25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Aktualizace energetické koncepce je nezbytná

Vláda Petra Fialy ve svém programovém prohlášení uvedla, že chce do konce roku 2023 připravit aktualizaci Státní energetické koncepce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 8.3.2022 0:40

Nemám použitelné ponětí, co je elektromagnetický ventil a k čemu v pračce slouží, ale přichází-li do styku s používanou vodou, musí "skoro var" zvládnout. Automatická pračka má program s 95 stupni.

V. Kolman 8.3.2022 0:13

Další "genitální" nápad!! Užitkovou teplou vodu by šlo získávat i chlazením kondensátoru chladničky/mrazničky studenou vodou, misto vzduchem. A byla by předehřátá voda pro pračku, myčku, mytí rukou...... A ZADARMÓÓ!!

F. Kusák 7.3.2022 16:50

Samozřejmě, že to jde. Mám osobní zkušenost. A mluvím o potřebách domácnosti nikoliv průmyslu. Není to pro každého, je nutno o tom něco vědět a být od každého něco. Právě proto si myslím, že by vše fungovalo profesionálněji a pro uživatele s větším komfortem, kdyby to bylo na úrovni obce. No, a pokud se tomu jen vysmiváte, navrhněte reálné řešení a ne jen hraběcí rady, co by měli politici a vláda dělat. To se hned tak nedočkáme.[UA]

T. Hraj 7.3.2022 19:34

Nevím, co je hraběcího na tom, chtít po vládě REALISTICKOU energetickou koncepci.

Hovoříte o míře komfortu. Podotýkám, že nyní máme komfort na úrovni 100% (el. je v zásuvce k dispozici stále). Možná máte pravdu, je možné, že budeme muset z této úrovně slevit. Civilizačně tím ale klesneme, a to se vším všudy.

V. Kolman 8.3.2022 0:21

Co takdlenc: - FV na střeše, vrtulku tamtéž a jistil by to dieselagregát, který by vyráběl v případě potřeby elektřinu a místo chladiče by měl zapojené etážové teplovodní topení = odpadní teplo z dieselova motoru???

T. Hraj 8.3.2022 19:04

Proč ne, pokud máte pocit, že vám to nákladově vyjde lépe, než el. z Temelína. Mně to zní spíš jako dost peněz a půl úvazku nebo hobby.

R. Langer 7.3.2022 14:39

"Ale kombinovat fotovoltaiku s větrnou energií a spalovnou vhodné biomasy a bioplynu, to fakt jde."

Ne, to fakt NEJDE! :-P

V. Kain 7.3.2022 16:13

Lidé jsou chytří a vynalézaví,je to na vás vidět.

F. Kusák 7.3.2022 17:19

No, vaše ironie mě nijak neuráží, to je váš problém. Já se už mnoho let snažím omezit svou závislost na státu a na velkych hráčích. Něco jde a něco nejde, a něco je vůle Boží, jak se říká. Problémy, s kterými dnes lidé bojují, totiž nedostatek energií kompenzovaný růstem cen, problémy s vodou atd. jsem očekával a snažil se na ně připravit. Každý systém mám zálohovaný, a to nejméně dvakrát. Jsou to dobré věci, ale vše to pochopitelně neřeší. Já se vás ptám bez ironie, jak řešíte věci vy? Možná, že je neřešíte vůbec, což je v podstatě také řešení. Nevím, nechci vám nic posouvat. A mě nechte tvořit, mě to prostě baví a dává to větší smysl než nedělat nic.

J. Jurax 7.3.2022 20:18

To Vás šlechtí. Ale opravte mne, jestli se mýlím, ale nemohu se ubránit dojmu, ze Vaše řešení nebude příliš vhodné třeba pro obyvatele pražského Jižního města.

P. Pepax 7.3.2022 10:53

Vláda už nyní mohla ulevit firmám a občanům v nelehké energetické situaci, ale neučinila tak. Bude ta nová energetická koncepce obrazem názorů specialistů na energetiku v Česku? Neměla by být vytvorem nějakého širokého spektra.

F. Kusák 7.3.2022 11:23

Nechci být škarohlíd, ale když vidíte, kdo o naší energetice vlastně rozhoduje, tak bych rozhodně nevěřil politikům, tedy těm vrcholovým. Jejich zájmy jsou totiž zcela jiné než potřeby jejich voličů. A doporučení expertů, nebuďte naivní, ta je moc nezajímají. Kdyby to tak nebylo, nemohli by schvalovat iracionální koncepce Green Dealu. Malé jaderné reaktory zatím nemáme, ale malou kogenerační elektrárnu, kde lze spalovat třeba i uhlí (fůj, že, řekl jsem víc, než jsem chtěl), to zvládneme.

O. M. 7.3.2022 15:48

"malá kogenerační elektrárna" = teplárna. A nemálo z nich jede stále ještě na uhlí.

Mnoho lidí (včetně novinářů) si plete teplárnu (elektřina + teplo) s výtopnou (pouze teplo). Výtopny většinou známe jako "blokové kotelny", kdy jeden zdroj tepla zásobuje několik domů, třeba 10 paneláků na sídlišti.

