25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Doba uhelná skončí, poručíme slunci, větru

Končí doba uhelná, a to i v Česku. Uhelná komise v pátek doporučila vládě, aby Česko nejpozději v roce 2038 přestalo spalovat uhlí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 9.12.2020 15:19

Agresivní diskusní příspěvky L. Nováka mimo jiné vysvětlují, proč dnes máme z Česka málo technologicky konkurenceschopnou montovnu.

Ta je důsledek minulých "expertních" rozhodnutí. O dnešní české montovně v podstatě rozhodl tehdy uznávaný expert, bankovní úředník Václav Klaus (pozdější klimatolog, dnes dokonce agresivní virolog).

Dnes se rozhoduje o české energetické, ekologické a také ekonomické budoucnosti (tzn. kolik budou Češi platit za energii v době, kdy jí bude na jihu Evropy již nadbytek, tj. za cca 20-30 let).

Nerozhoduje se ale na Neviditelném psovi, zde si čeští důchodci mohou jen nechat podráždit svůj žlučník.

L. Novák 9.12.2020 15:37

A tyhle žvásty píše práskač a registrovaný agent StB "Akát".... Rv 8-o

S magorem "Rada" si založte SDD (spolek dementních důchodců).

P. Dvořák 9.12.2020 15:58

8-o " . . . kdy jí (energie) bude na jihu Evropy již nadbytek . . . "

To jako že se naplno projeví oteplení, takže si běžně na slunci budou vařit špagety, smažit vajíčka a pro turisty řízky?

Nebo v zimě bude tak teplo, že nebudou muset topit a v létě zase bude tak chladno, že nebudou používat ledničky a klimatizace?

M. Pivoda 9.12.2020 16:32

V důsledku technologického pokroku, bude (za cca 20-30 let) všude energie dost, ale na Jihu, kde svítí slunce více než u nás, bude solární energie nejvíce.

Nejvíce solární energie samozřejmě bude na Sahaře, ale tam jsou jiné problémy a jiná rizika. Němci přesto v dubnu 2020 prokazatelně vyjednávali s Alžírskem o projektu Desertec. Lze nalézt na internetu.

L. Novák 9.12.2020 16:50

Dement Pivoda "objevil Ameriku": ;-D

"...na Jihu, kde svítí slunce více než u nás, bude solární energie nejvíce. Nejvíce solární energie samozřejmě bude na Sahaře, ale.... "

Nežiješ s magorem "Rada" v dvojdomku? :-P

J. Kadeřábek 9.12.2020 17:01

Také lze nalézt na internetu, že z německého zeleného nápadu instalovat na africké poušti FVE a elektřinu kryogením kabelem dopravovat do Evropy postupně odpadly všechny významné společnosti jako je E.ON a RWE a celá vize ztroskotala na ekonomice projektu (když pominu maličkosti např. státy dotčené výstavbou o ní nevěděly a nikdo je nežádal o souhlas.

M. Pivoda 9.12.2020 17:19

Projekt Desertec, vzniklý v roce 2003, je velmi rizikový projekt. Nikoliv technologicky, ale především politicky. Udělat politický převrat v Africe (a vyvlastnit již hotový projekt) není žádný problém.

L. Novák 9.12.2020 17:26

Hlavně je to technický nesmysl, který vymyslela nějaká dutá melouní hlava. To ale ty rozeznat neumíš, jinak bys sem takovou kravinu vůbec nepsal. Rv

V. Kain 9.12.2020 18:18

Pivodo, kdyby to bylo možné,tak bych takové jako vy napojil na OZE bez možnosti brát elektřinu z těch jak říkáte neekologických zdrojů.Ono by vás to vaše žvanění brzo přešlo.Běžte s tou zlodějnou kterou nazýváte emise do Číny,tam byste dostali takový kopanec do řiti,že byste se nestačili ani nadechnout.

M. Pivoda 9.12.2020 18:43

Já nehovořím o emisích, nejsem ekolog. Nejsem politik a nedělám žádné zlodějny.

