16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

ENERGETICKÁ KRIZE: Vina je na Evropské unii

Realismus je to, co chybí unijnímu přístupu k energetice, ale i ekologii a „klimatismu“. Proto EU ženě členské státy hlouběji a hlouběji do neřešitelné situace závislosti na elektřině, která bude nedostatková a nikdo neví, jak drahá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kučer 3.10.2022 9:32

Pokud dojde k WW3 budou nám elektrárny na OZE hov.o platné. Do té doby ale zlikvidují průmysl a to i ten zbrojní takže nebude čím střelu typu Kinžal sestřelit.

P. Pepax 3.10.2022 9:32

Svádění energetické krize v Evropě na Rusko a Putina je už legrační, je to takový folklor. Protože Evropa nemá energetické suroviny, může to řešit pouze jadernou energií, nebo nakupovat tyto suroviny od těch co je mají, je to normální obchod, který byl nyní pojmenován na závislostí. Česko nakupuje ruský plyn a ropu desítky let a nyní nám říkají že je to špatně, že jsme měli nakupovat tyto suroviny odjinud, například z tramtárie. Všechny české vlády po roce 89 svorně překážely dalšímu rozvoji JE v Česku, protože plnili pouze příkazy Německa i tu krizi na Ukrajině jsme si vlastně vytvořili vlastním rukama.

F. Kusák 3.10.2022 9:30

Tak já jsem si pro případ nouze pořídil ještě klasická kamna na uhlí i dřevo se slušným výkonem, s kterými pohodlně vytopím polovinu domu, a to díky kominovému tělesu. Zásobu dřeva mám v rezervě. Člověk nikdy neví.

V. Novak 3.10.2022 9:25

Nord Stream 2 neotevřelo Německo a původní NS zavřely USAEU sankce, které znemožnily Siemensu provádět potřebné revize a opravy.

A na měsíce to vyřešila jejich sabotáž.

Je naprostý blb může tvrdit, že ruská sabotáž...

F. Kusák 3.10.2022 9:24

No Turów bych do toho nepletl, to je skutečně vážný problém. A drancování zbytků uhelných zásob není, tedy podle mě, dobrým řešením, ale bohužel jen tím nouzovým. Ani ruský plyn není špatně, protože dodávky z těchto zdrojů jsou pro Evropu přirozené a výhodné. Hloupost je jednostrannost. Kdyby byla diverzita zdrojů v energetickém mixu, nikdy by tento problém nenastal. My jsme měli pokrývat naše potřeby v elektřině z 90 % z našich JE. Ale takové řešení se už nenabízí, to je mimo realitu, bohužel.

V. Kučer 3.10.2022 9:21

Rosatom dokáže postavit JE za 6 až 7 let, Francouzi to dokázali také ale to jim do toho nikdo nekecal.

J. Kavalír 3.10.2022 9:20

Jen pro doplnění, pokud nejde proud, nefunguje ani plynový kotel a v případě nuceného oběhu ani krbová vložka.

M. Šejna 3.10.2022 9:19

Jenže ty české vesnice o tu vodu opravdu přišly a Poláci jim na jejich požadavky o pomoc s vodou ukázali vytyčený prostředník.

Proto přišla žaloba.

Nic není černobílé.

F. Kusák 3.10.2022 9:14

Daleko horší, a já s většinou argumentů a závěrů pana Smutného souhlasím, je ta ideologisace energetiky, kdy o ryze odborných věcech rozhodují nevzdělaní magoři. To pak nevyřešíme nikdy. Ale vlastně čemu se divím, sleduji-li postoje oficiálních médií, názorů našich "špičkových" komentátorů a politologů, lhaní vládních ekonomů, a pak, lhostejnost občanů, kterou už vůbec nechápu. Tak co, dobře nám tak.

V. Kučer 3.10.2022 9:11

Za Topolánkovi vlády u nás zakázal stavět jaderky ministr životního prostředí Bursík a pokládal to za největší úspěch svého ministrování.

J. Vrabec 3.10.2022 9:09

Ve všem, nevím kde žiješ. Až bude Česko v inovacích, patentech, vynálezech a hospodářsky na stejné úrovni jako Germáni, tak si můžeme gratulovat a otvirat pusu.

