24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Aktualizace energetické koncepce je nezbytná

Vláda Petra Fialy ve svém programovém prohlášení uvedla, že chce do konce roku 2023 připravit aktualizaci Státní energetické koncepce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 7.3.2022 16:16

Spalovat plasty bez roztřídění v elektrárnách? To není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

Polyethylen (a plasty na bázi polyethylenu), který už nepůjde dále jinak zpracovat? Jednoznačně ANO!

U PVC je ale problém. Pokud bychom chtěli polyvinylchlorid spalovat v běžných topeništích elektráren, tak bychom produkovali současně (kromě jiných fujtajblů) i jedovatý karcinogenní dioxin!!

PVC v topeništích elektráren, nespalovat - PVC patří do spalovny!!

V. Kain 7.3.2022 16:13

Lidé jsou chytří a vynalézaví,je to na vás vidět.

R. Tichý 7.3.2022 16:12

Je zapotrebi zrusit green deal, podporu elektromobility a dalsi kapitoly zalozene na praktickem vyuzivani perpetua mobilis. Ekofasisty vyhnat uklizet krajinu, nedovolit jim blokovat infrastrukturu.

Je nutno naprit sily na vybudovani plynovodu z Izraele, presvedceni Norska o zvyseni tezby, stavbu JE na nasem uzemi.

V. Kain 7.3.2022 16:11

Nečekejte od této vlády nějakou koncepci.Za prvé na to nemá (je to mimo jejich rozlišovací schopnosti) a za druhé Fiala bude poslouchat vše co přijde z Bruselu.

O. M. 7.3.2022 16:08

Ani moc dlouho ne. Zelenáči v zápětí SEK napadli, že ukončení uhlí v r. 2038 je příliš pozdě, a z r. 2033, jakožto nejbližšího možného termínu v koncepci uvažovaného, se stal rok 2030. Ale to bylo pár měsíců před válkou na Ukrajině, takže je dost možné, že všechno bude nakonec jinak.

O. M. 7.3.2022 16:03

S polyetylénem je to v pohodě, ten můžete s klidem spálit v kamnech, promění se na celkem neškodné skleníkové plyny - kysličník uhličitý a vodní páru. S polyvinylchloridem je to horší, při jeho spalování vznikají takové chuťovky jako chlorovodík, hexachlorbenzen, PCB, furany, dioxiny, takže se musí spalovat při vysokých teplotách (což ale lze zařídit), případně ze spalin odfiltrovat.

Jinak souhlas. Energie vynaložená na recyklaci nezřídka přesáhne energii ušetřenou při použití recyklátu ve výrobě, kromě toho během recyklace (nejen) vznikají mikroplasty.

O. M. 7.3.2022 15:48

"malá kogenerační elektrárna" = teplárna. A nemálo z nich jede stále ještě na uhlí.

Mnoho lidí (včetně novinářů) si plete teplárnu (elektřina + teplo) s výtopnou (pouze teplo). Výtopny většinou známe jako "blokové kotelny", kdy jeden zdroj tepla zásobuje několik domů, třeba 10 paneláků na sídlišti.

V. Němec 7.3.2022 14:44

S plynem jako palivem je to pofiderní, a vlastně velmi rizikové, měli jsme 2 roky corona zaracha, kapacity na montáž kotlů nejsou, peníze ztrácejí hodnotu, ale EU a naše vláda bude nadále trvat na kotlích 3. emisní třídy od 1. září !!!

Takže mnohé bude v příští zimě hřát jenom pocit, že v tom ušlechtilém spolku jsme.

R. Langer 7.3.2022 14:40

Plasty spalovat v elektrárnách místo uhlí. To je správné využití. ;-)

R. Langer 7.3.2022 14:40

No právě... ;-)

R. Langer 7.3.2022 14:39

"Ale kombinovat fotovoltaiku s větrnou energií a spalovnou vhodné biomasy a bioplynu, to fakt jde."

Ne, to fakt NEJDE! :-P

R. Langer 7.3.2022 14:38

Jako že si obec jenom tak pořídí uhelnou elektrárnu, jo? ;-D

T. Hraj 7.3.2022 14:04

"kombinovat fotovoltaiku s větrnou energií a spalovnou vhodné biomasy a bioplynu, to fakt jde". Nemyslím. FV a VE potřebují 100% zálohu své kapacity. To biomasa neposkytne.

J. Novák 7.3.2022 12:41

potřeby lidu jsou politikům zcela lhostejné, naopak čím více škodí tím lépe a více vydělávají z krizí!!!

F. Kusák 7.3.2022 12:15

Jenže to jste se moc rozmáchl, na to z našich politiků nemá nikdo koule. Ale malá elektrárna v obci, kde spalujete uhlí s jistým podílem biomasy, to jde a ještě na to dostanete dobrý úvěr i s dotací.

