25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Americký plyn jako hrozba pro Putina

V posledních dnech se v americkém tisku mihla řada titulků, které se nestaly senzací, leč obsah článků slibuje velké problémy pro Kreml. Začátkem června Ukrajina obdržela prvních 80 tisíc tun americké ropy přes oděský ropný terminál.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Grigar 13.8.2019 9:35

Re:

.. dřevěnou ebenovou tyčí vás měli ve škole klepnout do lebky, aby se vám utvrdila vědomost, že liščím ocasem se tře tyč ebonitová - tvrzený kaučuk!!!!!!!!!!!

P. Grigar 13.8.2019 9:28

Re: Je to už pár let, co jsem zaregistroval zprávu, že Japonci

.. se specifickou japonskou mentalitou to nemá nic společného, obchod je obchod. Nebo se snad domníváte, že specifická mentalita je povede k obchodování pro ně ztrátovému? Zas až tak moc mimo dosah našeho chápání nejsou.

P. Grigar 13.8.2019 9:23

Re: Proč by rusáci měli sami sebe nutit

..hm, čas plyne a naše "tykadlo" silné v logice, mlčí.

Dnes ještě ne! Až jindy! Tak kdy? Na svatýho Dyndy! © Mňága & Žďorp

K. Salajka 13.8.2019 6:57

Re: Tak to má být, tak je to správné.

O předání údajů o našich pilotech jsem nevěděl, odpovídá to součinnosti mezi oběma režimy.

Celková situace se podobala té dnešní v jedné věci. I dnes je jasné, že dovoz imigrantů musí skončit katastrofou. Politici se bez vážných důvodů (pomineme-li, že z toho mají asi bene) domnívají, že po neděli nepřijde pondělí.

I dnes je pro Putina výhodnější než s celou EU, dohodnout se s Německem, jak nám předvedli s Nordstreamem. (Bude zajímavé sledovat, jak výnosnost projektu ovlivní dovoz plynu z USA).

Oslabení vazeb mezi NATO a EU povede k tomu, že garantem naší západní hranice bude Bundeswehr a logicky bude následovat dohoda -vy si vezmete Sudety a my Ukrajinu /nebo její část/ když už tam naše lidi tolik utlačují.

J. Jurax 12.8.2019 23:14

Ehm ... co rozumíte tím "Po zabrání Alsaska"?

J. Lepka 12.8.2019 19:51

Re:

A když přece jen dojde, máme ještě ebenové tyče a liščí ocasy.

J. Lepka 12.8.2019 19:49

Re: Podstatná je cena

Tomu se říká přání otcem myšlenky, milý Nováku, čísla by hovořila jasně. Ovšem dostat od rusáků relevantní a přesná čísla nelze. A výhrady vůči NS2 jsou čistě finanční, kdy německá strana cpe prachy do politicky motivovaného podivného projektu, místo aby dodržela své smluvní závazky vojenského charakteru a nevymlouvala se na neakčnost a neschopnost Bundeswehru. A kromě jiného soudím (ne to není omylem ani náhodou zvolená formulace), že současné šílenství zelených mlamojů kolem CO2 je zase a jen vyprovokované Kremlem, právě kvůli plynu, do jehož těžby nacpal taťka Puťka šílené prachy, chce je zpátky a v klasickém ruském stylu využívá užitečných idiotů, včetně vás.

J. Lepka 12.8.2019 19:39

Re: Je to už pár let, co jsem zaregistroval zprávu, že Japonci

Vy jste odborník na japonskou mentalitu? Já sice ne, ale vím, že jejich způsob vnímání reality našeho světa, je mimo dosah našeho chápání. Navíc se vaše informace nemusí vždy potkat s validitou, není to náhodou tak, že tam dodávají technologie za dodávky plynu? Oni totiž mají po Fukušimě a odstavení většiny jaderek docela problém utáhnout energetické požadavky, většinou to flikují australským uhlím.

P. Grigar 12.8.2019 19:37

Re: Podstatná je cena

Do vertikálního vrtu se vsune speciální zařízení, které ve vodorovné části v břidlici vytvoří pomocí malých náložek trhaviny sérii otvorů (puklin). Pak přijde na řadu zmíněné hydraulické štěpení(frakování), které tlakem vody trhliny rozšíří a rozvětví podél přirozených zlomů a slabších míst v hornině. Zrna písku ve vodě trhliny podepřou a zabrání jejich zavření po odčerpání vody.

J. Lepka 12.8.2019 19:30

Re: Gospodin Fištějn má nepochybně pravdu, bez ohledu na to,

Jenom do té doby, než těm zeleným mlamojům někdo prozradí, že i spalováním zemního plynu vzniká ten fujky CO2.

J. Lepka 12.8.2019 19:29

Re: Na příkladu s břidlicovým plynem a jeho

Přesněji řečeno, již sedmdesát let se slibuje, že budou během příštích 30 let. Holt některé roky jsou gumové.

P. Grigar 12.8.2019 19:29

Re: Proč by rusáci měli sami sebe nutit

.. potom ovšem nechápu, proč se na stavbě Nord Stream 2 podílí také němečtí investoři a jeho stavba je trnem v oku zemím, které svou trasou obchází. Logicky by přece měly jásat štěstím, že se nemohou stát předmětem vydírání. Když mi to dokážete logicky objasnit, dovolím vám oficiálně tykání. Tykání bez souhlasu druhé strany je hulvátstvím, tykání s mým souhlasem by pro vás bylo určitou formou uznání.

J. Lepka 12.8.2019 19:28

Re: Je to už pár let, co jsem zaregistroval zprávu, že Japonci

M.j. i proto se přes karlovarský kraj hrabe plynovod do Bavor.

