25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Břidlicový plyn

V současné Evropě stoupá poptávka po energii. Evropská unie nemá takové zásoby ropy a zemního plynu, aby plně uspokojila své energetické potřeby, a je proto velmi závislá na Rusku. Největší zásoby břidlicového plynu má Čína, USA a Argentina. V Evropě pak Polsko, v ČR je to zatím nejistá neznámá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Salek 21.9.2012 11:07

zeleny mozek?

P. Malik opravdu caruje. On vi kolik bridlicoveho plynu v CR je i bez pruzkumnych vrtu a ze to nebude rentabilni. Pokud to tak opravdu je, tak by byli tezari blazni kdyby tady tezili. P. Malik bude opravdovy expert na tezbu. Vubec se nedivim ze to tezari zabali a radsi pujdou do nejake jine zeme ktera ma zajem a vytezeny plyn budou do CR dodavat za nekolikanasobne ceny.

Je p. Malik zeleny fanatik, nebo je placeny z Ruska? Ja se priznam ze pracuju pro nadnarodni tezarskou spolecnost, ktera ovsem v CR netezi a zrejme ani nikdy nebude, protoze zdejsi loziska jsou prilis mala pro tezarskeho giganta. To ale neznamena ze se to tu v malem neda delat a bezpecne. Prvne je ale zapotrebi poradny pruzum a zjisit jestli je to vubec rentabilni a jestli mistni vubec maji zajem. Zatim to vypada ze mistni zajem nemaji. No nic, jejich skoda. Nechte si plyn pekne ulozeny v zemi a kupte si ho za premrstenou cenu ze zahranici.

Az se z CR podari vystrnadit veskery prumysl, zakazat fosilni paliva, zrusit jaderne elektrarny, zrusit armadu a zbourat dalnice, tak se CR urcite stane rajem na zemi. 

J. Malik 21.9.2012 10:43

nesouhlas a to zásadní

Pan Hanzlíček opravdu vůbec neví o čem mluví. Studijí o negativním vlivu HF metody jsou dnes již desítky. Náš stát má hned dvě. Obě dělala Česká geologická služba, odnož Ministerstva životního prostředí. První, protože byla ovlivněna HF lobby, která do ní pronikla, byla pro HF (a byla tak v rozporu se všemi zahraničními studiemi, s výjimkou cca dvou, které byly zaplaceny těžaři pro manipulaci veřejného mínění v Evropě). Druhá studie ČGS pro dosud uvažovaná průzkumná území v ČR nedoporučuje ani průzkum a těžbu metodou hydraulického štěpení a to pro její rizikovost. Ani tato studie ještě nedosahuje zdaleka odborné úrovně studií (mýlí se např. v tom, že při dodržení technologických postupů je HF metoda bezepčná), např. Evropského parlamentu, Duke University či Tyndall Institute, ale zcela postačuje, při přidání primárně vyučovaných vědomostí na kdekteré VŠ geologického zaměření, udělat zcela vědecky správné závěry, které dnes musí prezentovat občané, když je stát tají (a ještě jsou napadáni, laiky ve službách státu, že věci nerozumí:-): 1. použít metodu na území ČR je čiré šílenství (už jen kvůli riziku vytažení radioaktivity se zpětnou vodou). 2. ČR je jedno z nejvíce geologicky prozkoumaných území na světě. Lze proto bez jakýchkoli dalších průzkumů vyhodnotit, že plynů z břidlic máme podobně jako všeho ostatního - kapesní vydání, které se nevyplatí těžit. 3. Konečná fáze průzkumu je ostrá těžba s jedy (v průměru 70 tun chemie na jeden vrt). 4. Snížení energetické závislosti lze učinit jinak, snadněji a bezpečněji - to by pan energetik měl vědět sám, aby mu snad neradili hlupáci z lidu. Pokud to neví, takpřišel právě o práci. Plynu zmar :-) Jiří Malík, Koalice STP HF, vedoucí národní kampaně. PS: Máme vědeckou radu složenou z profesorů ekologie, geologů, hydrogelogů, vodařů, chemiků. Jen neuměle jsem zde naznačil část výstupů vědecké rady. Naše argumenty zněly senátem - pan Hanzlíček nebyl, prošly Akademií věd ČR - komisí životního prostředí atd.

