20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Americká břidlicová revoluce

Zatímco na českém a evropském trhu je plyn drahý, nikde není psáno, že takhle to musí být všude. Stačí pohled do Spojených států: ještě v roce 2007 se cena zemního plynu v Henry Hubu ve státě Illinois, tedy uprostřed USA, v zásadě rovnala ceně zemního plynu v tehdejších německých importních kontraktech či na spotových trzích v Evropě – byla na úrovni sedmi amerických dolarů za jednu britskou termální jednotku (MMBTu).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosik 1.12.2012 4:36

EROEI

to zadny ekonom nikdy nepochopi. Plyn z bridlic vytvoril akorat dalsi bublinu.

Vrt za milion dolaru se rychle vycerpava. Naklady jsou vysoke a nizka cena nici producenty.

EROEI !!!!

 Pani ekonomove ....pochopite to nekdy?

J. Krásenský 1.12.2012 7:26

EROEI

Vy tomu tedy asi rozumíte, proč tedy přes EOREI prošla řepka - speciálně u nás?

M. Kosik 1.12.2012 22:05

Re: EROEI

Protoze EROEI nikdo (z ekonomu a politiku) pro repku nepocital.  Ani ekonomove ale ani politici nemaji o EROEI anu paru.  Veri v ekonimicke perpetum mobile.

J. Krásenský 2.12.2012 15:41

Ale počítali to ekologové....

a vládě doporučili na základě vlastních výpočtů, račte si to dohledat. A proto se ptám, kde udělali soudruzi z endéer chybu? Vy tomu asi rozumíte a proto od vás očekávám kvalitní a nezávislou odpúověď.

P. Kolář 1.12.2012 9:05

Re: EROEI

Ano,pane Kosík,kapitalisté byli vždycky dostatečně blbí,aby investovali do ztrátových programů.Proto taky zvítězil socialismus,ve Vaší hlavě určitě.Spojeným státům se podařilo odpoutat se od závislosti na arabské ropě a pokud se jim,pravděpodobně jako jediným ,podaří najít ještě účinnější zdroj energie,tak skončí arabské vydírání ropou.Evropa se zbláznila, celá zežloutla řepkou a hledá východiska v zelených programech.Ale toto řešení přece všichni rádi zaplatíme.Začínáme platit už příští rok,protože jsme grandi.

M. Kosik 1.12.2012 22:10

Re: EROEI

O jakem odpoutani zavislosti na arabske (a jakekoliv jine dovazene) rope mluvite? Ze to psali v novinach jeste neznamena, ze je a bude skutecnost. Je to stejna propaganda jako Rude pravo.  Ropne pisky a bridlicvovy plyn maji urcite lepsi EROEI. O tom neni pochybyby. Ale to jeste neznamena, ze to staci. 

EROEI, entropie, termodynamika ... to se neda osidit a okecat. Zadny sebechytrejsi ekonom to nezmeni.

J. Salek 2.12.2012 20:57

Re: EROEI

Faktem zustava ze USA je sobestacne v plynu a v rope muze byt brzo taky. Nic tomu nebrani, lozisek je dost. Jde jen o to je zacit tezit. Tezari jsou optimisticti - tedy pokud dostanou licenci na tezbu. 

B. Rybák 4.12.2012 13:42

Re: EROEI

Jste trapný. Vsadím se, nevíte co to ta entropie je (jinak by jste o nemluvil, nemá totiž s výrobou energie nic společného). Ten EROEI, který nám tady otloukáte o hlavu je jenom jeden z pomocných ukazatelů, který téměř nic neříká o rentabilitě výroby, vůbec nic o objemu dostupné energie a jejích dopadech na životní prostředí. Pokud má vyrobená energie "kvalitnější formu" než energie vložená, může být třeba i EROEI < 1. Zatím co všechny OZE mají u nás EROEI < 20 (ERORI-etanolu je < 2!!!), mají současné atomové elektrárny cca EROI = 50 (IV generace teprve nastupuje). EROI počítá každý poněkud jinak. Nejjinačejší jsou jeho hodnoty měřené lobbisty "zeleného" byznisu.

J. Salek 2.12.2012 20:55

Re: EROEI

Ha ha. Asi jste zapomel na vyvoj technologii a optimalizaci vyroby. Soucasne vrty se delaji stale rychleji, levneji, efektivneji a s vetsi vyteznosti. Shale gas v USA je ale opravdu prilis laciny. Proto vetsina tezaru prechazi na oil shale, kde je cena vyssi. Casem se tedy cena shale gas vrati na trzni hodnotu. Obzvlaste kdyz se spotrebitel prizpusobi a zvysi se i poptavka plynu na ukor jinych surovin.