 27.8.2019 11:44

Externality

Téza: Životaschopné technológie sa presadia iba vďaka trhovým silám a zasahovanie štátu technologický vývoj spomaľuje.

Je pravdivá, alebo nepravdivá?

Kedy ako.

Každá činnosť spôsobuje vo väčšej či menšej miere externality, dôsledky ktorých znáša niekto iný. Tepelné elektrárne v minulosti produkovali omnoho viac škodlivín ako dnes. Bez sprísňovania noriem štátom, by tých škodlivín bolo aj v súčasnosti viac. Kyslé dažde v ČR sú už pokiaľ viem minulosťou. Zničené lesy a zdravie ľudí prevádzkovateľ nezaplatil.

Jadrová elektráreň, pokiaľ nedôjde k havárii, je z pohľadu škodlivín mnohonásobne čistejší zdroj energie, než väčšina ostatných aj zeleno sa tváriacich zdrojov. Pokiaľ však k havárii dôjde, prevádzkovateľ nebude znášať spôsobené škody, respektíve iba ich zlomok.

P. Brich 27.8.2019 16:18

Re: Externality

No vidíte. A co už zhavarovalo mostů a lávek, a přesto na ně bez obav lezete/jezdíte.

M. Pivoda 27.8.2019 10:49

Sdělení pro (dospělé) záškoláky

Záškolák Luboš Zálom píše toto: "... Jestliže by solární nebo větrná energie byla skutečně takovou spásou, sama by postupně začala na základě mechanismu svobodného trhu vytlačovat fosilní paliva. To se však neděje. ..."

Kdyby Luboš Zálom ve svém životě dospělého nezáškoláčnil, v kurzu předmětu Inovace by se dozvěděl, že je třeba rozumět technologickým vývojovým trendům. Tzn. nestačí posuzovat jen momentální stav, ale i očekávaný budoucí stav a hlavně tempo technologického rozvoje (které nás do té žádoucí budoucnosti dostane).

Prakticky to znamená, že bude-li současné tempo technologického vývoje v solární energetice pokračovat (a zatím se nenašel důvod, proč by to tempo nemělo pokračovat), pak již za 14 let bude solární energií pokryta celá současná energetická potřeba celé zeměkoule.

Vězte, technologické předpovědi Ray Kurzweila se naplňují s přesností 86%. Můžete tu Kurzweilovu statisticky dokladovanou přesnost porovnat s přesností ekonomických předpovědí (ohledně ekonomických krizí). Nemluvě o dospělých záškolácích.

P. Grigar 27.8.2019 11:48

Re: Sdělení pro (dospělé) záškoláky

.. pane Pivodo, tak nějak mám dojem, že p.Zálom spíše než technologický pokrok kritizuje různé dotační a direktivní berličky, kterými je prosazován. Zkuste mě poučit, jakým způsobem a ze kterých směrů, bylo dotováno například "století páry".

M. Pivoda 27.8.2019 11:58

Pro P. Grigara

Dnes jsou politici přece jen o něco více zkušenější, než byli ve století páry. Stát by měl pomáhat podnikatelům, nadbíhat v technologických trendech. Což se může dařit, ale také nemusí.

Například v USA (hlavně po nedávné podpoře čínské vlády technologickému směru umělé inteligence) dnes plánují zavést svoji (americkou) odvětvovou politiku: Resolved: That America Should Adopt an Industrial Policy. JULY 23, 2019. https://www.lawliberty.org/2019/07/23/resolved-that-america-should-adopt-an-industrial-policy/?utm_campaign=fwd_economy.unpaid.engagement&utm

P. Grigar 27.8.2019 12:07

Re: Pro P. Grigara

.. což ovšem neodpovídá na moji otázku, týkající se podpory století páry. Jak se ten zatracený Watt dokázal prosadit?!!! Že by snad nabízel cosi, co jiní ne?

M. Pivoda 27.8.2019 12:42

Pro P. Grigara podruhé

Pokud vás zajímá více historie, obraťe se na historiky. Nejsem historik.

Mám ale pocit, že vás více rozčiluje dnešní situace tím, že dnešní ekonomika a politika je už jiná, než byla ve století páry. To je fakt, který inteligentní člověk musí při svém rohodování brát v úvahu.

Malá historická lekce: Začátkem 20 století byli Američané nepřipraveni, ba velmi překvapeni vzestupem moci tehdejších velkých korporací. Otcové-zakladatelé USA takový vznik mimovládní moci neočekávali (demokracii ve státě navrhli celkem dobře, ale nepočítali s příchodem jiné moci). President w. Wilson se tedy pokoušel nějak ty americké korporace kontrolovat. Nejdříve přes vládní intervence (pomáhal mu právník Berle). Později Američané využívali vzájemného konkurenčního střetu korporací. ... Střih. Dnes se v Evropě snaží o zavedení digitální daně na velké technologické firmy. Toto ale není téma na omezený diskusní příspěvek. Fakt je, že předpoklady ohledně ideální tržní ekonomiky nefungují. Proto i politici improvizují (a někteří dokonce i podléhají korupci).

M. Prokop 27.8.2019 14:46

Re: Pro P. Grigara podruhé

Obecné politické a ekonomické zásady platí stejně dnes i ve století páry. Takže pan Grigar se ptá dobře a vy mlžíte, nebo prosazujete socialismus věřících, kteří chtějí své ideje vnucovat. Nikoliv poprvé, dodávám.

Tržní ekonomiky fungují tím lépe, čím více jsou tržní. Tím hůře, pokud různí idealisté (a často vyžírkové) pod různými progresivními záminkami tržnost potlačují.

P. Brich 27.8.2019 16:14

Re: Pro P. Grigara podruhé

"Fakt je, že předpoklady ohledně ideální tržní ekonomiky nefungují."