J. Nevrkla 7.3.2022 9:44

Vždyť já už se dočetl, že EU v tom má jasno. Od roku 2040 se má v zájmu klimatické války topit pouze vodíkem. A jestli válku vyhrajeme a bude se klima ochlazovat, bude ho potřeba opravdu hodně. Nebo přijdou do kurzu ovčí a medvědí kožešiny.:-)

R. Langer 7.3.2022 11:55

A ten OZE vodík se bude pěstovat kde? ;-)

J. Nevrkla 7.3.2022 11:57

To se mě moc ptáte. Já to považuji za fantasmagorii idiotů.

R. Langer 7.3.2022 14:40

No právě... ;-)

V. Kolman 7.3.2022 9:40

Dekarbonizace?

Není ještě důležitější, de-umělohmotnizace? (de-PVCsizace, de-polyetylenizace) v obalové technice?

V obchodě zakoupený šroubek, vrut, baterii.... (doplň dle potřeby) místo do VELKÉHO A NEDOBYTNÉHO PLASTOVÉHO OBALU zabalit (jako za Rakousko-Uherska) do ekologického papírového (snadno likvidovatelného) pytlíku, nebo vůbec nebaleného!!

J. Lukavsky 7.3.2022 12:10

Stačí udělat ze starých plastů žádanou surovinu. Je snad problém s recyklací železa, mědi, hliníku, papíru...? Zatím ale nový plast je lacinější nežli třídit a recyklovat starý. I když technologie jsou. Což takhle dát na 10 let daň nula všem co budou sbírat, třídit a recyklovat plasty? I netříděný plast se dá spalovat a hřeje jako hnědé uhlí. No solární barony jsme ekologicky opeřili, tak co teď plastové barony? Ale žádné dotace, prostě daňové prázdniny na 10 let. J.L. end

R. Langer 7.3.2022 14:40

Plasty spalovat v elektrárnách místo uhlí. To je správné využití. ;-)

O. M. 7.3.2022 16:03

S polyetylénem je to v pohodě, ten můžete s klidem spálit v kamnech, promění se na celkem neškodné skleníkové plyny - kysličník uhličitý a vodní páru. S polyvinylchloridem je to horší, při jeho spalování vznikají takové chuťovky jako chlorovodík, hexachlorbenzen, PCB, furany, dioxiny, takže se musí spalovat při vysokých teplotách (což ale lze zařídit), případně ze spalin odfiltrovat.

Jinak souhlas. Energie vynaložená na recyklaci nezřídka přesáhne energii ušetřenou při použití recyklátu ve výrobě, kromě toho během recyklace (nejen) vznikají mikroplasty.

V. Kolman 7.3.2022 16:16

Spalovat plasty bez roztřídění v elektrárnách? To není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

Polyethylen (a plasty na bázi polyethylenu), který už nepůjde dále jinak zpracovat? Jednoznačně ANO!

U PVC je ale problém. Pokud bychom chtěli polyvinylchlorid spalovat v běžných topeništích elektráren, tak bychom produkovali současně (kromě jiných fujtajblů) i jedovatý karcinogenní dioxin!!

PVC v topeništích elektráren, nespalovat - PVC patří do spalovny!!

F. Kru 8.3.2022 10:09

Též papírový kornout by vyhovoval (možno i ze starých novin nebo reklamních letáků).:-)

R. Vacek 7.3.2022 6:14

Tuším, že nejvíc by se mělo investovat do toho, jak správně politicky vysvětlit lidem, proč mají zimu, hlad a celá země jde do pr.. .

R. Langer 7.3.2022 6:21

Vždyť to se prakticky děje... ;-)

F. Kusák 7.3.2022 11:26

No právě. A důležité je udržet bojového ducha.

J. Pankovic 7.3.2022 4:44

Gryndýl není mrtev, hlásí Joura Courová...

...nejspíš to bude zase nějaká eurohujerská antikoncepce :-P

R. Langer 7.3.2022 5:55

Inu, stejně jako socialismus, protože JE TO TOTÉŽ! ;-€

P. Hatina 7.3.2022 3:32

Tak to jsme totálně v pytli. Jak ostatně napsáno na konci ".. Do přípravy koncepce proto určitě bude mít co mluvit nejen ministerstvo průmyslu, ale určitě i ministerstvo zahraničních věcí, vnitra, obrany a v neposlední řadě samozřejmě i životního prostředí. "

No a když si uvědomíme, jak jsou ta ministerstva rozdělena v rámci pětikolky, tak šance dohodnout se na racionálním řešení je ještě menší než v misích Toma Cruise

F. Kusák 7.3.2022 11:59

Dobře si pamatujeme na tzv. Pačesovu komisi. V zásadě, koncepci, tedy energetický mix, který byl tehdy navržen, je docela správný. Jen s tím plynem se sekli. Jenže to nemohli ani tušit. A pak, každá koncepce musí být postupně korigována podle aktuálního stavu. Jen by mě zajímalo, jak moc se ji politici drželi. Takže já tomu nevěřím ani za mák.