20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Skepticus Maximus 9.1.2007 9:28

t7

Spotřeba narostla nepatrně, ale podstatně se zvýšila výroba, tak nestrašte a nesrovnávejte nesrovnatelné.

t7 9.1.2007 9:44

spotreba

No a ta vyroba se bude dale zvysovat, spolu se spotrebou domacnosti,  az dosahne zhruba te celkove spotreby jako v Rakousku a Nemecku, mineno na obyvatele. Srovnavam srovnatelne, na rozdil od Vaseho sermovani se spotrebou z dob RVHP molochu.

Skepticus Maximus 9.1.2007 10:44

t7 to už jste v říši pohádek či hádání z křišťálové koule

Opakuji není žádný důvod tahat do takových úvah RVHP a socialistický průmysl vůbec. Prostě jde o to, že se tu vyrábí od 90. let čím dál tím více el. energie a přitom její spotřeba výrazně neroste. Tedy se čím dál tím víc vyváží a přitom i paradoxně zdražuje a je zde evidentně chuť vyvážet více a tedy zbytečně zatěžovat životní prostředí v ČR.

t7 9.1.2007 11:06

Re: t7 to už jste v říši pohádek či hádání z křišťálové koule

Neco vyvazet musime, jaderna energie je to nejlepsi co muzeme vyvezt, rozhodne lepsi nez ta auta. Vyvazime temer 100x vice aut, nez spotrebujeme. Ze Vam to nevadi? Pritom je to vyroba daleko narocnejsi na ZP, nez vyroba jaderne elektriny. Pritom elektriny vyvazime ani ne 0.5x tolik, co spotrebujeme.

Jak spravne pisete, roste spotreba, takze take musi rust vyroba - nebo dovoz, coz by bylo jeste vyrazne drazsi, vzhledem k cenam elektriny okolo. Navic vam patrne uniklo, ze CEZ v 90tych letech odstavil zhruba 2GW v uhli, a dalsim zhruba 6GW konci zivotnost za 5-15 let. 

lux 9.1.2007 11:09

Re: t7 to už jste v říši pohádek či hádání z křišťálové koule

pokud nebude 1 kWh za 250-300 Kč při současné úrovni mezd, k žádným úsporám elektřiny v domácnostech nedojde. Není to hloupost, je to analogie se spotřebou pitné vody. Ta v důsledku podobného super-zdražení klesla z asi 260 l/os.den na 100 l/os/den, čímž jsme se stali super-špindírové Evropy. To nám zřejmě nijak zvlášť nevadí. Ale večer nečumět na televizi, zhasnout a jít spát (o internetu nebo hrách na PC ani nemluvě), pak by teprve nastal křik.

Skepticus Maximus 9.1.2007 15:13

luxi

Zanechte té idiotské argumentace a vraťte se do reality. :-/

honzak 9.1.2007 8:14

Re: Pavle nepletu a ta el. energie stagnuje, tomu se nedá říci nárůst viz

tentokrát zajímavé čtení - spotřeba sleduje trend výroby, spotřeba domácností de facto stagnuje, zmáhá se velko i maloodběr v podnikatelské sféře. A podíl větrníků slouží jen k obveselení publika a vydojení peněz jejich provozovateli.

Delfín 9.1.2007 9:20

Re: Re: Pavle nepletu a ta el. energie stagnuje, tomu se nedá říci nárůst viz

Loni v lete byl mezirocni narust spotreby v domacnostech asi 4%.

Skepticus Maximus 9.1.2007 9:24

Re: Re: Re: Pavle nepletu a ta el. energie stagnuje, tomu se nedá říci nárůst viz

A víte také proč? ;-)

Delfín 9.1.2007 7:35

Re: Zase další účelová "prognóza", která operuje s nesmyslným nárůstem spotřeby atd.

Doporucuji pred plkanim hlouposti navstivit stranky ERU. Tam jsou narusty spotreby zobrazeny ... jedna se o cca 2-3% rocne

Skepticus Maximus 9.1.2007 7:53

delfíne, proč chodit ke kováříčkovi, když můžu ke kováři?

;-P

Václav Železný 9.1.2007 7:38

Re: Zase další účelová "prognóza", která operuje s nesmyslným nárůstem spotřeby atd.

Pletete si pojmy s dojmy. Primární energetická náročnost, kam patří všechno včetně hořícího uhlí v kamínkách na chalupě klesá, s tím lze souhlasit a je to jedině dobře, ale spotřeba elektrické energie s malými výkyvy stále roste.

Skepticus Maximus 9.1.2007 7:54

Václave Železný

Já tomu říkám stagnuje ;-P

jirka.s. 9.1.2007 11:13

Lidi, copak jste na NP po prvé?

To neznáte demagogického magora, maximálního septika, který vám, když mu dojdou argumenty, maximálně doporučí, abyste zavřeli hubu? Jenom pár ukázek právě z této diskuze:

Do té doby hloupě žvaníte, zalezte do boudy a mlčte,Na pohádky si najděte mladší publikum,Ještě máte nějaké další moudro v zásobě?,jste jak malé dítě, jděte strašit malé děti,Toto je právě hezká ukázka čisté demagogie(nebo zhovadilosti),Nezamrzl jste v 50. letech,

Stačí? Tak proč vlastně všichni plýtváte časem? Co chcete takovému magorovi vysvětlovat? 

lux 9.1.2007 14:02

Re: Lidi, copak jste na NP po prvé?

on určitě nezamrzl, protože ještě nejméně 40 let nebyl na světě (soudě podle jeho smajlíkování). Jinak souhlas s tím, že pokoušet se s podobnými o diskusi je totéž jako diskutovat doma s papouškem.

liberal shark 9.1.2007 12:53

Re: Zase další účelová "prognóza", která operuje s nesmyslným nárůstem spotřeby atd.