M. Kosejk 21.9.2012 10:40

Re: Nikdo zmanipulován není

Má tolik informací, abych věděl, že drtivá většina protestujcích používá demoagogické argumenty. Já - narozdíl od vás - si nejsem jistý "pravdu" ani z jedné strany.  Břidlicový plyn se třeba dávno těží v Kanadě - a to Kanada patří mezi země s nejvyšším standardem ochrany životního prostředí na světě.

J. Malik 21.9.2012 10:25

Nikdo zmanipulován není

jen máme lepší informace než Vy a pan Hanzlíček a jsme narozdíl od Vás schopni a ochotni používat rozum. Že není průzkum nebezpečný, je lež jako těžní věž. Viz www.stophf.cz a kilometry textu na netu. Sbohem rozume  - po 7 měsích, že je někdo tohle schopen napsat nějak nepochopím. Koalice STIOP HF, vedoucí národní kampaně

J. Malik 21.9.2012 10:22

Vaše neinformovanost a shazování občanů: nehoráznost!

Není to pár hodin, co jsem opravoval Vás neuvěřitelně amatérský příspěvek  na CEPím serveru. Zde jste ke svým mylným info připojil ostřejší kritiku pana ministra životního prostředí a snažíte se shodit občany, kteří ho v prvpočátku (než ucukl od rozumu a podporuje průzkum, jako Vy) podporovali, že jich je tisíc. Kde jste k tomu číslu přišel? Na demonstraci v Náchodě nás bylo asi 400, tam ale podpora směřovala ke starostům. Jiná zatím nebyla. Ale bude v nyní v sobotu v Trutnově - srdečně Vás zveme, vysvětlíme Vám v klidu, že se mýlíte. Nyní nás je, pane dosud neviditelný, 450 tisíc!! Jen na peticích proti břidlícím za změnu legislativy, aby byl tento způsob zastaven v ČR je podepsáno přes 72 tisíc lidí. Nebyl jste celou dobu někde mimo území republiky, na tajících ledovcích Antarktidy :-)? Jen tak si mohu vysvětlit Vaši neuveřitelnou neinformovanost. Ale ne, počkejte, možná to je jinak. Nejste Vy Cepín v rukou CEPu? To by pak vysvětlovalo až chorobné vytěsňování reality, že svět je složitejší než má dáti dal a Vy prostě jen patříte k ekonomické lobby, která si myslí, že svět bude nadále řídit infantilními jalovými plky jako dosud. Pane, takto se ale nikam neposuneme. Je nutné hledat pravdivý obraz světa a snažit se dělat systémové kroky. Vy, zcela evidentně, míříte kilometry od středu terče. Prosím, už nikomu neraďte. Věřím, že pochopíte proč.

M. Kosejk 21.9.2012 10:21

---

Co já jsem pochopil, tak ministerstvo se zejména bojí, že kdyby stát firmám povolil průzkum - a on dopadl pro těžbu pozitivně - a stát by následně tu těžbu nepovolil, tak že by stát mohl prohrát arbitráže s těžaři. A taky asi nikdo nechce tohle vytahovat před krajskými volbami.

Ale chtěl bych říct, že místní obyvatelstvo je zmanipulováno nejrůznějšími ekologickými aktivisty, kteří mají za to, že těžba = otrávená spodní voda.  A nechtějí o tom ani slyšet, i když pro svůj negativismus nemají žádné důkazy. Tahle část kraje se vyznačuje vysokou nezaměstnaností - a ani blízkost krkonošských center na tom nic nemění. Krkonoše mají svůj boom už dávno za sebou - většina chat a penzionů je na prodej, protože Krkonoše jsou na dovolenou nevýhodnější než Alpy. Po ekonomické stránce by těžba na Trutnovsku a Broumovsku mohla být pro místní výhrou.

J. Kadeřábek 21.9.2012 10:02

Jestli se naše zásoby prozkoumají dnes nebo

zítra je úplně jedno. Alespoň našim dětem něco málo zanecháme.

T. Vůjta 21.9.2012 8:07

Souhlas

Díky za dobrý článek, hlavně ten poslední odstavec se mi líbí : "Považuji proto za rozumnější, místo hádek a zákazů vypracovat vědecky odbornou ekonomickou a ekologickou studii. Studie by měla určit, za jakých technických předpokladů, za jakou cenu pro občany lze těžbu realizovat, jak nutno ochránit zásoby podzemní vody a o kolik se sníží naše závislost na dovozu ruského zemního plynu". Tak by se měly problémy řešit !