P. Brecík 3.10.2022 9:00

Odjinud!! .... Pravda, doba komunistická (socialistická) přinesla obrovský vnitřní dluh v podobě prehistorické výroby, kdy ve většině podniků nebylo na obnovu strojů, či dokonce WC a sprch, ale díky ruským (sovětským) vědcům a expertům se celá města rozzářila a rozsvítila, protože společně s našimi vysoce vzdělanými vědci a inženýry jsme dokázali postavit nejkvalitnější jaderné elektrárny na světě. Stojí tolik let a bezpečnost všech je excelentní, proto se i jejich věk prodlužuje...... Já to tipuji tak do r. 2045, tedy pokud to tupá EU nezakáže befélem.

P. Brecík 3.10.2022 8:55

Sice nezakázal, ALE .... Rosatom odevzdal v 9/2021 80.000 stránek dokumentace k JE v Maďarsku. Komis má na vyjádření 12, slovy DVANÁST měsíců. Potom najde nejasnosti a tento ping-pong bude ještě pár let pokračovat. A to nejenom proti Rosatomu. Úředníci jsou už takoví :-(

R. Meišner 3.10.2022 8:54

tak jsme se zasmáli nad některými příspěvky a teď fakta: plyn není a nebude (pro nás). zásobníky pokryjí cca tři týdny plného provozu v zimě,--pak začnou haprovat--nejsou k tomu určené. LNG, to je pouhé paběrkování--závislé na tom, kdy a zda vůbec loď připluje, a zda k nám vůbec v největších mrazech plyn doputuje přes Německo (chacha) . jakmile většina domácností a provozů začne ve velké míře používat elektřinu, síť okamžitě spadne. nahodit síť po blackoutu je obrovský problém, bo všichni jsou stále připojeni a čekají na to jak na smilování boží. tepelná čerpadla budou naprosto k s míchu, jakož i vše ostatní. pokud budou velké mrazy, vše začne ihned promrzat. začnou praskat trubky s vodou. nebude fungovat spojení, obchody, prostě nic--a to po řadu dní. hádejte jak to potom vše dopadne, můžete třikrát....8-o

J. Rejzek 3.10.2022 8:53

Ten Putin je fakt hajzlík. 20let budoval závislost západu na ruských energetických komoditách. Až když si zanalyzoval, že EU strčila hlavu do oprátky, zahájil válku proti Ukrajině.

To vše jsou jenom kecičky a svádění toho bordelu, který se jmenuje EU na toho bídáka.

Není to tak dávno, co jsme zřejmě na Putinův příkaz zahájili válku proti Polské elektrárně Turow u Bogatiny. V té době bylo potřeba potrestat Poláky a tak se náš stát, v roli užitečného idiota rozhodl podat žalobu do Bruselu. Ministr Brabec nám horlivě vysvětloval, že několik vesniček v okolí Hrádku nad Nisou, má problémy se spodní vodou. Bruselští svazáci přikázali Polákům elektrárnu uzavřít a napařili Polsku obrovské pokuty za každý týden dalšího provozu.

Je děsivé, jak dlouhé prsty ten Putin má, když ovlivnil Bruselské úředníky a ti vydali toto idiotské nařízení.

P. Hatina 3.10.2022 8:53

No o tom právě píšu, aby vláda včas informovala pro příští rok, v jakém objemu se ty kontrakty podaří zajistit,

Protože, jestli třeba počítám ten oslavovaný LNG terminál v Holandsku, tak se sice píše že by měl teoreticky - tou pronajatou kapacitou pokrýt třetinu naší roční spotřeby - ovšem to je prázdný prostor, který se musí naplnit z dovezených tankerů. A jak to počítám z kupeckých počtů, pokud bude dodržen stejný počet tankerů jakým se do něj dováží, tak to za rok nebude třetina, ale sotva desetina.

Čiže, někde jinde by se mělo sehnat ještě 9x tolik..

P. Rada 3.10.2022 8:46

Ano a s jakými aktuálními a budoucími důsledky?