J. Lukavsky 7.3.2022 12:10

Stačí udělat ze starých plastů žádanou surovinu. Je snad problém s recyklací železa, mědi, hliníku, papíru...? Zatím ale nový plast je lacinější nežli třídit a recyklovat starý. I když technologie jsou. Což takhle dát na 10 let daň nula všem co budou sbírat, třídit a recyklovat plasty? I netříděný plast se dá spalovat a hřeje jako hnědé uhlí. No solární barony jsme ekologicky opeřili, tak co teď plastové barony? Ale žádné dotace, prostě daňové prázdniny na 10 let. J.L. end

F. Kusák 7.3.2022 11:59

Dobře si pamatujeme na tzv. Pačesovu komisi. V zásadě, koncepci, tedy energetický mix, který byl tehdy navržen, je docela správný. Jen s tím plynem se sekli. Jenže to nemohli ani tušit. A pak, každá koncepce musí být postupně korigována podle aktuálního stavu. Jen by mě zajímalo, jak moc se ji politici drželi. Takže já tomu nevěřím ani za mák.

J. Nevrkla 7.3.2022 11:57

To se mě moc ptáte. Já to považuji za fantasmagorii idiotů.

R. Langer 7.3.2022 11:55

A ten OZE vodík se bude pěstovat kde? ;-)

F. Kusák 7.3.2022 11:26

No právě. A důležité je udržet bojového ducha.

F. Kusák 7.3.2022 11:23

Nechci být škarohlíd, ale když vidíte, kdo o naší energetice vlastně rozhoduje, tak bych rozhodně nevěřil politikům, tedy těm vrcholovým. Jejich zájmy jsou totiž zcela jiné než potřeby jejich voličů. A doporučení expertů, nebuďte naivní, ta je moc nezajímají. Kdyby to tak nebylo, nemohli by schvalovat iracionální koncepce Green Dealu. Malé jaderné reaktory zatím nemáme, ale malou kogenerační elektrárnu, kde lze spalovat třeba i uhlí (fůj, že, řekl jsem víc, než jsem chtěl), to zvládneme.

P. Selinger 7.3.2022 11:16

Jem třeba neukončovat těžbu uhlí v dolech, znovu připravit k využití a začít těžit černé uhlí v Frenštátě, Porvést průzkum na naší straně u dolu Turov a pokud ta žíla uhlí vede i k nám, tak začít těžit. Z Green dealu ponechat jen výhodnou možnost elektrovoltaiky na střechách.

F. Kusák 7.3.2022 11:10

Podle mých zkušeností, bych na vládu moc nespoléhal. Krátkodobými opatřeními toho moc nezmůže a ta dlouhodobá, tak to už vůbec nevím, co bychom vlastně měli očekávat. Asi důležité je rozdělit spotřebitele na více skupin. My občané patříme do té nejméně důležité, přesto, že politici nám budou tvrdit něco jiného. Máme několik možností, jak věci řešit. No, na malých městech a vesnicích bychom měli vytvářet nějaká místní energetická centra, která budou fungovat nezávisle na bázi ostrovních systémů. Jen mě prosím neobviňujte z nějakého energetického naivizmu. To fakt nejsem. Ale kombinovat fotovoltaiku s větrnou energií a spalovnou vhodné biomasy a bioplynu, to fakt jde. Proč by také nemohla komunální firma nakupovat energii sama, přímo na burze. Není to zas až takový problém. A nehoruji tady za nějakou komunální BE, aby bylo jasno. A zdůrazňuji, sloužilo by to zásadně domácnostem. A pak, univerzální recept neexistuje a představa absolutního komfortu také ne. Ale lidé jsou chytří a vynalézaví, jen jim dát možnost. Máme dvě možnosti: spolehnout se na plyn a dodávky od velkých firem nebo si moct sámi. Už teď jsme se přesvědčili, že potřeby občanů jsou zcela jiné, než velkých nadnárodních firem, mezi které, bohužel, patří i ČEZ, i když český stát drží téměř sedmdesát procent akcií.

P. Pepax 7.3.2022 10:53

Vláda už nyní mohla ulevit firmám a občanům v nelehké energetické situaci, ale neučinila tak. Bude ta nová energetická koncepce obrazem názorů specialistů na energetiku v Česku? Neměla by být vytvorem nějakého širokého spektra.

J. Nevrkla 7.3.2022 9:44

Vždyť já už se dočetl, že EU v tom má jasno. Od roku 2040 se má v zájmu klimatické války topit pouze vodíkem. A jestli válku vyhrajeme a bude se klima ochlazovat, bude ho potřeba opravdu hodně. Nebo přijdou do kurzu ovčí a medvědí kožešiny.:-)

V. Kolman 7.3.2022 9:40

Dekarbonizace?

Není ještě důležitější, de-umělohmotnizace? (de-PVCsizace, de-polyetylenizace) v obalové technice?

V obchodě zakoupený šroubek, vrut, baterii.... (doplň dle potřeby) místo do VELKÉHO A NEDOBYTNÉHO PLASTOVÉHO OBALU zabalit (jako za Rakousko-Uherska) do ekologického papírového (snadno likvidovatelného) pytlíku, nebo vůbec nebaleného!!

R. Langer 7.3.2022 6:21

Vždyť to se prakticky děje... ;-)

R. Vacek 7.3.2022 6:14

Tuším, že nejvíc by se mělo investovat do toho, jak správně politicky vysvětlit lidem, proč mají zimu, hlad a celá země jde do pr.. .

R. Langer 7.3.2022 5:55

Inu, stejně jako socialismus, protože JE TO TOTÉŽ! ;-€

J. Pankovic 7.3.2022 4:44

Gryndýl není mrtev, hlásí Joura Courová...

...nejspíš to bude zase nějaká eurohujerská antikoncepce :-P