29.3.2024 | Svátek má Taťána


ENERGETIKA: Co dál s ČEZ?

18.7.2014

Sleduji situaci v naší největší energetické společnosti ČEZ velice pozorně skoro čtvrt století. V posledních deseti letech se vzrůstajícím znepokojením.

Zaregistroval jsem skandální roční „výslužku“ šéfa ČEZ někdy v roce 2008. Dosahovala spolu s opčním programem (platným i pro členy dozorčí rady) téměř jedné miliardy korun. Expremiér Špidla, se kterým jsem to pobouřeně diskutoval, se hájil pouze tím, že možnosti takové odměny nenastavila jeho vláda.

Mimochodem, když švédský prezident mezinárodního koncernu ABB Percy Barnevik dostal v roce 2003 odchodné přes čtyři miliardy Kč, vyvolalo to ve Švédsku takové všeobecné pobouření, že Barnevik firmě ABB značnou část svého zlatého padáku vrátil. Inu – jiný kraj, jiný mrav…

ČEZ, společnost se 70procentním státním podílem mající zajistit především energetickou bezpečnost naší země přinejmenším stejně důležitou, jako je její vnější i vnitřní bezpečnost, se však místo toho zabývá nepovedenými investicemi na Balkáně a schvaluje – nebo mlčí – k nesmyslně vysokým odměnám vedení společnosti.

ČEZ nejen že nevaroval naše politiky před fotovoltaickou avantýrou, naopak – začal na ní sám vydělávat.

Pan ministr Babiš oznámil, že do dozorčí rady ČEZ nominoval odborníky místo někdejších zasloužilých straníků. Velmi si přeji, aby to byla pravda a aby se mu povedlo rozseknout ten začarovaný kruh.

V posledních deseti letech totiž dozorčí rady ČEZ většinou pouze pasivně přihlížely nepovedeným „výbojům“ představenstva ČEZ do zahraničních energetik, prodejům lukrativních dceřiných společností (I&C Energo), turbulencím kolem meziskladu pro použité palivo v Temelíně, kde došlo zřetelně ke značnému předražení – údajně až o tři čtvrtě miliardy.

Z původně velmi silného ČEZ si jeho management uždiboval zpočátku malá a posléze stále větší sousta do svých kapes. Aby jim to prošlo, nezapomněl se podělit s vlivnými osobnostmi.

Jde o miliardy korun, o které ČEZ a jeho akcionáři (vláda a my, občané) za posledních deset let přišli.

Přestože v dozorčích radách byli nominanti demokratických parlamentních politických stran, nikdo je nevedl k zodpovědnosti. Co se jim mohlo stát? Nominovaly je přece vládnoucí strany. Členové dozorčí rady byli nejen dobře placeni za pár odsezených hodin, ale podíleli se i na opčních programech.

V opčních programech byly vyplaceny vrcholovému vedení a dozorčí radě miliardy korun. Opčními programy a dalšími odměnami byly dozorčí rady zavázány představenstvu a odsouhlasily takřka cokoli, co jim bylo generálním ředitelem předloženo. Prvním úkolem dnešní dozorčí rady ČEZu by proto nesporně mělo být zrušení opčního programu! Je s podivem, že vedení firmy, které za posledních deset let provedlo řadu prokazatelně pro firmu nesprávných a ztrátových rozhodnutí, ovlivňovalo různými nezanedbatelnými „dárky“ přímo i nepřímo klíčové politiky a je podezřelé z vyvádění význačného majetku mimo firmu a pak prostřednictvím různých operací do vlastních kapes, je ze strany politiků chráněno. Proč asi?

A co udělat, aby se tato nedobrá situace co nejrychleji změnila? Dokáže to nový ministr financí a podpoří ho v jeho snahách celá nová vláda?

Právo, 14.7.2014

Autor je jaderný fyzik