Považte naopak, že jen jediná přesně mířená střela typu Kinžal... by zásahem zejména vnitrokontinentálního reaktoru mohla dlouhodobě podlomit dokonce celotátní ekonomiku hustě zalidněného Německa, které se pracně poválečně už půlstoletí zas k velmocenskému postu propracovává.

Japonsko mělo totiž štěstí v neštěstí, že více jak 99% radiace odvály tehdy příhodně vanoucí větry a spláchly deště nad největší oceán planety.

P. Rada 3.10.2022 8:35

Fokušimské reaktory nevyřadilo přímo tsunami ale fakt, že reaktory nebyly zkonstruovány jako pasivně bezpečné. Konkrétněji i fakt, že záložní diselagregáty nebyly konstuovány voduvzdorně nebo alespon jen umístěné jen o cca 10výše ve svahu nad reaktory kam až dedosáhlo zatopení.

Oceán pro JE zdaleka není jen rizikem ale může navodit zásadně výhodný ekonomický potenciál. Běžně zajištěním dostatku chladicí vody a v krizi pak rozptylem radionuklidů. Konkrétněji Čína proto po F. zastavila všechny vnitrokontinentální projekty a pokračuje jen v těch pobřežních.

V. Kučer 3.10.2022 8:32

Teroristický útok byl proveden na Nord Stream.

V. Kučer 3.10.2022 8:24

Cena nás nemusí zajímat, vláda ji zastropuje.

T. Kučera 3.10.2022 8:24

https://www.cez.cz/cs/o-cez/vyrobni-zdroje/jhttps://www.cez.cz/cs/o-cez/vyrobni-zdroje/jaderna-energetika/je-ve-svete/zakladni-typy-jadernych-reaktoruaderna-energetika/je-ve-svete/zakladni-typy-jadernych-reaktoru

T. Kučera 3.10.2022 8:23

Doa by mne zajímalo, kde se v Německu vezme cunami? A Není v EU jenom Německo. Jinak neco o reaktorech tady: https://www.cez.cz/cs/o-cez/vyrobni-zdroje/jhttps://www.cez.cz/cs/o-cez/vyrobni-zdroje/jaderna-energetika/je-ve-svete/zakladni-typy-jadernych-reaktoruaderna-energetika/je-ve-svete/zakladni-typy-jadernych-reaktoru

P. Rada 3.10.2022 8:15

Němci zejména po Fokušimě a následných zátěžových testech hlavně nechchtějí nedomyšleně rizkovat zničení své ekonomiky havárií JE a to nově třeba i v důsledku státně teroristického útoku.

P. Rada 3.10.2022 8:13

V EU ani jinde všechny typy JE zakázané nejsou. Problém je ale ten, že s bezpečnostních důvodů ktré akceptuja i MAAE je prakticky celosvětově je už "zakázaná" výstavba energetických reaktorů 3tí gernerace a starších.

3+ generace je sice tu a tam ve výstavně ale pravidelně se ukazuje jako neekonomická.

T. Kučera 3.10.2022 8:10

Capnout draka znamená se rozjet na párty. Ono tady by se zo chtělo probudit. Němci nechtějí jaderky a to už od Černobylu, ale zato chtějí dálnice a rychlovlaky, což nám tady nejde. Ono to Němce přejde,xale jestli nás přejde lemrovitost a ochcavani, si nejsem jisty.

T. Kučera 3.10.2022 8:07

Ona to bude stavět naše vláda?

P. Rada 3.10.2022 8:07

Ad ... "capli draka" ... Doporučujete snad tahat draka draka za ocas?

T. Kučera 3.10.2022 8:02

Nemá, ani v green deal nejsou zakázané.

T. Kučera 3.10.2022 8:01

Nějak nevím že by někdo zakázal stavět jaderky? Placete nad Němci, že je nechtějí, místo, abyste capli draka a začali stavět. Furt jste chtěli Němce predehnat, máte jedinečnou příležitost.

J. Fráňa 3.10.2022 7:59

Žádnou neprovozuje, ale má moc zavřít všechny které se jí nelíbí.;-D