19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Co dál s ČEZ?

Sleduji situaci v naší největší energetické společnosti ČEZ velice pozorně skoro čtvrt století. V posledních deseti letech se vzrůstajícím znepokojením.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 18.7.2014 19:36

Poznámka k OZE

Podporu OZE si socialistická vláda získala výměnou energetického profesionála Jaroslava Míla za vstřícného pragmatika Martina Romana.

J. Šrajer 18.7.2014 17:36

To jsou ty paradoxy

Ano častá a přirozená otázka zní: kdyby to s těmi vynálezy bylo tak jednoduché, již by to nějaký monopol koupil a využil....  Není to tak jednoduché. Sleduji vývoj nových technologií řadu let a zjišťuji jednu základní věc: Vynález může být hodně dobrý a přesto je daleko obtížnější ho komercionalizovat,z různých důvodů. A věřte nebo ne spousta vynálezů byla doslova zašlapána do země. Nikola Tesla je toho dokladem. Apropo nikdy nedostal Nobelovu cenu a přitom bez jeho indukčního motoru bychom ještě skotačili na stromec.

T. Ryšavý 18.7.2014 12:27

Problémy v energetice

Přeji dobrý den.

S panem inženýrem naprosto souhlasím.

Všechny, kteří zabrousí do této diskuze si dovolím uctivě pozvat na svoje stránky www.domacielektrarny.eu . Kávu jim sice uvařit nemohu, jestli ty stránky dočtou až dokonce, budou si možná muset tu svoji uvařir několikrát. Pokud se jim tam nebude něco líbit, tak to prostě nepříjmou. S tím určitě nebudou mít problém.

Děkuji za pozornost a přeji hezké letní dny.

J. Šrajer 18.7.2014 10:54

To sou ty paradoxy

Během několika měsíců se naplní slova našeho známého dramatika (škoda že již není mezi námi určitě by to ztvárnil). ČEZ a konec konců celá světová  energetika atrofovala a hledá východiska. Ta přijdou. Ve světě existuje komunita nadšenců kteří hledají nové způsoby výroby el. energie na autonomní bázi. A daří se jim. Andrea Rossi a jeho E-cat jenž prodal investiční společnosti Cherokee Investments Partners, magnetické motory Muammera Yildize z Turecka či Wasifa Kahloona z Pakistánu. Jestli je to k smíchu tak je tu A.Stěpanov s jeho rezonančním trafem na 50Hz a zejména pak AKULA0083 vlastním jménem Roman Karnouchov (teď jsem upozornil na jeho jméno, snad ho nezavraždí) jenž na YouTube předvádí zařízení podobné tomu co provozoval Nikola Tesla než bylo jeho mocnými odpůrci zlikvidováno. To vše se nezadržitelně valí jako rolling stones a převálcuje dnešní podobu distribuce a výroby el. energie. Dík internetu máme alternativu a pikantní na tom je že nejhodnotnější  řešení pochází z Ruska což je v nynější situaci pro něj velmi nežádoucí.To jsou ty paradoxy.

V. Hanus 18.7.2014 11:04

Re: To sou ty paradoxy

Jen aby to, co z Rusy přichází nebylo něco jako jarovizace, Rasputin, či diktatura proletariátu.

Z. Lapil 18.7.2014 14:21

Re: To sou ty paradoxy

Není mi jasná jedna věc. Jestli je to tak úžasné, proč už to dávno někdo neprodává. A nezlobte se na mě - tvrzení, že to všemocné monopoly likvidují, mám za pitomost. Daleko spíš si dovedu představit, že "to" jeden monopol získá a převálcuje tím ostatní monopoly, čímž se stane ještě monopolnějším.

V. Wagner 18.7.2014 17:25

Re: To sou ty paradoxy

Studená fúze a E-cat Andrea Rossiho není fyzikálně reálný a pravděpodobně jde o podvod. Podrobnější rozbor zde:

http://www.osel.cz/index.php?clanek=5501

http://www.osel.cz/index.php?clanek=5979

V. Hanus 18.7.2014 9:38

Další dopady moderního managementu vedení ČEZu.

ČEZ provedl mohutný outsourcing činností na JE a provedl to tak, že unikátní práce pro které není trh a které jsou zásadní pro bezpečnost provozu JE vyčlenil ze své společnosti. K čemu to vede? Firmy dodávající tyto činnosti jsou nyní v monopolním postavení vůči vedení JE a diktují si. Nelze je efektivně vyměnit, postihnout za nekvalitu. Jakost prací klesá a tím ohrožuje úroveň jaderné bezpečnosti provozu. O ekonomičnosti takovéhoto stavu nemá cenu ani debatovat. Například zmíněné IandC Energo, či firma ovládající údržbu a inovace řídícího digitálního systému JETE. To je jako kdybych si outsourcoval ledviny, či mozek. Komu to slouží? Toto může udělat jen s odpuštěním blbec a nebo někdo kdo z toho má prospěch. V obojím případě je to na včasný výhazov a zásah SÚJB. Nabízí se spousta dalších otázek a souvislostí. V zásadě se tu hazarduje, vzhledem k naší závislosti na elektřině s našimi životy.