18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Bílý 2.3.2010 14:45

Tak mě napadá - dotaz na odborníky

Je možné, aby solárníci odebírali normální elektřinu ze sítě a dodávali ji (když sluníčko zahálí) jako solární. To by musel být docela pěknej další vejvar.

M. Stuchlik 2.3.2010 20:16

Re: Tak mě napadá - dotaz na odborníky

Ano, je to možný a je i dost pravděpodobný, že se takový případy vyskytnou. Je to takový finanční perpetum mobile pro majitele solárů. A dnes to rozvodné závody ani neumí poznat ikdyž snad už na tom pracují.

Jestli by se mělo v tomto státě proti něčemu stávkovat tak je to idiotská energetická politika. Ale takovým natvrdlíkům jako jsou odboráři nedojde, že touto formou je stát okrade daleko víc než když jim zdaní jejich výhody.

M. Bílý 2.3.2010 21:43

Díky za odpověď, pane Stuchlíku.

Jen doplňující dotaz, když dovolíte. Ta podvodná dodávka se děje systémem  "motor - alternátor", nebo přímo napojením na svorky solára? Ten druhý bude asi jednodušší, u toho prvého by se muselo přifázovávat, že? S pozravem M.B.

A. Fritscher 3.3.2010 6:38

Re: Díky za odpověď, pane Stuchlíku.

Je vidět, že jste zvídavý "mladý  muž". :o) Jde to i mnohem mnohem jednodušeji, bez přifázovávávní. Ale řešení vám tu dávat nebudu, protože já na střeše solárko nemám a hned tak mít nebudu, a nemíním podporovat "vyžírání" nás těma co to už dělají.

Ale znovu říkám jde to daleko jednodušeji, jen to chce mít k dispozici více odběrných míst.

PS: Jsem přesvědčen, že více než polovina "elektrotechniků" to už stejně dělá....... 

A. Fritscher 2.3.2010 12:27

Jediná možnost je

Když už to tak zprasili ti naši zákonodárci, nechat výkupní cenu do okamžiku, kdy se zaplatí investice do Soláru, a od okamžiku kdy bude splacena investice, jim to vykupovat za normální tržní cenu. Tím se předejde okradení investorů a koneckonců i okradení státu a nebo toho kdo MUSÍ elektriku vykupovat.

PS: Nejsem právník, ale existuje přece možnost napadnout smlouvu která je jednoznačně nevýhodná, až lichvářská, a to v tomto případu je zcela jasné !

M. Stuchlik 2.3.2010 14:41

Re: Jediná možnost je

Ještě jsou tu kromě ekonomických škod škody ekologické způsobené nutností držet větší výkonovou rezervu než by bylo nutné, snížení bezpečnosti ČR v důsledku větší surovinové náročnosti naší energetiky a větší potřebě nakupovat suroviny z krajně nepřátelských zemí jako jsou rusko nebo arabské státy. Ti, kteří tuto pitomost vymysleli, patří jednoznačně do kategorie nepřátel ČR.

J. Stejskal 2.3.2010 10:46

Žasnu...

To se v tom našem Blbákově a jeho skvostném parlamentu nenašli rozumní lidé, kteří by to před schválením zákona propočítali? A proč nelze novelizovat zákon zaručující po dvacet let takové výkupní ceny, na jehož základě se rojí investice do FVE jak houby po dešti?

M. Stuchlik 2.3.2010 14:43

Re: Žasnu...

Tam, kde se nenajdou rozumní voliči, nemůžou se nalézt ani rozumní politici. Koukni na tupé třicetikorunové stádo, můžou snad volby vynést do čela státu někoho slušného, zodpovědného?

M. Bezouška 2.3.2010 10:12

avšak.. a to je důležité,

ten účet bude daleko vyšší než udává prostá aritmetika s dotacemi. Ona se totiž nezbytně zdraží i výroba "oybčejné" (neekologické) elektřiny. Naše elektrizační soustava má dnes něco kolem 15 GW instalovaného výkonu (za případnou nepřesnost se omlouvám, na přesném čísle teď nijak zvlášť nesejde). Technicky a ekonomicky přípustná míra regulace tak zvaných základních zdrojů, tedy velkých elektráren, bývá kolem 30%. Připojíme-li tedy do soustavy nějakých 5 GW zdrojů s nepředvídatelným okamžitým výkonem, poženeme soustavu na hranici možností. Což stojí, pochopitelně, spoustu peněz. Další náklady vznikají provozem zdrojů s menší než ideální efektivitou (vyšší poměrná spotřeba paliva = vyšší náklady). Opět další náklady vzniknou při nutnosti dočasně odstavit základní zdroje tak, aby momentální spotřeba "sežrala" garantované dodávky ze solárů nebo větru. Což není tak jednoduché, znovuspuštění řekněme 200 MW kotle a soustrojí trvá dost dlouho a stojí to i dost peněz. A ještě jedna věc je zcela opomíjena totiž schopnost takto rozkolísané trojfázové soustavy setrvat v synchronním chodu. To už je ovšem záležitost tak složitá, že se do hlav soczelených odborníků vůbec nevejde. Ono se to dá těžko odhadnout, obtížně popsatelných a kvanitfikovatelných vlivů je příliš mnoho,  ale řekl bych, že celkové náklady se vyšplhají o nějakých 40-50% výše než je v článku uvedeno.

J. Mrázek 2.3.2010 6:53

Platím 50 000 ročně,budu mít 60 000

Přitom stoupají ceny všeho a platy jsou na úrovni 30% německých a to při 85-90% produktivitě. Za 5 let mne (nedejbože) čeká důchod a mám spočítáno, že v té době budu potřebovat celý důchod a ještě jednu třetinu jen na elektřinu, o jídle a dalším nemluvě.Připadá vám situace v tomto státě, vývozci energie , normální ? Máme stejnou cenu, jako němci ! Ale v poměru k platům dvojnásobnou (prozatím).Nejsem pesimista, ale rok 2012 se mi jeví jako konečný ....

V. Batala 2.3.2010 6:30

No to by mě taky zajímalo!

To se sakra vymkla a to proto, že do odbornejch oborů se hrabou hlupáci jako Bursík , Kuchtová, Kačka a spol. Nadělali obrovský škody, který se budou promítat i do budoucna a zodpovědnost nulová. Tyhle lidi patřej místo na kandidátky do kriminálu.

J. Strakoš 2.3.2010 6:18

Co dál?

Z mnoha článků, které tady i jinde na psovi byly uveřejněny jsem již přesvědčen, že stavba elektráren se vymkla původnímu účelu a dochází k jasnému zneužívání.

Teď však zbývá navrhnout další postup -  co dál?

Sice jsem neslyšel, že by si nějaký politik do programu dal zastavení dotací obnovitelných zdrojů, ale dejme tomu, že by se našel. A dejme tomu, že to bude politik osvícený a bude chtít zamezit dalšímu drancování kapes občanů - co pak? Je možné to vůbec zastavit aniž by maitelé elektráren podávali hromadné žaloby? Nebo se prostě 20 let (tolik je zaručená doba odběru) budeme pouze dívat?

M. Stuchlik 2.3.2010 14:35

Re: Co dál?

ještě je možné naúčtovat to Zeleným a dalším partajím, které tuto pitomost vymyslely a schválily. Taková hromadná žaloba občanů na zodpovědné politické strany by nebyla od věci. Ikdyž je mi jasné jak by to v tomto mafiánském systému dopadlo.