Pozor, spotřeba elektřiny trvale roste o 2-4% ročně.

Kočkodlak 9.1.2007 6:51

Nedostatek uranu?

 Neslyším! .....nedostatek rumu? Uranu, ty hluchej, natvrdlej troubo!myslíš jenom na ten chlast! Jó, uranu už slyším a rozumím!

Venda 9.1.2007 6:40

Zelené řešení

Oni zelení mají řešení zajištění energie. A to snížením spotřeby na úroveň vyrobitelnou alternativními zdroji. Podle hrubého odhadu, by se ale musel snížit počet obyvatel tak na 10 - 30 %. To ovšem roztáčí kolotoč následných problémů, ze kterého bolí hlava. To si ovšem pravověrní nepřipouští. (jenom zázemí k udržení zdrojů v chodu) Tak, že jádro asi vypadá skutečně jediná rozumná cesta. ALE. Před nějakou dobou se psalo o výzkumech supravodivosti při vyšších teplotách. (kapalné hélium je přeci jen dost velká zima) Nevíte o tom někdo něco? To by totiž byl fór, kterej by vyřešil tolik problémů, že by z toho šejky taky moh vzít psotník. Nebo že by bylo ticho proto?

dejmal 9.1.2007 9:54

Re: Zelené řešení

Uz jsou material supravodive pri teplote kapalne dusiku (1 l - cc 4 Kc)

Honza42 9.1.2007 1:51

Energetika neřeší technické problémy, ale etické.

Technicky je to celkem zřejmé. Jiný kloudný zdroj než jadernou energii nemáme.

Eticky je to problematické, protože na zelené a jiné ekoteroristy je zatím zakázáno střílet.

Josef 9.1.2007 1:49

Nedostatek uranu !!

Autor se zminuje o tom, ze ropa nam dochazi, vubec se uz ale nezminuje o tom, ze uran nam vydrzi jen o nekolik malo let dele. Je pravda, ze jsou tu jeste ty rychle reaktory, ale ty stale jeste nejsou vymakane. Vytvari se v nich plutonium, ale to zareni je v nich tak intezivni, ze mu zadny kov zatim nedokaze vzdorovat a reaktory se brzo  rozpadaji ! Trochu objektivnosti by neskodilo.

Šumavák 9.1.2007 2:31

souhlas!! trochu objektivnosti by opravdu neškodilo.

reaktory jsou vymakané.Ovšem zatím nerentabilní.A není pro ně dost paliva.Ovšem, ještě jednou, dvakrát přivře Putin kohoutky s ropou a  už se vyplatí!

t7 9.1.2007 3:04

Nedostatek uranu v nasledujicich tisiciletich nehrozi

Rychle reaktory uspene funguji desitky let, zasadni technologicke problemy jsou davno vyresene. Nejsou vsak zatim ekonomicke - uran je stale relativne levny a termalni reaktory jsou dobre overene  prumyslove reseni. Vyhorele palivo se da navic vyuzit i v termalnich reaktorech, jako DUPIC nebo ve specialnim palivu s vysokym vyhorenim. Take muzeme stepit thorium, ktereho je asi 3x tolik co uranu.

Delfín 9.1.2007 6:54

Re: Nedostatek uranu !!

Ze by rusko o tomto problemu nevedelo? Tam se totiz provozuji i stavi rychle reaktory.

Pavel 9.1.2007 7:31

Re: Nedostatek uranu !!

Ano, to o těch rychlých reaktorech nám taky říkali na hodinách chemie v základní škole, již je tomu téměř čtyřicet let. Že by za tu dobu vývoj nijak nepokročil? Když jsem pak chodi na vysokou, tak se o těch problémech mluvilo jako o spolehlivě vyřešených.

TOM 9.1.2007 8:35

Re: Nedostatek uranu !!

Uranu je zcela libovolné množství... pokud to cena bude vyžadovat, můžeme uran těžit z moře, tam je ho něúrekom. Cena je ovšem zatím příliš vysoká.

dejmal 9.1.2007 9:53

Re: Re: Nedostatek uranu !!

No, ono je ho i u nas dost a dost, jenom ten uran z JAR a Ruska je levnejsi (jsou tam taky nizsi platy atd.)

t7 9.1.2007 10:39

Re: Re: Re: Nedostatek uranu !!

Nebo z Australie, kde nejsou nizsi paty. Ale maji tam povrhove lomy, coz je ponekud levnejsi nez kutat kilometr pod zemi.

JJ 9.1.2007 11:52

Re: Re: Nedostatek uranu !!

Technologie tezby z vody je ryze v teoreticke rovine.

Uranu je dnes nedostatek diky malym investicim do tezby. Jakmile skonci program, kdy se prodav uran z ruskych hlavic, tak to na nejakou velkou expanzi  (nasobky dnesniho vykonu) JE nebude. Az do komercniho zavedeni rychlych reaktoru.

Petr M. 9.1.2007 1:21

Spotreba elektriny v CR

Jaderna el. Dukovany uvedla ,ze za minuly rok 2006 poprvé vyrobila tolik el. proudu ze by to stacilo k pokryti spotreby v celé Ceské republice. Kam se tedy vyvezl el. proud  z ostatnich elektraren!!!???  Z Temelina  a ostatnich tepelnych elektraren? Proto ty fantastické zisky CEZu a odmeny jejich manazeru!!