P. Pavel 12.8.2019 19:04

Re: Proč těžit břidlici,

Apologeti volného obchodu hlavně nedají na tvoje vlhké plynové dojmy, nováku.

P. Pavel 12.8.2019 19:01

Proč by rusáci měli sami sebe nutit

ke zvyšování svého vyděračského potenciálu. Je vidět, že logika není tvou silnou stránkou.

P. Pavel 12.8.2019 18:58

Takže do třetice, nováku

fakt tam za tebou nepůjdu. Snad ti to tak stačí.

V. Novák 12.8.2019 17:49

Re: Podstatná je cena

Mimochodem - nikde jsem nenašel zmínku, že by frakování probíhalo v několika horizonztálních vrtech vycházejícívh z jednoho vertikálního. Nejsem odborník na vrty, takže se nebudu hádat, ale skoro bych řekl, že někde by o tom zmínka být měla. Pokud je to pravda...

V. Novák 12.8.2019 17:44

Re: Podstatná je cena

To si ovšem představujete hodně špatně.

Vrt na těžbu břidličného plynu má mnohem menší výtěžnost než vrt do běžného ložiska, musí jich být více na plochu a musí se častěji obnovovat - tedy vrtat nové.

Tedy oproti klasické těžbě jsou náklady naopak vyšší.

Co se "loděk plujících po světových ořích zadarmo" týče, to snad nemyslíte vážně - že ne?

V. Novák 12.8.2019 17:27

Re: Proč těžit břidlici,

Zřejmě...

Zajímavé, že je nejméně chápou právě apologeti vlného trhu.

V. Novák 12.8.2019 17:24

Re:

Jdi do prdele a přestaň se lepit, dokud se nenaučíš diskutovat.

P. Grigar 12.8.2019 16:41

Re: Podstatná je cena

.. nějak vám z toho vypadl "podružný detail". Do vrtů musí být vháněna chemická směs(frakovací kapalina) v objemu cca.8-16 milionů litrů na jeden vrt, zpět se odčerpá 15-80% objemu. V průběhu životnosti vrtu bývá frakování několikrát opakováno.

"Těžební společnosti většinou nezveřejňují plné chemické složení frakovacích kapalin a bagatelizují rizika spojená s chemikáliemi, které využívají v procesu těžby. Říkají, že se jedná o běžné chemikálie využívané v domácích čisticích prostředcích, kosmetice a potravinách, jejichž pozření nebo vdechnutí neohrožuje zdraví. Přístupná data však ukazují, že tyto kapaliny často obsahují chemikálie jako benzen, toluen, ethylbenzen a xyleny, které mají podle oficiálních pramenů karcinogenní, mutagenní, reprotoxické, neurotoxické a alergenní účinky."

zdroj: tzbinfo; Břidlicový plyn- těžba.

P. Kubáč 12.8.2019 16:16

Re: Na příkladu s břidlicovým plynem a jeho

Cituji sám sebe : "nebo jaderné elektrárny nejmodernější generace". Co je na této větě těžké pochopit ?

A mimochodem "obnovitelných zdrojů" ani fosilních paliv stejně není dost pro všech 7-10 miliard lidí a jimi požadovaný životní standard alá USA - bez ohledu jestli na globální oteplování věříte, nebo ne

P. Grigar 12.8.2019 16:04

Re:

..ke stavbě NordStream 2 byl někdo přinucen zelenými mužiky? Tož to zírám..

P. Grigar 12.8.2019 16:00

Re: Proč těžit břidlici,

.. snažíte se marně. Nemyslí vám to "politicky správně". Základní pravidla oboustranně uspokojivého obchodu jsou pro někoho až na posledním místě.

P. Pavel 12.8.2019 15:45

A pak ses probudil s rukou v nočníku, nováku. Na rozdíl od gazpromu jsou americké firmy soukromé a nemohou se spoléhat na zelené mužiky.

J. Vrzal 12.8.2019 15:42

Re: Podstatná je cena

Mno, nezapomente, ze plyn z bridlic je ziskavan technologii tzv. horizontalnich vrtu. Tzn. Mate jeden vrt vertikalni, do ktereho se sbiha nekolk vrtu horizontalnich z rozsahlejsi podzemnich oblasti.

Dovedu si predstavit, ze v tomto lze vyrazne usetrit oproti klasicke tezbe. Potom nejake stlaceni plynu do tankeru uz nemusi byt nakladove tak hrozne. A lodka plujucic po svetovych morich pluje v podstate zadarmo.

P. Pavel 12.8.2019 15:40

Copak se ti stalo, že tvé milované rusácko tak kritizuješ? Nejdřív jsi tady vytáhl vyděračské praktiky rusácka vůči odběratelům plynu a teď dokonce i to, že masivní rusáckou podporu nacistického režimu. Tedy ne, že by to nebyla pravda. Je to pravda ale doposud jsi se před fakty vždy schoval v něčím svěrači.

P. Pavel 12.8.2019 15:29

Už jsem ti jednou řekl, že tě nemám zájem navštěvovat. Zvlášť ne, když dostáváš ty své hysterické záchvaty.

V. Novák 12.8.2019 15:26

Re: Proč těžit břidlici,

Znova - kdyby dokázali konkurovat cenou, nemuseli by vydírat západoevropské firmy, které se účastní stavby a hodlají se účastnit provozu NS2.

Zařídili by to cenou, objemem a spolehlivostí dodávek. IMHO nemohou konkurovat ani jedním.

V. Novák 12.8.2019 15:23

Je to už pár let, co jsem zaregistroval zprávu, že Japonci

A proto se německá věrchuška bude muset starat i o to, aby Němci moc nemrzli a neměli nadměrně černých hodinek.

Což po Atomaustiegu a Kohleaustiegu může zaručit jen pomocí ruského plynu...