Mne zajímá seriózní technologický rozvoj. A sleduji trendy. A z těch pak činím předpovědi.

Mnohé předpovědi také přebírám od kvalifikovanějších lidí v technologickém rozvoji.

L. Novák 9.12.2020 19:17

Plácáš jenom nesmysly a ;-O blábolíš hlouposti o trendech. Nedokážeš rozeznat kvalitu od nesmyslu. Máš zavirovanou UI.

J. Krynický 10.12.2020 13:29

Asi by to chtělo občas na pivo říci i něco jiného než "da".

J. Ptáček 9.12.2020 14:24

"Jaderná energetika je podmínkou pro zachování svobody Západu", řekl otec sovětské vodíkové bomby, sovětský jaderný fyzik a nositel Nobelovy ceny.

L. Novák 9.12.2020 14:58

Andrej Sacharov by si zasloužil pomník za svou předvídavost.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/veda-jaderna-energetika-a-svoboda-zapadu.A090622_113121_p_veda_wag

V. Novák 9.12.2020 20:56

Sacharov předvídavý byl - ovšem nikoli Západ, který je dnes v JE závislý na Rusku...

V. Petr 9.12.2020 14:21

Co by se stalo, kdybychom řekli, že u nás se žádné emisní povolenky platit nebudou. A pokud se to někomu nelíbí, zablokujeme unijní rozpočet.

Měli bychom též vypovědět Pařížskou dohodu!

Proč bychom měli doplácet na bruselskou zhovadilost?

P. Rada 9.12.2020 14:29

Proč bych naopak já měl dýchat špinavý vzduch a doplácet tak svým zdravím a rozpadem svého životního prostředí na Vaši arogantní "zhovadilost"?

https://www.hnutiduha.cz/aktualne/znecisteni-z-uhelnych-elektraren-ma-vyznamne-dopady-ukazal-seminar-ve-snemovne

P. Moravčík 9.12.2020 14:40

Nie sme v socializme, môžete sa slobodne odsťahovať napr. do Porúria, alebo na Helgoland, alebo... Prečo by som mal ja doplácať životnou úrovňou na duševne alternatívnych zelených bláznov, ktorí pretláčajú veci, o ktorých dopade nevedia lautr h... Prečo by som mal podporovať pád ekonomiky, ktorá jediná je schopná vyprodukovať prostriedky na riešenie problémov... A prečo ja všade musím narážať na tie Vaše nezmysly opakované stále dookola...

V. Petr 9.12.2020 15:05

Znečištění z uhelných elektrárenh už NEMÁ významné dopady. Největší dopady mají lokální topeniště, a ta by se měla předělat na plyn přednostně. Což ovšem předpokládá, že plyn bude.

Mimochodem, jeden Rus mě před lety řekl "Ani my nemáme tolik zemního plynu, abychom jím mohli nahradit všechny jiné zdroje." Být závislý čistě na DOVÁŽENÉM plynu je šílenství!

L. Novák 9.12.2020 15:07

Agresívní rudozelený magore a lháři "Rado", čím to je, že když tady čtu tvoje nehorázné žvásty,8-o mám chuť si pořídit střelnou zbraň?

Hnutí Duha je zločinná extrémistická organizace, která nevytváří žádnou hodnotu pro občany této země, naopak významně škodí. A ty máš odvahu sem vkládat odkazy na tuhle sebranku jako "argument"?

Kde dýcháš ten "špinavý vzduch", osle? Kde se rozpadá životní prostředí, prolhaný darebáku? Kde je to tvé jarní 500 leté extrémní sucho, co jsi tady hystericky vylepoval pořád dokola?

MUDr. Chocholoušek na tebe stále čeká...

V. Kain 9.12.2020 18:27

Rado žvaníte hovadiny.Není to tak dlouho co v tisících obcí nebyl plyn a topilo se pevnými palivy.Nebylo žádné výpalné za emise,nebyla fotofoltaika a ani žádné vrtule.A přesto byli lidé šťastnější a spokojenější než dnes.A takhle to bylo v celé Evropě.Jenomže co se začali dostávat k moci pitomci z vysokých škol (vyjímám školy technického zaměření) tak to jde všechno pěkně do řiti.