A není to právě kvůli dotacím podnikatelům, které tak propagujete?

M. Pivoda 27.8.2019 18:21

Pro Petra Boháče

Vážený pane, já žádné dotace nepropaguji.

Úspěšně jste podlehl šířeným fake news.

Jako (bývalý) vědecký pracovník se musím snažit vystupovat jako nestranný pozorovatel. Já vás pouze informuji.

P. Brich 28.8.2019 11:45

Re: Pro Petra Boháče

Já nepiju, já vychutnávám!

J. Vintr 27.8.2019 11:53

Re: Sdělení pro (dospělé) záškoláky

Solární elektrárny dodávají energii jen třetinu dne (a to ne vždy plný výkon). Muselo by se vyřešit efektivní ukládání stovek gigawatthodin elektrické energie.

M. Pivoda 27.8.2019 15:13

Pro Jana Vintra

Záleží jak dlouhá doba reakce je pro uživatele přijatelná.

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách dokáže zareagovat na potřebu do 90 vteřin.

Úložiště bateriové (dodané Elonem Muskem pro Australii) dokáže zareagovat ve zlomku sekundy, takže výpadek elektřiny nepostřehnete. Samozřejmě, že takové zajištění stojí více peněz než jiné alternativy.

Plynovou elektrárnu lze prý postavit a zprovoznit do dvou let.

L. Novák 27.8.2019 18:12

Pro: Miroslav Pivoda

Fantasmagorie komunisty Pivody. Úplně mimo realitu. Technickou i ekonomickou.

K. Dvořák 27.8.2019 18:58

Re: Pro Jana Vintra

Nejde ani tak o reakci, jako o kapacitu. Dlouhe Strane dokazi dodavat 650 MW po dobu cca 6 hodin, pak se musi "nabit" (coz trva dele, nez 6 hodin a to za predpokladu, ze je volna nebo levna energie k dispozici). Kapacita Dlouhych strani je tedy cca 4 GWh, coz doda Temelin a Dukovany za 1 hodinu. Je to moc pekne dilo, ale nevystacil byste s nim ani na vykryti dennich vykyvu ve vyrobe stavajicich solarnich elektraren.

Mimochodem, jaka je kapacita vami zminovaneho Muskova australskeho baterioveho uloziste?

M. Pivoda 27.8.2019 21:04

Pro Karla Dvořáka

Já jsem výše sice odpovídal jen Janu Vintrovi, ale odpovím i vám.

Všimněte si, prosím, že já jsem nikdy nikde netvrdil, že v budoucnosti budeme žít jen ze solární energie. A netvrdil to ani mnou výše citovaný Ray Kurzweil. On pouze řekl, že při zachování současného tempa vývoje budou současné energetické potřeby fakticky uspokojeny jen ze solární energie již za cca 14 let.

Stručné představení pro české Pepíky: Ray Kurzweil je významný americký technologický vynálezce-podnikatel, hovoří o něm jako důstojném nástupci Thomase Alvy Edisona. Asi v roce 2012 se Ray stal zaměstnancem firmy Google, kde vykonává funkci technického ředitele v oboru umělé inteligence.

Dovětek: Možností pro energetické systémy je více současně. Čínané se například také snaží postavit elektrické vedení, nejlépe kolem celé zeměkoule, protože vždycky někde na zeměkouli svítí slunce, a elektrická energie může po drátech přetéci.

Ale také vězte, že já nejsem český ministr pro energetiku.

J. Jurax 27.8.2019 19:36

Zjistěte si někde, kolik energie je uloženo v Dlouhých stráních. Já jsem našel 650 MW po dobu 6 hodin. Pak se musí cca 7 hodin napouštět.

Ta Muskova 100MW baterka vydrží celou hodinu krmit 30 000 domácností, má tedy cca 100 MWh. O ceně dostupné zdroje cudně mlčí, o životnosti té baterky, přesněji akumulátoru taky.

To je všechno řádově tisíckrát míň než by bylo potřeba je pro ČR, kdyby se splnilo to Vaše za 14 let bude celý svět na solárech.

J. Vintr 27.8.2019 21:08

Re: Pro Jana Vintra

Baterie i vodní elektrárny jsou dnes dobré tak na pokrytí špičkových odběrů. Dovedete si představit bateriové úložiště, které by dokázalo třeba týden "krmit" celou Evropu, kdyby bylo v zimě pár dní zataženo a ještě k tomu nefoukal vítr? A kde by se vzaly přebytky na nabíjení takového úložiště?

M. Klas 27.8.2019 11:54

Re: Sdělení pro (dospělé) záškoláky

Takže stavba nového bloku v Temelíně je zbytečná? A za 14 let můžeme všechny stávající tepelné, jaderné, větrné a vodní elektrárny odstavit? To je dobrá zpráva, ví o tom naše vláda?

M. Pivoda 27.8.2019 12:03

Pro diskutujícího M. Klas

Já jsem dnes CSd., tj. celkem spokojený důchodce. Nevím, co zamýšlí česká vláda.

Na vědomí: Před 30 lety jsem byl vyhozen z Vysokého učení technického v Brně, protože jsem podporoval vývoj a aplikaci českého systému umělé inteligence.

M. Klas 27.8.2019 12:17

Re: Pro diskutujícího M. Klas

Také jsem důchodce, už více než 20 let. Celý život jsem se věnoval přírodním vědám, takže i toto téma mě zajímá. Prosím o odpověď na mou otázku. Věříte opravdu tomu, co jste napsal?

M. Pivoda 27.8.2019 12:44

Pro diskutujícího M. Klase podruhé

Já určitě nelžu. Fakt je, že někdy jsem ale sarkastický.