J. Vyskočil 9.12.2020 14:21

Nějak nechápu, proč vadí CO2 z uhlí, ale nevadí CO2 ze zemního plynu. Zase o tolik méně ho není.

Německo buduje přímé podmořské plynovody do Ruska na dně moře. Navzdory sankcím.

Takže mi z toho vychází snaha učinit Evropské země závislé na plynu převážně s Ruska, kdy se Němci šábnou s Ruskem o vývar a vliv (nechceš se integrovat? plyn vede přes nás, bacha na to).

J. Kadeřábek 9.12.2020 17:04

Navíc spalováním zemního plynu vznikají NOx, které mají 300 x vyšší skleníkový efekt jako CO2.

Š. Hašek 9.12.2020 17:52

Zkuste vysvětlit Geislerové rozdíl mezi spalováním zemního plynu, dřeva, uhlí. To je jak vysvětlovat trojčlenku cihle.

To dřevo a uhlí lze dnes spalovat takovým způsobem, že se "nic nepozná".

Dřevo a uhlí tady bude ještě hodně dlouho. Dřevo asi nekonečně dlouho.

P. Han 9.12.2020 18:44

Zeotejte se Rady, jestli chtějí chránit kůrovce jen v národních parcích, nebo celoplošně.

L. Novák 9.12.2020 12:08

Na zelené tuneláře má příroda zpětnovazební regulační mechanismus. Až přestane v zimě fungovat dodávka elektřiny a zamrznou lidem byty, vezmou hole a půjdou zeleným greténům ve vládě i všude kolem "poděkovat", kam svou zelenorudou blbostí a jejím zaváděním do praxe společnost přivedli.

Blbovi s nickname ;-O "Rada" už to může být jedno. Má to, dědek, "za pár" a může kalulovat s vývojem "po mně potopa". Rv

P. Moravčík 9.12.2020 12:15

Vy ho poznáte? Myslel som si, že podobné blbosti ako Rada môže šíriť len mileniál;-D.

L. Novák 9.12.2020 12:18

Sám to na sebe vykecal... ;-D

P. Rada 9.12.2020 14:14

Ano mám to "za pár" a užil už jsem si demagogií komunismu i kapitalismu dosyta. Komunisté hnali svět to jednorázové jaderné apokalypsy - kapitalisté ho reklamou doposud také ženou ale do daleko vleklejší ponáspotopářské devastace.

Dnes i proto vím, že schopnost hominidů zabíjet pro potěchu, jejich sociální agresivita a hlavně afektivní ničivost ve zdánlivě bezvýchodné situaci omezených zdrojů uzavřeného prostředí, vedou už věky pro stupidní rozpad zpětné vazby ke zbytečným až tragickým společenským střetům až excesům.

https://www.youtube.com/watch?v=eb_6MdUZyw0

Taková situace opět nastává právě s koncem uhlí, úbytlem surovin... - jakožto symbollem rozmachu přebujelé chtivosti konzumu v posledním století. Konkrétně Vy jen proto, že mám tento náhled na vývoj a jeho udržitelnost, reagujete opakovaně hulvátsky a dokonce vyzýváte k používání holí....

Vše v tragicky hloupé víře, že ryze konzervativním přístupem, lze udržet růst konzumního života proti okolnostem negativně se měnícího prostředí.

Tvrdím, že radikálně hodnotově změnit, přispůsobit, ustoupit od zlozvyků vývoje na surovinový dluh... se bude muset člověk a jeho společnost... Nebo se situace stane dokonce civilizačně nezvládnutelná.

V. Petr 9.12.2020 14:25

Stačí přejít na atom, a "problém" CO2 je VYŘEŠEN. Vy ale CHCETE zbídačení obyvatelstva. Ale to se opravdu některým politikům nevyplatilo (Ludvík XVI. N. Ceausescu).